powered by Surfing Waves

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

30 Ευρώ το μήνα για κάθε παιδί στους παιδικούς σταθμούς του δήμου


Η Οικονομική Επιτροπή  του δημου όρισε   οικονομική συμμετοχή των οικογενειώνσε τριάντα (30) ευρώ μηνιαίως για κάθε φιλοξενούμενο παιδί  σε παιδικούς σταθμούς με δυνατότητα  αναπροσαρμογής με απόφαση του αρμοδίου για τον σκοπό αυτό οργάνου, και θα πρέπει να εξοφλείται στο ταμείο του Δήμου τις πρώτες δέκα (10) ημέρες κάθε μήνα. Η οικονομική εισφορά των γονέων είναι υποχρεωτική από την ημερομηνία εγγραφής του παιδιού και μέχρι τη λήξη της περιόδου λειτουργίας των παιδικών σταθμών κατ’ έτος.



Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο για ψήφιση των κανονισμό λειτουργίας των  δυο Παιδικών Σταθμών του Δήμου
ΑΡΘΡΟ 1

Σκοπός Παιδικών Σταθμών

 Να παρέχουν ενιαία προσχολική αγωγή σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα  επιστημονικά δεδομένα.-

 Να βοηθούν τα παιδιά να αναπτυχθούν ολόπλευρα, σωματικά, συναισθηματικά  και κοινωνικά.-

 Να εξαλείφουν κατά το δυνατό, τις διαφορές που τυχόν προκύπτουν από το πολιτιστικό, οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο των γονέων τους.

 Να εξυπηρετούν τους γονείς και παράλληλα να τους ευαισθητοποιούν πάνω σε θέματα σύγχρονης παιδαγωγικής και ψυχολογίας.-

 Να βοηθούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στην ομαλή μετάβασή τους από το οικογενειακό στο σχολικό περιβάλλον.

 Να παρέχουν ημερήσια διατροφή και φροντίδα στα παιδιά που φιλοξενούν  τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

ΑΡΘΡΟ 2

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο των νηπίων όσο και των γονέων τους λόγω της  μεγάλης έκτασης του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και των μεγάλων χιλιομετρικών αποστάσεων θα λειτουργούν εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου  δύο Παιδικοί Σταθμοί ήτοι:

1.- Παιδικός Σταθμός Μαντουδίου κ α ι

2.- Παιδικός Σταθμός Λίμνης.-



ΑΡΘΡΟ 3

Δικαίωμα εγγραφής και εγγραφή παιδιών

1.- Δικαίωμα εγγραφής στους Παιδικούς Σταθμούς έχουν όλα τα παιδιά ,  απαγορευμένης απολύτως της εγγραφής παιδιών εφόσον και για όσο διάστημα  πάσχουν από μεταδοτικά νοσήματα. Παιδιά που πάσχουν από σωματικές, πνευματικές ή ψυχικές παθήσεις , εγγράφονται στους Παιδικούς Σταθμούς εφόσον υπάρχει  πιστοποίηση ειδικού γιατρού Κρατικού Νοσηλευτικού Ιδρύματος ή Ασφαλιστικού
Οργανισμού ότι τούτο είναι ωφέλιμο για το παιδί , ότι δεν υπάρχει πρόβλημα  φιλοξενίας του παιδιού στον Παιδικό Σταθμό και εφόσον ο Σταθμός διαθέτει την  αναγκαία υποδομή.-

2.- Τα εγγραφόμενα στους Παιδικούς Σταθμούς παιδιά προέρχονται κατά κύριο λόγο από την περιοχή του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας χωρίς να αποκλείεται η εγγραφή παιδιού που διαμένει σε όμορη περιοχή και η εγγραφή είναι εφικτή λόγω ύπαρξης κενής θέσης ή με την εγγραφή εξυπηρετείται ιδιαίτερα οξυμένη κοινωνική ανάγκη των γονέων ή οποία αιτιολογείται με σχετική απόφαση του Δημοτικού  Συμβουλίου.-

3.- Κατά την εγγραφή επιλέγονται τα παιδιά των εργαζομένων γονέων και τα παιδιά  των οικονομικά αδυνάτων οικογενειών, προτεινομένων εκείνων που έχουν ανάγκη φροντίδας από διάφορα κοινωνικά αίτια (όπως π.χ. παιδιά ορφανά από δύο ή έναν γονέα, παιδιά που προέρχονται από γονείς με σωματική ή πνευματική αναπηρία, πολύτεκνων οικογενειών κ.λ.π.).-

