powered by Surfing Waves

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Χρονογράφημα με τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις απο το Ürgüp εξέδωσε ο δήμος

Νυχτερινή διασκέδαση από τα μέλη της αποστολής στην Κωνσταντινούπολη. Οι τελευταίοι πελάτες. φωτο:Paliatsos

Νυχτερινή διασκέδαση απο τα μέλη της αποστολής στην Κωνσταντινούπολη. Φωτογραφία με το τραγουδιστή του κέντρου. φωτο:Paliatsos

Νυχτερινή διασκέδαση απο τα μέλη της αποστολής στην Κωνσταντινούπολη. φωτο:Paliatsos

Ο δήμος μας έστειλε στα τοπικά ΜΜΕ  μια ανακοίνωση χρονογράφημα με την κατά το πλείστον ψυχαγωγική περιήγηση του στην Τουρκία. Η ανακοίνωση δεν κάνει καμιά αναφορά  στο κατά πόσο επιτεύχθηκαν οι εξαγγελίες που έγιναν πριν το ταξίδι περί  "εμπέδωσης της φιλίας, ανάπτυξης πολιτιστικών σχέσεων και ενθάρρυνσης της συνεργασίας στον τουρισμό και το εμπόριο".  Υπήρχαν πολλές ευκαιρίες για ανταλλαγές με το Ürgüp που δυτυχώς δεν επιδίωξε η αποστολή του δήμου.   Οπως γράφτηκε σε προηγούμενο άρθρο του ΕΒ η επίσκεψη πέρασε απαρατήρητη στο Ürgüp και την Καππαδοκία  και ο δήμος του  Ürgüp  δεν έβγαλε καμιά ανακοίνωση και ούτε δημοσιευσε το θέμα της επίσκεψης στην ιστοσελίδα του. 

Ακολουθεί η επίσημη  ανακοίνωση του δήμου:
Επέστρεψε η αποστολή του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας από την Αδελφοποιημένη Πόλη του Προκοπίου της Καππαδοκίας (Urgup)


Το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου επέστρεψε από την Τουρκία η αποστολή του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, που συμμετείχε στην ανταπόδοση των εκδηλώσεων αδελφοποίησης στο Προκόπι της Καππαδοκίας (Urgup). Η αποστολή, η οποία αποτελείτο στην συντριπτική τηςπλειοψηφία από απογόνους προσφύγων του Προκοπίου, επέστρεψε στην Ελλάδα γεμάτη συγκίνηση, παραστάσεις και συναισθήματα από το προσκύνημα στην πατρογονική γη. «Εκπληρώθηκε ένα όνειρο ζωής», «ήταν μνημόσυνο στις ψυχές των γονιών μας» δήλωναν συγκινημένοι.


Η αποστολή αναχώρησε από την Ελλάδα την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου μετά από ένα μακρύ ταξίδι έφτασε στοUrgup αργά το βράδυ του Σάββατου 13 Οκτωβρίου.


Το πρωί της επομένης, Κυριακή 14 Οκτωβρίου, η αποστολή λειτουργήθηκε στον ανακαινισμένο Ναό Αγίου Νικολάου Σινασσού (Μουσταφά Πασσά), παρουσία του Δημάρχου της πόλης κ. Levent Akk.
Στη συνέχεια η αποστολή μετέβη στο Προκόπι (Urgup), στο στάβλο όπου έζησε και εκοιμήθη ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος, όπου ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των ξεριζωμένων Προκοπιέων και Καππαδόκων, παρουσία του κ. Oguz Osden ε κπροσώπου του Δημάρχου του Urgup. Αξίζει να σημειωθεί ότι χώρος άνοιξε ειδικά για την aποστολή, αφού σταύλος βρίσκεται σε χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, στον οποίο γίνονται ektatam;ena έργα αποκατάστασης και είναι κλειστός για το κοινό, για λόγους ασφάλειας. Η θεία λειτουργία, η αρτοκλασία, η επιμνημόσυνη δέηση και το κήρυγμα έγινε από τον π. Χρύσανθο, πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Δέρκων, απεσταλμένος όπως και ο Ιεροψάλτης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Αμέσως μετά οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, ο Αντιδήμαρχος κ. Ι Καντζούρας με την ιδιότητα του Αναπληρωτή Δημάρχου, ο Πρόeδρος του Δ.Σ. κ. Χρήστος Τζαχρήστος και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ι. Κανελλόπουλος, μαζί με το κ. Oguz Osden, εκπρόσωπο του Δημάρχου του Urgup κ. Fahri Yildiz ,εναπόθεσαν στην είσοδο του στάβλου, σύντομη αναμνηστική - επεξηγηματική επιγραφή στην ελληνική και αγγλική γλώσσα:
“Σε αυτό το σπίτι έζησε ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος, Άγιος των Ορθόδοξων χριστιανών.

