powered by Surfing Waves

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

1ο Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου



Για δύο ολόκληρες ημέρες, την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, οι δρόμοι της Λάρισας θα γεμίσουν με χρώμα, ήχους και ζωντάνια. Παραστάσεις και δρώμενα από καλλιτέχνες, σε απόσταση αναπνοής και χειραψίας από τους θεατές, θα παρουσιαστούν σε μία ξεχωριστή όσο και ασυνήθιστη γιορτή υπό τον τίτλο «1ο Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου Λάρισας - Οι δρόμοι μας..» που θα ξεδιπλωθεί και θα ζωντανέψει τους δρόμους της πόλης, σε μία κοινή προσπάθεια για την τόνωση της εμπορικής κίνησης.

Θέατρο, ξυλοπόδαροι, παιχνίδια δρόμου, μπάντες, αφήγηση παραμυθιών, μουσική, και χορός, «κατεβαίνουν» στο δρόμο και τον μετατρέπουν σε μία τεράστια, ιδιαίτερη σκηνή για όλο τον κόσμο. Η πόλη ζωντανεύει, αλλάζει την εικόνα της και οι πολίτες γίνονται ταυτόχρονα και κοινό και πρωταγωνιστές

Το «Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου Λάρισας», που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην πόλη και συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Λάρισας - Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, η ΑΜΚΕ «Αrtfools», τo Επιμελητήριο Λάρισας, ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που δόθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, η πρόεδρος της «Artfools» κ. Άντα Σαρτζή, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γ. Τσιαπλές, και η Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας κ. Χρύσα Βουλγαράκη εξέφρασαν την κοινή πεποίθηση ότι «το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν χώρος έκφρασης κάθε ανήσυχου πνεύματος και να εδραιώσει μία ατμόσφαιρα γιορτής στους δρόμους της πόλη μας, στοχεύοντας παράλληλα να τονωθεί η εμπορική κίνηση στο κέντρο, αλλά και να κάνουν οι καταναλωτές τις αγορές τους σε κλίμα χαρούμενο και γιορταστικό. Να αφήσουμε για λίγο την κατήφεια από την οικονομική κρίση και να δούμε αισιόδοξα το μέλλον».

Μιλώντας για τα δρώμενα του Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου, ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός επεσήμανε ότι: «Για δύο ημέρες, στους δρόμους της πόλης θα πραγματοποιείται ένα φεστιβάλ γεμάτο φαντασία και τέχνη, γεννημένο από το κέφι νέων ανθρώπων. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, στηρίζουμε τέτοιου είδους δράσεις, ενάντια στο αρνητικό ψυχολογικό κλίμα της εποχής. Στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες συμμετοχικές, διαδραστικές, που γίνονται από νέους ανθρώπους. Στόχος μας είναι, μέσω του Φεστιβάλ, να στείλουμε το μήνυμα ότι οι νέοι άνθρωποι δεν εφησυχάζουν, δεν παραιτούνται, δεν παραδίδουν τα όπλα, όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα. Ελπίδα μας η καθιέρωση του φεστιβάλ στη συνείδηση τόσο του κοινού όσο και των καλλιτεχνών, αλλά και η ανάπτυξη του, επενδύοντας έτσι στην περαιτέρω πολιτιστική αλλά και ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της πόλης της Λάρισας. Ευελπιστούμε μάλιστα ότι ως θεσμός θα βρει πρόσφορο έδαφός για την εδραίωσή του και σε άλλες θεσσαλικές πόλεις».



