Η Εύβοια είναι μια από τις κύριες παραγωγικές περιοχές μελιού της Ελλάδας και δεν διαθέτει καταχωρημένες εγκαταστάσεις συσκευασίας και τυποποίησης μελιού.
Η κατά κεφαλή κατανάλωση μελιού στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 1,7 κιλά γεγονός που μας κατατάσσει στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών της Ε.Ε με βάση τα στοιχεία της Eurostat. Η ετήσια παραγωγή μελιού στην Ελλάδα ανήλθε σε 16.000 τόνους(Τέταρτη θέση στην Ε.Ε.) με βάση τα στοιχεία της Eurostat για την περίοδο 2004/2005.Προηγούνται η Ισπανία με 32.000 τόνους η Γερμανία με 26.000 τόνους(κυρίως όμως λόγω τον εισαγωγών και όχι από εγχώρια παραγωγή) και η Ουγγαρία με 19.500 τόνους. Όσον αφορά των αριθμό των κυψελών καταλαμβάνουμε την δεύτερη θέση με (1.497.690 ) αριθμός ο οποίος αντιπροσωπεύει το 10,8% του συνόλου των κυψελών της Ε.Ε των 27) με πρώτη την Ισπανία με (2.320.949)και ακολουθούν η Γαλλία (1.360.976) η Ιταλία (1.157.133) η Πολωνία (1.091.930) κτλ.
Το μεγαλύτερο ποσοστό στην παραγωγή μελιού (το 65%) ατην Ελλάδα κατέχει το λεγόμενο πευκόμελο πού προέρχεται απο τις μελιτώδεις εκκρίσεις του εντόμου Marchalina hellenica(γνωστό ως "Βαμβακάδα","Εργάτης"),όταν παρασιτεί στη Χαλέπειο και Τραχεία πεύκη.Oι κυριότερες περιοχές παραγωγής πευκόμελου είναι η Βόρεια Eύβοια, η Xαλκιδική, η Θάσος, η Σκόπελος, η Zάκυνθος και η Pόδος.Από τα μέσα Αυγούστου ξεκινούν σε μεγάλες ποσότητες οι μελιτοεκκρίσεις και διαρκούν εώς την επόμενη άνοιξη.Ωστόσο οι περίοδοι των εκκρίσεων που αξιοποιούνται για την παραγωγή του πευκόμελου είναι από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο.
Γεύση: Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων, δεν είναι πάρα πολυ γλυκό.
Άρωμα: Iδιαίτερο. Kάποιοι το παρομοιάζουν με το άρωμα ιωδίου.
Xρώμα: Tο χρώμα του πευκόμελου είναι χαρακτηριστικό και πιο σκούρο από το θυμαρίσιο. Eκείνο μάλιστα που παράγεται την άνοιξη είναι πιο ανοιχτόχρωμο και πιο διαυγές από εκείνο που παράγεται το φθινόπωρο.
Kρυστάλλωση: Η κρυστάλλωση του πευκόμελου γίνεται με αρκετά βραδύ ρυθμό, αφού η φυσική περιεκτικότητά του σε γλυκόζη είναι χαμηλή. Πιο συγκεκριμένα, τα αμιγή πευκόμελα παραμένουν ρευστά, δηλαδή χωρίς να κρυσταλλώσουν, για περισσότερο από ενάμιση χρόνο.
Θρεπτική αξία: Tο πευκόμελο θεωρείται μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας κάτι πού είναι ενδεικτικό από το υψηλό ποσοστό τέφρας που διαθέτει.Αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύστασή του. Aπό τις ουσίες αυτές επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, ο χαλκός κλπ.), τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα ελληνικά πευκόμελα.
Γεύση: Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων, δεν είναι πάρα πολυ γλυκό.
Άρωμα: Iδιαίτερο. Kάποιοι το παρομοιάζουν με το άρωμα ιωδίου.
Xρώμα: Tο χρώμα του πευκόμελου είναι χαρακτηριστικό και πιο σκούρο από το θυμαρίσιο. Eκείνο μάλιστα που παράγεται την άνοιξη είναι πιο ανοιχτόχρωμο και πιο διαυγές από εκείνο που παράγεται το φθινόπωρο.
Kρυστάλλωση: Η κρυστάλλωση του πευκόμελου γίνεται με αρκετά βραδύ ρυθμό, αφού η φυσική περιεκτικότητά του σε γλυκόζη είναι χαμηλή. Πιο συγκεκριμένα, τα αμιγή πευκόμελα παραμένουν ρευστά, δηλαδή χωρίς να κρυσταλλώσουν, για περισσότερο από ενάμιση χρόνο.
Θρεπτική αξία: Tο πευκόμελο θεωρείται μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας κάτι πού είναι ενδεικτικό από το υψηλό ποσοστό τέφρας που διαθέτει.Αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύστασή του. Aπό τις ουσίες αυτές επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, ο χαλκός κλπ.), τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα ελληνικά πευκόμελα.