Γεννήθηκε στη Ρωσία το 1690 και εκοιμήθη στο Προκόπιο της Καππαδοκίας, σε αυτό το χώρο, στις 27 Μαίου 1730.


Το 1924 κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος ακολούθησε τη μοίρα των προσφύγων. Το ιερό Του λείψανο μεταφέρθηκε από τους χριστιανούς συμπατριώτες του στην Ελλάδα, στην Εύβοια, στο Νέο Προκόπιo του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης – Αγίας Άννας.


Η μνήμη του εορτάζεται στις 27 Μαίου.


Η Καππαδοκία υπήρξε πατρίδα μεγάλων χριστιανών Αγίων και σήμερα γίνεται γέφυρα συνεργασίας μεταξύ του Τουρκικού και Ελληνικού Λαού.


Η επεξηγηματική αυτή επιγραφή τοποθετήθηκε στις 14.10.2012
στα πλαίσια της αδελφοποίησης των Δήμων :
· URGUP (Προκόπιο Καππαδοκίας) Τουρκίας
και
· ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ Ελλάδας
επί Δημάρχων
FAHRI YILDIZ και ΑΝΕΣΤΗ ΨΑΡΡΟΥ”


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος URGUP είχε μεταφράσει την επεξηγηματική επιγραφή στην τουρκική γλώσσα και την είχε ήδη τοποθετήσει στο επισκέψιμο μέρος του στάβλου. Μας εξήγησαν ότι όταν ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης, η ίδια επιγραφή και στις τρεις γλώσσες, θα αναγραφεί σε πλάκα ανάλογη του χώρου και θα τοποθετηθεί στην είσοδο του στάβλου. Στη συνέχεια η αποστολή ξεναγήθηκε στο χώρο με τα λαξευμένα στους βράχους σπίτια που παλαιού Προκοπίου, όπου εκτελούνται τα έργα αναστήλωσης και στην μικρή εκκλησία, απέναντι από το στάβλο, όπου εκκλησιαζόταν ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος.
Το μεσημέρι την αποστολή υποδέχθηκε ο Δήμαρχος του URGUP (Προκόπιο Καππαδοκίας) κ. Fahri Yildiz στην οποία παρέθεσε γεύμα και είχε την ευκαιρία να χαιρετήσει και να συνομιλήσεις με τα μέλη της αποστολής και περισσότερο με τους απόγονους των προσφύγων.

Το βράδυ της ίδια ημέρας, στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου URGUP, παρουσία του Δημάρχου κ. FahriYildiz, Δημοτικών Συμβούλων, Δημοτικών Υπαλλήλων και Δημοτών έγινε η υποδοχή της αποστολής του Δήμου μας και η τελετή αδελφοποίησης.


