powered by Surfing Waves

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Τους χαμηλότερους μισθούς και πρωταθλητές ακρίβειας

Τους χαμηλότερους μισθούς στην Ε.Ε. έχουν οι Έλληνες

Τους χαμηλότερους μισθούς στην Ε.Ε. έχουν οι Έλληνες εργαζόμενοι με μέσες ετήσιες αποδοχές 10.110,60 ευρώ, ενώ οι πιο ακριβοπληρωμένοι είναι οι Νορβηγοί με 35.360,93 ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά είναι από έρευνα του ΕΒΕΑ σε χώρες της Ε.Ε., στις Η.Π.Α. και την Ιαπωνία, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Μίχαλος που έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία αυτά χαρακτήρισε «εγκληματική την όποια νέα μείωση στους μισθούς. Δεν είναι δυνατόν όταν η Ελλάδα έχει το 28% του πληθυσμού της κάτω από το όριο της φτώχειας να μιλάμε για μειώσεις μισθών. Δεν φταίει το εργασιακό κόστος για την κατάσταση στην οικονομία μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος.
 "Οι μέσες ετήσιες αποδοχές των Ελλήνων εργαζομένων είναι στις 10.110,60 ευρώ"

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα για το 2011 οι μέσες ετήσιες αποδοχές των Ελλήνων εργαζομένων είναι στις 10.110,60 ευρώ. Βρισκόμαστε στην προτελευταία θέση ανάμεσα σε 17 χώρες, ενώ οι χαμηλότεροι μισθοί είναι στην Τουρκία με 5.640,12 ευρώ ετησίως.

Μετά τους Νορβηγούς ακολουθούν οι μισθωτοί του Λουξεμβούργου με μέσες ετήσιες αποδοχές τα 28.016 ευρώ. Ακολουθεί το Βέλγιο με τους μισθούς να ανέρχονται σε 26.540,91 ευρώ, η Αυστρία με 25.349,63 ευρώ, η Γερμανία με 25.252,91 ευρώ, η Ολλανδία με 24.969,61 ευρώ, η Γαλλία με 21.926,16 ευρώ, το Ηνωμένο Βασίλειο με 21.354,13 ευρώ, η Ιταλία με 19.171,74 ευρώ, η Ισλανδία με 18.769,80 ευρώ, η Ισπανία με 16.382,09 ευρώ και η Πορτογαλία με 10.882,88 ευρώ.

Στις ΗΠΑ οι μέσες ετήσιες αποδοχές ήταν στα 18.724,73 ευρώ και την Ιαπωνία στις 24.604,68 ευρώ.


Πρωταθλητές ακρίβειας

"Πληρώνουμε 30% πιο ακριβά γάλα, τυριά και αυγάΟι τιμές δεν ακολούθησαν την πτώση των μισθών"

Πρωταθλήτρια της ακρίβειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει η Ελλάδα παρά τις συνεχείς μειώσεις των εισοδημάτων των νοικοκυριών, αλλά και την ύφεση που πλήττει για τρίτη συνεχή χρονιά την ελληνική οικονομία.

Πρακτικές καρτέλ, εμπόδια στον ανταγωνισμό, μεγάλη εξάρτηση της αγοράς από εισαγωγές, μειωμένη ελληνική παραγωγή, αλλά και υψηλή φορολόγηση δημιουργούν ένα περιβάλλον που ευνοεί την ακρίβεια. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα οι τιμές στο γάλα, στο τυρί και στα αυγά είναι κατά 31,5% ακριβότερες από τον μέσο όρο των τιμών στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην ευρωπαϊκή λίστα ακρίβειας για τα συγκεκριμένα προϊόντα. Αντίστοιχα, στο ψωμί και στα δημητριακά η διαφορά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο φθάνει στο 15,8%, ενώ στα έλαια και λίπη στο 15,7%, στα ψάρια στο 12,4%, στα μη αλκοολούχα ποτά στο 9,4% και στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό στο 18,7%. Το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας παραδέχεται και το υπουργείο Ανάπτυξης, με υψηλόβαθμα στελέχη του να δηλώνουν ότι η κατάσταση στην αγορά είναι χειρότερη από αυτήν που θα ανέμενε κανείς έπειτα από τρία χρόνια ύφεσης, καθώς οι τιμές δεν ακολούθησαν την καθοδική πορεία των μισθών. Δεν είναι τυχαίο ότι και η τρόικα ζητεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει εδώ και τώρα σε παρεμβάσεις και μέτρα στην αγορά προκειμένου να πέσουν οι υψηλές τιμές, οι οποίες αποτελούν παράγοντα εκτροχιασμού και του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.


