powered by Surfing Waves

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Εκτός του «Κατ΄ οίκον φροντίδα» κινδυνεύουν να μείνουν μέχρι τώρα ωφελούμενοι

Στο δήμο μας 210 άτομα,
κυρίως ηλικιωμένοι, που ωφελούνται
απο το προγραμμα κινδυνεύουν
 να αποκλειστούν
Στο δήμο μας 210 άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι,ωφελούνται απο το προγραμμα "βοήθεια στο σπίτι"που απασχολεί 7 εργαζόμενους. Το προγραμμα δρασης του δήμου για το 2012 προέβλεπε αναβάθμιση του προγράμματος, παρότι η λειτουργία του ειχε παραταθεί για μέχρι τις 30/6/12 αφου κατάφερε και εξασφάλισε την απαραίτητη συγχρηματοδότηση απο το ΕΣΠΑ.

Αν δεν υπάρξουν βελτιωτικές αλλαγές στις προϋποθέσεις για την ένταξη στο «Πρόγραμμα κατ΄ οίκον φροντίδας συνταξιούχων» μεγάλος αριθμός των ωφελουμένων μέχρι σήμερα από το «Βοήθεια στο Σπίτι» θα αποκλειστούν, αφενός και αφετέρου, υπάρχει κίνδυνος μη διασφάλισης της συνέχισης της εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού στο πρόγραμμα, υπογράμμισε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του την Τρίτη 24 Οκτωβρίου.

Παράλληλα το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ καλεί τους δημάρχους της χώρας να καταθέσουν άμεσα τις αιτήσεις Δικαιούχων για ένταξη των δομών τους στο «Πρόγραμμα κατ΄ οίκον φροντίδας συνταξιούχων», που γίνονται δεκτές από τις 15 Οκτωβρίου.

Στόχος είναι να εξακολουθήσει η Αυτοδιοίκηση να προσφέρει τις υπηρεσίες πρόνοιας και φροντίδας
στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και χωρίς αποκλεισμούς.

Προς τούτο η ΚΕΔΕ έχει ήδη καταθέσει τις παρατηρήσεις και τις επιφυλάξεις της στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, οι οποίες σε σημερινή συνάντηση αντιπροσωπείας της με το εκπροσώπους του υπουργείου τέθηκαν προς συζήτηση.

Τι αλλαγές προτείνει η ΚΕΔΕ

Η ΚΕΔΕ προτείνει τη διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης των ωφελουμένων στο νέο πρόγραμμα και συγκεκριμένα:
  • Μείωση του ορίου ηλικίας των μη αναπήρων από 78 σε 65 έτη.
  • Αύξηση του ατομικού εισοδήματος από τα 7.715,65 ευρώ στις 12.000 ευρώ ετησίως και σε περίπτωση ζεύγους ηλικιωμένων σε 20.000 ευρώ.
  • Μείωση του ποσοστού αναπηρίας που απαιτείται για την ένταξη στο πρόγραμμα από 67% σε 50%, και να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα άτομα με αναπηρία ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς και ανασφάλιστα ή έμμεσα ασφαλισμένα.
  • Η αποζημίωση για τα ΑΜΕΑ, λόγω της ανάγκης για καθημερινή και ποικίλη υποστήριξη, η οποία διπλασιάζει και το κόστος παροχής υπηρεσιών, να είναι διπλάσια της αποζημίωσης που θα οριστεί για τα μη ΑΜΕΑ.
  • Στα κριτήρια επιλογής ωφελουμένων με αναπηρία η οικογενειακή κατάσταση να αποτελεί μόνο κριτήριο κατάταξης.
  • Να μην τίθεται κανένα εισοδηματικό κριτήριο για τα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση.
  • Όχι μόνο να μην αποκλείονται από το Πρόγραμμα τα άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας ή εξωιδρυματικό επίδομα ή οποιοδήποτε άλλο βοήθημα συμπαράστασης, αλλά αντιθέτως να πριμοδοτείται μέσω αυξημένης μοριοδότησης η ένταξή τους στο Πρόγραμμα, δεδομένου ότι αυτά χρήζουν μεγαλύτερης και σε 24ωρη βάση υποστήριξης και φροντίδας.
  • Να μπορούν να ενταχθούν από την αρχή, και όχι σε επόμενο χρόνο όπως αναφέρει η πρόσκληση, ως ωφελούμενοι και οι συνταξιούχοι που έχουν συμπληρώσει το 78 έτος της ηλικίας τους χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό αναπηρίας 67% και άνω και να πληρούν σωρευτικά τα κριτήρια της πρόσκλησης. 

Διασφάλιση του προσωπικού στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Επιπλέον η ΚΕΔΕ ζητά:
  • Να προβλεφθεί ότι η αποζημίωση που θα λαμβάνουν οι Δομές για την παροχή υπηρεσιών προς τα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση να είναι διπλάσια της αποζημίωσης που θα οριστεί για τα άτομα δίχως αναπηρία.
  • Να διασφαλιστεί το προσωπικό που ήδη υπηρετεί στις υπάρχουσες δομές του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.