powered by Surfing Waves

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Δεν θα αποζημιωθούν οι τοματοπαραγωγοί του δήμου μας. Εξετάζεται από επιστημονική επιτροπή η ακαρπία των ελιών



Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χαρακόπουλος
απαντώντας σε αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ε. Aποστόλου για την κάλυψη ζημιών σε καλλιέργειες ελιάς και τομάτας στο δήμο μας ανέφερε τα εξής:


Οι τυχόν ζημιές που προξενούνται στις καλλιέργειες από φυτοπαθολογικές προσβολές καθώς και από ιώσεις, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ. Γ.Α, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής. Ειδικότερα οι φυτοπαθολογικές προσβολές (εντομολογικές και μυκητολογικές) μπορεί να αντιμετωπιστούν κατασταλτικά με την εφαρμογή κατάλληλων σκευασμάτων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, για τις ζημιές που προξενήθηκαν σε τοματοκαλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μαντουδίου-Λi.μνης-Αγ.Άννας Π.Ε. Εύβοιας, το Υποκατάστημα ΕΛ. Γ.Α. Αθηνών, διενήργησε άμεσα επισημάνσεις από τις οποίες διαπιστώθηκαν ότι οι ζημιές που προξενήθηκαν
οφείλονται σε προσβολές του εντόμου (λεπιδόπτερο tuta absoluta καθώς και σε ιώσεις). Αίτια που όπως αναφέρεται ανωτέρω είναι μη καλυπτόμενα .
Επιπρόσθετα, οι ζημιές αυτές δεν μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), όπου απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ζημιό να οφείλεται σε θεομηνi.ες ή δυσμενείς καιρικές συνθήκες (άρθρο 4 του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων - ΚΥΑ 281245/8.04.2008 - ΦΕΚ 628/t. Β' /9.04.2008).
Ειδικότερα, στην παρ. 3 του ίδιου άρθρου προβλέπεται ότι μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, οι ζημιές από ασθένειες που προκαλούνται από δυσμενεi.ς καιρικές συνθήκες ή απρόβλεπτα γεγονότα, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, διότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα αντιμετώπισης .
Στις περιπτώσεις αυτές προκειμένου να τεκμηριωθεί η σοβαρότητα των ζημιών, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι οι προσβολές αυτές, έχουν αποκτήσει επιδημικό χαρακτήρα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να υπaρχει αντίκτυπο στην οικονομία μιας ευρύτερης περιοχής ή περιοχών της χώρας.
Για το σκοπό αυτό έχει ορισθεί ένα κατώφλι ζημιάς πέρα από το οποίο θεωρείται ότι η συγκεκριμένη ζημιά μπορεί να ενταχθεί σε καθεστώς ενισχύσεων. Το κατώτατο αυτό όριο έχει καθοριστεί στο 30% των ομοειδών ειδών της Π.Ε ..

Ως γνωστό, οι ζημιές από ακαρπία ( μειωμένη παραγωγή, κακή καρπόδεση), μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.
Προκειμένου όμως να τύχουν ενίσχυσης οι παραγωγοί, για την αντιστάθμιση της απώλειας παραγωγής, σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Ενισχύσεων (258379/9.04.2008 - ΦΕΚ 646/ 11.04.2008) και των Κοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας 2007- 2013 (2006/C 319/ΕΚ), θα πρέπει:
α) η παραγωγή του έτους ζημιάς να έχει ζημιωθεί κατά είδος προϊόντος (καλλιέργεια), σε επiπεδο Π.Ε. σε ποσοστό 30% και πάνω, σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας,
β) να τεκμηριώνεται επιστημονικά από εmφοπή, η οποία ορίζεται από το ΥΠΑΑΤ, ότι η απώλεια της παραγωγής είναι αποτέλεσμα μιας δυσμενούς καιρικής συνθήκης,
γ) τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία πρέπει να εmβεβαιώνουν το χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών και
δ) να εγκριθεί η δαπάνη aντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η οποία είναι βασική και απαραίτητη προϋπόθεση.
Στο πλαίσιο αυτό, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει συσταθεί Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, η οποία εξετάζει το φαινόμενο της ακαρπίας εξαιτίας της οποίας προξενήθηκε η μείωση της παραγωγής στις ελαιοκαλλιέργειες της χώρας και στη συνέχεια θα συντάξει σχετική έκθεσηγνωμάτευση.
Η όλη διαδικασία είναι σε εξέλιξη και σύντομα η επιτροπή θα εκδόσει το πόρισμα- γνωμάτευση.

Παράλληλα οι Περιφερειακές Επιτροπές των Π.Ε. προέβησαν σε αξιολογήσειςεπισημάνσεις
των ζημιών στις περιοχές όπου συγκεντρώνονται οι δενδροκαλλιέργειες μεταξύ αυτών και οι ελαιοκαλλιέργειες.
Μετά τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων και εφόσον όπως προαναφέρθηκε ανωτέρω τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις των Κοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών και εγκριθεί η δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (απαραίτητη προϋπόθεση ), οι παραπάνω ζημιές θα ενταχθούν στο ετήσιο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 2013 (αφορά τις ζημιές σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις του 2013 αρμοδιότητας ΠΣΕΑ) και
θα αποσταλεί προς έγκριση στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι δε ενισχύσεις θα δοθούν μετά την έγκριση του προγράμματος από την Ε.Ε ..

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.