ΤΑ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στο γάλα και στα τυροκομικά η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα της ΕΕ των 27. Η τιμή παραγωγού φαίνεται να αποτελεί σημαντική αιτία, καθώς την ώρα που στις άλλες χώρες της ΕΕ η τιμή για το αγελαδινό γάλα είναι στα 29 λεπτά, στην Ελλάδα κυμαίνεται από 47 έως 56 λεπτά. Επιπλέον, άλλα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης αγοράς, όπως για παράδειγμα η μικρή διάρκεια της ζωής του παστεριωμένου γάλακτος σε σχέση με άλλες χώρες, η μειωμένη εγχώρια παραγωγή, αλλά και η διάρθρωση της αγοράς, με διάσπαρτα σημεία πώλησης ανά την Ελλάδα, αυξάνουν το κόστος και κρατούν ψηλά τις τιμές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης σκοπεύει να επαναφέρει το θέμα της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, κάτι που εκτιμάται ότι θα βοηθούσε στη μείωση των τιμών. Ωστόσο το θέμα αυτό θα πρέπει να το αποφασίσει από κοινού με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Συνολικά στα τρόφιμα η ελληνική αγορά ήταν το 2011 η 14η ακριβότερη μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ. Φθηνότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ είναι η Ελλάδα μόνο στους τομείς μεταφορών, παρά τους υψηλούς φόρους στα καύσιμα, στο κρέας (-5,3%) και στα φρούτα - λαχανικά (-26,8% από τον κοινοτικό μέσο όρο).


ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ. Πάντως είναι παράδοξο το γεγονός ότι ακόμη και σε κατηγορίες προϊόντων στις οποίες η κατανάλωση έχει μειωθεί δραματικά δεν υπάρχει η αναμενόμενη αποκλιμάκωση των τιμών. Ενδεικτικό είναι ότι στα ρούχα είμαστε έβδομοι και στα παπούτσια ένατοι, σε διαρκή αγαθά όπως έπιπλα, οικιακές συσκευές, χαλιά κτλ. παραμένουμε ακριβότεροι από τον μέσο όρο των 27 χωρών της ΕΕ σε ποσοστά έως 8% και αυτό παρότι οι συγκεκριμένες αγορές επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση. Στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν πως επί πολλά χρόνια οι πολυεθνικοί όμιλοι αξιολογούσαν την Ελλάδα ως χώρα όπου υπάρχει η δυνατότητα της υψηλής τιμολόγησης λόγω και της υψηλής κατανάλωσης. Ωστόσο φαίνεται ότι αυτό ακόμη δεν έχει αλλάξει. Επίσης, αναφέρουν ότι σύμφωνα με την τρόικα η αιτία για την ακαμψία των τιμών οφείλεται και στο γεγονός ότι, αν και οι μισθοί έχουν μειωθεί, υπάρχει ακόμη μαύρο χρήμα από την παραοικονομία που συντηρεί την ακρίβεια μέσω της κατανάλωσης που γίνεται.
Τονίζουν επίσης ότι η πολιτική τιμών που ακολουθείται από το υπουργείο και περιλαμβάνει κυρίως την άρση των εμποδίων για τον ανταγωνισμό (απελευθέρωση αγορών, διοικητικά εμπόδια), αλλά και η ένταση των ελέγχων, δεν μπορεί να επιφέρει άμεσα αποτελέσματα, τα οποία ωστόσο θα υπάρξουν μεσοπρόθεσμα.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν την Δευτέρα, ότι η κατάσταση στην αγορά και στις τιμές, είναι χειρότερη από αυτήν που θα ανέμενε κανείς μετά από πέντε χρόνια ύφεσης και επικαλέστηκαν σχετικά στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων είναι ακριβότερη από τον κοινοτικό μέσο όρο και σε δύο από αυτές (γαλακτοκομικά και ηλεκτρονικός εξοπλισμός) είναι η ακριβότερη ευρωπαϊκή χώρα.

