powered by Surfing Waves

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Τα Νέα για τον "Παπά Παύλο" του Μαντουδίου (Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης) και την "φραγγέλωση"

Φραγγέλιο κατά της Χρυσής Αυγής  Του Μάνου Χαραλαμπάκη tanea.gr

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου με το οποίο εξαπέλυσε επίθεση στη Χρυσή Αυγή πολλοί μητροπολίτες πήραν τηλέφωνο για να τον συγχαρούν. Του έλεγαν ότι το κείμενό του τους εκφράζει. Μία ακόμη αναγνώριση της τόλμης του χαλκιδαίου ιεράρχη, ο οποίος στο
παρελθόν δεν έχει διστάσει να τα βάλει με υπουργούς, βουλευτές και νομάρχες όταν ένιωθε ότι αδικείτο η Εκκλησία ή καταπατούνταν ανθρώπινα δικαιώματα


Ο 65χρονος μητροπολίτης με το βιβλικό παρουσιαστικό είχε το θάρρος - ο μοναδικός από την επίσημη, «σιωπηρή» σ' αυτό το ζήτημα, Εκκλησία - να βγει δημοσίως και να αποδοκιμάσει τη Χρυσή Αυγή. Μάλιστα, το θάρρος του είχε ήδη ως συνέπεια να γίνουν απειλητικά τηλεφωνήματα στη Μητρόπολη. Η αντίδρασή του δεν εκπλήσσει, αλλά επιβεβαιώνει τη στάση του: «Δεν φοβάμαι. Τα απειλητικά τηλεφωνήματα επαληθεύουν όσα είπα».
Οσοι τον γνωρίζουν καλά λένε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων. Για έναν «αξιοπρεπή και ταπεινό ιεράρχη». Θεωρείται μητροπολίτης που ανήκει στη «συντηρητική» πτέρυγα της Εκκλησίας. Εντούτοις, με την πρόσφατη παρέμβασή του για τη Χρυσή Αυγή απέδειξε ότι έχει πολύ πιο... προχωρημένες απόψεις σε σύγκριση με πολλούς άλλους προοδευτικούς μητροπολίτες της Εκκλησίας. Στο άρθρο του είχε γράψει μεταξύ άλλων πως «η Χρυσή Αυγή διώκει προσβάλλει και εξευτελίζει καθημερινά τον Χριστό στα πρόσωπα των προσφύγων, των μεταναστών, ακόμη και των παιδιών».


