powered by Surfing Waves

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Χωρίς αντίκτυπο και απαρατήρητη πέρασε η επίσκεψη στο Ürgüp



Ήταν επιτυχημένη η αποστολή του δήμου στο Ürgüp;
 Δύσκολο να κριθεί γιατί δεν είχε θέσει συγκεκριμένους στόχους. Από τις 7 ημέρες στην Τουρκία η αποστολή έμεινε μόνο δύο μέρες στο επίκεντρο της επίσκεψης το Ürgüp, με σχεδόν καμιά συνάντηση με φορείς του τουρισμού, εκπροσώπους εμπορικών επιμελητηρίων, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων. Δεν έγιναν επισκέψεις σε δημοτικές ή τουριστικές υποδομές, κολλέγια, πολιτιστικά κέντρα, νοσοκομεία, τοπικές επιχειρήσεις, οινοποιεία, συνεταιρισμούς κλπ. Στην αποστολή δεν συμμετείχαν επιχειρηματίες, άτομα από τους εμπορικούς, αγροτικούς και ξενοδοχειακούς συλλόγους της περιοχής, από ενώσεις τουριστικών επιχειρήσεων και άλλους φορείς.

Το πρόγραμμα της αποστολής περιορίστηκε στο τελετουργικό (ανταλλαγή αναμνηστικών και θρησκευτικές τελετές) και  το ξεναγητικό κομμάτι, ενώ υπήρχαν πολλοί τομείς για ανταλλαγές και την αναπτυξη συνεργασίας  με το Ürgüp με ουσιαστικό αμοιβαίο όφελος. Δεν προκαλεί εντύπωση ότι στην λίστα θεμάτων που θα συζήτηση το δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας  αυτή την Τετάρτη, δεν συμπεριλαμβάνεται αναφορά των επιτευχθέντων από την επίσκεψη της αποστολής στο Ürgüp.

Μέρος του ψυχαγωγικού προγράμματος της αποστολής αδελφοποίησης του δήμου στην Κωνσταντινούπολη (φωτο: Paliatsos)

 Η αντίστοιχη  επίσκεψη της Τούρκικης αντιπροσωπείας Ürgüp στο δήμο μας από τις 16 έως 24 Μαρτίου 2012 καλύφτηκε τόσο από τα τοπικά ΜΜΕ της Βόρειας Εύβοιας και του Νομού Ευβοίας, όσο και από τα τουρκικά ΜΜΕ της Καππαδοκίας. Η δημοτική αρχή Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας μάλιστα έβγαλε και σχετικό δελτίο τύπου. Αναλυτικό ρεπορτάζ για την επίσκεψη της τουρκικής αποστολής υπάρχει και στην δημοτική ιστοσελίδα του Urgup. 

 "Η αποστολή στο  Ürgüp δεν είχε κανένα αντίκτυπο και πέρασε απαρατήρητη".  
Σε αντίθεση με την δημοσιογραφική κάλυψη που είχε η τουρκική αποστολή στο δήμο μας, μέχρι σήμερα η δημοτική ιστοσελίδα του Ürgüp, οι τοπικές εφημερίδες του Ürgüp , του Νομού (Νεβσεχίρ), της Περιφέρειας (Καππαδοκίας), τα τοπικά μπλογκς και πορταλς δεν έκαναν καμιά απολύτως αναφορά στην αποστολή του δήμου μας στην περιοχή. Η αποστολή του δήμου μας άφησε το Ürgüp για την Προύσα στις 16/10/12 και μέχρι τώρα αφήσε αδιάφορα τα τοπικά ΜΜΕ .  Εν ολίγοις, η αποστολή δεν είχε κανένα αντίκτυπο και πέρασε απαρατήρητη.  

5 μέρες μετα την επίσκεψη στο Ürgüp και η δημοτική ιστοσελίδα του Ürgüp δεν κάνει καμιά αναφορά για το θέμα. Κύριο θέμα της ιστοσελίδας (Στην φωτογραφία) είναι μια εκστρατεία του δήμου  για τους μετρητές νερού(21/10/12)




Πιθανά οφέλη απο μια αδελφοποίηση

Ο δήμος του Ürgüp είναι ενεργός σε αυτο το τομέα και έχει αδελφοποιήθεί και με άλλους 4 δήμους. Πρόσφατα μάλιστα το Ürgüp  αναζητούσε πόλη για να αδελφοποιηθεί στην Μεγάλη Βρεττανία.
Η ΕΕ στην ιστοσελίδα twinning.org παρεχει αναλυτικές πληροφορίες για Ευρωπαϊκούς δήμους που αναζητούν εταίρους αδελφοποίησης ανα τομέα συνεργασίας καθώς και υπηρεσία "συνοικεσίων"  και πληροφορίες για χρηματοδότηση απο την ΕΕ που θα μπορούσε να ήταν χρήσιμες στο δήμο μας.


Σύμφωνα με το  twinning.org  μια επιτυχημένη συνεργασία αδελφοποίησης μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στις κοινότητες και τους δήμους. Ενώνοντας τους ανθρώπους από διάφορα μέρη , αποτελεί μια ευκαιρία για από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων, ανταλλαγή απόψεων και κατανόηση διαφορετικών αντιλήψεων που αφορούν οποιοδήποτε θέμα, για το οποίο υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον ή ανησυχία.Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ορθής πρακτικής στην αδελφοποίηση που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων – τέχνη και πολιτισμός, νέοι, συμμετοχή στα κοινά, αειφόρος ανάπτυξη, τοπικές δημόσιες υπηρεσίες, τοπική οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συμμετοχή, αλληλεγγύη κ.λπ.

Αποτελεί μια μακροπρόθεσμη δέσμευση μεταξύ των εταίρων και όχι μια βραχυπρόθεσμη συνεργασία. Πρέπει να μπορεί πάντα να επιβιώνει των αλλαγών της πολιτικής ηγεσίας και των βραχυπρόθεσμων δυσκολιών των εταίρων, οι οποίοι οφείλουν να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο σε δύσκολους καιρούς, π.χ. καταστροφικές πλημμύρες. Και δεδομένου ότι αποτελεί μια μακροπρόθεσμη δέσμευση, είναι ζωτικό να επανεξετάζεται ανά τακτά διαστήματα η συνεργασία, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι ανταποκρίνεται στις εκάστοτε ανάγκες και παραμένει αποτελεσματική και δυναμική.

"Δεν μπορεί να υπάρξει αδελφοποίηση χωρίς την ενεργό συμμετοχή των πολιτών!"

Θέσπιση μιας επιτροπής αδελφοποίησης, στην οποία μετέχουν τοπικοί αξιωματούχοι και πολίτες.

Εξίσου σημαντική είναι η διπλή δέσμευση που απαιτείται για να είναι επιτυχημένες οι αδελφοποιήσεις: των τοπικών αρχών, αλλά και των πολιτών. Με λίγα λόγια: δεν μπορεί να υπάρξει αδελφοποίηση χωρίς την ενεργό συμμετοχή των πολιτών! Αυτή η διττή φύση απαιτεί συχνά τη θέσπιση μιας επιτροπής αδελφοποίησης, στην οποία μετέχουν τοπικοί αξιωματούχοι και πολίτες.

Απο την επίσκεψη της αποστολής στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης (φωτο: Paliatsos)
Στο Μπλε Τζαμί (φωτο: Paliatsos)

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.