powered by Surfing Waves

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Μαθήματα από το Ürgüp

Η πτήση με αερόστατο στην Καππαδοκία ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια και έδωσε ώθηση στον τομέα του τουρισμού και αύξησε τον άριθμό των επισκεπτών. Τα έσοδα απο τον αεροστατικό τουρισμό στην Καππαδοκία  είναι  50 εκατ. ευρώ ετησίως.  Η Καππαδοκία δέχεται  2,5 εκατ. επισκέπτες το χρόνο και η περιοχή του Ürgüp έχει 7.000 ξενοδοχιακές κλίνες.


Τι θα μπορούσε να μάθει ο δήμος μας από το Ürgüp (Ουργκιούπ) αν η αποστολή στην Τουρκία πέρα από συμβολική (επίσκεψη στις προσφυγικές ρίζες) και τουριστική είχε και ουσιαστική σημασία. Το Ürgüp είναι λίγο μεγαλύτερο από το δήμο μας (με 18.631 κατοίκους) και μαζί με τα γύρω χωριά φτάνει στις
34 χιλιάδες ψυχές (δηλαδή λίγο μικρότερο από ότι οι δυο δήμοι της Βόρειας Εύβοιας
μαζί). Σε αντίθεση όμως με την περιοχή μας ο πληθυσμός του Ürgüp αυξάνεται με ρυθμό 3,2%
ετησίως (δηλαδή ο κόσμος δεν φεύγει να πάει αλλού).



Εξωστρέφεια και διμερείς σχέσεις

Το Ürgüp εκτός από τον δήμο μας έχει αδελφοποιηθεί με άλλες 4 πόλεις: 
  • το Dillenburg (Γερμανία, 23/1.99 ), 
  •  την Λάρισα (Ελλάδα στις 19/7/96), 
  • την Mtskheta (Γεωργία 6/3/2004), και 
  • το Vitebsk (Λευκορωσία 10/4/2001). 
Οι γύρω πόλεις έχουν ακολουθήσει παρόμοια πολιτική αδελφοποιήσεων. Η Άβανος έχει αδελφοποιηθεί με το Szentendre (Ουγγαρία), το Kaustinen (Φινλανδία) και το Nuits Saint Georges (Γαλλία ) ενώ το Mustafapasa (η παλιά Σινασσός με 1.500 κατοίκους) έχει αδελφοποιηθεί με το Dospat (Βουλγαρία) και το δήμο Ιστιαίας (Ελλάδα).


Ο δήμος μας θα μπορούσε να έχει μια καθαρή πολιτική στο θέμα αυτό  και να εκμεταλευτεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Ευρώπη για τους Πολίτες, 2007 -2013" που επιδοτεί τις αδελφοποιήσεις στην Ευρώπη.


Αμπελουργία, μετά τον τουρισμό είναι η δευτερη σημαντική οικονομική δραστηριοτήτα του Ürgüp (άγαλμα σε κεντρικό πάρκο του Ürgüp)

Τουρισμός η μηχανή της οικονομίας του Ürgüp

Αν και είναι σχετικά απομονωμένο από τα κύρια τουριστικά θέρετρα της χώρας και τους συγκοινωνιακούς κόμβους το Ürgüp καταφέρνει να ευημερεί από το τουρισμό. Το Ürgüp 3κμεταλλεύεται την ιστορία και φυσική ομορφιά της Καππαδοκίας με έξυπνο τρόπο. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 70% της οικονομίας. Η αμπελουργίακαι η κτηνοτροφία είναι οι άλλες δυο μικρότερης σημασίας δραστηριότητες της τοπικής οικονομίας.  Στο Ürgüp λειτουργούν 4 οινοποιεία.

Turasan  ένα απο 4 οινοποιεία του Ürgüp


Δημιουργία δραστηριοτήτων προσέλκυση των τουριστών

Μια επίσκεψη στην δημοτική ιστοσελίδα του Ürgüp δείχνει την στήριξη στις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, πανσιόν, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα, αξιοθέατα, δραστηριότητεςκλπ).
Ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται την Καππαδοκία έφθασε τα 2,5 εκατ. επισκέπτες το χρόνο. Ο τουρισμός στηριζεται στο πολιτισμό, τη φυσικό τοπίο και δραστηριότητες όπως η πτήση με αερόστατο, περιήγηση με σε άλογο, εξορμήσεις με τζιπ και εκδρομές με ποδήλατο. Η πτήση με αερόστατο στην Καππαδοκία ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια και έδωσε ώθηση στον τομέα του τουρισμού και έκανε την περιοχή ένα από τα πιο δημοφιλή κέντρα αεροστάτου στο κόσμο. Κατά τους πρώτους 8 μήνες του 2012, το ξένο συνάλλαγμα που προέρχεται από εκδρομές με αερόστατο προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ. Οι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία της περιοχής φέρνουν 10 εκατ. Ευρώ ευρώ ετησίως.


