powered by Surfing Waves

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

O κ. Περγαντάς σto Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η 23η Ολομέλεια του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης,  πραγματοποιήθηκε στις 16-18 Οκτωβρίου 2012 στο Στρασβούργο της Γαλλίας. 

Το Ψήφισμα της Ολομέλειας του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών : "Οι ενδιάμεσες ή δεύτερου επιπέδου τοπικές αρχές έχουν ένα καθιερωμένη ρόλο σε πολλές  χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης , παρέχοντας ένα σημαντικό επίπεδο της λογοδοσίας,  πετυχαίνοντας οικονομιες κλίμακας, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών και την παροχή υπηρεσιών που μπορεί να μην είναι δυνατό για τους δήμους . Το Κογκρέσο ανησυχώντας ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση ωθεί  ορισμένες κυβερνήσεις να αναδιοργανώσουν την αυτοδιοικητική αρχιτεκτονική  με βιαστικές και απερίσκεπτες μεταρρυθμίσεις με κίνδυνο να προκαλέσουν μόνιμη ζημιά στην τοπική και περιφερειακή δημοκρατία, είναι αποφασισμένο να εντείνει τις προσπάθειές του για να εξασφαλίσει ότι τέτοιες μεταρρυθμίσεις πραγματοποιούνται για το όφελος των πολιτών και μετα απο πλήρη διαβούλευση με όλα τα επίπεδα της  αυτοδιοίκησης και της  κυβέρνησης".

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κος Κλέαρχος Περγαντάς συμμετείχε στην 23η Ολομέλεια του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στις 16-18 Οκτωβρίου 2012 στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, πάντοτε αναγνώριζε την κρίσιμη σημασία της δημοκρατίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Αυτός ήταν και ο λόγος για τη δέσμευσή του να προωθήσει ένα μοντέλο τοπικής αυτοδιοίκησης που θα συμβαδίζει με τις ανάγκες των πολιτών οπουδήποτε και αν βρίσκονται αυτοί.

Έτσι το 1994 θεσμοθετήθηκε το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών με σκοπό να βοηθά τα κράτη-μέλη του οργανισμού στην εισαγωγή πραγματικής τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Το Κογκρέσο αποτελεί σήμερα τη φωνή των πόλεων και περιφερειών στo Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο απαριθμεί 636 εκλεγμένα μέλη (δήμαρχοι, περιφερειάρχες, δημοτικοί ή περιφερειακοί σύμβουλοι) τα οποία εκπροσωπούν πάνω από 200.000 αρχές σε 47 Ευρωπαϊκά Κράτη. Συζητώντας για Ευρωπαϊκές Περιφέρειες και Δήμους, μεταφέρει την υποστήριξή του στην εύρεση των πραγματικών μονάδων τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει την διαβούλευση και τον πολιτικό διάλογο ανάμεσα σε εθνικές κυβερνήσεις και τις περιφερειακές οντότητες.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κος Κλέαρχος Περγαντάς τέθηκε Επικεφαλής της Ελληνικής Εθνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο, η οποία αποτελείται από 14 εκλεγμένα Μέλη τα οποία εκπροσωπούν την Ελληνική Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Σε αυτή την πρώτη του ενεργή συμμετοχή είχε την ευκαιρία να γνωρισθεί και να συνομιλήσει με Ευρωπαίους εταίρους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα στην αυτοδιοίκηση, κυρίως όσο αφορά τη χρηματοδότηση και τις αρμοδιότητες. Επίσης συναντήθηκε με την Κυπριακή Αντιπροσωπεία, καθώς και με τον Έλληνα Πρέσβη στο Στρασβούργο κο Αθανάσιο Δενδούλη, όπου τέθηκαν τα πλαίσια μιας μελλοντικής συνεργασίας πάνω σε θέματα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα την ελληνική αυτοδιοίκηση, αλλά και την Ελλάδα γενικά.

Ο κος Περγαντάς για τη συμμετοχή του και τη λειτουργία του Κογκρέσου τονίζει μεταξύ άλλων: «Το Κογκρέσο αποτελεί ένα μεγάλο Ευρωπαϊκό φόρουμ ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εμπειρίας πάνω σε θέματα αυτοδιοίκησης. Εκείνο όμως που είναι άξιο προσοχής είναι το γεγονός ότι το Κογκρέσο αντιμετωπίζει την αυτοδιοίκηση όχι ως ένα κομμάτι εξουσίας απομονωμένο στα όρια μιας μικρής ή μεγάλης τοπικής ή περιφερειακής κοινωνίας, αλλά ως ένα πολιτικό εργαλείο ικανό να ανταπεξέλθει και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και προκλήσεων που συναντά καθημερινά η σύγχρονη κοινωνία. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από την ατζέντα της 23ης Ολομέλειας στο κέντρο της οποίας ήταν η οικονομική κρίση που φαίνεται πια ότι αγγίζει κάθε γωνιά της Ευρώπης. Το αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στους πολίτες, τους πολιτικούς και τους θεσμούς αποτελεί Ευρωπαϊκό φαινόμενο και η απάντηση σε αυτό δεν μπορεί να είναι άλλη από την καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στους διαφορετικούς βαθμούς διακυβέρνησης με την παράλληλη συμμετοχή των πολιτών.

