powered by Surfing Waves

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

14η Γιορτή Τσίπουρου


Tην Κυριακή, 4 Νοε 2012, στην Μεσαία Μηλιά Πιερίας, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Μεσαίας Μηλιάς «Αη Γιώργης» οργανώνει για 14ησυνεχή χρονιά την ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ, στην πλατεία του χωριού, από τις 12.00 το μεσημέρι και «μέχρι τελικής πτώσης».
Η Γιορτή Τσίπουρου ξεκίνησε σαν μια ανάγκη κοινής γιορτής όλων των κατοίκων της υπαίθρου για να γιορτάσουν την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των καρπών της γης και με την ευκαιρία του βρασίματος των τσίπουρων. Μετά από την έντονη προσπάθεια της άνοιξης και του θέρους, είναι καιρός για λίγη κοινωνική δράση. Οι αγροτική κοινωνία δεν μπορεί να έχει την πολυτέλεια του αστικού week end κάθε εβδομάδα, αλλά έχει μεγάλα τριήμερα συνήθως γλέντια με την ολοκλήρωση κάποιας σημαντικής προσπάθειας ή για να γιορτάσει σημαντικά κοινωνικά γεγονότα (γάμοι, βαφτίσια κλπ) και βέβαια τα πανηγύρια ανταλλαγής των προϊόντων που περίσσεψαν με άλλα που χρειάζονται, από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο.



Σιγά-σιγά με τις ευκολίες των μεταφορικών μέσων οι αστοί των μεγαλουπόλεων έμαθαν αυτά τα γεγονότα και άρχισαν να τα επισκέπτονται, και τέτοιες γιορτές να αποτελούν ευκαιρία για τους κατοίκους της υπαίθρου, για να δείξουν με υπερηφάνεια όλη την τοπική αγροτική παραγωγή.
Αν μάλιστα η τοπική γιορτή συνδυάζεται με εξαίρετες τοπικές φυσικές ομορφιές και με κάποιες ευκαιρίες τοπικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων τότε το σύνολο είναι ένας χαρακτηριστικός πόλος συγκέντρωσης τοπικού δυναμικού.
Στην Μεσαία Μηλιά η φύση τώρα είναι στολισμένη με τα φθινοπωρινά χρώματα και ο αέρας έχει την ευωδιά από το άρωμα του τσίπουρου. Εκεί στις πλαγιές των Πιερίων όπου συναντιέται ο μύθος και η ιστορία, εκεί σμίγει η ευφορία της γης με το μεράκι των ανθρώπων με αποτέλεσμα την παραγωγή εξαιρετικών προϊόντων που η ποιότητα τους είναι μοναδική.
Στην Μεσαία Μηλιά ο Πολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος, οι φορείς της Μεσαίας Μηλιάς και οι κάτοικοι του χωριού προσκαλούν όλους να μυηθείτε στα μυστικά της απόσταξης του τσίπουρου και κυρίως να συμμετέχουν στην γιορτή της συγκέντρωσης των καρπών της γης και με άφθονο τσίπουρο και ντόπια εδέσματα να απολαύσουν όπως εδώ και 14 χρόνια σε ειδικά στεγασμένο και θερμαινόμενο χώρο σε όλη την πλατεία του χωριού.
Με την ευκαιρία οργανώνεται έκθεση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, ενώ με την συνοδεία τοπικών ήχων τα χορευτικά του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου «Αη Γιώργης» και του Συλλόγου Ηπειρωτών Πιερίας θα παρασύρουν όλους στην ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ.
Την Κυριακή, 4 Νοε 2012, στην Μεσαία Μηλιά Πιερίας, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην 14η ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ, με άφθονο τσίπουρο και καλό μεζέ, όπου τα καζάνια των Ν. Στέφου, Γ. Αδάμου, Ε. Αρβανίτη, Κ. Αδάμου, Γ. Μάλαμα, Κ. Μάλαμα, Π. Πουλιάκη και Κ. Πουλιάκη περιμένουν όλους στην μυσταγωγία του τσίπουρου από σταφύλια και στην ποιοτική βελτίωση, με την συνδρομή των μερακλήδων περιστασιακών γευσιγνωστών. Πληρ. Α. Παπαγεωργίου 6973418605

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.