powered by Surfing Waves

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Δεν θα καταβληθεί αυτόν τον μήνα η σύνταξη σε 33.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ

Στο μικροσκόπιο οι συντάξεις χηρείας και οι άγαμες θυγατέρες
Δεν θα καταβληθεί αυτόν τον μήνα η σύνταξη σε 33.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ που δεν έχουν προσέλθει να απογραφούν. Οι έλεγχοι συνεχίζονται για να διαπιστωθεί σε ποιες περιπτώσεις συντάξεις καταβάλλονταν για χρόνια σε νεκρούς και ήδη περίπου 250 υποθέσεις έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Αρκεί να αναφερθεί πως για κάθε 10.000 «μαϊμού» συντάξεις η ετήσια απώλεια για το ασφαλιστικό σύστημα είναι 100 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά για δεκαετίες πήγαιναν στις τσέπες επιτηδείων, που κατόρθωναν να εισπράττουν συντάξεις νεκρών ασφαλισμένων.

Πρέπει να επισημανθεί πως η απογραφή στο ΙΚΑ πραγματοποιείται φέτος για δεύτερη χρονιά και πέρσι είχε διαπιστωθεί πως 7.000 συντάξεις καταβάλλονταν σε ασφαλισμένους «φαντάσματα». Σύμφωνα με πληροφορίες, σε 3.500 περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ο θάνατος του συνταξιούχου, ενώ ελέγχονται και οι υπόλοιπες 3.500 υποθέσεις.

Φέτος ο αριθμός αυτός αναμένεται να είναι αυξημένος, καθώς μπήκαν αυστηρότεροι όροι στην απογραφή. Συγκεκριμένα, σε αντίθεση με πέρσι έχουν ζητηθεί τα πληρεξούσια -σε όσες περιπτώσεις δεν προσέρχεται ο ίδιος ο δικαιούχος- και με την προϋπόθεση να είναι πρόσφατα.

Μιλώντας στο «Εθνος» ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος τονίζει πως «όπου διαπιστωθεί πως πληρεξούσια πρόσωπα παρανόμως παρακράτησαν συντάξεις θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα με επιτόκιο 5% καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθηθεί η δικαστική διαδικασία». Τα ακριβή στοιχεία για τις συντάξεις «μαϊμού» θα ανακοινωθούν στις αρχές της νέας χρονιάς.

Από σήμερα οι δικαιούχοι σύνταξης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, του ΕΤΕΑΜ και του ΤΑΠΙΛΤ -που δεν έχουν απογραφεί- θα μπορούν να καταγράφονται στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ τόπου κατοικίας. Θα παραλαμβάνουν ειδική Εντολή Πληρωμής της σύνταξής τους, η οποία θα εξοφλείται στα ταμεία των υποκαταστημάτων. Την ίδια διαδικασία θα μπορούν να ακολουθήσουν από την Παρασκευή οι δικαιούχοι σύνταξης του ΤΑΠ-ΟΤΕ, που δεν προσήλθαν να απογραφούν.

Σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στη λεηλασία των ταμείων, από το 2013 θα πρέπει υποχρεωτικά κάθε μεταβολή στην οικογενειακή κατάσταση ή στα δημογραφικά δεδομένα (π.χ. γάμοι, διαζύγια αλλά και θάνατοι ασφαλισμένων) να δηλώνεται σε συμβολαιογράφους.

Σε αυτή τη φάση στο επίκεντρο των ελέγχων θα βρεθούν δύο κατηγορίες ασφαλισμένων:
Οι δικαιούχοι των συντάξεων χηρείας. Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν έχουν ξαναπαντρευτεί και... ξέχασαν να το δηλώσουν, ώστε να παίρνουν κανονικά τη σύνταξη
Οι άγαμες θυγατέρες που παίρνουν σύνταξη. Και σε αυτή την περίπτωση θα ελεγχθεί το αν έχουν παντρευτεί

Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως σε εξέλιξη είναι η απογραφή και στον ΟΓΑ, ενώ μέσα στον Νοέμβριο θα ξεκινήσει ανάλογη διαδικασία και στον ΟΑΕΕ.

Από το Εθνος

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.