powered by Surfing Waves

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Αποκατάσταση παλαιών μεταλλευτικών χώρων στα μεταλλεία «Αλεφάντω-Κεφαλή-Σπαρτόλακα».

Εγκρίθηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για την υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση παλαιών μεταλλευτικών και μη αποκατεστημένων χώρων» που αφορούν τα μεταλλεία «Αλεφάντω-Κεφαλή-Σπαρτόλακα».


Σύμφωνα με την απόφαση "η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας έχει στη διάθεσή της «Μελέτη αποκατάστασης παλαιών μεταλλευτικών και μη αποκατεστημένων χώρων» για τρία μεταλλεία (Αλεφάντω,Σπαρτόλακα, Κεφαλή) που εκπονήθηκε από την «ΥΛΗ Ε.Ε. – διαχείριση και Προστασία  Περιβάλλοντος». Η μελέτη αφορά στην αποκατάσταση παλαιών επιφανειακών ςκμεταλλεύσεων μεταλλείων βωξίτη που έχουν πραγματοποιηθεί πριν την ψήφιση του Συντάγματος του 1975 και του Ν. 998/79 «Περί προστασίας των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων της χώρας», όταν δηλαδή δεν υφίστατο υποχρέωση αποκατάστασής τους από τις μεταλλευτικές εταιρείες, αλλά την υποχρέωση αυτή την είχε τοδ ημόσιο, το οποίο εισέπραττε για το σκοπό αυτό κάποιο χρηματικό ποσό. Μέχρι σήμερα, η δασική Υπηρεσία δεν έχει προβεί, για λόγους έλλειψης προσωπικού και χρηματοδότησης, στη σύνταξη μελετών αποκατάστασης αυτών των χώρων.
β) Υπάρχει δυνατότητα ένταξης του αντίστοιχου έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (Άξονας Προτεραιότητας 4 «Προστασία Εδαφικών Συστημάτων & &ιαχείριση Στερεών Αποβλήτων»), με δικαιούχο την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

γ) Επειδή η Περιφέρειά μας και ειδικότερα η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας δεν διαθέτει την τεχνογνωσία και το απαραίτητο στελεχικό δυναμικό για την υλοποίηση του έργου (δασοτεχνικό έργο) και, επί πλέον, η αρμοδιότητα των παρεμβάσεων στους συγκεκριμένους χώρους ανήκει στο δασαρχείο Άμφισσας, απαιτείται σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ώστε η υλοποίηση του έργου να γίνει από τις δασικές Υπηρεσίες που υπάγονται στο εν λόγω Υπουργείο".


Πρωτοβουλία του δήμου

Στις 7/6/2011  Δήμος Δελφών , θέλοντας να αντιμετωπίσει ορισμένα προβλήματα που προξενήθηκαν στο φυσικό περιβάλλον από την οικονομική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στην κτηματική του περιφέρεια σε παλαιότερο χρόνο, αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία και να προβεί κατ’αρχάς στην σύνταξη της απαιτούμενης μελέτης για την αποκατάσταση ορισμένων ανοιχτών εκσκαφών που δημιουργούν περιβαλλοντικό αλλά και οπτικό πρόβλημα στην εικόνα του Δήμου. Επέλεξε 9 τέτοιους χώρους που βρίσκονται κυρίως πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα που διασχίζει τον Δήμο από Λαμία προς Άμφισσα και Ιτέα - Γαλαξίδι. Οι χώροι αυτοί με τα αντίστοιχα εμβαδά τους είναι οι κατώτεροι:

1 ΦΤΕΡΙΑΣ 2 ΓΡΑΒΙΑΣ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ 63.853,00 τετρ. μέτρα

2 ΦΤΕΡΙΑΣ 3 ΓΡΑΒΙΑΣ » ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ 100.391,00 ετρ. μέτρα

3 ΣΚΛΑΒΟΥΛΑ ΓΡΑΒΙΑΣ » ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ 26.750,00 τετρ. μέτρα

4 ΚΟΥΡΙΤΕΣ ΓΡΑΒΙΑΣ » ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ 49.930,00 τετρ. μέτρα

5 ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ τετρ. μέτρα

ΚΑΛΟΣΚΟΠΗΣ ΓΡΑΒΙΑΣ » ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ 9.493,00 ετρ. μέτρα

6 ΔΕΚΑ ΔΕΝΔΡΑ Ζ ΓΡΑΒΙΑΣ » ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ 277.855,00 ετρ. μέτρα

7 ΚΡΑΝΙΕΣ ΓΡΑΒΙΑΣ » ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ 137.236,00 τετρ. μέτρα

8 ΦΤΕΡΙΑΣ 1 ΓΡΑΒΙΑΣ » ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ 37.147,00 τετρ. μέτρα

9 ΑΛΕΦΑΝΤΩ ΓΡΑΒΙΑΣ » ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ 151.395,00 τετρ. μέτρα

ΣΥΝΟΛΟ 854.050 τετρ. μέτρα



Οι χώροι αυτοί έχουν ορισμένα από τα κατωτέρω χαρακτηριστικά

􀀀 Δημιουργήθηκαν στο παρελθόν όταν δεν υπήρχε υποχρέωση αποκατάστασης από τους φορείς που τους δημιούργησαν αλλά την υποχρέωση αυτή είχε η πολιτεία αφού οι μεταλλευτικές κυρίως Εταιρείες πλήρωναν για τον σκοπό αυτό ορισμένο τέλος προς το δημόσιο.

􀀀 Είναι ορατοί από τον οδικό άξονα Λαμίας-Γραβιάς-Άμφισσας-Ιτέας Γαλαξιδίου.

􀀀 Δημιουργούν προβλήματα στην συνέχεια του οικοσυστήματος, κυρίως αυτοί που βρίσκονται πάνω στην Γκιώνα.

􀀀 Μπορούν ορισμένοι να αποκτήσουν μια νέα χρήση που να είναι συμβατή με το περιβάλλον, ή να λύνει περιβαλλοντικά προβλήματα.

Η μελέτη που θα συνταχθεί θα καταγράφει τα βασικά στοιχεία των χώρων αυτών, θα εκτιμά τις επιφάνειες που χρειάζονται αποκατάσταση, θα προτείνει τις συγκεκριμένεςεργασίες οι οποίες θα απαντηθούν για την αποκατάσταση κάθε χώρου όπως μεταφορά στείρων, διαμόρφωση επιφανειών χωματοκάλυψη, υδροσπορές,εγκατάσταση φυτών, συντήρηση φυτών, περίφραξη κ.λ.π. καθώς επίσης θα προτείνειορισμένες νέες χρήσεις που θα μπορούσαν να προστεθούν μετά την αποκατάσταση

και θα προσδιορίζει το κόστος αυτών των παρεμβάσεων μετά από αναλυτικές προμετρήσεις των απαιτούμενων εργασιών. Θα χρησιμοποιηθούν στοιχεία που προέρχονται από την παλαιότερη εκμετάλλευση των χώρων, από χαρτογραφικό και ψηφιακό υλικό, που χορηγείται από δημόσιες υπηρεσίες, από δορυφορική εικόνα του 2006 αλλά και από επίγεια αποτύπωση (εργασία εδάφους) των χώρων.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.