Η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Καραλαριώτου επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Σήμερα γεννιέται ένας διαφορετικός πολιτιστικός θεσμός για την πόλη της Λάρισας. Ως Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας προχωρούμε σε διαφορετικού τύπου δράσεις για να στηρίξουμε τον εμπορικό κόσμο της πόλης, ο οποίος βάλλεται πολύπλευρα κι έντονα από την οικονομική κρίση. Θέλουμε οι δρόμοι να ξαναγεμίσουν ζωή, να τονωθεί η εμπορική κίνηση κι αυτή η αναζωογόνηση να έλθει μέσω της τέχνης. Το θέατρο δρόμου αποτελεί μία μορφή τέχνης που τραβά το ενδιαφέρον του κόσμου και κάτι ανάλογο δεν έχει προηγούμενο στην πόλη της Λάρισας. Είναι μία εκδήλωση που διαφέρει από τα πολιτιστικά δρώμενα που έχουμε συνηθίσει έως τώρα. Είναι ένα θέαμα ψυχαγωγικό και θεωρώ ότι ο κόσμος έχει πραγματικά ανάγκη να βγει στους δρόμους, να ξεχαστεί και να διασκεδάσει. Καλούμε λοιπόν τους Λαρισαίους, και όχι μόνο, να πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις, διότι αποτελούν μία άριστη ευκαιρία να βγουν μαζί με τα παιδιά τους από τα σπίτια. Να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγηθούν με τρόπους απλούς, όμορφους, ποιοτικούς και κυρίως ανέξοδους, ιδίως αν αναλογιστούμε ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλές φορές η τιμή ενός εισιτηρίου μας έχει κρατήσει μακριά από θεάματα.

Θα παρουσιαστούν τόσες πολλές παραστάσεις, που νομίζω ότι άνθρωποι κάθε ηλικίας και διαφορετικών προτιμήσεων θα βρουν κάτι στο πρόγραμμα που θα απευθύνεται σε αυτούς. Φιλοδοξούμε ότι το Φεστιβάλ Δρόμου θα εξελιχθεί σε πολιτιστικό θεσμό με ουσιαστικό και πρακτικό «αντίκρυσμα», τόσο για τους εμπόρους μας αλλά και για τους πολίτες μας και θα καταστήσει την περιοχή μας σημείο αναφοράς και προσέλκυσης τουριστών. Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν εθελοντικά για την παρουσίαση αυτού του πλούσιου πλέγματος δράσεων».

Η κ. Βουλγαράκη ανέφερε: «Με πολύ θερμότητα καλωσορίζουμε αυτόν τον νέο θεσμό στην πόλη μας. Πρόκειται για ένα πλέγμα εκδηλώσεων που είναι ο καρπός μίας «δοκιμασμένης» συνεργασίας που έχουμε με την Περιφέρεια, την Αντιπεριφέρεια Λάρισας και την Artfools, στην οποία φέτος προστέθηκαν ο Εμπορικός Σύλλογος και το Επιμελητήριο. Είμαι βέβαιη ότι ο κόσμος θα αγαπήσει και θα πλαισιώσει όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Στηρίζουμε τέτοιες πρωτότυπες δράσεις, που δίνουν μία διαφορετική πνοή στην πόλη, ιδιαίτερα τώρα που η κρίση μας έχει επηρεάσει βαθύτατα. Άλλωστε, έχει αποδειχτεί ότι στις δύσκολες στιγμές ενός λαού, ο πολιτισμός αποτελεί πηγή σύμπνοιας και δύναμη αναγέννησης».

Ο κ. Τσιαπλές, εκφράζοντας τον εμπορικό κόσμο της Λάρισας τόνισε: «Η αγορά, πέραν από χώρο άσκησης οικονομικής δραστηριότητας, πρέπει να αποτελέσει και χώρο πολιτισμού. Το διήμερο Φεστιβάλ Δρόμου θα δώσει την ευκαιρία στον κόσμο να βγει στην αγορά και να την δει από μία άλλη οπτική γωνία. Το όλο εγχείρημα συνιστά μία θετική πρόκληση για το σύνολο της Λαρισαϊκής κοινωνίας».

