powered by Surfing Waves

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Πιλοτικό Δίκτυο Αλληλεγγύης για το Παιδί


Η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Μητρόπολη Δημητριάδος, ο Δήμος Βόλου και οι υπόλοιποι Δήμοι της Μαγνησίας, ενώνουν τις δυνάμεις τους με σκοπό τη δημιουργία ενός Δικτύου Οικογενειακής Αλληλεγγύης για το παιδί. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο οικογενειών που θα αναλάβουν ως αλληλέγγυες τη στήριξη – οικονομική και κοινωνική – παιδιών άλλων οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα, η υλοποίηση του οποίου θα ξεκινήσει από τη Μαγνησία με σκοπό να επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Αυτό συμφωνήθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, στο δημαρχείο του Βόλου, μετά από πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Σούρλα, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ.Ιγνάτιος, ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, οι δήμαρχοι Αλμυρού, Ζαγοράς-Μουρεσίου και Ρ. Φεραίου, Β. Χατζηκυριάκος, Γ. Αντώνογλου-Κασσαβέτης και Ελ. Λαϊτσου αντίστοιχα, ο κ.Πασιάς ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Ν. Πηλίου και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Βόλου Απ. Παντσάς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε ενημέρωση από τον κ. Σούρλα σχετικά με την πρωτοβουλία η οποία ελήφθη, όπως είπε, από την Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί, αφενός μεν στις επιταγές του Οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αφετέρου στη συνταγματική επιταγή για την προστασία της παιδικής ηλικίας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σούρλα, στόχος είναι, οικογένειες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) οι οποίες έχουν τη δυνατότητα, να αναλάβουν τη στήριξη παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υποσιτισμού ή στερούνται στοιχειωδών μέσων για την εκπαίδευσή τους. «Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο έχει γίνει έντονο το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας και αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η υλοποίηση του προγράμματος δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη σύμπραξη της Εκκλησίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Το πρόγραμμα να εφαρμοστεί πιλοτικά στο Νομό Μαγνησίας και, εάν επιτύχει, θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, ενδεχομένως και στο εξωτερικό, δεδομένου ότι δεν υπάρχει παρόμοιο δίκτυο σε άλλες χώρες.

Ο κ.Ιγνάτιος τόνισε ότι η Μητρόπολη Δημητριάδος θα συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις την προσπάθεια αυτή, διότι πιστεύει ότι όντως μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο δίκτυο με σημαντικά αποτελέσματα.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, μιλώντας και εκ μέρους των άλλων δημάρχων, επισήμανε ότι «σε μια εποχή που προέχει η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, είναι αναγκαίο να υπάρξουν πρωτοβουλίες και συντονισμός ώστε να δημιουργηθεί μια ομπρέλα προστασίας εκείνων των συμπολιτών μας που αποτελούν τα θύματα της μεγάλης οικονομικής κρίσης, με ιδιαίτερη ευαισθησία και απόλυτη προτεραιότητα στο παιδί. Στο πλαίσιο αυτό αντιμετωπίζουμε θετικά την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε τις κοινωνικές μας υπηρεσίες, οι οποίες διαθέτουν τεράστια εμπειρία και έχουν κάνει πολύ σημαντική προεργασία σ’ αυτό τον τομέα, ώστε αυτή η πρωτοβουλία να υλοποιηθεί και κυρίως να διασφαλιστούν οι εγγυήσεις ότι θα ωφεληθούν, με απόλυτη διακριτικότητα, τα παιδιά εκείνων των οικογενειών που πραγματικά έχουν ανάγκη. Να διασφαλιστεί επίσης ότι οι οικογένειες που θα αναλάβουν ως αλληλέγγυες, θα είναι οικογένειες για τις οποίες θα υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα ανταποκριθούν, χωρίς να δημιουργηθούν οποιαδήποτε προβλήματα. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε απολύτως την αξιοπρέπεια των οικογενειών και κυρίως των παιδιών που θα δεχθούν την εθελοντική αυτή κοινωνική υποστήριξη και να υπάρξουν όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις ώστε πραγματικά αυτή η πρωτοβουλία να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ο κ. Σκοτινιώτης διευκρίνισε, τέλος, ότι ο δήμος Βόλου δεν αναζητά τρόπους για να μεταφέρει στην κοινωνία τις υποχρεώσεις που έχει. Άλλωστε, όπως τόνισε, παρά τις δραματικές περικοπές των πόρων, οι κοινωνικές δομές όχι μόνο δεν έχουν θιγεί αλλά, αντίθετα, ενισχύονται ακόμη περισσότερο. «Είναι τέτοια όμως η ένταση και η οξύτητα των κοινωνικών προβλημάτων που, ούτε η Πολιτεία, ούτε ο Δήμος, ούτε η Εκκλησία, από μόνοι τους, μπορούν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες. Η κοινωνική αλληλεγγύη – και όχι η «φιλανθρωπία» – με αυτές τις εγγυήσεις, αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσουμε πραγματικά να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή που είναι το μεγάλο ζητούμενο της εποχής μας», κατέληξε ο δήμαρχος του Βόλου.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.