powered by Surfing Waves

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ο δήμος εγκρίνει την ΜΠΕ για τις 18 ανεμογεννήτριες στο Πήλι, "όπως έχει"

Το Δημοτικό Συμβούλιο στις 24/10/12  αποφάσισε με πλειοψηφία 17/2 Την έγκριση της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αιολικού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 39,95MW της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΝΔΗΛΙΟΥ» στην θέση «Κέδρος-Χονδρή Ράχη» του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης-  Αγ. Άννας, όπως έχει.


Χάρτης  με την θέση του αιολικού πάρκου Κέδρος - Χονδρή Ράχη (οι δύο λωρίδες κάτω). Απόσταση 1,5 χλμ απο το Πήλι και εκτός χωροταξικού για τα ΑΠΕ .

Ακολουθούν οι διάλογοι στο δημοτικό συμβούλιο:

κ. Τζαχρήστος: Κύριοι σύμβουλοι, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Στερεά
Ελλάδας-Τμήμα Περιβ/κου & Χωρικού Σχεδιασμού με το αρίθμ. πρωτ. 4609/197762/5-10-2012 έγγραφο μας κοινοποίησε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) αιολικού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 39,95MW της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΝΔΗΛΙΟΥ» στην θέση «Κέδρος-Χονδρή Ράχη» του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ.Άννας και σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 4 του Ν. 4014/2011(ΦΕΚ 209/Α) θα πρέπει να εκφράσουμε τις απόψεις μας. Παρακαλώ όπως συζητήσουμε το θέμα κι εκφράσετε τις απόψεις σας.

Καντζούρας Ιωάννης : Με χαρά άκουσα την θετική άποψη της τοπικής κοινότητας Πηλίου για την επένδυση. Η επένδυση είναι φιλική προς το περιβάλλον. Ψηφίζω θετικά.

Λεοντής Αθανάσιος: Είμαι χαρούμενος που θα γίνει το έργο. Εκείνο που θα επιμείνω είναι να δουλέψουν ντόπιοι άνθρωποι, όπως και οι συντηρητές των μηχανημάτων.

Τσούμαρης Αθανάσιος: Αν τηρηθούν οι προδιαγραφές όπως αποστάσεις, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η χωροταξική μελέτη ,ψηφίζω θετικά.

Στεργίου Ιωάννης: Συμφωνώ και γνωμοδοτώ θετικά.

Παναγιώτου Κων/νος: Είμαι θετικός

Λιαγκάκης Ευστάθιος: Βάζουμε μια άλλη διάσταση πέρα από την περιβαλλοντική επίπτωση που έχει στο περιβάλλον η εγκατάσταση ενός τέτοιου πάρκου γιατί θα φτειαχθεί μέσα σε δασική έκταση, είτε είναι καμένο το δάσος ή αναδασωτέο ή στην αρχική του μορφή παραμένει δασική έκταση. Το
κράτος έχει φροντίσει με νόμους τις Περιβαλλοντικές Μελέτες που παρουσιάζουν οι εταιρείες αυτές να είναι σύννομες. Κάνω λοιπόν ερώτημα στο δημοτικό συμβούλιο ποια θα είναι τα οφέλη των κατοίκων της περιοχής και γενικότερα των κατοίκων από την εγκατάσταση τέτοιου πάρκου. Τα λαϊκά
νοικοκυριά θα πληρώσουν φθηνότερα το ρεύμα; Ακόμη και με τα οφέλη που θα αφήσει η εταιρεία στην περιοχή οι κάτοικοι της περιοχής και γενικότερα ο λαός θα πληρώσει ακριβότερο το ρεύμα εξ αιτίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το δεύτερο δίλημμα έχει να κάνει με το ποιος έχει την ενέργεια στα χέρια του και ποιος καρπώνεται τα οφέλη από αυτήν.
Όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες τάσσονται στο πλαίσιο της πράσινης ενέργειας που διαφήμιζε «ο Γιωργάκης» εκεί υπάρχουν χονδρά κανδύλια επιδοτήσεων που θα ξεπουλήσουν οι ιδιώτες και ο λαός αύριο θα πληρώσει ακριβότερα το ρεύμα.
Πιστεύω ότι η ενέργεια πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό και περιουσία και να διανέμεται φθηνά προς όφελος του λαού.
Τελειώνοντας θέλω να πω όπου στήνονται τέτοιου είδους πάρκα φεύγει το δάσος. Ο νοών νοείτω…..


Η αίτηση έγινε απο θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ  την Αιολική Κανδηλίου ΑΕ . H ΕΛΛΑΚΤΩΡ δραστηριοποιείται στους τομείς της κατασκευής (ΑΚΤΩΡ), Διόδια (ΑΤΤΙΚΑ), Αττική Οδός, Ενέργεια, Εξόρυξη (ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ), Καζίνο Πάρνηθας, κλπ Το αιολικό πάρκο θα έχει 18 ανεμμογεννητριες ύψους 85 μέτρων και διαμέτρου 82 μέτρων . Η Αιολική Κανδηλίου ΑΕ  έχει Άδεια Εγκατάστασης για  Αιολικό πάρκο στη θέση «Οχυρό» στο Κανδήλι (Μεσσάπια),  ισχυος 15,3 MW αλλά εκρεμμεί προσφυγή κατά της αδείας στο ΣΤΕ.

Οι κύριες επιπτώσεις των ανεμογγεννητριών είναι: η οπτική όχληση του τοπίου,  ο θόρυβος και οι κίνδυνοι θανάτωσης πουλιών. Στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να αξιολογηθούναπο οικονομικής πλευράς  και οι αρνητικές επιπτώσεις στο τομέα του τουρισμού στο Πήλι. Οι επισκέπτες περιοχών όπως το Πήλι, έρχονται προς αναζήτηση ηρεμίας και ενός παρθένου τοπίου. Σύμφωνα με μια μελέτη οι τιμές των σπιτιών και των οικοπέδων έχουν πέσει (μέχρι και 40%) σε περιοχές όπου έχουν γίνει  αιολικά πάρκα. Ένα τυπικό αιολικό πάρκο απασχολεί 3 υπαλλήλους.

Πολλοί δήμοι της χώρας βέβαια οργανώνουν ανοιχτές ενημερωτικές εκδηλώσεις για τους κατοίκους πριν εγκριθούν τέτοια έργα αλλά κάτι τέτοιο έχει καταργηθεί στον δήμο μας.




Ύψος ανεμμογενητριών (85 μέτρα)  σε σχέση με τα πεύκα (η διάμετρος της πτερωτής θα είναι 82 μέτρα)

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.