4.- Για την εγγραφή των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:

· Αίτηση – Συμπληρωμένο Ερωτηματολόγιο της μητέρας ή του πατέρα ή τουκηδεμόνα του παιδιού.-

· Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης του παιδιού.-

· Βεβαίωση του εργοδότη ότι και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι ή πρόκειται να εργασθούν εντός μηνός από την υποβολή της αίτησης εγγραφής.-

· Βεβαίωση Γιατρού για την καλή σωματική και πνευματική υγεία του παιδιού καθώς και πρωτότυπο του Βιβλιαρίου Υγείας του με τα εμβόλια που προβλέπονται κάθε φορά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

· Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού  έτους και αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος.

· Κάθε άλλο δικαιολογητικό απόδειξης των ιδιαίτερων κριτηρίων που επικαλούνται με την αίτηση εγγραφής.

· Για την εγγραφή παιδιών αλλοδαπών γονέων εκτός των προηγουμένων  δικαιολογητικών απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η άδεια νόμιμης παραμονής στη χώρα μας, όπως αυτή αποδεικνύεται από τις ισχύουσες κάθε φορά  διατάξεις.-

5.- Οι αιτήσεις εγγραφής υποβάλλονται από 20 Μαΐου μέχρι 15 Ιουνίου κάθε έτους  και σε όλη τη διάρκεια του έτους εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις. Εντός του μηνός  Ιουλίου συνέρχεται το Δημοτικό Συμβούλιο και αφού προβεί σε κατ΄ αρχήν εξέταση  των αιτήσεων συγκροτεί ειδική επιτροπή επιλογής στην οποία μετέχει και το  παιδαγωγικό προσωπικό. Η Επιτροπή Επιλογής συντάσσει σε έκθεση προς το  Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο σε ειδική συνεδρίασή του αποφασίζει για την επιλογή  των φιλοξενούμενων παιδιών η οποία αναρτάται στο οικείο Δημοτικό Κατάστημα.

ΑΡΘΡΟ 4

Διακοπή φιλοξενίας

1.- Η διακοπή φιλοξενίας των παιδιών από τους Παιδικούς Σταθμούς ενεργείται  πάντοτε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εφόσον συντρέχουν οι παρακάτω  προϋποθέσεις:

· Όταν το ζητήσουν με αίτησή τους οι γονείς ή οι κηδεμόνες των παιδιών.-

· Όταν εμφανισθούν σοβαρά προβλήματα στην συμπεριφορά ή την υγεία των  παιδιών που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν από το Σταθμό, μετά από  προηγούμενη επικοινωνία με τους γονείς.

· Όταν δεν καταβάλλεται από τους γονείς η οικονομική τους συμμετοχή για  χρονικό διάστημα πέραν των δύο (2) μηνών χωρίς να υπάρχει σοβαρός προς  τούτο λόγος και αφού πρώτα ειδοποιηθούν αυτοί να καταβάλλουν το  οφειλόμενο ποσό.

· Όταν κατ΄ εξακολούθηση και παρά τις σχετικές έγγραφες ειδοποιήσεις στους  γονείς αυτοί δεν συμμορφώνονται με το πρόγραμμα και τους όρους λειτουργίας  του Σταθμού.

· Όταν κατ΄ εξακολούθηση και πέραν του ενός (1) μηνός (συνεχόμενα)  απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τον Σταθμό.

·

ΑΡΘΡΟ 5

Λειτουργία Σταθμών

1.- Η λειτουργία των Παιδικών Σταθμών αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η  Ιουλίου του επόμενου έτους, επί πέντε (5) ημέρες δηλαδή από Δευτέρα έως  Παρασκευή.

2.- Οι Σταθμοί δεν λειτουργούν από 24η Δεκεμβρίου μέχρι και την 5η Ιανουαρίου  καθώς και από την Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή του Θωμά.

3.- Οι Σταθμοί επίσης διακόπτουν την λειτουργία τους κατά τις επίσημες αργίες των  Δημοσίων Υπηρεσιών καθώς και του Πολιούχου της Δημοτικής Ενότητας που  λειτουργεί ο Σταθμός.-

4.- Η λειτουργία των Σταθμών αρχίζει από την 7:30 ώρα έως και την 16:00 ώρα.-  Με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να παρατείνεται για δύο (2) ώρες επιπλέον το ωράριο λειτουργίας των Σταθμών εφόσον υπηρετεί σε αυτούς το  προσωπικό που απαιτείται και με την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης σε αυτό ή  σε περίπτωση αδυναμίας ανάπαυση σε άλλη μέρα.