Στην Ελλάδα το 2005 απασχολούνταν 19.814 μελισσοκόμοι εκ των οποίων οι 7.170 είναι επαγγελματίες η ποσοστό 36% επί του συνόλου και οι οποίο κατείχαν το 73% του συνολικού αριθμού των κυψελών. Επαγγελματίας χαρακτηρίζεται ο μελισσοκόμος με περισσότερες από 150 κυψέλες. Επίσης οι Έλληνες επαγγελματίες μελισσοκόμοι αποτελούν σχεδόν το 40% των επαγγελματιών την Ε.Ε (7.170 από τους 17.986)Πηγή: COPA & Eurostat
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναγνωριστεί 16 κατηγορίες μελιού ως ΠΟΠ(Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης) και 3 κατηγορίες ως ΠΓΕ (Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης). Από την Ελλάδα έχει καταχωρηθεί στο συγκεκριμένο Μητρώο μια κατηγορία Μελιού ως ΠΟΠ και συγκεκριμένα το εξαιρετικό Μέλι» Ελάτης Μαινάλου-Βανίλια « το οποίο παράγεται αποκλειστικα στον Νομο Αρκαδίας- Όρος Μαίναλο (Πελοπόννησος) το οποίο αναγνωρίσθηκε ως ΠΟΠ το 1996(Καν.1263/1996).).
Καταχωρημένες εγκαταστάσεις συσκευασίας και τυποποίησης μελιού
Για να διαβασετε αναλυτικα πατηστε:Καταχωρημένες εγκαταστάσεις συσκευασίας και τυποποίησης μελιού(ΠΔ 79/2007)(03.02.15)
πηγη:www.minagric.gr
πηγη:www.minagric.gr
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ | ||
---|---|---|
ΑΘΗΝΑ (ΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ) | ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ Α.Β.Ε.Γ. & ΜΕΛΙ ΜΑΝΗΣ | 25ΣΜ2(25SM2) |
Π. ΚΑΒΟΥΡΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ | 25ΣΜ3(25SM3) | |
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ | ΠΟΛΥΖΟΣ ΗΛΙΑΣ | 09ΣΜ1(09SM1) |
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕΛΙΟΥ - ΑΦΟΙ Δ. & Λ. ΚΕΚΚΟΥ & ΣΙΑ ΟΕ | 09ΣΜ2(09SM2) | |
ATTIKH ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - Α.ΠΙΤΤΑΣ ΑΕΒΕ | 09ΣΜ3(09SM3) | |
K.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΣΙΑ Ε.Ε. | αναμένεται αριθμός καταχώρισης | |
ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ & ΣΙΑ ΕΠΕ (Δ.Τ. ΧΡΥΣΗ ΜΕΛΙΣΣΑ) | 09ΣΜ4(09SM4) | |
ΣΚΟΥΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ | αναμένεται αριθμός καταχώρισης | |
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΑΒΕΕ | 09ΣΜ5(09SM5) | |
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ | ΦΩΤΙΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΔΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ | 02ΣΜ1(02SM1) |
ΜΕΛΙΡΑ ΑΤΟΜΙΚΗ (Δ.Τ. MELIRA) | αναμένεται αριθμός καταχώρισης | |
ΔΕΛΦΟΙ ΑΒΕΕ | 02ΣΜ2(02SM2) | |
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΕΛΙ ΤΑΥΓΕΤΟΥ) | 02ΣΜ3(02SM3) | |
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ | ||
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ | ΚΑΚΑΡΟΥΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ | 01ΣΜ1(01SM1) |
ΤΣΕΠΑ ΕΛΕΝΗ | 01ΣΜ2(01SM2) | |
ΣΤΥΛΙΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ | 01ΣΜ4(01SM4) | |
ΧΑΛΙΜΟΥΡΔΑ ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ | 01ΣΜ3(01SM3) | |
ΑΧΑΙΑΣ | ΡΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ | 13ΣΜ1(13SM1) |
ΓΚΛΑΒΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ | 13ΣΜ5(13SM5) | |
ΤΣΑΛΠΑΤΟΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ | 13ΣΜ2(13SM2) | |
ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ | 13ΣΜ3(13SM3) | |
ΚΟΥΤΡΟΥΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ | 13ΣΜ4(13SM4) | |
ΗΛΙΕΙΑΣ | ΝΑΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ/ΞΥΔΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ/ΠΕΤΡΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑΣ | 14ΣΜ2(14SM2) |
ΛΑΜΠΑΟΥΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ | αναμένεται αριθμός καταχώρισης | |
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ | ||
ΛΕΣΒΟΥ | ΜΑΡΙΑ ΚΩΣΤΗ | 83ΣΜ1(83SM1) |
ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΟΓΛΟΥ | 83ΣΜ2(83SM2) | |
ΚΟΡΔΟΥΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | αναμένεται αριθμός καταχώρισης | |
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΡΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ | 83ΣΜ3(83SM3) | |
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ | 83ΣΜ4(83SM4) | |
ΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΙΚΑΡΙΑΣ | ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΙΚΑΡΙΑΣ ΟΕ ΑΠ. ΚΑΡΙΜΑΛΗΣ - Π. ΚΑΖΑΛΑ (Δ.Τ. ΦΡΙΞΟΣ) | 84ΣΜ1(84SM1) |
ΛΥΚΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ | 84ΣΜ2(84SM2) | |
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ | ||
ΦΛΩΡΙΝΑΣ | ΚΤΗΜΑ ΧΡΟΝΗ | 63ΣΜ1(63SM1) |
ΜΙΣΚΑ ΑΣΠΑΣΙΑ "ΤΟ ΕΜΜΕΛΑΚΙ" | 63ΣΜ2(63SM2) | |
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ | ||
ΑΡΤΑΣ | ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ | 31ΣΜ1(31SM1) |
ΟΥΡΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - EBION | 31ΣΜ2(31SM2) | |
