powered by Surfing Waves

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Δήμαρχος βάλλει εναντίον της ΤΕΡΝΑ για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται να επιβάλλει τις επενδύσεις της


Για "διαδικασίες που στερούνται συνταγματικής αλλά και κοινωνικής νομιμοποίησης" κάνει λόγο ο δήμαρχος Ρεθύμνου  Γιώργος Μαρινάκης  αναφερομένος για τις επενδύσεις της ΤΕΡΝΑ στο δήμο του. Ως γνωστό η ΤΕΡΝΑ είναι ιδιοκτήτης ενός μεγάλου μέρος του δήμου μας και έχει προπαθήσει
να επιβάλλει με παρόμοιο τρόπο (εκτός χωροταξικής νομιμότητας και χωρίς κοινωνική νομιμοποίηση) επενδύσεις στο τομέα της ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά κάυσιμα (λιθάνθρακα και φυσικό αέριο). Το τελευταίο εγχείρημα της είναι η επιβολή μιας  ΒΙΠΕ στην περιοχή που θα την νομιμοποιεί να φέρνει στο δήμο μας  τις επιβλαβέστερες και  επικίνδυνότερες απο τις υπάρχουσες βιομηχανικές δραστηριότητες.

Στην περίπτωση του δήμου Ρεθύμνου ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης με δύο επιστολές που έστειλε στον Υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και τον πρόεδρο της εταιρείας ΤΕΡΝΑ, Γιώργο Περιστέρη, δηλωνοντας οτι δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη επενδύσεων της ΤΕΡΝΑ εάν αυτές δεν

έχουν τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και αν δημιουργούν καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον.

Η Περιφέρεια Κρήτης αναποκρίθηκε στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνιας. 

Μετά τις  αντιδράσεις για  την ανεξέλεγκτη  αδειοδότηση η Περιφέρεια Κρήτης:
  • Ανέθεσε στο Πολυτεχνείο την εκπόνηση μελέτης για την βιώσιμη εγκατάσταση μεγάλων μονάδων
  •  Θεσμοθετούνται ζώνες απαγόρευσης για την προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου του νησιού

Αναλυτικά

Επιστολές του δημάρχου Ρεθύμνου στον υπουργό Ανάπτυξης και στην ΤΕΡΝΑ

Ο κ. Μαρινάκης τονίζει στις επιστολές του ότι το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου έχει ήδη αντιδράσει έντονα για τις επιχειρούμενες ΑΠΕ και συμπαραστέκεται στον αγώνα των κατοίκων των περιοχών του Βαλσαμόνερου, του Γερανίου και γύρω που αντιστέκονται στην επένδυση που επιχειρείται να γίνει. 
Δήμαρχος Ρεθύμνου προς  ΤΕΡΝΑ: "Ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται να επιβληθούν οι ΑΠΕ στο νησί και στην περιοχή μας, είναι καταστροφικός για το περιβάλλον, την ανάπτυξή του, την αισθητική του τοπίου μας και έχει σοβαρά προβλήματα συνταγματικής νομιμότητας και κοινωνικής νομιμοποίησης".

Επαναλαμβάνει ότι πριν από κάθε επένδυση απαιτείται χωροταξικός σχεδιασμός, ενώ απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΤΕΡΝΑ, κ. Περιστέρη, αναφέρει ότι ο τρόπος με τον οποίο «επιχειρείται να επιβληθούν οι ΑΠΕ στο νησί και στην περιοχή μας, είναι καταστροφικός για το περιβάλλον, την ανάπτυξή του, την αισθητική του τοπίου μας και έχει σοβαρά προβλήματα συνταγματικής νομιμότητας και κοινωνικής νομιμοποίησης».

Στον κ. Χατζηδάκη, ο δήμαρχος Ρεθύμνου επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν οι όποιες επενδύσεις να γίνονται χωρίς την κοινωνική συμφωνία και με εσπευσμένες διαδικασίες και ζητά το θέμα να αντιμετωπιστεί με νηφαλιότητα. Ακολουθούν οι δύο επιστολές του δημάρχου Ρεθύμνου.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ


