powered by Surfing Waves

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Δεν στέκεσαι από την μπόχα. Aνοιχτός βόθρος ο βιολογικός Μαντουδίου

Δεν στέκεσαι από την μπόχα στην παραλία Κυμασίου  αργά τα απογεύματα όταν ο καιρός είναι ζεστός

Τις απογευματινές ώρες στην παραλία Κυμασίου στο Μαντούδι οταν ο καιρός είναι ζεστός δεν μπορεί να  σταθεί άνθρωπος  από την μπόχα.

Είναι μια αφόρητη βρώμα και δυσοδία εξαιτίας της αδιαφορίας της δημοτικής αρχής, που αφήνει να διαιωνίζεται το πρόβλημα της δυσλειτουργίας ή της υπερφόρτωσης του βιολογικού καθαρισμού, με αποτέλεσμα  η παραλιακη περιοχή Κυμασίου να γίνεται έρμαιο της αποπνιχτικής "χολερώδους¨ ατμόσφαιρας που προκαλεί ασφυξία και αηδία.

Ο βιολογικός καθαρισμός Μαντουδίου στην παραλία Κυμασίου  υπερφορτώνεται πέρα απο τα όρια του απο τα βυτιοφόρα που αδειάζουν τα λύματα σχεδον όλου του δήμου και δεν συντηρείται όπως πρέπει. Ο ΒΙΟΚΑ έχει σχεδιαστεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες σε βοθρολύματα  3.000 κατοίκων αλλά δεχεται τα βοθρολύματα (με βυτιοφόρα) όλων των διαμερισμάτων απο τις Κεχριές,  τους Παπάδες, την Αγκάλη  και μέχρι την Βλαχιά. Ένα πληθυσμό που το καλοκαίρι ξεπερνά τους 15.000 κατοίκους.

Δεν έχει συμμορφωθεί ακόμη

Οπως αποκαλύφθηκε απο το Ε.Β. δεν τηρούνται  οι περιβαλλοντικοί όροι  που έχουν επιβληθεί στους βιολογικούς του δήμου που απαιτούν συχνούς ελέγχους των νερών κολύμβησης των γειτονικών ακτών ώστε τα κολοβακτηρίδια  να μην υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα όρια και να μην αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία.   Υπάρχει έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων  και συστηματικών δειγματοληψιών και αναλύσεων.   Οι υπεύθυνοι είναι υποχρεωμένοι να αποστέλλουν τεχνικά και λειτουργικά δεδομένα των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και πληροφορίες για τον τρόπο διάθεσης των λυμάτων και της ιλύος στην Εθνική Βάση Δεδομένων των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων. Απαιτούνται 4-12 δειγματοληψίες το χρόνο οι οποιες δεν γίνονται.  Ο βιολογικος ακόμη και σήμερα παραμένει  έξω απο την Βάση Δεδομένων και δεν ελέγχεται. Προσφατα το ΥΠΕΚΑ με εγκύκλιο του εδωσε εντολή σε όλα τα αρμόδια όργανα για  ''την  ορθή επεξεργασία των Αστικών Λυμάτων'. Ο δήμος μας δεν έχει συμμορφωθεί ακόμη.

Το πρόγραμμα δράσης  του δήμου για το 2012 προβλέπε  έξοδα συντήρησης και αναβάθμισης του ΒΙΟΚΑ Λίμνης ύψους 100.000 Ευρώ,   (Επισκευή Η/Μ εξοπλισμού της εγκατάστασης  ΒΙΟ.ΚΑ Λίμνης  55.920,92 και  μονάδα υποδοχής & προεπεξεργασίας  βοθρολυμάτων στην εγκατάσταση ΒΙΟ.ΚΑ  Λίμνης  47.724,01Ευρώ). Τίποτα για το ΒΙΟΚΑ Μαντουδίου.

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί με τα τοπικιστικά σχέδια που προωθούνται .