Με τη σειρά της η κ. Σαρτζή τόνισε: «Η ψυχολογική κρίση είναι χειρότερη κι από την οικονομική. Κόντρα λοιπόν στο «βαρύ» αρνητικό κλίμα που μας έχει επηρεάσει όλους, η πολιτιστική ομάδα των Artfools βρίσκεται «επί ποδός» για να προσφέρει ένα πλούσιο και ποιοτικό πολιτιστικό πρόγραμμα στην πόλη της Λάρισας. Αισθανόμαστε πολύ σίγουροι γι΄ αυτό που κάνουμε γιατί «βάζει πλάτη» η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Αντιπεριφέρεια Λάρισας, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Επιμελητήριο και ο Εμπορικός Σύλλογος. Μας εμπιστεύτηκαν κι εμείς θα κάνουμε το καλύτερο για να φανούμε αντάξιοί τους. Το Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου ήρθε για να μείνει. Στόχος μας είναι να καθιερωθεί και να αποτελέσει θεσμό για την πόλη της Λάρισας. Νέες και καθιερωμένες ομάδες, νέοι καλλιτέχνες και παλαιότεροι, εξίσου σημαντικοί και σπουδαίοι, απ' όλες τις μορφές έκφρασης από τη Θεσσαλία και όχι μόνο, θα συμμετάσχουν με πνεύμα θετικό, δημιουργικό και ευφάνταστο, σε ένα Φεστιβάλ ζωντάνιας και αισιοδοξίας, ένα Φεστιβάλ που αναδεικνύει και εδραιώνει το δημόσιο χώρο σε χώρο δράσης και έκφρασης, κοινωνικής, πολιτικής και αισθητικής».

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους Λαρισαίους, με την πραγματοποίηση σειράς παραστάσεων θεάτρου δρόμου, κουκλοθεάτρου, ζογκλέρ και μιας ποικιλίας εκδηλώσεων σε πεζόδρομους και πλατείες της πόλης, καθώς και να επαναπροσδιορίσει τη χρήση του δημόσιου χώρου ξαναζωντανεύοντάς τον. Όλες οι εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν έτσι ώστε να ενισχυθεί ο συμμετοχικός χαρακτήρας του φεστιβάλ και να εξοικειωθεί το κοινό της πόλης με το θέατρο δρόμου ως μορφή έκφρασης και τέχνης. Μέσα σε ένα φυσικό πλαίσιο, των δρόμων, των πεζόδρομων και των πλατειών, που διαφέρει από αυτό των παραδοσιακών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων θα εκφραστεί η αναγκαιότητα της ύπαρξης της Τέχνης στο δημόσιο χώρο και η επικοινωνία των καλλιτεχνών με το κοινό.

Στην συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν επίσης o Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αθαν. Παιδής και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Δήμητρα Μπαράτση, Γιώργος Παπαδόπουλος και Ντίνα Σδράλλη.

Τις εκδηλώσεις στηρίζει και το Επιμελητήριο Λάρισας, ενώ στην Οργανωτική Επιτροπή ανήκουν επίσης οι κ. Λίνα Νούτσου, Δημήτρης Ακριβούλης και Σταματία Βλάγκα.


Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκδηλώσεων




Παρασκευή 5 Οκτωβρίου





Πεζόδρομος Κούμα. Από Αλέξ. Παναγούλη - Ασκληπιού,- Ρούσβελτ και Μεγάλου Αλεξάνδρου από 19:00 – 21:30



*: Ξυλοπόδαροι ζογκλέρ ακροβάτες ηθοποιοί, χορευτές….



*TWIN FLAMES OMADA DEVA *Αντώνης Πασβάντης – Βασιλική Κουσουνή, Ζογκλέρ .



*Πανελλήνιο street Festival



* CIRCUS CHACHIVACHES.



*CLOWN TEAM Λάρισας





Πεζόδρομος Κούμα στο ύψος του Γαλλικού Ινστιτούτου 19:30



*Λένα Χαϊδούτη παραμυθού. « ΄Ένα δέντρο διηγείται». Περφόρμανς.