«Κύριε Υπουργέ Με κομμένη κυριολεκτικά την ανάσα παρακολουθούμε την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση εγκαταστάσεων ΑΠΕ στο νησί μας και το Δήμο μας και μάλιστα με διαδικασίες που στερούνται συνταγματικής αλλά και κοινωνικής νομιμοποίησης. Γνωρίζετε ότι ως Δήμος συμπεριφερόμεθα θεσμικά και έχομε επίγνωση της δύσκολης συγκυρίας που βρισκόμαστε ως χώρα και ως πολίτες. Αυτό όμως, δε σημαίνει ότι απωλέσαμε και τη στοιχειώδη λογική μας και θα επιτρέψουμε χωρίς κανένα χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς δικλείδες ασφαλείας για το περιβάλλον, την ιστορία αλλά και την ανάπτυξη του τόπου μας να συνηγορήσομε στη βέβαιη καταστροφή του. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, σε πρόσφατη συνεδρίασή του εξέδωσε σχετικό ψήφισμα, το οποίο παρακαλώ να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν γιατί περιλαμβάνει την πεμπτουσία του προβληματισμού μας και των ανησυχιών όλων των Ρεθεμνιωτών και θεωρούμε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό προβληματισμού και θεσμικής αντιμετώπισης του θέματος, σε εθνικό επίπεδο. Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε καλά ότι καμιά επένδυση δεν μπορεί να γίνει χωρίς διαβούλευση με τις κοινωνίες και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, άυλων και υλικών. Αντί λοιπόν, να κάνομε αγώνα δρόμου, ας αντιμετωπίσομε νηφάλια και ουσιαστικά το θέμα, εξασφαλίζοντας τα εχέγγυα υλοποίησης ενός ορθόδοξου σχεδιασμού, αντί μιας ακόμα, χωρίς αντίκρισμα, εξαγγελίας. Με την προσδοκία ότι θα ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν οι απόψεις μας».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΕΡΝΑ

«Κύριε Περιστέρη Ως Δήμαρχος Ρεθύμνου θεώρησα επιβεβλημένο να απευθυνθώ σε σας ως εκπρόσωπο της εταιρείας σας που διεκδικεί ρόλο βασικού επενδυτή σημαντικών επενδύσεων ΑΠΕ στο Δήμο Ρεθύμνης.

Όπως γνωρίζετε ήδη ο Δήμος Ρεθύμνης πρωτοστατεί και αποδεικνύει σε κάθε περίπτωση ότι έχει υπεύθυνη θεσμική στάση σε όλα τα θέματα. Σας υπενθυμίζω, δε, ότι ο Δήμος και εγώ προσωπικά έχομε υποστηρίξει θεσμικά και πολιτικά το υβριδικό εργοστάσιο στο Φράγμα των Ποταμών, θεωρώντας ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση από ενεργειακής και περιβαλλοντικής άποψης. Θεωρούμε, όμως, ότι ο τρόπος που επιχειρείται να επιβληθούν οι ΑΠΕ στο νησί και στην περιοχή μας, είναι καταστροφικός για το περιβάλλον, την ανάπτυξή του, την αισθητική του τοπίου μας και έχει σοβαρά προβλήματα συνταγματικής νομιμότητας και κοινωνικής νομιμοποίησης. Γι’ αυτό, άλλωστε στο ψήφισμά μας τονίζουμε ότι πριν την οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να έχει προηγηθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός σε επίπεδο περιφερειακό όπου να συμπληρώνεται και να εξειδικεύεται το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο των ΑΠΕ, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των περιοχών εγκατάστασής τους, ειδικότερα, δε, να εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος ,το τοπίο, η ιστορικότητα των περιοχών και να μη λειτουργούν αυτές οι εγκαταστάσεις εις βάρος της τοπικής κοινωνίας, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής αλλά και εις βάρος των παραδοσιακών κλάδων της οικονομίας μας, δηλαδή του τουρισμού και της γεωργίας (Το 70% του εισοδήματός μας είναι από τον τουρισμό).

Θεωρούμε, λοιπόν, επιβεβλημένο και επιφυλασσόμεθα κάθε νομίμου δικαιώματος, πριν από οποιαδήποτε ενέργειά σας να προηγείται συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες , διότι ό,τι και να σχεδιάζεται δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, αν συγκρούεται με αυτά που αναφέρονται παραπάνω και στο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο σας επισυνάπτω».


ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ

«Φρένο» στην άναρχη χωροθέτηση Β-ΑΠΕ στην Κρήτη

• Η Περιφέρεια ανέθεσε στο Πολυτεχνείο την εκπόνηση μελέτης για την βιώσιμη εγκατάσταση μεγάλων μονάδων
• Θεσμοθετούνται ζώνες απαγόρευσης για την προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου του νησιού


«Φρένο» στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βάζει η Περιφέρεια Κρήτης. Με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, τη διάσωση της χλωρίδας-πανίδας, την προστασία της αγροτικής παραγωγής και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, η Περιφέρεια αποφάσισε να προχωρήσει στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Πολυτεχνείο Κρήτης, προκειμένου να διερευνηθούν επιστημονικά οι χωροταξικές δυνατότητες της Κρήτης, για την βιώσιμη εγκατάσταση μονάδων φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών μεγάλης ισχύος.