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ | ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ | 33ΣΜ1(33SM1) |
ΠΡΕΒΕΖΗΣ | ΚΑΨΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ | 34ΣΜ1(34SM1) |
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ | 34ΣΜ2(34SM2) | |
ΧΟΙΚΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ | 34ΣΜ3(34SM3) | |
ΚΑΛΔΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ | 34ΣΜ4(34SM4) | |
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ | ||
ΛΑΡΙΣΑΣ | Γ. ΚΑΡΑΝΤΑΝΑΣ & ΣΙΑ | 42ΣΜ1(42SM1) |
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ | ΓΚΟΥΣΙΑΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ | αναμένεται αριθμός καταχώρισης |
ΝΤΟΥΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | αναμένεται αριθμός καταχώρισης | |
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ | ΡΙΖΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ | αναμένεται αριθμός καταχώρισης |
ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ | 43ΣΜ1(43SM1) | |
ΓΚΑΡΤΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | 43ΣΜ2(43SM2) | |
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ | ||
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ | ΠΟΛΛΑΤΟΥ ΜΑΡΙΝΑ | 23ΣΜ1(23SM1) |
ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ | 23ΣΜ03(23SM03) | |
ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ | 23ΣΜ02 (S3SM02) | |
ΚΕΡΚΥΡΑΣ | ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ | B |
ΑΥΛΩΝΙΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ | 22ΣΜ2(22SM2) | |
ΛΕΥΚΑΔΑΣ | ΛΑΖΑΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ | 24ΣΜ1(24SM1) |
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ | ||
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ | ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ "ΣΙΘΩΝ" | 64ΣΜ1(64SM1) |
ΡΕΠΑΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ | 64ΣΜ2(64SM2) | |
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ | MEΛINTA ΕΠΕ | 54ΣΜ1(54SM1) |
ΚΟΥΡΑΝΤΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - REGINA | ||
ΠΟΝΤΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ | 54ΣΜ3(54SM3) | |
ΣΩΤΗΡΑΚΟΓΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | 54ΣΜ4(54SM4) | |
ΒΟΤΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ | 59ΣΜ1(59SM1) | |
KAΠΕΤΑΝΙΟΣ ΗΛ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ | 54ΣΜ5(54SM5) | |
SUN AE ΕΜΠΟΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ | 54ΣΜ6(54SM6) | |
ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ | 54ΣΜ7(54ΣΜ7) | |
ΜΕΛΕΤΙΑΔΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΖΑΧΑΡΩΔΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΦΕΔΩΝ "ΜΕΛΕΤΙΑΔΗΣ ΑΕΒΕ" | 54ΣΜ8(54SM8) | |
ΜΠΕΡΜΠΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ | 54ΣΜ9(54SM9) | |
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ | ||
ΛΑΣΙΘΙΟΥ | SIMEL - ΣΑΒΒΙΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ | 92ΣΜ1(92SM1) |
ΡΕΘΥΜΝΟΥ | ΛΑΤΩ - ΚΡΙΤΣΑ ΜΙΧΑΗΛ ΔΙΑΛΥΝΑΣ | 92ΣΜ2 (92SM2) |
ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ | αναμένεται αριθμός καταχώρισης | |
ΑΛΕΒΥΖΑΚΗ ΓΑΡΥΦΑΛΙΑ | αναμένεται αριθμός καταχώρισης | |
ΣΩΠΑΣΗ ΜΑΡΙΑ | αναμένεται αριθμός καταχώρισης | |
CRETAMEL AEBE | 93ΣΜ1(93SM1) | |
ΧΑΝΙΩΝ | ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΝΟΣ | 94ΣΜ1(94SM1) |
ΑΦΟΙ ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗ ΟΕ | 94ΣΜ8(94SM8) | |
ΣΚΑΛΙΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ | 94ΣΜ7(94ΣΜ7) | |
ΦΥΛΛΑΔΙΤΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ | 94ΣΜ5(94SM5) | |
ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ | 94ΣΜ6(94SM6) | |
ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ | 94ΣΜ2(94SM2) | |
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕ | 94ΣΜ3(94SM3) | |
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ | DINAS ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ | 91ΣΜ1(91SM1) |
ΚΡΕΜΕΛ ΑΕ | 91ΣΜ2(91SM2) | |
ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΙΣΣΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΓΕΡΓΕΡΗΣ ΟΕ | 91ΣΜ3(91SM3) | |
KANTIA NUTS SA | 91ΣΜ4(91SM4) | |
ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ | 91ΣΜ5(91SM5) | |
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ "ΜΕΛΙΓΥΡΗΣ" | 91ΣΜ6(91SM6) | |
KATRIN AE | 91ΣΜ7(91SM7) | |
ΛΕΟΝΤΑΡΑΚΗ ΟΥΡΑΝΙΑ | 91ΣΜ8(91SM8) | |
ΑΦΟΙ ΒΑΡΑΚΛΑ ΟΕ - PROMEK | 91ΣΜ9(91SM9) | |
ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ | 91ΣΜ12(91SM12) | |
ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ | 91ΣΜ11 (91SM11) | |
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ | ||