Η τουριστική ανάπτυξη υποβοηθείται απο  μια σειρά από φεστιβάλ :

-Από τις 30 Ιούνιου μέχρι τις 3 Ιούλιου διεξάγεται ο Διεθνές Ποδηλατικός Γύρος της Καππαδοκίας
-Διοργάνωση μικρών κονσέρτων κλασσικής μουσικής (δωματίου ή σε ανοιχτό χώρο) από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο
-Διεθνές Φεστιβάλ Τουρισμού και Χειροτεχνίας Άβανου 31 Αυγούστου / 1 Σεπτεμβρίου
-Γιορτή τουΤρύγου 4 με 6 Οκτώβριος και Φεστιβάλ Κρασιού 2 με 6 Ιούνιου
-Cirit (Jirit) το οποίο σημαίνει ότι Ακόντιο είναι παραδοσιακό τουρκικός αγώνας με άλογα -Κάθε χρόνο στις 13 και 14 Ιουνίου
-Φεστιβάλ Mevlana (στροβιλίζοντες δερβίσηδες) 10/17 Δεκεμβρίου



Υποδομές

Την τουριστική ανάπτυξη βοήθησαν τα δυο νέα αεροδρόμια στην περιοχή και η διοργάνωση τοπικών φεστιβάλ. Το 2006, 50 χλμ βόρεια του Ürgüp εγκαινιάστηκε το αεροδρόμιο του Νεβσεχιρ το οποίο συνδέει την περιοχή με την Κωνσταντινούπολη και το 2007 εγκαινιάστηκε το αεροδρόμιο της Καισάρειας (Kayseri Erkilet) με συνδέσεις με την Ευρώπη.








Στην περιοχή του Ürgüp (5χλμ απο την πόλη) λειτουργεί Επαγγελματικό Κολλέγιο Καππαδοκίας με ειδικότητες στην Διοίκηση Πολιτικής Αεροπορίας, Τεχνολογίας Αεροσκαφών. Επισης λειτουργεί  και η Επαγγελματική Σχολή του Urgup «Sebahat και Erol Toksoz (MYO)» πο'υ ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Νεβσεχίρ. Η εκπαίδευση είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες βελτίωσης της τοπικής οικονομίας 

 Εκπαίδευση 

Η εκπαίδευση είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες βελτίωσης της τοπικής οικονομίας με δυο κολλέγια .


Επαγγελματικό Κολλέγιο Καππαδοκίας (Kapadokya Meslek Yüksekokulu) 5χλμ νότια του Ürgüp στο Mustafapasa

Το πρώτο, 5χλμ νότια του Ürgüp (στην παλαιά Σινασό) , είναι το  Επαγγελματικό Κολλέγιο Καππαδοκίας με ειδικότητες στην Διοίκηση Πολιτικής Αεροπορίας, Τεχνολογίας Αεροσκαφών, Πιλοτική αεροστάτων, Μαγειρική, Ιπποκομία, Η/Υ, κλπ.







Η σχολή «Sebahat και Erol Toksoz (MYO)» στο Ürgüp του πανεπιστήμιου του Νεβσεχίρ (Νεάπολης) .


Το δεύτερο είναι η Επαγγελματική Σχολή του Urgup «Sebahat και Erol Toksoz (MYO)» έγινε κομμάτι του πανεπιστήμιου του Νεβσεχίρ το 2007(Νεβσεχίρ είναι ο νομός στον οποίο ανήκει το Ürgüp) . Στην σχολή αυτη προσφέρονται ειδικότητες Τεχνολογίας Υπολογιστών και Προγραμματισμού, Τουριστικών και ταξιδιωτικών υπηρεσιών,, Υπηρεσιών Catering, Τουρισμού και Διεύθυνσης Ξενοδοχείων και ειδικότητα ξεναγών.



Δημοτική βιβλιοθήκη με 10 τοπικά παραρτήματα

Το Ürgüp διαθέτει μια πλούσια βιβλιοθήκη (την βιβλιοθήκη Tahsinağa που ιδρύθηκε το 1851,) με 10 παραρτήματα στα γύρω χωριά.



H δημοτική βιβλιοθήκη Tahsinağa του Ürgüp με 10 παραρτήματα στα γύρω χωριά


Υγεία



Κρατικό Νοσοκομείο Urgup, δυναμικότητας 50 κλινών, με 16 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, 2 οδοντίατρους, κλπ. Εκτός απο το νοσοκομείο λειτουργει και Ιατρείο του "ΙΚΑ" και το προγράμμα "φροντίδα στο σπιτι" του Urgup πουέχει 8 νοσοκόμους


Κλινικές του νοσοκομείου του Urgup

Κλινική έκτακτων περιστατικών
Γενική Χειρουργική Κλινική
Ορθοπαιδική Κλινική
Τμήμα Ουρολογίας
Παιδιατρική Κλινική
Μαιευτικής και Γυναικολογίας
Εσωτερική Κλινική Ιατρικής
Οδοντιατρείο



Κρατικό Νοσοκομείο Urgup, δυναμικότητας 50 κλινών, με 16 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και 2 οδοντίατρους. 




Πολιτισμός



Επιβλητικό και καλο-συντηρημένο  δημοτικό πολιτιστικό κέντρο του Ürgüp (Ürgüp Turgut Özal Kültür Merkezinde) 

Αθλητικό κέντρο Ürgüp, χωρητικότητα 500 άτομα





Ενδιαφέροντα

Υπόγειες πόλεις: Τρωγλοδυτικές κατοικίες της Καππαδοκίας


Η πτήση με αερόστατο στην Καππαδοκία ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια και έδωσε ώθηση στον τομέα του τουρισμού και αύξησε τον άριθμό των επισκεπτών. Τα έσοδα απο τον αεροστατικό τουρισμό στην Καππαδοκία  είναι  50 εκατ. ευρώ ετησίως.  Η Καππαδοκία δέχεται  2,5 εκατ. επισκέπτες το χρόνο και η περιοχή του Ürgüp έχει 7.000 ξενοδοχιακές κλίνες.



0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.