ΔΟΣ ΜΟΙ ΤΟΥΤΟΝ ΤΟΝ ΞΕΝΟΝ. Αυτό που τον έκανε να αντιδράσει, λέει, είναι ότι συνειδητοποίησε πως επιχειρούνταν ένα πολύ επικίνδυνο μπέρδεμα. Δηλαδή η απόδοση ρόλου υπερασπιστή της Εκκλησίας στη Χρυσή Αυγή και η ταύτισή της με τη διαμαρτυρία κάποιων χριστιανών. «Η Χρυσή Αυγή δεν έχει καμία σχέση με την Εκκλησία και την πίστη. Θα έλεγα αδίστακτα ότι η όλη της συμπεριφορά, ζωή και πολιτεία είναι αντίχριστη», σημειώνει. Προσθέτει ότι για την Εκκλησία είναι αδιαπραγμάτευτη αλήθεια ότι ο άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού και ότι όλοι αυτοί οι ταλαίπωροι άνθρωποι - οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δηλαδή - είναι ελάχιστοι αδελφοί. «Η αγάπη απέναντι σ' αυτούς είναι κριτήριο για τη βασιλεία. "Πείνασα και μου δώσατε να φάω", "ήμουν ξένος και με φροντίσατε", "ήμουν στη φυλακή και με επισκεφθήκατε"» εξηγεί χρησιμοποιώντας τα λόγια του Χριστού. «Κατά συνέπεια λοιπόν, πώς είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η Χρυσή Αυγή υπερασπίζεται την πίστη όταν προχθές έναν άνθρωπο που βγήκε από ένα λεωφορείο τον περιλάβανε με τις αλυσίδες κιόλας; Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι απλώς κακή, είναι δολοφονική».
Θεωρεί ότι είναι «χρέος μας ως ποιμένων της Εκκλησίας αυτές τις επικίνδυνες και περίεργες ταυτίσεις να τις επισημάνουμε και να τις τονίσουμε όσο πιο καθαρά γίνεται, ώστε ο κόσμος να μην παρασύρεται από τέτοιες συμπεριφορές». Μάλιστα για τις χυδαίες ύβρεις που εκτόξευε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής έξω από το θέατρο Χυτήριο θα πει: «Είδα το βίντεο. Δεν μπορεί ένας τέτοιος άνθρωπος να εκφράζει ούτε την Ελλάδα ούτε την πίστη. Αυτό δεν είναι πολιτισμός, είναι βαρβαρότητα».
Ορισμένοι θα μπορούσαν να πουν ότι ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης έκανε εύκολη κριτική βγάζοντας μια ανακοίνωση. Ωστόσο, στην ευρύτερη οικογένειά του υπάρχουν δύο θύματα εγκληματικών ενεργειών με δράστες μετανάστες. «Το ένα δολοφονήθηκε και το άλλο επέζησε με πολλές συνέπειες. Αρα λοιπόν δεν μιλώ ούτε εκ του ασφαλούς ούτε γιατί δεν ξέρω. Παντού υπάρχει το καλό και το κακό και δεν πρέπει να το μπερδεύουμε», λέει.
Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης εξελέγη το 2006 - επί Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου - και μολονότι θεωρείται ήπιος χαρακτήρας, οι ανακοινώσεις του είναι... «φαρμακερές» όταν κατά την άποψή του βάλλεται άδικα η Εκκλησία ή ένας συνάνθρωπός του.
Τον Οκτώβριο του 2011, όταν ο τότε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης είχε ζητήσει να εξεταστεί η περίπτωση ενός διπλοθεσίτη ιερέα αλλά και το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών, ο μητροπολίτης εξέδωσε μία σκληρή ανακοίνωση με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον του υπουργού: «Κύριε Σηφουνάκη, διάβασα την ανακοίνωση, δηλαδή την μισαλλόδοξη επίθεσή σας που αφορά τη μισθοδοσία των κληρικών, και διερωτήθηκα ποιος τίτλος θα ήταν ο πιο κατάλληλος για να αποδώσει το νόημά της και το φρόνημά σας. Δεν βρήκαν άλλον κατάλληλο από τον "Η αλαζονεία της εξουσίας" σε όλο το θλιβερό μεγαλείο της».
Με μία παρόμοιου ύφους ανακοίνωση είχε απαντήσει την περασμένη άνοιξη στον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που επέμενε να γίνει κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών στη Νεάπολη Κοζάνης: «(...)Ποιος νομίζετε ότι είστε για να προκαλείτε βάναυσα τις τοπικές κοινωνίες, τις οποίες και εσείς ως μέλος του τοπικού πολιτικού συστήματος οδηγήσατε στην παρακμή; Τόσο σπουδαίο φαντάζεστε τον εαυτό σας; Νοσταλγείτε την εποχή του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν;"».
Διεκδικητικός - είχε φτάσει στο γραφείο νομάρχη της Εύβοιας στο παρελθόν, όταν μία κοπέλα που είχε ψυχολογικά προβλήματα κινδύνευε να απολυθεί για να προσληφθεί στη θέση της άλλος υπάλληλος με «μέσον». «Πήγα τότε στον νομάρχη και του είπα "αν το κάνεις αυτό θα συγκρουστούμε δημόσια".


ΥΠΕΡ ΑΔΥΝΑΤΩΝ. Στην Εύβοια - προτού γίνει μητροπολίτης - ήταν υπεύθυνος στην περιοχή του Μαντουδίου από το 1974 έως το 1998 και ανέπτυξε πλούσια φιλανθρωπική δράση δείχνοντας ιδιαίτερη μέριμνα στους νέους. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής τον θυμούνται για ακόμη έναν λόγο. Στα μέσα της δεκαετίας του '90 είχε πρωτοσταστήσει, ως αρχιμανδρίτης τότε, στον αγώνα συμπαράστασης για τον 16χρονο Τάσο Γεωργιάδη που έπασχε από καρκίνο και νοσηλευόταν στην Αμερική. Είχε ταξιδέψει πολλές φορές από την Εύβοια στη Νέα Υόρκη για αυτόν τον σκοπό. Ηταν συνιδρυτής και αργότερα πρόεδρος στο Ιδρυμα Τάσος Γεωργιάδης, το οποίο έχει στόχο να στηρίζει Ευβοείς που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Η προσπάθειά του για στήριξη στους αδυνάτους συνεχίζεται και στη Σιάτιστα. Οπως λέει, αν η Εκκλησία δεν προσέφερε έως τώρα «η κοινωνική έκρηξη θα είχε έρθει πολύ νωρίτερα...» Το έργο της Εκκλησίας, σημειώνει, δεν έχει μετρηθεί, παρόλο που προσφέρει παντού. «Προσπαθούμε να ανακαλύπτουμε την οποιαδήποτε ανάγκη. Παρόλο που είμαστε μία φτωχή μητρόπολη κάνουμε τα πάντα. Ποια πάντα; Εχουμε ιερείς οι οποίοι έχουν πάρει ακόμη και προσωπικό δάνειο, αυτή την περίοδο, για να βοηθήσουν ανθρώπους ασθενείς ή που κινδύνευαν να χάσουν το σπίτι τους. Αυτά δεν βγαίνουν προς τα έξω».
Για πολλά χρόνια ήταν παραγωγός στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας - πλέον παρεμβαίνει με σχόλια - ενώ συνεχίζει να έχει εκπομπή για την οικογένεια και την αγωγή των παιδιών στο Ραδιόφωνο του Πειραιά.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.