ΚΥΚΛΑΔΩΝ | ΒΑΠΤΙΣΤΗ ΦΙΛΙΠΠΑ | 82ΣΜ1(82SM1) |
ΘΥΜΑΡΟΤΟΠΟΣ Ι.Κ.Ε. | 82ΣΜ02 (82SM02) | |
ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ | αναμένεται αριθμός καταχώρισης | |
ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ | αναμένεται αριθμός καταχώρισης | |
ΛΑΟΥΤΑΡΗ ΕΙΡΗΝΗ | αναμένεται αριθμός καταχώρισης | |
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ | ΑΝΘΟΥΛΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ | 81ΣΜ1(81SM1) |
ΝΤΑΛΛΑΡΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ | 81ΣΜ2(81SM2) | |
ΓΟΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ | ||
ΠΑΠΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ | 81ΣΜ3(81SM3) | |
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΑΕΒΕ | ||
ΚΑΡΔΟΥΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ | 81ΣΜ5(81SM5) | |
ΦΑΡΟΖΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ | 81ΣΜ06(81SM06) | |
KOI.Σ.Π.Ε.- ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ | 81ΣΜ07(81SM07) | |
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | ||
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ | ΜΟΡΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ | 11ΣΜ1(11SM1) |
A. ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗΣ & ΣΙΑ ΕΠΕ | 11ΣΜ10(11SM10) | |
ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ | 11ΣΜ11(11SM11) | |
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ | ΠΑΝΤΑΖΗ ΕΛΕΝΗ | 15ΣΜ1(15SM1) |
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ | 15ΣΜ2(15SM2) | |
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ | 15ΣΜ3(15SM3) | |
ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ | 15ΣΜ6(15SM6) | |
ΠΥΡΓΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ | 15ΣΜ8(15SM8) | |
ΠΥΡΓΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ | 15ΣΜ4(15SM4) | |
ΓΑΡΟΥΦΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ | 15ΣΜ7(15SM7) | |
ΜΠΑΡΤΖΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ | 15ΣΜ5(15SM5) | |
ΛΑΚΩΝΙΑΣ | ΛΙΝΑΡΔΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ | αναμένεται αριθμός καταχώρισης |
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΚΡΟΚΕΩΝ "ΟΡΓΑΝΟΝ" | 16ΣΜ1(16SM1) | |
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ | ΣΕΝΤΕΜΕΝΤΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ | 17ΣΜ1(17SM1) |
ΜΠΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ | 17ΣΜ2(17SM2) | |
ΓΚΙΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ | 17ΣΜ3(17SM3) | |
ΑΡΚΑΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ Χ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ Κ. | 12ΣΜ1(12SM1) | |
ΓΚΡΙΤΖΑΛΗ ΑΦΟΙ ΕΕ | 12ΣΜ2(12SM2) | |
ΣΜΥΡΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ | 12ΣΜ3(12SM3) | |
ΖΩΓΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | 12ΣΜ4(12SM4) | |
ΚΟΛΛΙΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ | 12ΣΜ5(12SM5) | |
ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ | 12ΣΜ6(12SΜ6) | |
ΦΑΣΙΛΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ | 12ΣΜ7(12SM7) | |
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Γ. ΖΩΗ | 12ΣΜ8(12SM8) | |
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ | ||
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ | ΣΚΟΤΙΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ | 05ΣΜ1(05SM1) |
ΦΩΚΙΔΑΣ | ΡΕΛΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | 07ΣΜ1(07SM1) |
ΒΟΙΩΤΙΑΣ | ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΑΒΕΕ | 03ΣΜ1(03SM1) |
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ | ||
ΕΒΡΟΥ | ΚΥΠΑΡΙΣΟΥΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | 71ΣΜ1(71SM1) |
ΡΟΔΟΠΗΣ | ΤΕΡΖΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ | αναμένεται αριθμός καταχώρισης |
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΡΟΔΟΠΗΣ - ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ & ΣΙΑ ΕΕ | αναμένεται αριθμός καταχώρισης | |
BOLERO ΖΑΧΑΡΩΔΗ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ | 73ΣΜ1(73SM1) | |
ΞΑΝΘΗΣ | ΓΙΑΖΗΤΖΗ ΓΚΙΟΥΛΤΕΝ | 72ΣΜ1(72SM1) |
ΚΑΒΑΛΑΣ | ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΕΛΗΣ ΕΠΕ | 55ΣΜ1(55SM1) |
ΝΟΒΑΚΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΝΝΑ | 55ΣΜ2(55SM2) | |
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΦΩΤΙΟΥ | αναμένεται αριθμός καταχώρισης | |
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΑΣΟΥ | 55ΣΜ3(55SM3) | |
ΚΟΥΤΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ | 55ΣΜ4(55SM4) |
Αν ο Μελισσοκόμοs παράγει μέλι και το διαθέτει χονδρικώς δεν είναι υποχρεωμένοs να έχει συσκευαστήριο και άδεια συσκευασίαs. Αρκεί να είναι καθαροί οι χώροι και να τηρούν κάποιουs κοινούς - λογικούs κανόνες καθαριότηταs και ασφάλειαs του προϊόντος.
