powered by Surfing Waves

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Η ΔΕΥΑ μας συντηρεί και δρόμους, αν και δεν έχει αρμοδιότητα

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ κ. Λεοντής έχει παράτυπα αναλάβει αρμοδιότητες Γενικού Διευθυντή ΔΕΥΑ χωρίς να έχει τα απαιτούμενα απο το νόμο προσόντα (Πτυχείο Ανώτατης Σχολής) 

Πριν λίγο καιρό το ΕΒ είχε αποκαλύψει απευθείας αναθέσεις έργων απο την ΔΕΥΑ σε συγγενικά πρόσωπα μελών του Δ.Σ. της που ήταν υποψήφιοι με το συνδυασμό του κ. Ψαρρού.  Χθές δημοσιέυτηκε στο Διαύγεια ότι η κατάσταση όχι μόνο  συνεχίζεται αλλά και ότι η ΔΕΥΑ κάνει απ' ευθείας  αναθέσεις για συντηρήσεις δρόμων! Ο ίδιος εργολάβος είχε αναλάβει απο την ΔΕΥΑ και τον εκχιονισμό δρόμων!

Παρατυπίες στις απευθείας αναθέσεις

Ο νόμος ορίζει ότι μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. δεν μπορεί να είναι συγγενείς μεταξύ τους εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και τον τρίτο βαθμό ούτε να είναι με οποιαδήποτε μορφή εργολάβοι ή προμηθευτές της Δ.Ε.Υ.Α ή μέλη Δ.Σ. ή υπάλληλοι ομοειδούς επιχείρησης (αρ. 3 παρ. 6 του Ν. 1069/80).   Η εταιρεία   ΜΑΓΓΑΝΑΣ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ Χωματουργικές Εργασίες έχει τα ίδια στοιχεία επικοινωνίας με τον ανάδοχο. Ο κ. Μαγγανάς Μιχαήλ είναι μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ και ήταν υποψήφιος με το συνδυασμό του κ. Ψαρρού.

Οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) κοινωφελούς χαρακτήρα που λειτουργούν με τους κανόνες ιδιωτικής οικονομίας. Για αυτό σε αυτή την περίπτωση  είναι αρμοδιότητα του Γενικού Διευθυντή της ΔΕΥΑ  (όχι του προέδρου του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ) να  αποφασίζει για την εκτέλεση προμηθειών και την ανάληψη υποχρεώσεων εφόσον η συνολική δαπάνη δεν ξεπερνά τα € 5.869 Ευρώ. Να σημειώσουμε ότι  η ΔΕΥΑ πρέπει να διοικείται απο ένα Γενικό Διευθυντή  που είναι πτυχιούχος Ανώτατης Σχολής (αρ. 6 παρ. 1 του Ν. 1069/80). και διορίζεται απο το Δ.Σ.  Δεν είναι στις αρμοδιότητες του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α. (ο τίτλος του κ. Λεοντή) οι απευθείας αναθέσεις  όπως αυτές ορίζονται στο  άρθρο 5 παρ. 4 του Ν. 1069/1980).
Η  απόφαση για απευθείας ανάθεση μπορεί να λαμβάνεται μόνο μετά από προηγούμενη γνωμοδότηση της επιτροπής αξιολόγησης – οι όροι όμως του διαγωνισμού (έστω και πρόχειρου) εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο.Απο το νόμο για την κατασκευή ή τη συντήρηση μικρών έργων μέχρι ποσού  5.869 Ευρώ απαιτούνται

(1) Τεχνική έκθεση,

(2) Απόφαση Δ.Σ. της ΔΕΥΑ και

(3)  Πρόχειρος διαγωνισμός

Στην προκειμένη απόφαση απευθείας ανάθεσης δεν υπάρχει κανένα απο  τα τρία απαιτούμενα


Δαπάνες που δεν αφορούν την απευθείας άσκηση αρμοδιοτήτων της ΔΕΥΑ

Η συντήρηση δρόμων δεν είναι  στις αρμοδιότητες της ΔΕΥΑ και δεν συμπεριλαμβάνεται στο προϋπολογισμό της. 

Ο  εγκεκριμένος προϋπολογισμός της ΔΕΥΑ δεν συμπεριλαμβάνει δαπάνες για συντηρήσεις δρόμων.  Η συγκεκριμένη δαπάνη  πήγε στο γενικό λογαριασμό με κωδικό  62.98.92 που αφορά λοιπές παροχές τρίτων. 

