powered by Surfing Waves

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Δημιουργείται μητρώο γεωτρήσεων από το ΥΠΕΚΑ

Στόχος η αντιμετώπιση της υπεράντλησης υδάτων


Τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Υδρογεωτρήσεων, με στόχο την αντιμετώπιση της υπεράντλησης υδάτων για γεωργική χρήση, εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης.

«Ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό της δημιουργίας Εθνικού Μητρώου Υδρογεωτρήσεων, με στόχο τον εξορθολογισμό των χρήσεων, εγχείρημα που θα αντιμετωπίσει το ζήτημα της υπεράντλησης νερού για γεωργικές χρήσεις», δήλωσε ο κ. Καλαφάτης απαντώντας το πρωί στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τη συνεχιζόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση της λίμνης Κορώνειας.


Όπως επεσήμανε η υπεράντληση νερού αποτέλεσε μια από τις βασικότερες παραμέτρους για τη δημιουργία του προβλήματος της Κορώνειας.


Σχετικά με την κατάσταση της λίμνης ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το ειδικό πρόγραμμα δράσεων για την αποκατάστασή της το οποίο είχε ενταχθεί στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης δεν υλοποιήθηκε παρά μονάχα κατά 25% έως το τέλος του 2010, με συνέπεια την απένταξη του έργου από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης το 2011.


«Τα πράγματα βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, με τεράστια πίεση χρόνου, περιορισμένους πόρους και πολλά που πρέπει να γίνουν για να αντιστραφεί η εικόνα», είπε μεταξύ άλλων.


Αυτή τη στιγμή, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων έχει εντάξει στο ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη), τα έργα τεχνικής παρέμβασης στη λίμνη, προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ με δικαιούχο την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.


Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας - Βόλβης έχει αναλάβει στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μακεδονία - Θράκη 07-13» την υλοποίηση δράσεων παρακολούθησης αβιοτικών και βιοτικών παραμέτρων της Λίμνης. Το σχέδιο διαχείρισης της περιοχής έχει ολοκληρωθεί και ο Φορέας προχωρεί στη λήψη μέτρων προστασίας και διαχείρισης.


Εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να λειτουργήσουν και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στις κοινότητες Άγιος Βασίλειος, Σοχός και Ζαγκλιβέρι.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.