Το μήνυμα αυτό προσπαθεί να περάσει το Κογκρέσο στις εθνικές κυβερνήσεις αλλά και στις τοπικές κοινωνίες με αγγελιοφόρους τα εκλεγμένα αυτοδιοικητικά μέλη της Ευρώπης, πιστεύοντας πάντοτε ότι η εγγύτητα που έχουν με τους πολίτες μπορεί να δώσει λύση στην οικονομική κρίση και το δημοκρατικό έλλειμμα που ταλανίζει το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».


Το Κογκρέσσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρώπης


Το Κογκρέσσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρώπηςτου Συμβουλίου της Ευρώπης ιδρύθηκε το 1994 σαν συμβουλευτικό σώμα αντικαθιστώντας το μέχρι τότε σε λειτουργία Διαρκή Συνέδριο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών. Μέλη του είναι 315 αιρετοί εκπρόσωποι και άλλοι τόσοι αναπληρωτές από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, των οποίων η θητεία είναι δύο χρόνια. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κύπρου εκπροσωπείται στο Κογκρέσσο από 3 τακτικά και 3 αναπληρωματικά μέλη.

Ο σκοπός δημιουργίας του Κογκρέσσου είναι η παροχή στήριξης και βοήθειας στα κράτη μέλη, μέσω στενής παρακολούθησης της προόδου τους, σε θέματα που αφορούν την εγκαθίδρυση και λειτουργία αποτελεσματικής τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Ο ρόλος και δραστηριότητες του Κογκρέσσου:

Αποτελεί θεσμό στα πλαίσια του οποίου οι εκλελεγμένοι αντιπρόσωποι της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης μπορούν να συζητούν, να ανταλλάζουν εμπειρίες και να εκφράζουν απόψεις σε θέματα που τους απασχολούν.

Γνωμοδοτεί στην εξ’ Υπουργών Επιτροπή και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Συνεργάζεται στενά τόσο με κρατικούς όσο και με διεθνής οργανισμούς αντιπροσωπεύοντας την τοπική και περιφερεική διακυβέρνηση.

Διοργανώνει ακροάσεις και συνέδρια προσελκύοντας άτομα και φορείς από το πλατύτερο κοινό των οποίων η εμπλοκή τους είναι απαραίτητη για μια λειτουργική δημοκρατία.

Ετοιμάζει εκθέσεις για τη λειτουργία της τοπικής και περιφερειακής δημοκρατίας στις χώρες μέλη και στις υποψήφιες χώρες και παρακολουθεί κατά πόσο τηρούνται οι αρχές του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Το Κογκρέσσο λειτουργεί μέσα από δύο Τμήματα - το Τμήμα Περιφερειών (Chamber of Regions) που εξετάζει θέματα περιφερειακών αρχών και το Τμήμα Τοπικών Αρχών (Chamber of Local Authorities) που μελετά θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι συναντήσεις Ολομέλειας του Κογκρέσσου πραγματοποιούνται στο Στρασβούργο (Γαλλία) μια φορά το χρόνο και είναι δυνατό να παραστούν αντιπροσωπείες, από εγκεκριμένους ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως επίσης και από άλλα κράτη μη μέλη σαν ειδικοί προσκεκλημένοι ή παρατηρητές.

Η λειτουργία του Κογκρέσσου επιτυγχάνεται μέσω των διάφορων Επιτροπών: Η Διαρκής Επιτροπή που απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των εθνικών αντιπροσωπειών, συνέρχεται μεταξύ των ετήσιων συνόδων της Ολομέλειας και διασφαλίζει τη συνέχιση των εργασιών του Σώματος. Υπάρχουν άλλες τέσσερις Επιτροπές βάση των οποίων οργανώνεται η λειτουργία και οι δραστηριότητες του Κογκρέσσου:

Institutional Committee: Εξετάζει την πρόοδο της τοπικής και περιφερειακής δημοκρατίας στη Ευρώπη και καταρτίζει σχετικές εκθέσεις.

Committee on Culture and Education: Ασχολείται με τα ΜΜΕ, τη νεολαία, τον αθλητισμό και την επικοινωνία.

Committee on Sustainable Development: Μελετά θέματα περιβάλλοντος, χωροταξίας και αστικού σχεδιασμού.

Committee on Social Cohesion: Ασχολείται με θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία, την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων και την απασχόληση.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.