Ο δήμος έχει δρομολογήσει  χωρίς να συμβουλευτεί τις απόψεις των κατοίκων και χωρίς να έχει εκτιμήσει πλήρως την επιβάρυνση που θα δεχτεί το Κυμάσι την μεταφορά των λυμάτων του Πηλίου και της παραλίας της Αγίας Άννας στο βιολογικό Μαντουδίου. Πρόσφατα μάλιστα οι κ. Ψαρρός (δήμαρχος) και κ. Καντζούρας (αντιδήμαρχος Μαντουδίου) δήλωναν: "Είναι αδύνατο να γίνει Βιολογικός στο Πήλι. Είναι κλειστός ο χώρος".   Στις 25/4/12 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την έγκριση της μεταφοράς των "λυμάτων της  Αγκάλης στο Βιολογικό Καθαρισμό Μαντουδίου» και ο κ. Καντζούρας το χαρακτήρισε "έργο  ποιότητας ζωής κι ανάδειξης"!.   Στην μελετη της η δημοτική αρχή δηλώνει αναληθώς οτι ο πληθυσμος αιχμής της παραλιας Αγκάλης που θα εξυπηρετηθεί  για την επομενη 20ετια ειναι μόνο 2.500 κάτοικοι. Υπάρχουν αρκετές αντιρρήσεις για τη σύνδεση του αποχετευτικού συτήματος Πηλίου και παραλίας Αγιας Άννας με το Μαντούδι που χωρίς καμιά διαβούλευση προωθεί η δημοτική αρχή:.

"Η κατασκευή ξεχωριστών βιολογικών θα κοστίσει λιγότερο"

1. Η δαπάνη κατασκευής  ξεχωριστών βιολογικών σε Πήλι και την παραλία Αγκάλης θα κοστίσει λιγότερο από την κατασκευή μεγάλου μήκους δίκτυου αγωγών μεταφοράς λυμάτων προς το Βιολογικό Μαντουδίου. Σύμφωνα με τις μελετες το κόστος κατασκευής του δικτυου απο την Αγκάλη είναι 2,5 εκατ. Ευρώ και απο το Πήλι 2,8 εκατ. Ευρώ.

2. Ο μεγαλύτερος χρόνος παραμονής των λυμάτων  στου αγωγούς εξαιτίας του μεγάλου μήκους του δικτύου μεταφοράς λυμάτων προς το ΒΙΟΚΑ που θα χρειαστεί θα έχει ως συνέπεια την έναρξη αναερόβιων ζυμώσεων και την επακόλουθη έκλυση οσμών κατά μήκος των αγωγών. Το μήκος των αγωγων που σχεδιάζονται μέχρι το ΒΙΟΚΑ  ειναι απο το Πήλι 14,2 χλμ και την Αγκάλη 5,5 χλμ.

"Ο μεγαλύτερος χρόνος παραμονής των λυμάτων εντός των αγωγών εξαιτίας του μεγαλύτερου μήκους του δικτύου θα προκαλεί αναερόβιες ζυμώσεις και περισσότερη δυσοσμία"
3. Η πιθανότητα βλαβών και αστοχιών που μπορεί να σημειωθούν είναι μεγαλύτερη αφού μεγαλύτερο είναι το δίκτυο, όταν μάλιστα δεν έχουν ληφθεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα όπως φαίνεται με την συντήρηση των σημερινών υποδομών στο Μαντούδι και την Λίμνη.

" Υπερσυγκεντρώσεις λυμάτων σε μια περιοχή" 

4. Η παγκόσμια εμπειρία από την εγκατάσταση βιολογικών μονάδων επεξεργασίας λυμάτων ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να έχουμε υπερσυγκεντρώσεις λυμάτων, δηλαδή δεν είναι συνετό να μετατρέπουμε τις τοπικές μονάδες επεξεργασίας σε διατοπικές. Οι υπερσυγκεντρώσεις προκαλούν υπερτροφισμό της θαλάσσιας περιοχής όπου διοχετεύονται τα επεξεργασμένα λύματα και μετατρέπονται σε παράγοντες ανισορροπίας ή ακόμη και πιθανές εστίες μετάδοσης βακτηριακών παθογόνων.