Ο Δήμαρχος Fahri Yildiz καλωσόρισε την αποστολή, καλωσόρισε τους Προκοπιανούς στον τόπο τους και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των δύο περιοχών και των δύο λαών.
Στην αντιφώνησή του ο κ. Ιωάννης Καντζούρας με την ιδιότητα του Αναπληρωτή Δημάρχου, μετέφερε το μήνυμα του Δημάρχου μας κ. Ανέστη Ψαρρού, ο οποίος λόγω εκτάκτων προβλημάτων – υποχρεώσεων δεν μπόρεσε τελικά να ακολουθήσει την αποστολή. «Είμαι μαζί σας» διαμήνυσε στον Δήμαρχο Urgup κ. Fahri Yildiz, ο Δήμαρχος Α. Ψαρρός «με τη σκέψη μου και τις ευχές μου, για υγεία και πρόοδο στους πολίτες και τη Δημοτική Αρχή του Urgup. Για μια παραγωγική συνεργασία των δύο περιοχών. Στο όνομα της ειρήνης και του αμοιβαίου σεβασμού. Στην κατεύθυνση της ευημερίας των πολιτών που εκπροσωπούμε».
Ο Αντιδήμαρχος κ. Καντζούρας σημείωσε ότι «88 χρόνια μετά τον ξεριζωμό του 1924, το Νέο Προκόπι της Εύβοιας επιστρέφει “επισήμως” στις ρίζες του. Στο Προκόπι της Καππαδοκίας. Τα δίδυμα αδέλφια, που βγήκαν από την ίδια κοιλιά της μάνας Καππαδοκίας, ξανασμίγουν. Η δυστυχία του πολέμου, δίνει τη θέση της στην αισιοδοξία της ειρήνης. Ο πόνος δίνει τη θέση του, στη χαρά της ζωής. Οι χριστιανοί του Προκοπίου ξανασμίγουν με τους μουσουλμάνους συμπατριώτες τους». Σημείωσε ότι «πρέπει να χτίσουμε το μέλλον μας στο πνεύμα της καλής γειτονίας, στο πνεύμα της συνεργασίας Να αναζητήσουμε νέους τρόπους συνεργασίας, κάτω από τα σημερινά δεδομένα. όπως είναι η εκπαιδευτική συνεργασία., οι εμπορικές ανταλλαγές στα προϊόντα που παράγουμε, η συνεργασία στον τουρισμό».


Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Χρήστου Τζαχρήστου, ενώ συγκίνησε ο προκοπιανός Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Κανελόπουλος με προσωπικές βιωματικές αναφορές από τους πρόσφυγες παππούδες του. «Τα παραμύθια των παππούδων μου για το Προκόπι της Καππαδοκίας γίνονται σήμερα πραγματικότητα» ανάφερε φανερά συγκινημένος.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και με μικρή δεξίωση του Δήμου του URGUP στα μέλη της ελληνικής αποστολής.


Η επόμενη ημέρα 15 Οκτωβρίου η αποστολή επισκέφτηκε τη Σιννασό (Μουσταφά Πασσά) όπου η υπήρξε επίσημη συνάντηση με το Δήμαρχο της Πόλης κ. Levent Akk. και στη συνέχεια επισκέφτηκε την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, όπου έκπληκτοι οι απόγονοι των προσφύγων ανακάλυψαν στις αφιερώσεις των αγιογραφιών ονόματα των παππούδων τους! Η αποστολή ξεναγήθηκε στο «ανοιχτό» μουσείο του Ζελβε, με τα δεκάδες μοναστήρια – εκκλησίες λαξευμένα στους μαλακούς βράχους. Μετά η αποστολή επέστρεψε στο Urgup όπου ο Δήμαρχος κ. Fahri Yildizυποδέχθηκε την ελληνική αντιπροσωπεία στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Πόλης.


Στο Urgup, η αποστολή και ειδικά οι απόγονοι των προσφύγων είχαν το χρόνο να περπατήσουν στο σημερινό Προκόπι, να «ζήσουν» την πατρογονική γη, να βρουν τα σπίτια των προγόνων τους. Κι όντως τα σπίτια βρέθηκαν κι οι πόρτες τους άνοιξαν. Οι νέοι ιδιοκτήτες καλοδέχθηκαν με σεβασμό τους απόγονους των προσφύγων και συγκινημένοι τους έδειξαν τα σπίτια των παππούδων τους. Κι όντως βρέθηκαν ηλικιωμένοι κάτοικοι του Urgup που θυμήθηκαν ονόματα οικογενειών των χριστιανών προκοπιέων έφυγαν με την ανταλλαγή για την Ελλάδα. Ξεχείλισε η συγκίνηση και σε αυτές τις περιπτώσεις….