ΑΡΘΡΟ 6

Συγκρότηση τμημάτων σταθμών

Κάθε Παιδικός Σταθμός πρέπει να εξυπηρετεί έως είκοσι πέντε (25) παιδιά με μία (1)  παιδαγωγό και μία (1) βοηθό και σε κάθε περίπτωση με το παιδαγωγικό προσωπικό που προβλέπεται κάθε φορά από τις ισχύουσες διατάξεις που ρυθμίζουν τα της  αναλογίας παιδαγωγικού προσωπικού και παιδιών.

ΑΡΘΡΟ 7

Ιατρική Παρακολούθηση

1.- Η παρακολούθηση της υγείας των παιδιών αποτελεί παράλληλη υποχρέωση προς  την αντίστοιχη οικογενειακή και ενεργείται από παιδίατρο είτε του Εθνικού  Συστήματος Υγείας είτε από συνεργάτη του Δήμου ο οποίος επισκέπτεται τους  Παιδικούς Σταθμούς μία φορά την εβδομάδα.

2.- Μία φορά τον μήνα καλούνται οι γονείς σε ενημερωτικές συγκεντρώσεις σχετικά  με θέματα υγιεινής των παιδιών.

3.- Η περιφρούρηση της υγείας των παιδιών αποτελεί επίσης υποχρέωση και του  λοιπού προσωπικού των Σταθμών το οποίο εφαρμόζει πιστά όλα τα απαραίτητα μέτρα  υγιεινής και ασφάλειας και ευθύνεται για κάθε αμέλεια ή παράλειψη που μπορεί να  έχει επίπτωση στην υγεία των παιδιών. Το προσωπικό των Σταθμών υποβάλλεται  κάθε τρεις (3) μήνες σε προληπτικό ιατρικό έλεγχο, εφοδιάζεται με ατομικό βιβλιάριο  υγείας που θεωρείται από την αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία.

ΑΡΘΡΟ 8

Ημερήσια Απασχόληση παιδιών

1.- Στους Παιδικούς Σταθμούς εφαρμόζεται ημερήσιο πρόγραμμα δημιουργικής  απασχόλησης που εξασφαλίζει την αρμονική ψυχοσωματική ανάπτυξη. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού , τα παιδιά προσεγγίζονται με μέσα τη στοργή, το διάλογο, την επεξήγηση και την εμπιστοσύνη. Ρητά απαγορεύεται στο προσωπικό  των Παιδικών Σταθμών η καταναγκαστική επιβολή απόψεων ή η επιβολή σωματικής  τιμωρίας, παραβίαση δε της απαγόρευσης αυτής αποτελεί σοβαρότατο πειθαρχικό  παράπτωμα. Βάση του ημερήσιου προγράμματος απασχόλησης είναι η  κοινωνικοποίηση και ομαλή συναναστροφή των παιδιών μεταξύ τους, η ενίσχυση της  εξεληκτικής τους πορείας και η εμπέδωση κλίματος ελευθερίας και ασφάλειας.

2.- Το ημερήσιο πρόγραμμα είναι ευέλικτο τηρούνται όμως ορισμένα βασικά χρονικά σημεία αυτού όπως προσέλευση, αναχώρηση των παιδιών, ώρες φαγητού,  διαλείμματος, ανάπαυσης. Ενδεικτικά το πρόγραμμα απασχόλησης των παιδιών είναι:

 7:30 - 8:30 π.μ. Υποδοχή των παιδιών. Ο παιδαγωγός προτρέπει και ενθαρρύνει  τα παιδιά να ενσωματωθούν σε ομάδες παιχνιδιού ή απασχόλησης.-

8:30 – 9:00 π.μ. Προσευχή. Προετοιμασία των παιδιών για πρωϊνό.

 9:00 – 9:30 π.μ. Πρωϊνό.

