powered by Surfing Waves

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΥΠΕΣ: Προς μοντέλο οικονομικής αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης (δηλαδή τοπικοί φόροι)


Στο θέμα των των πόρων της Αυτοδιοίκησης, ένα διαρκές και μόνιμο ζητούμενο για περιφέρειες και δήμους, την ώρα που η οικονομική κρίση δυσχεραίνει πιο πολύ ακόμα το τοπίο και την «τσέπη» πολιτών και ΟΤΑ, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Γιάννης Ιωαννίδης, σε συνάντηση που είχε σήμερα στην Κρήτη με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τους αντιπεριφερειάρχες και τμηματάταρχες της περιφέρειας.



Όπως είπε, στηριζόμενος στον όρο «μέτρο του εφικτού», «η μεγάλη μας προσπάθεια και με τη τρόικα είναι ακριβώς αυτή: να κρατήσουμε την αυτοδιοίκηση με τους αναγκαίους πόρους. Εξαιτίας του
Καλλικράτη η αυτοδιοίκηση στο σύνολό της στέκεται ακόμα στα πόδια της, παρά τα όποια προβλήματα. Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι οι πόροι της αυτοδιοίκησης θα προστατευθούν στο μέτρο του δυνατού. Προσπαθεί και η αυτοδιοίκηση. Πρέπει να πάμε σε ένα μοντέλο οικονομικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης στο μέτρο εφικτού και το κράτος να έρχεται να διορθώνει περιφερειακές ανισότητες».

Στη δύσκολη περίοδο που περνάμε, δήλωσε ο γενικός γραμματέας που κατάγεται από το Λασίθι, η
περιφέρεια και η Αυτοδιοίκηση γενικότερα μπορούν να στηρίξουν δύσκολες καταστάσεις και να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο για την περιφερική ανάπτυξη. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι ήρθε στο Ηράκλειο για ν' ακούσει και να μεταφέρει κεντρικά, ενώ από την πλευρά του ο Στ. Αρναουτάκης επεσήμανε τα πολλά ανοικτά ζητήματα (πραγματικής) αποκέντρωσης που εξακολουθούν να υφίστανται. Ωστόσο και οι δύο συμφώνησαν στο καλό επίπεδο συνεργασίας, το οποίο μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα. Ο Στ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα συνεργασία της Ένωσης Περιφερειών με το Γενικό Γραμματέα και εξέφρασε την αισιοδοξία του για θετικά αποτελέσματα.

Περί εορτασμού Ενώσεως της Κρήτης

Ο Γ. Ιωαννίδης μιλώντας στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης για τον εορτασμό το 2013 της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ένωση της Ελλάδας με την Κρήτη. «Θα είναι μια καλή ευκαιρία συνεργασίας για τη υλοποίηση σημαντικών εκδηλώσεων, ειδικά σε μια δύσκολη περίοδο που υπάρχουν πειρασμοί δεξιά και αριστερά. Εμείς πρέπει να επιβεβαιώσουμε το βασικό μας προσανατολισμό, την εθνική μας και την περιφερειακή μας πολιτική».

Περί ενδεχομένων επεισοδίων στις παρελάσεις

Ο Γ. Ιωαννίδης ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο επεισοδίων στις παρελάσεις της εθνικής επετείου, σχολιάζοντας: «Η εθνική επέτειος δεν είναι καλή ευκαιρία για δυναμικές κινητοποιήσεις. Αρκεί κανείς να δει ποιους αφορούν οι προθέσεις των κινητοποιήσεων, για να καταλάβει ότι πρόκειται για εντελώς διαφορετικά πράγματα. Προσωπικά δεν καταλαβαίνω πως βρίσκει κανείς μια εθνική επέτειο -που πρέπει να μας ενώνει όλους- για να προβάλει διεκδικήσεις και αιτήματα διαφορετικά μεταξύ τους; Όσοι πρωταγωνίστησαν πολιτικά στο πρόσφατο παρελθόν σε τέτοιες κινητοποιήσεις είναι η άκρα δεξιά και κάποια μέρη της αριστεράς. Είναι η μέρα με νύκτα δηλαδή. Πώς μπορούν αυτοί και τι σχέση έχουν και ενώνουν τις διεκδικήσεις τους ενόψει της εθνικής επετείου;»

Περί απολύσεων: το «μπαλάκι» στον Μανιτάκη

Ο γενικός γραμματέας ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο, απαντώντας ως έξης: «Το θέμα δεν αφορά εμάς αλλά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η βούληση της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα υπάρξουν τυφλές απολύσεις. Όπου ωστόσο υπάρχουν επίορκοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι πλημμελούς εκτέλεσης καθηκόντων, φυσικά και είναι θέμα το οποίο θ' αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση».

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.