Πεζόδρομος Κούμα από Ασκληπιού μέχρι Ρούσβελτ από 18:30 μέχρι 21: 30



18: 30*Θεατρική ομάδα «οδοιπόροι» - θεατρικά δρώμενα. « H απώλεια».



19:00*Μουσική μπάντα «Nuevo music band»



19:30 12:15 «Τραγουδώντας το σενάριο» Θέμις Σαμαντζής - ΄Ελενα Γκατζά



20:00* CIRCUS CHACHIVACHES (Το τσίρκο Κατσιβάτσε ειναι το σμίξιμο νέων καλλιτεχνών από διάφορα μέρη του κόσμου που προτείνει μια πρωτότυπη παράσταση θεάτρο-τσίρκο στην οποία μπλέκει μοναδικά τα ακροβατικά, τα ζογκλερικά και την ζωντανή μουσική για να εκπλήξει και να διασκεδάσει το κοινό κάθε ηλικίας.



20:30 *TWIN FLAMES OMADA DEVA *Αντώνης Πασβάντης – Βασιλική Κουσουνή, Ζογκλέρ .Πανελλήνιο street Festival

( Ένα ζευγάρι , δύο διαφορετικοί κόσμοι, αναζητούν την ισορροπία και την ένωση.

Πάθος, ένταση, διαμάχη και αρμονία αποκαλύπτονται μέσα από μοναδικές χορογραφίες. Ταγκό, χορευτικά με φωτιές, ακροβατικά εδάφους και σύγχρονος χορός αναμειγνύονται με σκοπό να αναβιώσουν την διαδρομή δύο ανθρώπων και την μαγεία της αγάπης.



21: 00 *Carakatu



Πεζόδρομος Κούμα και Ρούσβελτ από 19:00 έως 20:30



*5ο Σύστημα Προσκόπων Λάρισας.

"STREET GAMES" ή "BIG GAMES", "minute to win it"



*21:30 Παρέλαση προς τον πεζόδρομο Βενιζέλου ( προς το αρχαίο θέατρο) με προορισμό την πλατεία Λαμπρούλη στο Φρούριο.



Αρχαίο Θέατρο : Στάση: Ομαδικά δρώμενα, μισής ώρας.





22:00 Πλατεία Λαμπρούλη - Λήξη δρωμένων Παρασκευής.



Ομαδικά δρώμενα, ζογκλερικά, ταγκο, μπάντες.


Los milongueros de Larissa με tango argentine Σύλλογος Λάρισας.



Ξυλοπόδαροι ζογκλερ ακροβάτες ηθοποιοί, χορευτές….





* TWIN FLAMES OMADA DEVA – Αντώνης Πασβάντης, Βασιλική Κουσουνή, Ζογκλέρ .Πανελλήνιο street Festival



* CIRCUS CHACHIVACHES



* Clown team



* Caracatu



Σάββατο 6 Οκτωβρίου 11:30 έως 13:30



Πεζόδρομος Κούμα από το ύψος του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας μέχρι Αλ. Παναγούλη

* Ξυλοπόδαροι ζογκλερ ακροβάτες ηθοποιοί, χορευτές….



*TWIN FLAMES OMADA DEVA – Αντώνης Πασβάντης, Βασιλική Κουσουνή Ζογκλέρ –, Πανελλήνιο street Festival



* CIRCUS CACHIVACHES



*Clown team



Πεζόδρομος Κούμα από Ασκληπιού μέχρι Ρούσβελτ 11:30 – 13:30



11:30 « Τέχνης Παίδευσις» Θεατρικό Εργαστήρι Καρδίτσας « Οδός Παγωνιών».



12:00 * FIREDANCE BY Stelina Zakar



12:15 «Τραγουδώντας το σενάριο» Θέμις Σαμαντζής - ΄Ελενα Γκατζά.



12: 30 * Μουσική μπάντα Nuevo music band



13:00 * CIRCUS CACHIVACHES





13: 30 Συνάντηση στην κεντρική πλατεία. Λήξη του Φεστιβάλ

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.