powered by Surfing Waves

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Οι δήμοι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τα λιμενικά δημοτικά ταμεία



Δεν πρόλαβαν να χαρούν οι νησιωτικοί και οι παραλαθαλάσσιοι δήμοι την ενεργοποίηση των παλαιότερων Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούσαν στη σύσταση δημοτικών ή διαδημοτικών λιμενικών ταμείων και ο υπουργός Εμπορικής ΝαυτιλίαςΚώστας Μουσουρούλης τους παίρνει την «μπουκιά» από το στόμα. Η δήλωσή του ότι θα πρέπει να σταματήσει η δημιουργία δημοτικών λιμενικών ταμείων προκάλεσε την «έκρηξη» της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων, η οποία πνέει -με ψήφισμά της από την Κεφαλλονιά- μένεα κατά του υπουργού και της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία για άλλη μια φορά βάλλει κατά της βιωσιμότητας της Αυτοδιοίκησης.

«Με έκπληξή μας και έντονη δυσαρέσκεια γινόμαστε αποδέκτες μιας"στροφής" του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, διά στόματος τουυπουργού κ. Μουσουρούλη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα πρέπει νασταματήσει η δημιουργία δημοτικών λιμενικών ταμείων. Αυτόσημαίνει ότι θα υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους ΟΤΑ,με προνομιούχους όσους πρόλαβαν να συστήσουν τα δημοτικά τουςλιμενικά ταμεία», σημειώνει στο ψήφισμά της η ΠΕΔΙΝ.

«Ανησυχούμε, όμως», συμπληρώνει, «ακόμη και για την συνέχειατης λειτουργίας των υφιστάμενων νεοσυσταθέντων δημοτικώνλιμενικών ταμείων. Έχουμε βάσιμους λόγους να θεωρούμε ότι η κεντρική διοίκηση της χώρας θα επιχειρήσει να αφαιρέσει από τα υφιστάμενα δημοτικά λιμενικά ταμεία, κατ' επιλογήν, λιμενικές εγκαταστάσεις και ζώνες λιμένα με αξιόλογες προσόδους,προκειμένου να τις διαχειριστεί κεντρικά, αφήνοντας έτσι στους δήμους μόνον όσες λειτουργούν ως κοινωνική παροχή προς τουςδημότες και ουσιαστικά είναι ζημιογόνες».

Δε θα αφήσουμε να περάσει έτσι

Οι δήμοι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με την κίνησή τους αυτή, «όλοι μαζί, ενωμένοι», στέλνουν «ηχηρό μήνυμα προς το κεντρικόκράτος, ότι θα διεκδικήσουμε δυναμικά να επεκταθεί ο θεσμός τωνδημοτικών λιμενικών ταμείων και όλους τους ΟΤΑ και δε θαεπιτρέψουμε να αποδυναμωθούν τα υφιστάμενα αλλά και τανεοσυσταθέντα δημοτικά λιμενικά ταμεία».

Όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι...

Ένα άλλο θέμα που υπογραμμίζει η ΠΕΔΙΝ, αναφορικά με τις απαιτήσεις λειτουργίας των δημοτικών λιμενικών ταμείων και των χερσαίων ζωνών τους, είναι ο κατακερματισμός της δικαιοδοσίας στην εδαφική επικράτεια των ΟΤΑ σε διαφορετικούς φορείς/διοικήσεις. Το γεγονός αυτό, σημειώνει, «προκαλεί σημαντικάλειτουργικά προβλήματα και ανακολουθίες και κυρίως προκαλείαντιοικονομίες φάσματος» και για αυτό πρέπει να σταματήσει.

Μάλιστα, ενδεικτικά αναφέρει «το συχνό φαινόμενο ενόςπαραλιακού δρόμου, όπου η μία πλευρά του να είναι αρμοδιότηταςκρατικού λιμενικού ταμείου (και ίσως μελλοντικά ενός αναδόχουιδιώτη) και η άλλη πλευρά αρμοδιότητας ΟΤΑ. Τέτοια παρόμοιαπαράδοξα, δεν τιμούν την ελληνική διοίκηση σε όλα τα επίπεδα».

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΕΔΙΝ

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.