Αν ό Μελισσοκόμος συσκευάζει (τυποποιεί) το μέλι, τότε θα πρέπει να έχει άδεια λειτουργίας συσκευαστηρίου μελιού την οποία παίρνει από το Δήμο της περιοχής του εφόσον τηρεί κάποιες προϋποθέσεις. Τις βασικές προϋποθέσεις ελέγχει η υγειονομική υπηρεσία της Νομαρχίας.
Αν λοιπόν κάποιος ενδιαφέρεται για την απόκτηση τέτοιας άδειας καλό είναι να απευθυνθεί πρώτα στην υγειονομική υπηρεσία της Νομαρχίας και του Δήμου της περιοχής του. Πιθανά για καινούργια κτίσματα να χρειάζεται και Περιβαλλοντολογική Μελέτη. Πιο κάτω θα αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες προϋποθέσεις.
Επίσης σε όλες τις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιών υπάρχει ένα πρότυπο σχέδιο για Μελισσοκομικές Αποθήκες, κατά τη γνώμη μας πάρα πολύ καλό. Συντάκτης του σχεδίου αυτού είναι ο Κύριος Μπίκος.
Α. Αποθήκη
Μια Μελισσοκομική αποθήκη πρέπει να έχει τους κάτωθι χώρους σε μεγέθη ανάλογα με την δυναμικότητα της επιχείρησης
· Χώρος ξεμελίσματος (με τρεχούμενο νερό)
· Χώρος αποθήκευσης δοχείων μελιού
· Χώρος ψύξης κηρηθρών (ψυγείο)
· Χώρος επισκευής κυψελών, συρμάτωμα πλαισίων κ.λ.π.
· Χώρος W.C. και ντουζιέρα
· Γραφείο (με δυνατότητα χρήσης ύπνου)
· Μεγάλο Υπόστεγο (υποδοχή ορόφων, βάψιμο κυψελών κ.λ.π.)
· Μηχανολογικός εξοπλισμός (απολεπιστική μηχανή, μελιτοεξαγωγέας, φίλτρο, αντλία, βαρέλια)
Β. Συσκευαστήριο (Εκτός την Αποθήκης)
· Χώρος επεξεργασίας και τυποποίησης (με νεροχύτη διπλό)
· Χώρος πρώτων υλών (βάζα-χαρτοκιβώτια κ.λ.π.)
· Χώρος έτοιμου προϊόντος
· W.C και προθάλαμο w.c
· Αποδυτήρια προσωπικού (από εκεί θα μπαίνουμε στον κύριο χώρο)
· H.A.C.C.P.
· Μηχανολογικός εξοπλισμός (ανάλογα με τη δυναμικότητα και το είδος τυποποίησης που θέλει να κάνει κάποιος θα αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια μηχανήματα, όχι πάντως υποχρεωτικά). Μείκτης, αντλία, φίλτρο, συσκευαστικό, πλυντήριο βάζων, ετικέτα, κλειστικό καπακιών, θερμοθάλαμος (ή μπεν μαρί).
Tο συσκευαστήριο θα πρέπει να έχει στο πάτωμα και στους τοίχους πλακάκια (ύψος μέχρι 1,80 2,00μ) και κάποια ελάχιστα τετραγωνικά εμβαδό.
Η επιλογή της φυλής των μελισσών
![]() |
Μαύρη γερμανική και Ιταλική οι πιο διαδεδομένες φυλές στους προμηθευτές βασιλισσών παγκοσμίως επειδή είναι η παραγωγικότερες αρκεί όμως αυτό το κριτήριο για την επιλογή τους; |
Όταν αγοράζουμε βασίλισσες φροντίζουμε να είναι πιστοποιημένες και για τούτο ασφαλώς παραγωγικότερες και ποιοτικότερες αν και ακριβότερες.
Ας δούμε όμως τι γίνεται στη πραγματικότητα σε χώρες που έχουν τη μελισσοκομία ως βιομηχανία παραγωγής μελιού. Για παράδειγμα Αμερική και Ισπανία.
