powered by Surfing Waves

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Γιορτάστηκαν τα εγκαίνια του ναού του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου στο Προκόπι


Εορτασμός των  εγκαίνίων  του ναού του Αγίου Ιωαννη του Ρώσου. Φωτο: Paliatsos
Χθες, τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου (20/9/12) όπως έχει καθιερωθεί πραγματοποιήθηκε η
δεύτερη πανήγυρης του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου. Η πανήγυρη αυτή καθιερώθηκε το 1970, σε ανάμνηση των εγκαινίων του Ιερού Ναού του, τα οποία τέλεσε ο μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος Νικόλαος, την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου του 1969.

Το 1924, οι μικρασιάτες πρόσφυγες, ερχόμενοι στην Ελλάδα, μετέφεραν το λείψανο του Αγίου στο λιμάνι της Χαλκίδας και το εναπέθεσαν σε εκκλησία της Χαλκίδας. Τον επόμενο χρόνο 1925, το σκήνωμα μεταφέρθηκε στο Νέο Προκόπι Ευβοίας στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. H ανέγερση του ναού του Αγιου Ιωάννη του Ρώσου άρχισε από το 1930 και περατώθηκε το 1951. Το 1962 ο ναός, από απλός προσκυνηματικός, άρχισε να λειτουργεί σαν Ευαγές Ιδρυμα.

Ο αρχικός ναός του Οσίoυ στο Προκόπι της Καππαδοκίας (Urgup).  Εγκαινιάστηκε  το 1892 και κατεδαφίστηκε απο τους Τούρκους το 1950. 




Το πρόγραμμα των ιερών εκδηλώσεων χθες ξεκίνησε στις 7 το πρωί της Κυριακής με την τέλεση του Όρθρου, ενώ ακολούθως τελέστηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου του Βʼ και συλλειτουργούντος του Πρωτοσύγκελου της Ι.Μ. Αρχιμ. Νικοδήμου Ευσταθίου καθώς και άλλων ιερέων της ευρύτερης περιοχής, ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη και ο ακάματος Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Βερνέζος Αρχιερατικός Επίτροπος Κηρέως. Αμέσως μετά έγινε η Λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου πέριξ του Προσκυνήματος με τον πιστό λαό του Θεού να ακολουθεί με δάκρυα συγκίνησης ραίνοντας παράλληλα με ροδοπέταλα την πομπή. Στη Λιτάνευση παιάνιζε μπάντα του Ναυτικού, ενώ τιμές απέδωσε άγημα της Σχολής Πεζικού Χαλκίδας, παρέστησαν δε εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων και φορέων. Πηγή: amen.gr
Φωτοστιγμές για τον δήμαρχο της περιοχής κ. Ψαρρό. Φωτο. Paliatsos


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.