powered by Surfing Waves

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των δήμων, καταγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων, αφού δεν διατίθενται χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά μόνο από ευρωπαϊκά προγράμματα, στηλιτεύει με σειρά ανακοινώσεών της η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χαρακτηρίζει «νέο μνημονιακό φρούτο» την κατάργηση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων και την αντικατάστασή τους από κοινωνικούς συνεταιρισμούς, μέσω των όποιων αρχίζουν σταδιακά να λειτουργούν βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί και Ωδεία.

Αντιστοίχως, καταγγέλλει το πρόγραμμα «Κοινωφελής Εργασία» μέσω του οποίου ΜΚΟ «ενοικιάζουν» εργαζόμενους για την κάλυψη εργασιών των δήμων που σχετίζονται με συντήρηση πρασίνου, οδοποιία, οδοκαθαρισμό κ.α..

Πρόκειται για οργανισμούς-εταιρείες που γεννιούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτούνται μέσω του υπ. Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας. Προγράμματα, στα οποία αναμένεται να κατευθυνθούν και 152 εκατ. ευρώ από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση» (προκειμένου να μην χαθούν οριστικά), εάν το επιτρέψουν τελικά οι επιτηρητές της χώρας.

Μέσω αυτών των προγραμμάτων αναμένεται να καλυφθούν έως το τέλος του 2014 σημαντικές απώλειες σε κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων -με σημαντικότερη τη λειτουργία των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Απώλειες που συνεπάγεται η συρρίκνωση μέχρι στιγμής κατά 61% των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κατά την ΠΟΕ-ΟΤΑ, «βασικό μνημονιακό στόχο, ως φάρμακο στην κρίση, αποτελεί η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ». Απόλυση που στη συνέχεια έρχεται να καλυφθεί, ως το βαθμό εκείνο που δεν θα διαταράξει συθέμελα στοιχειώδεις λειτουργίες του κοινωνικού κράτους, με προσλήψεις ορισμένου χρόνου από τους «κοινωνικούς συνεταιρισμούς» και συμβάσεις από το πρόγραμμα «κοινωφελή εργασία».

Όπως μάλιστα υποστηρίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, αφού πρώτα απαξιωθεί πλήρως ο «κατάπτυστος» δημόσιος υπάλληλος, στη συνέχεια συγκαταλέγεται στη «συμπαθή κατηγορία» των ανέργων. Έπειτα, το «κοινωνικό κράτος που εφαρμόζει προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας και παλεύει να λύσει το γόρδιο δεσμό της ανεργίας» έρχεται να προσλάβει τον απολυμένο πλέον υπάλληλο, μέσω των «κοινωνικών συνεταιρισμών».

Καθώς, όμως, οι «κοινωνικοί συνεταιρισμοί» προβάλλουν πλέον ως μοναδική εναλλακτική για την επιβίωση μιας σειράς λειτουργιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήδη δήμαρχοι έχουν αρχίσει να δημιουργούν συνεταιρισμούς λαϊκής βάσης, προκειμένου να λειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί με το ίδιο προσωπικό, που πλέον θα απασχολείται υπό διαφορετικές εργασιακές συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη άλλων αναγκών των Δήμων (πράσινο, οδοποιία, οδοκαθαρισμό, κοινωνικές υπηρεσίες) από ΜΚΟ που θα συμμετάσχουν στον πρόγραμμα «Κοινωφελής Εργασία», τονίζεται από την ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι πρόκειται για «ανάγκες που υπάρχουν στις υπηρεσίες από την έλλειψη προσωπικού» και υποστηρίζεται ότι ουσιαστικά «το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μια επανάληψη των stage», μέσω των οποίων εργάζονταν επί χρόνια άνθρωποι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο στενό δημόσιο τομέα.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί την ΚΕΔΕ ώστε «να μην επιτρέπεται η απασχόλησης των συγκεκριμένων εργαζομένων (σ.σ. από τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας) για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών των υπηρεσιών των δήμων» και το ΣΕΠΕ να παρέμβει στην περίπτωση που γίνει προσπάθεια να τοποθετηθούν στις υπηρεσίες καθαριότητας «καθώς ούτε είναι ασφαλισμένοι στα Β.Α.Ε., ούτε τους χορηγείται το ανθυγιεινό και επικίνδυνο επίδομα, ούτε τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.)».

Όμως η υπόμνηση του προέδρου της ΚΕΔΕ στην πρόσφατη, έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ ήταν σαφής: Εφόσον πρόκειται για νόμιμες διαδικασίες μέσω των οποίων μπορούν οι δήμοι να συνεχίσουν να λειτουργούν, θα τις αξιοποιήσουν.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.