Με δυο λόγια η παραγωγή έχει στηθεί σε τρείς φυλές ιταλική καυκάσια και καρνιόλικη με τις δύο πρώτες να έχουν τεράστια διάδοση και να κυκλοφορούν επι το πλείστον σε υβρίδια πιστοποιημένα και παραγωγικότατα.
Μου θυμίζει αυτό, το φαινόμενο με τα κηπευτικά εδώ στη χώρα μας που ότι κι αν αγοράσεις από φυτώρια είναι υβρίδιο κι όχι πια ανοικτής αναπαραγωγής ο σπόρος.
Το ίδιο ακριβώς έχει γίνει με τις μέλισσες και τώρα που αρρωστάνε όλες μαζί και έχουν χάσει το 30% των σμηνών τους. Τραβάνε τα μαλλιά τους οι φίλοι Αμερικάνοι μελισσοκόμοι.
Νομίζουν δε πως φταίνε μόνο τα δηλητήρια που ρίχνουν με τους τόνους στις απέραντες εκτάσεις των καλλιεργειών τους.
Την πάθανε όπως και οι 'Ελληνες που περνιούνται για ξύπνιοι με τη πατάτα και τη ντομάτα κι -όχι μόνο αυτά τα ξέρω από πρώτο χέρι επειδή καλλιεργώ- ότι αγοράζετε ιδιώτες και επαγγελματίες πια είναι μόνο υβρίδιο εκτός αν το σπείρετε μόνοι σας καμιά δεκαριά φορές και αποκτήσετε το δικό σας σπόρο με καλά χαρακτηριστικά ανοικτής αναπαραγωγής.Αυτό που πρόσεξα με τα υβρίδια είναι πως αν αρρωστήσει ενός έχουν αρρωστήσει όλων των καλλιεργητών της περιοχής.
Δε βλέπω γιατί να μη συμβαίνει και με τα υβρίδια μέλισσες.
Οι μέλισσες στην Αμερική είναι ένα ετερογενές μίγμα διαφόρων φυλών που έχουν εισαχθεί από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Επί του παρόντος, υπάρχουν τρεις επικρατέστερες-κύριες φυλές: Ιταλική, Μαύρες γερμανικές και Καρνιόλικες.
Ωστόσο, στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι οι ίδιες αρχικές φυλές λόγω του υβριδισμού και την επέκταση των αφρικανιζουσών μελισσών.
Πολλά στελέχη των αρχικών φυλών και ένα ζευγάρι υβρίδια αναπτύχθηκαν από διασταύρωση και επιλογή, μαζί με τις διάφορες γεωγραφικές και κλιματολογικές επιρροές.
Στην Ισπανία η κύρια φυλή είναι οι Ιβηρική υποείδος της μελίφερα- mellifera- από την ευρωπαϊκή
μαύρη μέλισσα.Σχεδόν όλη η Ισπανία δουλεύει αυτή τη μέλισσα.Δεν το
γνωρίζω θετικά αλλά υποπτεύομαι ότι λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο γιατί
κι εκεί έχουν τεράστιες απώλειες όπως και στην Ιταλία που δουλεύουν
εξολοκλήρου με Ιταλική ράτσα.
Εμείς εδώ οι υπανάπτυκτοι λειτουργώντας κάπως πιο χαλαρά και πιο παραδοσιακά τα πολλά τα εργαστήρια δημιουργία βασιλισσών δεν τα προκρίνουμε θέλεις γιατί δεν τους εμπιστευόμαστε όσες πιστοποιήσεις κι αν διαθέτουν θέλεις γιατί είναι πιο ακριβοί.
Οπότε χρησιμοποιούμε κατά βάση:
προφανώς επειδή είναι προσαρμοσμένες στο τοπίο και το κλίμα.
τη Κεκρώπια φυλή στα Ιόνια νησιά, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόνησο και
τη Κρητική φυλή στα νησιά Αιγαίου και τη Κρήτη ενώ
τη Μακεδονική φυλή στη Μακεδονία, Θράκη και Ήπειρο - πιστοποιημένη το 1986-
τη Κυπριακή φυλή στη Κύπρο.
Μαθαίνω ότι τελευταία το 2010 έχει βρεθεί και πιστοποιηθεί κι άλλο υποείδος της Ελληνικής επικράτειας τη φυλή Ροδόπης
[Apis mellifera rodopica (Petrov, 1990,1991, 1995, Petrov και Ivanova,
2009, Ivanova 2010, Ivanova et αϊ.,Το 2010 Ivanova et al., 2010) ]
Για να προσδιορίσετε τη φυλή ή το γένος των μελισσών που ταιριάζει καλύτερα στη λειτουργία σας, πρώτα πρέπει να εξετάσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθεμιάς υπόψη η παράδοση έχει πολλές πληροφορίες σε βάθος χιλιετηρίδων που δεν είναι εμφανείς αλλά λειτουργούν ασφαλώς.
