powered by Surfing Waves

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

«Λέσχη Παραμυθιού» με τίτλο «Κόκκινη κλωστή δεμένη»

Από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Περιστερίου ξεκίνησε για το σχολικό έτος 2012 - 1013 το εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα «Λέσχη Παραμυθιού» με τίτλο: «Κόκκινη κλωστή δεμένη», η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία το προηγούμενο σχολικό έτος.

Η «Λέσχη Παραμυθιού» περιλαμβάνει παρουσίαση, προσέγγιση - ανάλυση και δραματοποίηση παραμυθιού από παιδαγωγούς - εκπαιδευτές στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης.

Η αρχή της κόκκινης κλωστής του κουβαριού των παραμυθιών πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2012 από μια νέα συγγραφέα, που αποπνέει ελπίδα και αισιοδοξία, που αποτολμά να ταξιδεύει τα παιδιά σε κόσμους όμορφους και μαγικούς, αλλά και να δίνει μηνύματα και τρόπους σκέψης και ζωής.

Η Βασιλική - Γκλόρια Α. Παπά με το βιβλίο της «Βατραχολυτρωτές» έκανε για φέτος την έναρξη της «Λέσχης Παραμυθιού». Η συγγραφέας διάβασε στα παιδιά αποσπάσματα από το παραμύθι και ταξίδεψε τις σκέψεις τους. Η παρουσίαση έγινε στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Νάνα Μούσχουρη», που βρίσκεται στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Μαθητές από το 41ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου μαζί με τον Μουσικό του σχολείου Ανδρέα Μπικουβαράκη απέδωσαν μελοποιημένα ποιήματα της συγγραφέα και τραγούδησαν πολύ όμορφα, ενώ δραματοποίησαν και σκηνές του παραμυθιού. Πολλά ήταν τα παιδιά, που συνόδευαν τη χορωδία και ακολουθούσαν το ρυθμό, που ο κ. Μπικουβαράκης έδινε.

Οι χαρούμενοι ήχοι της εξοχής, το νερό, τα πουλιά, τα φύλλα πλημμύρισαν τον χώρο της μουσικής βιβλιοθήκης και παρέσυραν και όλους τους γονείς που παρευρίσκονταν. Έτσι, όλοι έγιναν μια παρέα και ακολούθησαν τους ήρωες του παραμυθιού σε κάθε δράση τους, από τη στιγμή που περνούσαν από το δάσος για να φτάσουν στο ποτάμι και μέχρι τη στιγμή που το φίδι ήθελε να καταπιεί το βατραχάκι. Η ευρηματικότητα των ηρώων και οι διαδικασίες ως την τελική απόφασή τους ήταν μερικά μόνο στοιχεία από αυτά που ενθουσίασαν τα παιδιά.

Στη συνέχεια η συγγραφέας κα. Παπά προχώρησε σε ανάλυση, αποσαφήνιση και επεξεργασία όλων των συστατικών του παραμυθιού «Βατραχολυτρωτές» και μετά από δημιουργικό διάλογο προέκυψε το κεντρικό μήνυμα, η κεντρική ιδέα του. Τα παιδιά εννόησαν την επικαιρότητα του παραμυθιού, το οποίο διαπερνά την ιδέα της ευαισθητοποίησης προς το περιβάλλον. Η «Λύτρωση» θα έρθει όταν όλοι κατανοήσουν την αναγκαιότητα του σεβασμού προς τον περιβάλλοντα χώρο και τη φύση.

Τα παιδιά ζωγράφισαν και τραγούδησαν με κέφι. Η αρχή του κουβαριού των παραμυθιών έγινε με το παραμύθι «Βατραχολυτρωτές» της κας Παπά και θα συνεχιστεί κάθε Σάββατο 11 το πρωί ως τις 12:30 το πρωί.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.