Η ΔΕΥΑ του δήμου μας ιδρύθηκε το 2011 (ΦΕΚ1326Β/16.6.11) και οι αρμοδιότητές της ορίζονται στην πράξη ίδρυσης της ως εξής:  
1. Η μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, εκμετάλλευση, διοίκηση και λειτουργία των δικτύων ύδρευσης,
άρδευσης και αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων ως και των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και αποβλήτων.
2. Η μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, εκμετάλλευση, διοίκηση και λειτουργία των δικτύων τηλεθέρμανσης. 
3. Η μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, εκμετάλλευση, επίβλεψη, διοίκηση και λειτουργία των δικτύων φυσικού αερίου.
4. Η εμφιάλωση και εμπορία νερού.
5. Η διαχείριση, αξιοποίηση και εμπορία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Δεν είναι αρμοδιότητα της ΔΕΥΑ η συντήρηση δρόμων.


Θέμα κατάργησης της ΔΕΥΑ

Ψαρρός: "Τα οικονομικά της ΔΕΥΑ είναι άθλια."
Η ίδρυση Δ.Ε.Υ.Α. είναι υποχρεωτική για τους Δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο από τους 10.000 κατοίκους.. Ο νόμος (ν.1069/80) προβλέπει  επίσης και την ίδρυση  Διαδημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης –Αποχέτευσης.
Ο κ. Δήμαρχος δήλωσε στο Δ.Σ. της 17/7/12 θέτοντας θέμα κατάργησης της ΔΕΥΑ :«Το θέμα κατάργησης της ΔΕΥΑ είναι θέμα πολιτικό. Τα οικονομικά της επιχείρησης είναι άθλια. Στην επόμενη Εκτελεστική Επιτροπή θα συζητήσουμε το θέμα της ΔΕΥΑ». Ο Ν. Μουστάκας πρόσθεσε: «Δεν μπορεί επιχείρηση που έχει μέσα 5 με 6 χιλιάδες κόσμο να πληρώνει νερό όπως εγώ».



Πολλές δαπάνες για λίγο έργο

Καμιά εμπιστοσύνη στους ελέγχους ποιότητας νερού και την συντήρηση του δικτύου ύδρευσης


Ο κ. Λεοντής δεν έχει δώσει ακόμη στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα από τις υποχρεωτικές αναλύσεις νερού σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα που του ζητήθηκαν δημόσια από την Ελεύθερη Φωνή από τις 3/6/12. Τα επιλεκτικά στοιχεία που η ΔΕΥΑ έδωσε στην δημοσιότητα από λειψές αναλύσεις νερού σε 7 τοπικές κοινότητες έδειξαν μεγάλη συγκέντρωση βακτηρίων στο νερό ύδρευσης της Λίμνης (μάλλον λόγω κακής συντήρησης του δικτύου ύδρευσης). Μέχρι σήμερα ο κ. Λεοντής δεν έχει κάνει τίποτα να εφησυχάσει τις δικαιολογημένες ανησυχίες των κατοίκων της Λίμνης ούτε έχει δημοσιεύσει στοιχεία από τις συμπληρωματικές αναλύσεις που όφειλε να κάνει.

Τα στοιχεία των δαπανών της ΔΕΥΑ στο Διαύγεια δείχνουν εγκεκριμένες δαπάνες για δύο μόνο αναλύσεις νερού από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι τον Ιούλιο του 2012 σε κάθε τοπική κοινότητα ενώ από το νόμο πρέπει να γίνουν 4 "δοκιμαστικές" αναλύσεις και μια υποχρεωτική "ελεγκτική" ανάλυση. Δεν τηρείται ο άρτης υποχρεώσεων Δ.Ε.Υ.Α. προς τους πολίτες"

Στις 17/7/12 ο κ. Δήμαρχος απαντώντας σε πρόταση του Κώστα Παναγιώτου, υποσχέθηκε πως από την επόμενη (18/7/12 θα αναρτηθούν παντού οι αναλύσεις νερού που ήδη υπάρχουν, ώστε να πληροφορηθεί ο κόσμος για την ποιότητα του νερού που πίνει. Δεν έχει αναρτηθεί τίποτα ακόμη.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.