Απαντώντας, παράλληλα, σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη τοποθέτηση του ΣΕΒ σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν περιθώρια μείωσης των τιμών, ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Θ. Σκορδάς δήλωσε αντίθετα, ότι υπάρχουν περιθώρια, αναφέροντας για παράδειγμα πως οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και εξωστρέφειας προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής και οι τιμές.

Οι ίδιες πηγές του υπουργείου τόνιζαν την Δευτέρα, ότι η πολιτική τιμών που περιλαμβάνει κυρίως την άρση των εμποδίων για τον ανταγωνισμό και την ένταση των ελέγχων δεν μπορεί να επιφέρει άμεσα αποτελέσματα, τα οποία ωστόσο θα υπάρξουν μεσοπρόθεσμα και στον βαθμό που θα προσαρμόζεται η πολιτική των πολυεθνικών επιχειρήσεων για την ελληνική αγορά, θα αντιμετωπίζονται το πρόβλημα στις εισαγωγές που υπάρχει σήμερα, οι στρεβλώσεις στην αγορά κλπ.

Σημείωναν ωστόσο, ότι η μείωση των τιμών προϋποθέτει και την αύξηση της προσφοράς, και τόνιζαν πως, σύμφωνα με την άποψη που φαίνεται να ενστερνίζεται στις διαπραγματεύσεις η τρόικα, η αιτία για την ακαμψία των τιμών είναι, ότι τα πραγματικά εισοδήματα λόγω της παραοικονομίας δεν έχουν μειωθεί στο επίπεδο που δείχνουν οι επίσημοι δείκτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα ότι η εικόνα ανά ομάδα προϊόντων διαμορφώνεται ως εξής:

• Συνολικά στα τρόφιμα η ελληνική αγορά ήταν το 2011 η 14η ακριβότερη μεταξύ των 27 της ΕΕ.

• Στο ψωμί -δημητριακά είμαστε στην 8η θέση (από 7η το 2010), 16% ακριβότεροι από τον μέσο όρο της ΕΕ. Έχουμε όμως και την υψηλότερη τιμή παραγωγού.

• Στα ψάρια είμαστε η 6η ακριβότερη χώρα, 12,4% πάνω από τον μέσο όρο.

• Στο γάλα- τυροκομικά η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα, 31,5% πάνω απόλυτα στην ΕΕ. Και εδώ η τιμή παραγωγού είναι υψηλότερη (47- 56 λεπτά για το αγελαδινό γάλα έναντι 29 στην ΕΕ).

• Στα λίπη-έλαια η Ελλάδα είναι η 7η ακριβότερη χώρα, 15,7% πάνω από τον μέσο όρο
.
• Στα μη αλκοολούχα ποτά είμαστε δέκατοι με απόκλιση 9,4% από την ΕΕ. - Στα ρούχα είμαστε έβδομοι και στα παπούτσια ένατοι, 3- 8% πάνω από την ΕΕ.

• Σε διαρκή αγαθά όπως έπιπλα, οικιακές συσκευές, χαλιά κλπ, παραμένουμε ακριβότεροι από την ΕΕ σε ποσοστά έως 8% παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες αγορές επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση.

• Φθηνότερη από το μέσο όρο της ΕΕ είναι η ελληνική αγορά στους τομείς μεταφορών, παρά τους υψηλούς φόρους στα καύσιμα, στο κρέας (-5,3%) και στα φρούτα- λαχανικά (-26,8% απόκλιση από τον κοινοτικό μέσο όρο)

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.