Σκοπός του προγράμματος «The Knowledge Volunteers» είναι η δημιουργία ενός δικτύου εθελοντών εκπαιδευτών διαφορετικών ηλικιών πάνω στις Νέες Τεχνολογίες. Βασικό προϊόν του προγράμματος είναι η δημιουργία διδακτικών εργαλείων για την εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών σε μεγαλύτερες ηλικίες π.χ. Εγχειρίδιο Βασικής Χρήσης Υπολογιστών, Οδηγίες για δασκάλους και Εκπαιδευτές για διδασκαλία σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας κλπ.
Στο πλαίσιο του προγράμματος , 10 μαθητές από το Γυμνάσιο και Λύκειο των εκπαιδευτηρίων «ΜΑΝΕΣΗΣ», με γνώση στη χρήση Υπολογιστών και Ίντερνετ, αφού έλαβαν μια μικρή εκπαίδευση για το τι πρέπει να προσέχουν όταν δείχνουν στους μεγάλους Ίντερνετ, παραδίδουν μαθήματα σε 20 συνταξιούχους – μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου και του Ε.Ε.Σ., στο χώρο του σχολείου.
Σε όλα τα μαθήματα, 3 επόπτες (εργαζόμενοι της 50και Ελλάς και του Κέντρου Εργοθεραπείας), καθώς και η καθηγήτρια βιολογίας , ως υπεύθυνη από το σχολείο «ΜΑΝΕΣΗΣ», επιβλέπουν τους ηλικιωμένους με τους μαθητές, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.
Τα μαθήματα γίνονται βάση συγκεκριμένου εγχειριδίου, που μεταφράστηκε και διανεμήθηκε από την 50και Ελλάς, στους συμμετέχοντες, προς διευκόλυνση και περαιτέρω μελέτη στο σπίτι.
Η διεξαγωγή του προγράμματος αυτού, έχει διπλό «όφελος» και για τους «εκπαιδευτές» και για τους «εκπαιδευόμενους». Αφενός, ενεργοποιούνται οι νέοι μαθητές για ένα εθελοντικό έργο, το οποίο προσφέρουν μέσα στο σχολικό τους πλαίσιο, όπου καλούνται να δείξουν τις δικές τους γνώσεις (τις βασικές γνώσεις υπολογιστών) σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που μπορεί να είναι οι παππούδες / γιαγιάδες τους, ή κάποιοι άλλοι «παππούδες» κατά ηλικία. Αφετέρου, οι ηλικιωμένοι γίνονται γνώστες των νέων τεχνολογιών, με αποτέλεσμα να είναι ικανοί να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή για τις καθημερινές τους ανάγκες (π.χ. αιτήσεις σε διάφορους φορείς), αλλά και να επικοινωνούν με τους φίλους τους, τα παιδιά τους, ή και τα εγγόνια τους που τυχόν σπουδάζουν εκτός Αθήνας. Από την άλλη, οι νέοι μπαίνουν στη διαδικασία να δουν ποιες δυσκολίες έχουν οι ηλικιωμένοι στο να μάθουν, αλλά συνειδητοποιούν και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δάσκαλοι, πράγμα που αποφέρει μεγαλύτερη κατανόηση και σεβασμό στην περαιτέρω μαθητική τους ζωή. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτών των μαθημάτων είναι πως και οι δύο γενιές έρχονται συνειδητά ή όχι πιο κοντά αφού επικοινωνούν χρησιμοποιώντας μια νέα «γλώσσα» (των νέων τεχνολογιών).
Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά, με τη συμμετοχή περισσότερων μαθητών και κατά επέκταση ηλικιωμένων, ενώ συγχρόνως οι «εκπαιδευόμενοι» συνταξιούχοι θα καλεστούν να «διδάξουν», με τη σειρά τους, άλλους συνομήλικους τους «εκπαιδευόμενους» από τα ΚΑΠΗ, με αποτέλεσμα την καλύτερη εμπέδωση των όσων έχουν ήδη μάθει.
Το έτος 2012 έχει θεσπιστεί ως το Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Διαγενεακής Αλληλεγγύης. Τέτοιες κοινές δράσεις οι οποίες φέρνουν τα παιδιά πιο κοντά στην σημασία του εθελοντισμού, συμβάλλουν στη σύσφιξη των διαγενεακών σχέσεων και αναδεικνύουν την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια.
Συμπληρωματικά πρέπει να σημειωθεί, ότι η 50και Ελλάς είναι ένας μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων άνω των 50 ετών στην Ελλάδα, σε μια κοινωνία ισότητας και μέσα από δραστηριότητες που αφορούν όλους τους τομείς της ζωής. Σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς εταίρους, φροντίζει και υποστηρίζει τα δικαιώματα τους στην ίση και δίκαια μεταχείριση στην κοινωνία, στην εργασία, στην υγεία και στην ιατρική περίθαλψη, στην διασκέδαση, στην αυτονομία και στην αξιοπρεπή διαβίωση, στη συμμετοχή στις αποφάσεις που παίρνονται, και στη χάραξη κάθε είδους πολιτικής με επιπτώσεις σε αυτούς. Η οργάνωση επίσης προωθεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες για υποστήριξη των εξαρτημένων ηλικιωμένων ατόμων, των οικογενειών τους και των επαγγελματιών που τους φροντίζουν.
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το 50και Ελλάς είναι ένα δυναμικό μέλος της οργάνωσης AGE Platform Europe http://www.age-platform.eu που αντιπροσωπεύει τους Ευρωπαίους πολίτες άνω των 50 ετών στους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.