powered by Surfing Waves

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ – Άνοιγμα 85 εκατ. ευρώ


Στα 85 εκατ. ευρώ έχει εκτιναχθεί το «άνοιγμα» της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας - Αγιάς - Τυρνάβου

ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και ο συνεταιρισμός Λάρισας μπαίνουν στο στόχαστρο των οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου, του ΣΔΟΕ και του οικονομικού εισαγγελέα όπως αναφέρει το ΕΘΝΟΣ.

Στα 85 εκατομμύρια ευρώ από τα 57-60 εκατομμύρια ευρώ, όπως ήταν η μέχρι τώρα εκτίμηση, εκτινάχθηκε το «άνοιγμα» της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας-Αγιάς-Τυρνάβου, που σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρη, μπαίνει -όπως και η ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΓΕΣΑΣΕ και η ΣΥΔΑΣΕ- στο στόχαστρο των οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου, το ΣΔΟΕ και τον οικονομικό εισαγγελέα.
«Αμα μαζέψουμε όλα τα χρέη των Ενώσεων και των μεταποιητικών εργοστασίων που έχουμε, διότι όλο και κάποιο κονσερβοποιείο ελέγχουν, αφήνουν αυτήν τη στιγμή 500 εκατ. ευρώ χρέος στην παλιά ΑΤΕ»
«Αμα μαζέψουμε όλα τα χρέη των Ενώσεων και των μεταποιητικών εργοστασίων που έχουμε, διότι
όλο και κάποιο κονσερβοποιείο ελέγχουν, αφήνουν αυτήν τη στιγμή 500 εκατ. ευρώ χρέος στην παλιά ΑΤΕ», είπε ο κ. Τσαυτάρης και προσέθεσε: «Εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας και όχι πού πήγαν 200-300 χιλ. ευρώ στη ΓΕΣΑΣΕ, τη ΣΥΔΑΣΕ για να πάνε στην Ευρώπη, να συμμετάσχουν στα τριτοβάθμια όργανά τους στις Βρυξέλλες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπροστά στο μεγάλο δεν πρέπει να ελέγξουμε το μικρό. Εγώ δεν βάζω διαζευκτικά. Λέω και το ένα άμεσα και το άλλο όμως».

Επιχορηγήσεις

Διευκρίνισε επίσης ότι «το υπουργείο δεν επιχορηγεί τις τριτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις και πρόκειται για χρήματα που δίνουν οι αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ, όπως δίνουν οι εργάτες για τη ΓΣΕΕ. Ωστόσο, εγώ πιστεύω πως κάθε δεκάρα που δίνει κάποιος πρέπει να ελέγχεται πού πήγε και άρα σωστά είπαμε να γίνουν οι έλεγχοι».

Φανερά αμήχανος, μια που, όπως αποκαλύφθηκε, και ο ίδιος έχει «άνοιγμα» στο ταμείο της ΕΑΣ Λάρισας-Αγιάς-Τυρνάβου, ο «γαλάζιος» προέδρος της Ενωσης, Χρ. Σιδερόπουλος, δεν απέκλεισε «να γίνουν έλεγχοι σε βάθος». Ακόμη ζήτησε «έλεγχο δεκαετίας στον ΕΛΓΑ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ» και σχολίασε: «Ο κ. Τσαυτάρης δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, αλλά εντολοδόχος του κ. Βενιζέλου και πιθανόν τις επόμενες μέρες να μην είναι στο υπουργείο»






Ριζοσπάστης: ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ

Ο υφυπουργός και οι σκοπιμότητες σε βάρος της αγροτιάς

Αποψη από πρόσφατη κινητοποίηση της ΠΑΣΥ με αίτημα τη λειτουργία του ΕΛΓΑ ως 100% κρατικού φορέα, με αποκλειστικό στόχο την πραγματική ασφαλιστική κάλυψη των αγροτών

Μέγιστη υποκρισία και πολλαπλές σκοπιμότητες σε βάρος της αγροτιάς κρύβονται πίσω από την εντολή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Χαρακόπουλου για διενέργεια οικονομικού ελέγχου στις οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, από το ΣΔΟΕ, με αντικείμενο τη λειτουργία τους και τη διαχείριση των οικονομικών ενισχύσεων που έχουν λάβει από τον ΕΛΓΑ σε βάθος πενταετίας, για τα οικονομικά έτη 2007 έως και 2011.



