powered by Surfing Waves

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Λειτουργία των farmer’s markets (αμιγών αγροτικών αγορών) έως του τέλος του έτους


Σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ FM 99,5 o Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής κ.Αθανάσιος Τσαυτάρης, αναφέρθηκε στα farmer’s markets ότι θα ανοιξουν έως το τέλος
του έτους.

Η απάντηση του Υπουργού στη σχετική  ερώτηση:
"Να μου επιτρέψετε μόνο να αναφερθώ στο στόχο μας να βοηθήσουμε το γεωργό και ιδιαίτερα τους νέους , απλοποιώντας την γραφειοκρατική διαδικασία. Μόλις προχθές πέρασε από το Κοινοβούλιο ο
κανονισμός -χάρη και στην βοήθεια που μας προσέφεραν οι και οι Έλληνες ευρωβουλευτές προς την κατεύθυνση αυτή - να απλουστευθεί η γραφειοκρατία για τους αγρότες, ώστε να μην χρειάζονται τόσες πολλές και επαναλαμβανόμενες διαδικασίες. Αντί κάποιος να δηλώνει κάθε χρόνο τα ίδια στρέμματα, να δεχθούμε δηλώσεις πολυετούς διάρκειας και μόνο αν υπάρξει αλλαγή στο γεωργικό αντικείμενο ή τα στρέμματα, να γίνει έλεγχος πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Για τα farmer markets προσπαθούμε έως το τέλος του έτους να στήσουμε ένα, δύο ή τρία πιλοτικού χαρακτήρα, ώστε να δούμε τι δυσκολίες θα αντιμετωπίσουμε, να εξετάσουμε ποιές θα είναι οι ανάγκες του ρυθμιστικού πλαισίου, γιατί είναι ένας νέος θεσμός και δεν μπορούμε να πούμε ότι σε ένα πρωί θα στήσουμε 500.Θα μάθουμε πως λειτουργούν, θα δούμε εμπειρίες και στην συνέχεια θα τα κάνουμε δέκα και λίγο αργότερα θα τα κάνουμε 100 ή 1.000. Πάντως, διεθνώς είναι ένας επιτυχημένος θεσμός. Εγώ τον έζησα στην Αμερική. Αποσκοπεί σε δύο πράγματα: Δεν λέμε εδώ στην χώρα μας ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ της τιμής διάθεσης από τον παραγωγό και της τιμής που διατίθεται το προϊόν στον καταναλωτή; Να φέρουμε, λοιπόν, στο ράφι του καταναλωτή, το χωράφι του γεωργού. Δεύτερον φέρνει πολύ κοντά τον καταναλωτή με τον παραγωγό. Γνωρίζονται οι άνθρωποι ξέρουν από ποιόν αγοράζουν προϊόντα.

Θα λειτουργούν κάθε Σάββατο, θα είναι αποκλειστικά για παραγωγούς κάτι που διαφοροποιεί τα πράγματα σε σχέση με τις λαϊκές αγορές, όπου έμποροι πωλούν τα πάντα ακόμη και προϊόντα που δεν έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα. Το farmer market θα λειτουργεί στις παρυφές των αστικών περιοχών, θα συγκεντρώνει παραγωγούς της περιοχής ή ίσως από γειτονικούς και όμορους νομούς. Μάλιστα οι αγορές αυτές, στο εξωτερικό πηγαίνουν σε ένα επόμενο βήμα. Δηλαδή, ο καταναλωτής διαπιστώνοντας ότι μεγάλο μέρος του κόστους αφορά στην συγκομιδή σε συνεννόηση με τον παραγωγό συμμετέχει στην διαδικασία, εσωτερικεύοντας το εργατικό κόστος, μειώνοντας έτσι την τιμή του προϊόντος»."

«Θα έλεγα ότι είναι μια θεσμοθέτηση του κινήματος της πατάτας. Ακριβώς αυτόπροσπαθούν να πετύχουν, από κάτω προς τα πάνω, με μια προσέγγιση, οι ίδιοι οι αγρότες, ανταμώνοντας το καταναλωτικό κίνημα και τους καταναλωτές»

Όπως δήλωσε στη Βουλή Το Σεπτέβριο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρη, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Παρίση Μουτσινά, με τα farmers market, που, όπως επισήμανε, ήδη ξεκινούν δυο τέτοιες αγορές στη χώρα μας, οι γεωργοί της περιφέρειας και οι γεωργοί όμορων περιφερειών, ύστερα από συμφωνία, μπορούν να διαθέτουν κάθε Σάββατο απ’ ευθείας τα προϊόντα τους από το γεωργό στον καταναλωτή. «Θα έλεγα ότι είναι μια θεσμοθέτηση του κινήματος της πατάτας. Ακριβώς αυτόπροσπαθούν να πετύχουν, από κάτω προς τα πάνω, με μια προσέγγιση, οι ίδιοι οι αγρότες, ανταμώνοντας το καταναλωτικό κίνημα και τους καταναλωτές», τόνισε.


 Δημοπρατήρια

Σε ό,τι αφορά στα δημοπρατήρια, ο υπουργός ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες υποδομές, χωρίς να γίνεται πολύ μεγαλύτερη σπατάλη χρημάτων. «Για παράδειγμα», τόνισε, «υπάρχει μια σημαντική υποδομή στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα στη Βέροια πάνω στον άξονα της Εγνατίας. Εκεί υπάρχουν κάποιες εγκαταστάσεις τις οποίες για πρώτη φορά αξιοποιούμε σε συνεργασία με τους ντόπιους φορείς, τα επιμελητήρια, έτσι ώστε να οργανώσουμε για πρώτη φορά ένα τέτοιο καλό δημοπρατήριο. Προσπαθούμε να αποκτήσουμε εμπειρία, παράλληλα με τη μελέτη που έχουμε αναθέσει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το οποίο περιμένουμε να μας την παραδώσει εντός των επομένων δυο μηνών».

 Ενιαίο Μητρώο για τους Εμπόρους Αγροτικών προϊόντων

Τέλος σε ότι αφορά στο Ενιαίο Μητρώο για τους Εμπόρους Αγροτικών προϊόντων, ο υπουργός υποστήριξε ότι «έγινε μεν η νομοθεσία αλλά υπήρξαν κάποιες δυσλειτουργίες. Προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημα τους και δώσαμε παράταση 3 μηνών έως το τέλος του έτους και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε με νομοθετική ρύθμιση δύο μικρές τροπολογίες που είδαμε ότι τους δημιουργούν μεγάλη δυσκολία. Θέλω να πιστεύω ότι με ένα από τα πρώτα νομοσχέδια θα λυθεί αυτό το πρόβλημα της νομοθετικής ρύθμισης που ζητήθηκε και έως το τέλος του έτους θα αρχίσει να λειτουργεί και αυτός ο θεσμός».

agronews.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.