powered by Surfing Waves

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Ξύλο στον σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών στην Ευκαρπία

Ένταση επικράτησε νωρίτερα στο χώρο όπου θα κατασκευαστεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία ανάμεσα σε κατοίκους του Παύλου Μελά και φορείς της περιοχής που αντιδρούν στο έργο.  Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν από το πρωί προκειμένου να σταματήσουν τις κατασκευαστικές εργασίες και συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν.  Το έργο, αν δεν συνεχιστεί, κινδυνεύει να βγει από το ΕΣΠΑ.

Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) κατασκευάζεται για να μεταφερθούν τα απορρίμματα σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την Ευκαρπία. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι η λειτουργία του ΣΜΑ θα υποβαθμίσει όχι μόνο την Ευκαρπία αλλά και την ευρύτερη περιοχή των δυτικών συνοικιών. "Θα δηλητηριάσει τη γη μας, θα υποβαθμίσει την ζωή μας, θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία την δικιά μας και των παιδιών μας". Φοβουνται οτι ο λ;oγος που γίνεται κοντά στο
εργοστασιο του Τιταν είναι ότι τα σκουπίδια θα χρησιμοποιήθουν για κάυση στο εργοστάσιο.

Σύμφωνα  με τους κατοίκους, το ΣΜΑ ξεκίνησε να κατασκευάζεται στο όριο της κατοικημένης περιοχής της Ευκαρπίας χωρίς καμιά δημόσια διαβούλευση, παρά την προσφυγή στο ΣτΕ και χωρίς να τηρούνται κατά τη γνώμη των κατοίκων οι νομοθετημένοι περιβαλλοντικοί όροι, ενώ η γειτνίαση με το ΤΙΤΑΝ και η επιμονή κατασκευής του έργου, λίγα μόνο μέτρα από αυτό, εντείνουν τους φόβους των κατοίκων, ότι ίσως να έχει σχέση με την επιμονή της βιομηχανίας για καύση «εναλλακτικών καυσίμων» την οποία ζητάει κάθε χρόνο. ΣΜΑ, λοιπόν,1100 τόνων σκουπιδιών την ημέρα, με φωτογραφικούς, όπως καταγγέλλεται, όρους διαγωνισμού και διαδικασίες δημοπράτησης. Ακόμη απαράδεκτοι και ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί, ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση βενζίνας και ωρών οδήγησης στα απορριμματοφόρα. Το Δίκτυο προτείνει να γίνουν μικροί ΣΜΑ, ανά δήμο ή ομάδες Δήμων και όχι εις βάρος μιας και μόνο περιοχής. Για να μπορεί να διαχειρίζεται πιο ορθά, πιο αποδοτικά τα απορρίμματα του ο κάθε δήμος με μείωση, επαναχρησιμοποίηση, επανάχρηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να μειωθούν τα σκουπίδια που θα πηγαίνουν για ταφή και έτσι και δρομολόγια θα γλυτώνει και λιγότερα τέλη θα πληρώνει στον ΟΤΑ και χαμηλότερα δημοτικά τέλη θα έχουμε.



0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.