Το βράδυ της ίδια ημέρας ο Αναπληρωτής Δήμαρχος είχε συνάντηση με τον Buyuk τουριστικό πράκτορα της περιοχής του Urgup


Την επομένη Τετάρτη 15 Οκτωβρίου η αποστολή αναχώρησε για το μακρύ ταξίδι επιστροφής προς την Κωνσταντινούπολη. Μια σύντομη διαδρομή – αποχαιρετισμός στην πόλη του Προκοπίου (Urgup), ένα νεύμα στην παλιά χριστιανική γειτονιά, ένα δάκρυ στα μάτια των περισσοτέρων και αναχώρηση. Μετά από σχεδόν 11 ώρες οδική διαδρομή η αποστολή διανυκτέρευσε στην Προύσα.


Αναχώρηση για Κωνσταντινούπολη, νωρίς το πρωί της Τετάρτης 17ης Οκτωβρίου και άφιξη στην Πόλη αργά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Ξενάγηση στην Αγία Σοφία, στον ιππόδρομο και σε άλλα μνημεία της Πόλης.

Την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου η αποστολή είχε επίσημη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίο, ο οποίος υποδέχθηκε την αποστολή στον Ναό του Αγίου Γεωργίου. «Να είστε ευλογημένοι, όλοι εσείς που ανοίγετε δρόμους ειρήνης, όλοι όσοι συμβάλετε στη φιλία των δύο λαών, που μας επιτρέπει να προσκυνούμε και να λειτουργούμε στους τόπους των προγόνων μας» ανέφερε μεταξύ των άλλων ο Παναγιότατος.


Στην αντιφώνησή του ο κ. Καντζούρας με την ιδιότητα του Αναπληρωτή Δημάρχου μετέφερε το σεβασμό και την αγάπη του Δημάρχου Ανέστη Ψαρρού στο πρόσωπο του Πατριάρχη μας, καθώς και την εκτίμησή του στο έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο κ. Καντζούρας ενημέρωσε τον Παναγιότατο για την επίσκεψη στο Προκόπι της Καππαδοκίας και τον ευχαρίστησε για την αποστολή Ιερέα και Ιεροψάλτη για την τέλεση των μυστηρίων. Τέλος ο Αντιδήμαρχος προσκάλεσε τον Παναγιότατο στο Δήμο μας. Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και η αποστολή αναχώρησε για την Παναγία των Βλαχερνών, όπου για πρώτη φορά εψάλη το «Υπερμάχω» και από εκεί για το αεροδρόμιο από όπου επέστρεψε στην Ελλάδα.


Ο Δήμος μας ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλλαν στην επιτυχή διοργάνωση της επίσκεψης στην αδελφοποιημένη πόλη του Urgup. Ευχαριστεί τους δημότες μας που συμμετείχαν στην αποστολή, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη για τη βοήθειά του, το Δήμαρχο Fahri Yildiz και την Δημοτική Αρχή του Urgup (Προκόπι) για την φιλοξενία και το Δήμαρχο της Σινασσός (Moustafapasa) κ. Lenent Akk για τη ζεστή υποδοχή. Τέλος ευχαριστούμε δημόσια την κ. Δέσποινα Παπανδρέου σύνδεσμο επικοινωνίας των δύο Δήμων και «πρέσβειρα» φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Καππαδοκίας και της Βόρειας Εύβοιας.


ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ




Νυχτερινή έξοδος απο τα μέλη της αποστολής στην Κωνσταντινούπολη φωτο:Paliatsos


Βόλτα στα μαγαζιά απο τα μέλη της αποστολής στην Κωνσταντινούπολη φωτο:Paliatsos



Ψώνια απο τα μέλη της αποστολής  φωτο:Paliatsos


Συνάντηση με το Πατριάρχη φωτο:Paliatsos


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.