5. Η κάθε κοινωνία θα πρέπει να αναλαμβάνει τα απόβλητα της και να μην τα φορτώνει στο γείτονα, η λεγόμενη όχι στην αυλή μου λογική . Ειναι  χαρακτηριστικό αυτό που δήλωνε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Λεοντής απο το Πήλι  στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑ δηλαδή ότι με την μεταφορά των λυμάτων στο Μαντούδι "... αποφεύγεται η καταστροφή της παραλίας λουόμενων της Τοπικής Κοινότητας Πηλίου"


Απο που έρχεται η μπόχα; (έχει και συνέχεια)

Οι περισσότερες δύσοσμες ουσίες που εκλύονται σε έναν σταθμό βιολογικού καθαρισμού προέρχονται κατά την αναερόβια διάσπαση οργανικών ουσιών που περιέχουν θείο.

Το υδρόθειο (H2S) είναι το πιο γνωστό και το πιο επικίνδυνο δύσοσμο αέριο. Είναι τοξικό, αποτελεί υψηλό κίνδυνο δηλητηρίασης (όταν βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα) και είναι πολύ διαβρωτικό για το σκυρόδεμα των αποχετευτικών αγωγών.

Το υδρόθειο σχηματίζεται κατά την αναερόβια αποσύνθεση οργανικού υλικού που περιέχει θείο και από την αποδόμηση των θειωδών και θειικών ιόντων. Δε σχηματίζεται όταν υπάρχει υψηλή συγκέντρωση οξυγόνου.

Εκτός από το υδρόθειο που συμμετέχει στη δημιουργία οσμών, άλλα πτητικά συστατικά όπως οι ινδόλες, οι σκατόλες, οι μερκαπτάνες, τα οποία επίσης σχηματίζονται κατά την αναερόβια αποσύνθεση, μπορούν επίσης να δημιουργήσουν οσμές πολύ πιο δυσάρεστες από αυτή του υδρόθειου αλλά όχι τόσο επικίνδυνες.

Οι οξειδωτικές ουσίες που συνήθως χρησιμοποιούνται για την αποτροπή του φαινομένου είναι το χλώριο και τουπεροξείδιο του υδρογόνου, που οξειδώνουν το υδρόθειο σε θείο και θειικά. Τα μεταλλικά άλατα όπως οδισθενής ή ο τρισθενής σίδηρος, αντιδρούν με το υδρόθειο σχηματίζοντας αδιάλυτα θειικά άλατα τα οποία καθιζάνουν. Με την χρήση νιτρικών αλάτων στα λύματα μειώνεται δραστικά ο κίνδυνος σχηματισμού υδρόθειου γιατί παρέχουν το απαιτούμενο οξυγόνο στους μικροοργανισμούς για την ανάπτυξη τους. Η προσθήκη των νιτρικών αλάτων είναι μια προληπτική μέθοδος. Δεν μπορούν όμως να δεσμεύσουν το υδρόθειο που έχει ήδη παραχθεί σε σημεία πριν το σημείο της έγχυσης του.

Τα νιτρικά άλατα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του υδρόθειου είναι τα νιτρικά άλατα ασβεστίου, νατρίου, μαγνησίου, αλουμινίου και σιδήρου.

Είναι σημαντικό ωστόσο να προστεθεί στο λύμα τόση ποσότητα όση απαιτείται ώστε να έχει καταναλωθεί εντελώς μέχρι να φτάσει στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας, γιατί διαφορετικά τα νιτρικά θα προστεθούν στο φορτίο αζώτου.

Ειδικότερα για την αντιμετώπιση των οσμών του H2S, και κατά περίπτωση και των άλλων δύσοσμων ενώσεων, εφαρμόζονται τρεις μέθοδοι :

α) Βελτίωση του ισοζυγίου του οξυγόνου στα λύματα

β) Προσθήκη κατάλληλων χημικών ενώσεων.

γ) Αναρρόφηση και εν συνεχεία διέλευση των οσμηρών ενώσεων μέσα από κατάλληλα συστήματα δέσμευσης (π.χ. απορροφητικά και προσροφητικά υλικά).

πηγή: feri-tri.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.