 9:30 – 10:00 π.μ. Ο παιδαγωγός προγραμματίζει και συζητά με τα παιδιά τις δραστηριότητες της ημέρας.-

 10:00 – 11:00 π.μ. Διάφορες παιδαγωγικές δραστηριότητες.-

 11:00 – 12:00 π.μ. Διάλειμμα των παιδιών. Προετοιμασία για το μεσημεριανό (ατομική υγιεινή – ελεύθερη απασχόληση)

 12:00 – 13:00 Μεσημεριανό φαγητό. Τα παιδιά σε ομάδες συμμετέχουν στο  σερβίρισμα και την τακτοποίηση της τραπεζαρίας. Ατομική υγιεινή μετά το φαγητό.-

 13:00 – 13:30 μ.μ. Σταδιακή αναχώρηση των παιδιών. Ήσυχες δραστηριότητες .  Δραστηριότητες στις γωνιές γνώσεων. Παιχνίδια με το λόγο. προαναγνωστικές ασκήσεις κ.λ.π.-

 13:30 – 15:00 μ.μ. Ανάπαυση.-

 15:00 – 16:00 μ.μ. Απογευματινό. Ελεύθερη Απασχόληση. Τακτοποίηση Τάξεων, Αναχώρηση.

Το παραπάνω πρόγραμμα προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες της κάθε επιμέρους  ηλικίας.-

ΑΡΘΡΟ 9

Διατροφή των παιδιών

1.- Στα νήπια κάθε Σταθμού παρέχεται η απαραίτητη ποιοτικά και ποσοτικά τροφή  (πρωϊνό και μεσημεριανό κάθε μέρα) .-

2.- Το διαιτολόγιο των παιδιών καθορίζεται σύμφωνα με τις σύγχρονες παιδιατρικές  απόψεις για την υγιεινή διατροφή των παιδιών. Το πρόγραμμα διατροφής αναρτάται  σε εμφανές σημείο των Παιδικών Σταθμών και ενημερώνονται σχετικά οι γονείς.
Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για την χορήγηση στα παιδιά νωπών φρούτων και  λαχανικών, νωπού κρέατος και ψαριών, γαλακτοκομικών προϊόντων κ.λ.π. σε  επαρκείς για τις ανάγκες τους ποσότητες όπως επίσης και η μη χορήγηση ειδών  διατροφής που περιέχουν συντηρητικές χρωστικές, τεχνητά γλυκαντικές κ.λ.π. ουσίες.

ΑΡΘΡΟ 10

Εξυπηρετούμενα νήπια

Στους Παιδικούς Σταθμούς γίνονται δεκτά νήπια από 2,5 ετών εφόσον μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν μέχρι την εγγραφή τους στο Νηπιαγωγείο.

ΑΡΘΡΟ 11

Οικονομική Συμμετοχή των οικογενειών

Η οικονομική συμμετοχή των οικογενειών των φιλοξενούμενων παιδιών ορίζεται σε  τριάντα (30) ευρώ μηνιαίως με δυνατότητα αναπροσαρμογής με απόφαση του αρμοδίου για τον σκοπό αυτό οργάνου, και θα πρέπει να εξοφλείται στο ταμείο του  Δήμου τις πρώτες δέκα (10) ημέρες κάθε μήνα. Η οικονομική εισφορά των γονέων  είναι υποχρεωτική από την ημερομηνία εγγραφής του παιδιού και μέχρι τη λήξη της περιόδου λειτουργίας των παιδικών σταθμών κατ’ έτος.

ΑΡΘΡΟ 12

Γενικά καθήκοντα προσωπικού

Το προσωπικό των Παιδικών Σταθμών είναι υποχρεωμένο να συμβάλλει με όλες τις  δυνάμεις του στην εύρυθμη λειτουργία τους, να καλλιεργεί και να αναπτύσσει περαιτέρω τις γνώσεις του παρακολουθώντας τις επιστημονικές εξελίξεις και γενικά  να εκτελεί τα καθήκοντα που του αναθέτουν ευσυνείδητα.

ΑΡΘΡΟ 13

Ειδικά Καθήκοντα και αρμοδιότητες προσωπικού

Ενδεικτικά τα καθήκοντα του προσωπικού των Παιδικών Σταθμών προσδιορίζονται  ως εξής:

Α) ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

 Φροντίζει για την σωστή ψυχοσωματική υγεία και ψυχοκινητική εξέλιξη των  παιδιών με εξατομίκευση του ημερήσιου προγράμματος ανάλογα με την ηλικία  και τις ανάγκες του. Απασχολεί τα παιδιά σύμφωνα με το ημερήσιο πρόγραμμα  απασχόλησης.

 Εισηγείται τις ανάγκες εφοδιασμού των αιθουσών για την εφαρμογή του  προγράμματος με είδη (παιχνίδια, είδη καθαριότητας, γραφική ύλη κ.λ.π.)