Ο ίδιος ο Μ. Χαρακόπουλος, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που ψήφισαν το νόμο 4015/2011 που προβλέπει να δίνεται μέχρι 1.000.000 ευρώ το χρόνο σε αυτές τις οργανώσεις και μάλιστα προβλέπεται και ως «μπόνους» στην περίπτωση της συγχώνευσης ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ). Από την άλλη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρηματοδοτούσαν αδρά μέσω ΕΛΓΑ αυτές τις οργανώσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια για να στηρίζουν την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική, να συκοφαντούν τις αγροτικές κινητοποιήσεις και να λειτουργούν ως «Δούρειος Ιππος» στους αγώνες της αγροτιάς. Και για την πενταετία 2007-2011 ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ φέρεται να εισέπραξαν 15 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΛΓΑ. Δηλαδή εισέπρατταν και θα εισπράττουν ποσοστό από τις εισφορές που πλήρωναν οι αγροτοκτηνοτρόφοι στον ΕΛΓΑ. Προφανώς η ενέργεια του Μ. Χαρακόπουλου δεν γίνεται για να καθαρίσει ο χώρος του λεγόμενου κρατικοδίαιτου αγροτοσυνδικαλισμού, όπως επιχειρείται να εμφανιστεί.

Εχει συγκεκριμένο στόχο και δημιουργεί βρώμικο κλίμα σε βάρος της αγροτιάς που δοκιμάζεται σκληρά από την ακολουθούμενη βάρβαρη πολιτική και θα δεχτεί ακόμα πιο σκληρά πλήγματα με τα νέα μέτρα των πακέτων, των μνημονίων, της κυβέρνησης συνεργασίας και της τρόικας. Ερχεται νέα άγρια φορολόγηση σε βάρος της αγροτιάς, έρχονται νέα χαράτσια, έρχεται περικοπή στη σύνταξη του ΟΓΑ, έρχεται περικοπή στην επιστροφή του ΦΠΑ και ποιος ξέρει τι άλλο ακόμα... Χρειάζεται προφανώς και στον αγροτικό τομέα μια είδηση σαν και αυτή που έβγαλε ο Μ. Χαρακόπουλος, για να στρωθεί το χαλί στην κοινή γνώμη, στα «θύματα» της πολιτικής του διαίρει και βασίλευε, για να περάσουν επικοινωνιακά τα νέα αρνητικά μέτρα σε βάρος των αγροτών.

Και προφανώς τους καρεκλοκένταυρους των διοικήσεων των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ δεν τους χρειάζεται πλέον το άθλιο σύστημα που υπηρετεί και τούτη η κυβέρνηση. Αλλωστε τον προδότη ουδείς αγάπησε... Προωθούνται πλέον νέα σχήματα και πρόσωπα για να αναλάβουν το ρόλο του αποπροσανατολισμού και της εξαπάτησης της αγροτιάς. Και ο νόμος 4015/2011 δεν άλλαξε... Η χρηματοδότηση τέτοιων οργανώσεων μέσω ΕΛΓΑ, δηλαδή από τα χρήματα των αγροτών, δεν κόβεται. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο πώς γίνεται η διαχείριση των χρημάτων που δίνονται σε τέτοιες οργανώσεις για να στραφούν σε βάρος του αγροτικού κινήματος σε βάρος του λαϊκού κινήματος. Το θέμα είναι να απαλλαχτεί η αγροτιά από αυτά τα βαρίδια. Εδώ έρχεται να προστεθεί και η προκλητική κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο σκιώδης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου ανακοίνωσε χτες: «Οι αναφερόμενες οργανώσεις δεν έχουν αποκλειστικά συνδικαλιστικό χαρακτήρα, αλλά και παραγωγικό, οικονομικό και κοινωνικό. Είναι εκ του πονηρού η παρουσίασή τους μόνο ως συνδικαλιστικές και μάλιστα κρατικοδίαιτες».

Μπρος στην όλη κατάσταση, αυτό που απαιτείται είναι η οργάνωση, η ανασυγκρότηση, το ζωντάνεμα και η μαζικοποίηση των Αγροτικών Συλλόγων, το δυνάμωμα των αγωνιστικών ενωτικών Ομοσπονδιών που δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα και συμμετέχουν στην αγωνιστική συσπείρωση της ΠΑΣΥ. Οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι και οι ίδιοι θύματα της καπιταλιστικής κρίσης γι' αυτό επιβάλλεται η συνάντηση των αιτημάτων και η κοινή δράση με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, τη νεολαία, που όλοι αποτελούν θύματα της βάρβαρης επίθεσης που δέχονται στα δικαιώματα και τη ζωή τους. Μόνο μια τέτοια λαϊκή συμμαχία μπορεί να ανοίξει το δρόμο της αντεπίθεσης, της ανατροπής της βαρβαρότητας, της οικοδόμησης μιας κοινωνίας προς όφελος του λαού. Σε αυτό το δρόμο της ρήξης, της ανατροπής και της αντεπίθεσης καλεί η ΠΑΣΥ τους μκρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Πράγμα που δε θα κάνουν ποτέ οι χρηματοδοτούμενοι με ...«χρηστή διαχείριση» αγροτοσυνδικαλιστές της πολιτικής που στηρίζει το κεφάλαιο και τα μονοπώλια.


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.