Έστω και καθυστερημένα, μετά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην κοινωνία η άναρχη εγκατάσταση ΒΑΠΕ στην Κρήτη, η Περιφέρεια παίρνει θέση για το «καυτό» αυτό ζήτημα, επιχειρώντας να θεσμοθετήσει ζώνες απαγόρευσης για τη δημιουργία αιολικών πάρκων, υβριδικών σταθμών, φωτοβολταϊκών-ηλιοθερμικών συστημάτων και άλλων μεγάλων μονάδων.

Η «Έρευνα Χωροθέτησης για την Βιώσιμη Εγκατάσταση Μεγάλων Μονάδων Φ/Β και Ηλιοθερμικών Ισχύος στην Περιφέρεια Κρήτης», όπως είναι ο τίτλος της, αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια μιας άλλης μελέτης για τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων, που είχε εκπονήσει και πάλι το Πολυτεχνείο Κρήτης και είχε παρουσιαστεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Η Περιφέρεια Κρήτης και το Περιφερειακό Συμβούλιο μ’ ευρείες συγκλίσεις και συνεχή διάλογο πετυχαίνουν τους στρατηγικούς στόχους τους, ακόμα κι αν έχουν απέναντί τους κάποια υπουργεία, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της Κρήτης, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντός της και την ορθολογική ανάπτυξη του νησιού» τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου υπερψηφίστηκε μ’ ευρεία συναίνεση η εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Βιομηχανίας, Ενέργειας και Εμπορίου Κώστα Λαμπρινού, για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Πολυτεχνείο Κρήτης, προκειμένου να διερευνηθούν επιστημονικά οι χωροταξικές δυνατότητες της Κρήτης για την βιώσιμη εγκατάσταση μεγάλων μονάδων φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών ισχύος.

Παράλληλα, ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα έχει πάρει συγκεκριμένη θέση για την εγκατάσταση και χρήση των ΑΠΕ στην Κρήτη, πριν τις 24 Νοεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο μια σημαντική ημερίδα για τις ΑΠΕ.

Κ. Λαμπρινός: «Δεν είναι δυνατόν να γεμίσουμε την Κρήτη με ανεμογεννήτριες»

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Λαμπρινός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδοχή της εισήγησής του και τόνισε: «Είμαστε υπέρ των ΑΠΕ αλλά με λελογισμένη χρήση και εγκατάσταση. Δεν είναι δυνατόν να γεμίσουμε την Κρήτη με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, αλλοιώνοντας το φυσικό μας τοπίο και υποβαθμίζοντας το περιβάλλον. Η διείσδυση και ανάπτυξη πρέπει να γίνει ομαλά, χωρίς οι επενδύσεις σε ΑΠΕ να αλλοιώσουν με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα, την βιοποικιλότητα, την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία, τη χλωρίδα-πανίδα και το τουριστικό μοντέλο ανάπτυξης της Κρήτης. Ταυτόχρονα να συμβαδίζουν με το μοντέλο ανάπτυξης και το αναπτυξιακό όραμα της Περιφέρειας Κρήτης και των τοπικών κοινωνιών».

Αφού ο κ. Λαμπρινός δέχτηκε τα θετικά σχόλια και τα συγχαρητήρια για την εισήγησή του απ’ όλους, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τη σύναψη της σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Πολυτεχνείου Κρήτης, για το έργο «Έρευνα Χωροθέτησης για την Βιώσιμη Εγκατάσταση Μεγάλων Μεγάλων Μονάδων Φ/Β και Ηλιοθερμικών Ισχύος στην Περιφέρεια Κρήτης».

Ο στόχος της μελέτης

Σκοπός της σύμβασης είναι αφενός ο προσδιορισμός των κατάλληλων χώρων στην Κρήτη για την εγκατάσταση μεγάλων πάρκων ηλιακής ηλεκτροπαραγωγής, (ηλιοθερμικά ισχύος, φωτοβολταϊκά συστήματα), και αφετέρου ο προσδιορισμός των κατάλληλων χώρων για την εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με αντλησιοταμίευση, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική μελέτη για τη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων που εκπονήθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης, σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου (βιώσιμης) ανάπτυξης και είχε ανατεθεί από την πρώην Περιφέρεια Κρήτης.

Το ερευνητικό έργο θα συμβάλει στη δημιουργία και την ενίσχυση μιας συνολικής θεώρησης και αντίληψης για την εγκατάσταση των εν λόγω ενεργειακών μονάδων στην Κρήτη, ώστε να γίνει πιο ευχερής και ισορροπημένος ο προγραμματισμός τους από τους αρμόδιους φορείς στα πλαίσια της αειφόρου βιώσιμης ανάπτυξης και του γενικότερου αναπτυξιακού οράματος της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του έργου της Προγραμματικής Σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 30.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

πηγή: rethnea.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.