 Βοηθά τα φιλοξενούμενα παιδιά με την ικανοποίηση των ατομικών τους  αναγκών. Παρακολουθεί την διατροφή και καθαριότητά τους ενθαρρύνοντας  την αυτοεξυπηρέτησή τους.

 Ενημερώνει τους αρμόδιους για κάθε ύποπτο σχετικά με την υγεία τους περιστατικό.

 Τηρεί το βιβλίο παρουσίας των παιδιών και ενημερώνει αρμοδίως για τις καθυστερήσεις παιδιών στην προσέλευσή τους είτε στις απουσίες τους.

 Λόγω της άμεσης επαφής του με τα παιδιά προσφέρει σ’ αυτά με υπομονή και στοργή όλες τις δυνατότητες για να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους επιδιώκοντας συνεχώς να δημιουργήσουν σ’ αυτά ικανότητα συγκέντρωσης , αυτοενέργειας, εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στις προσωπικές δυνατότητές  τους. Σε καμία περίπτωση και για οποιοδήποτε λόγο δεν επιτρέπεται η κακή μεταχείριση των παιδιών.-

 Ενημερώνει μία φορά τον μήνα τους γονείς για τη γενική, σφαιρική εξέλιξη του παιδιού τους και διατηρεί αρμονική σχέση με αυτούς.

Β) ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ

Συμβάλλει στην πρόληψη ή αντιμετώπιση προβλημάτων των παιδιών κάθε  Σταθμού και των οικογενειών τους εφόσον στην τελευταία περίπτωση αυτό ζητηθεί  ή είναι εκ των πραγμάτων αναγκαίο. Πραγματοποιεί τις κοινωνικές έρευνες σε  συνεργασία με το παιδαγωγικό προσωπικό με το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επαφή.

Γ) ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΑΓΕΙΡΕΙΟΥ

 Είναι υπεύθυνο για το μαγειρείο και την επιμελημένη και έγκαιρη παρασκευή του φαγητού, σύμφωνα με το διαιτολόγιο. Επιμελείται ιδιαιτέρως για την τήρηση των όρων υγιεινής στους χώρους παρασκευής φαγητού, εισηγούμενο κάθε σχετικό μέτρο.

 Παραλαμβάνει καθημερινά βάσει υπηρεσιακού σημειώματος την αναγκαία ποσότητα υλικών για το ημερήσιο φαγητό σύμφωνα με το διαιτολόγιο.

 Τακτοποιεί τα μαγειρικά σκεύη και είδη εστιάσεως και φροντίζει για την καλή  κατάστασή τους ευθυνόμενο για κάθε απώλεια ή αδικαιολόγητη  καταστροφή.

 Προτείνει την λήψη κάθε μέτρου που θεωρεί απαραίτητο για την καλή  λειτουργία του μαγειρείου.-

Δ) ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ –ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

 Εκτελεί τις εργασίες καθαριότητας των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων  καθώς και κάθε άλλη βοηθητική εργασία που του ανατίθεται.-

ΑΡΘΡΟ 14

Ειδικοί κανόνες για το προσωπικό

1.- Απαγορεύεται η απομάκρυνση του προσωπικού από τους Παιδικούς Σταθμούς  κατά τις εργάσιμες ώρες. Εφόσον συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί προσωπικοί ή  υπηρεσιακοί λόγοι, επιτρέπεται η ολιγόωρη απομάκρυνση του υπαλλήλου μετά από  ειδική άδεια του Δημάρχου.

2.- Το προσωπικό δικαιούται διατροφής από το ίδιο φαγητό που παρασκευάζεται για  τα φιλοξενούμενα παιδιά. Η διατροφή αυτή δεν θεωρείται έμμεση μισθολογική παροχή του προσωπικού, αλλά αποβλέπει στην εξυπηρέτηση της ομαλής λειτουργίας των  Παιδικών Σταθμών. Κατά συνέπεια δεν επιτρέπεται η χορήγηση στο προσωπικό  φαγητού σε χρήμα ή σε είδος ή η χωριστή παρασκευή φαγητού για το προσωπικό.-

ΑΡΘΡΟ 15

Κάθε θέμα που αφορά την λειτουργία των Παιδικών Σταθμών ως υπηρεσιών πλέον  του Δήμου ενταγμένων στο Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και  Πολιτισμού και δεν περιλαμβάνεται στον παρόντα Κανονισμό ρυθμίζεται με απόφαση  του Δημοτικού Συμβουλίου.-

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.