Τελικά μπορεί να θέλετε να πάρετε βασίλισσες σε πακέτο των διαφόρων πιστοποιημένων εκτροφέων βασιλισσών και προμηθευτών για να παράγετε πολύ μέλι όπως και οι φίλοι Αμερικάνοι που κάποτε έφτασαν μέχρι το νούμερο 2 παγκοσμίως χωρίς υβρίδια και τώρα μένουν εντός εικοσάδας μετά βίας.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη συμπεριφορά και την παραγωγικότητα του κάθε στελέχους στις τοπικές συνθήκες ας δούμε το κατάλογο χαρακτηριστικών παρακάτω:
Εμείς εδώ οι υπανάπτυκτοι λειτουργώντας κάπως πιο χαλαρά και πιο παραδοσιακά τα πολλά τα εργαστήρια δημιουργία βασιλισσών δεν τα προκρίνουμε θέλεις γιατί δεν τους εμπιστευόμαστε όσες πιστοποιήσεις κι αν διαθέτουν θέλεις γιατί είναι πιο ακριβοί.
Οπότε χρησιμοποιούμε κατά βάση:
προφανώς επειδή είναι προσαρμοσμένες στο τοπίο και το κλίμα.
τη Κεκρώπια φυλή στα Ιόνια νησιά, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόνησο και
τη Κρητική φυλή στα νησιά Αιγαίου και τη Κρήτη ενώ
τη Μακεδονική φυλή στη Μακεδονία, Θράκη και Ήπειρο - πιστοποιημένη το 1986-
τη Κυπριακή φυλή στη Κύπρο.
Μαθαίνω ότι τελευταία το 2010 έχει βρεθεί και πιστοποιηθεί κι άλλο υποείδος της Ελληνικής επικράτειας τη φυλή Ροδόπης
[Apis mellifera rodopica (Petrov, 1990,1991, 1995, Petrov και Ivanova,
2009, Ivanova 2010, Ivanova et αϊ.,Το 2010 Ivanova et al., 2010) ]
Για να προσδιορίσετε τη φυλή ή το γένος των μελισσών που ταιριάζει καλύτερα στη λειτουργία σας, πρώτα πρέπει να εξετάσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθεμιάς υπόψη η παράδοση έχει πολλές πληροφορίες σε βάθος χιλιετηρίδων που δεν είναι εμφανείς αλλά λειτουργούν ασφαλώς.
Τελικά μπορεί να θέλετε να πάρετε βασίλισσες σε πακέτο των διαφόρων πιστοποιημένων εκτροφέων βασιλισσών και προμηθευτών για να παράγετε πολύ μέλι όπως και οι φίλοι Αμερικάνοι που κάποτε έφτασαν μέχρι το νούμερο 2 παγκοσμίως χωρίς υβρίδια και τώρα μένουν εντός εικοσάδας μετά βίας.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη συμπεριφορά και την παραγωγικότητα του κάθε στελέχους στις τοπικές συνθήκες ας δούμε το κατάλογο χαρακτηριστικών παρακάτω:
Η Ιταλική μέλισσα είναι καφετί με εναλλασσόμενες λωρίδες καφέ και μαύρες και στην κοιλιά πιο κιτρινωπό χρώμα.
Οι ιταλικής ράτσας μέλισσες έχουν την τάση να αρχίσουν να αναπαράγονται νωρίς την άνοιξη και συνεχίζουν μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να είναι παρόν καθ'όλη τη σεζόν.
Οι μεγάλες αποικίες μπορούν να
συγκεντρώσουν ένα σημαντικό ποσό από το νέκταρ σε ένα σχετικά σύντομο
χρονικό διάστημα, αλλά απαιτούν επίσης περισσότερο μέλι για τη συντήρηση
κατά τη διάρκεια του χειμώνα από ότι άλλες σκούρες φυλές.
Τα περισσότερα στελέχη της ιταλικής
μέλισσας έχουν μια ήσυχη και ειρηνική συμπεριφορά. Μειονεκτήματα αυτής
της φυλής περιλαμβάνουν ασθενέστερο σε σύγκριση με άλλες φυλές
προσανατολισμό, με αποτέλεσμα περισσότερες μέλισσες που προέρχονται από
μία αποικία να καταλήγουν στο άλλο, και μια ισχυρή κλίση στη λεηλασία, η
οποία μπορεί να βοηθήσει στην εξάπλωση ασθένειας.
Η ιταλική θεωρείται άριστη
βασίλισσα. Η ιταλική φυλή είναι σχετικά ανθεκτική στην Ευρωπαϊκή
σηψιγονία (EFB), ο κύριος λόγος που αντικατέστησε τη μαύρη φυλή
μελισσών.
Το ανοιχτότερο χρώμα της ιταλικής
βασίλισσας τη κάνει να είναι πιο εύκολο να τη βρείτε στην κυψέλη.
Σίγουρα ευκολότερη σε σύγκριση με βασίλισσες από άλλες σκούρες φυλές.
Οι ιταλικές μέλισσες παράγουν λαμπρό λευκό κερί στις κηρήθρες, το οποίο είναι ιδανικό για την παραγωγή κηρήθρας μελιού προιόν που στη χώρα μας έχει υψηλή ποιότητα σε τεράστια πόσοτητα. Είμαστε στους είκοσι μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως κηρήθρας μελιού.
![]() |
Καυκάσια φυλή μελισσών -εδώ εργάτρια- |
Καυκάσια φυλή Μελισσών Μερικές φορές περιγράφεται ως η πιο απαλή από όλες τις μέλισσες.
Είναι σκουρόχρωμη σε μαύρες με γκρι κοιλιακές ζώνες. Τείνει να χτίσει κηρήθρες με γρέζια και χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες πρόπολης για να κρατήσει τα πλαίσια και να μειώσει το μέγεθος της εισόδου.
Μερικά νέα στελέχη, ωστόσο, χρησιμοποιούν λιγότερο πρόπολη.
Επειδή βάζει πρόπολη πάρα πολύ, δεν θεωρούνται κατάλληλη φυλή για την παραγωγή μελιού κηρήθρας.
Οι μέλισσες καυκάσιας φυλής τείνουν να παρασύρονται σε λεηλασίες, αλλά όχι με υπερβολική εξάπλωση.
Οι αποικίες Καυκάσιας φυλής μέλισσες διατηρούν αποθέματα μελιού καλύτερα από την Ιταλική. Διαβιώνουν σε κάπως χαμηλότερες θερμοκρασίες και σε λιγότερο ευνοϊκές καιρικές συνθήκες από ότι οι ιταλικές μέλισσες και τείνουν να παρουσιάζουν κάποια αντίσταση στην EFB-Ευρωπαική σηψιγονία.
Η φυλή Καυκάσου είναι διαθέσιμη, αλλά δεν είναι πολύ κοινή στα εκκολαπτήρια της Ελλάδος.
![]() |
Καρνιόλικη φυλή -εργάτρια- |
Η Καρνιόλικης-Carniola- φυλής μέλισσες είναι σκουρόχρωμες, παρόμοια με του Καυκάσου στην εμφάνιση, εκτός από το ότι συχνά έχουν καφέ κηλίδες ή λωρίδες στην κοιλιά.
Αυτές οι μέλισσες διαχειμάζουν ως μικρές ομάδες, αλλά αυξάνουν με ταχείς ρυθμούς την άνοιξη, όταν η γύρη αρχίζει να είναι διαθέσιμη στο πεδίο.
Ως εκ τούτου, το κύριο μειονέκτημα είναι η υπερβολική εξάπλωση-σμηνουργία. Λόγω του μικρού μεγέθους της φωλιάς αδρανοποίησης, είναι πολύ οικονομική φυλή στην κατανάλωση της τροφής τους, ακόμα και σε κακές καιρικές συνθήκες, και μπορούν να περάσουν το χειμώνα καλύτερα από άλλες φυλές. Αυτή η μέλισσα δεν είναι επιρρεπής σε λεηλασίες, έχει μια καλή αίσθηση της κατεύθυνσης και προσανατολισμού, και είναι ήσυχες στις κηρήθρες.
Θα είναι διαθέσιμες, αλλά δεν είναι πολύ συχνές.
Η καρνιόλικη φυλή λόγω της σχετικής ευκολίας της και της ηρεμίας της θεωρείται από μερικούς μελισσοκόμους ως ένας από τους καλύτερους τρόπους μελισσοκομίας.
Αυτά τα λένε βεβαίως οι Αμερικάνοι που δεν γνωρίζουν τη Μακεδονική φυλή
![]() |
Μακεδονική φυλή η πιο ήπια και ευγενική υπερ-εργάτρια, κατάλληλη για τους νέους μελισσοκόμους που θέλουν να γίνουν επαγγελματίες παραγωγοί |
![]() |
Κεκρώπια η κεντροελλαδίτισσα κατάλληλη για Ιόνιο Στερεά και Πελοπόνησο για γνώστες νομάδες μελισσοκόμους |
Η Κεκρώπια φυλή είναι φυλή έντονου ταμπεραμέντου τσιμπάει πολύ σμηνουργεί πολύ μαζέυει πολύ δεν αρρωσταίνει ευκολα ούτε σε πολύ υγρασία ούτε σε ζέστη.Δύσκολη γενικά στο χειρισμό της αλλά αποδοτική ειδικά για νομαδική μελισσοκομία επειδή είναι γενικά πολύ ανθεκτική σε αρρώστιες και κακοπέραση.
![]() |
Κρητική φυλή ή Αντάμι η φυλή που έχει προσαρμοστεί σε συνθήκες Κρήτης και Αιγαίου γενικότερα |
![]() |
Κυπριακή φυλή το εξωτικό είδος |
![]() |
Κυπριακή φυλή εδώ εργάτριες |
Η φυλή μελισσών Ροδόπης
Όσοι μπερδεύεστε από την μεγάλη ομοιότητα των διαφόρων φυλών μην πονοκεφαλιάζετε ακόμη και οι εντομολόγοι για να είναι σίγουροι κοιτάνε με το μικροσκόπιο τα αγγεία των φτερών τους για να τις κατατάξουν σίγουρα.
πηγές
http://coronaapicultores.blogspot.com
φωτογραφίες από τα Ελληνικά ιστολόγια:
http://beeclubpellas.blogspot.gr
www.bees.gr
http://honey-styx.blogspot.gr
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.