powered by Surfing Waves

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Η ΚΕΔΕ καλεί το δήμο μας να δημιουργήσει Τοπικό Τουριστικό Δίκτυο

Παραλία της Αγίας Άννας
 ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.   Η ΚΕΔΕ καλεί τους δήμους να δημιουργήσουν  τουριστικά δίκτυα.  Στόχος είναι η καλύτερη δυνατή προβολή του τουριστικού προϊόντος καθώς και η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών δήμων

Πρόσκληση προς τους  δήμους της χώρας να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός Τοπικού Τουριστικού Δικτύου ανά δήμο απευθύνει η ΚΕΔΕ μέσω της Επιτροπής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων. Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω απόφαση ελήφθη  κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου της ΚΕΔΕ που φιλοξενήθηκε στην Κομοτηνή και εξειδικεύθηκε με πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης στο τέλος του Ιουλίου.

Στόχος είναι να διαμορφωθεί σε κάθε τουριστικό Δήμο ένα πολύτιμο συμβουλευτικό όργανο, που θα παρακολουθεί την πορεία του τουρισμού, μέσω των υφιστάμενων ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και λοιπών στοιχείων, σχετικών με την τοπική τουριστική προσφορά και την εισερχόμενη και εσωτερική τουριστική ζήτηση, θα εισηγείται πρωτοβουλίες και μέτρα, αλλά και θα υποστηρίζει έμπρακτα την ικανοποίηση των συγκεκριμένων αναγκών του προορισμού.

Οι δήμοι καλούνται να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΚΕΔΕ σχετικά με τηνπρόοδο της πρωτοβουλίας ανά δήμο και συγκεκριμένα να ενημερώσουν τους αρμόδιους αν αποδέχονται τη δημιουργία τοπικού τουριστικού δικτύου καθώς και να γνωστοποιήσουν το στέλεχος του δήμου που θα οριστεί ως υπεύθυνος για τη δράση.

Ποιοι θα συμμετέχουν

Στα τοπικά τουριστικά δίκτυα είναι δυνατόν να συμμετέχουν κατά περίπτωση τοπικοί τουριστικοί επιχειρηματίες, τοπικοί συλλογικοί φορείς του χώρου του τουρισμού, αλλά και προσωπικότητες, που, άμεσα ή έμμεσα, ενισχύουν με τη δράση τους τον τουρισμό.

Τα εν λόγω δίκτυα θα συσταθούν άτυπα και θα δραστηριοποιούνται για την παροχή όχι μόνο απόψεων και προτάσεων, αλλά και συγκεκριμένου έργου, εφόσον αυτό απαιτούν οι συνθήκες ανάπτυξης, διαχείρισης και προβολής του τουρισμού στο τοπικό επίπεδο. Θα μπορούν για παράδειγμα να δραστηριοποιούνται εθελοντικά και να συμμετέχουν σε δράσεις πληροφόρησης, προβολής και δημοσίων σχέσεων για τον τουρισμό κ.ο.κ.

Η προσέγγιση και η συνεργασία μεταξύ ελληνικών αλλά και ευρωπαϊκών δήμων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο επιχειρηματικότητας και μπορεί να αφορά marketing, branding, δράσεις προβολής και δημοσίων σχέσεων σε τοπικές αγορές, αλλά και την προώθηση τοπικών προϊόντων και την καθιέρωσή τους σε τοπικές αγορές κλπ. Ακόμη, σε δεύτερη φάση, σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση του Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε., μετά τη σύσταση των τοπικών τουριστικών δικτύων, και εφόσον οι τουριστικοί Δήμοι μιας  Περιφέρειας το επιθυμούν, θα προχωρήσουν στη σύσταση Τουριστικών Διαδημοτικών Δικτύων ανά Περιφέρεια, στο πλαίσιο των οποίων θα συνεργάζονται τα τοπικά
τουριστικά δίκτυα. Μετά τη σύσταση των τοπικών τουριστικών δικτύων και εφόσον υπάρχει επαρκής ανταπόκριση των δήμων της χώρας στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η Κ.Ε.Δ.Ε., αφού εκπονήσει σχετικό Σχέδιο Δράσης μέσω του οποίου θα διερευνήσει τρόπους και πηγές χρηματοδότησης -για τη στήριξη της τοπικής τουριστικής ανάπτυξης και της διαχείρισης και προβολής του τουρισμού σε τοπικό επίπεδο.

Η σχετική πρωτοβουλία σύστασης αυτών των δικτύων,  συμπίπτει με την πρόταση που υποβλήθηκε στην ΚΕΔΕ από το Ελληνο – Γερμανικό φόρουμ για τον τουρισμό που είχε οργανωθεί στις 6 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τη σχετική πρόταση οι δήμοι της χώρας, μέσω των δικτύων τους, τον συντονισμό της ΚΕΔΕ και τη συνεργασία της αντίστοιχης γερμανικής ένωσης δήμων θα έλθουν σε επαφή με γερμανικούς δήμους με σκοπό την ανάπτυξη του τουρισμού. Η προσέγγιση και η συνεργασία θα γίνεται σε επίπεδο επιχειρηματικότητας και θα μπορεί να αφορά marketing και branding, δράσεις προβολής καθώς και προώθηση τοπικών προϊόντων στις γερμανικές τοπικές αγορές.

Στην πρόταση που καταθέτει η αρμόδια επιτροπή επισημαίνεται ότι θα υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον οι εμπλεκόμενοι φορείς το επιθυμούν, να προχωρήσουν στη σύσταση Τουριστικών Διαδημοτικών Δικτύων ανά περιφέρεια. Στις αρχικές συζητήσεις που είχαν γίνει είχε προταθεί η σύσταση τριών θεματικών δικτύων, δίκτυο δήμων με αρχαιολογικούς χώρους, δίκτυο ελληνικής (μεσογειακής) διατροφής και δίκτυο νησιών και παραλιακών οικισμών κατάλληλων για θαλάσσιο τουρισμό.

Ο άμεσος στόχος

Όπως υπογραμμίζεται ο πρωταρχικός στόχος είναι να καταγραφούν οι περιπτώσεις των δήμων που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν στη σύσταση τοπικών τουριστικών δικτύων. Η Επιτροπή Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Τουρισμού ζητεί από τους δήμους να την ενημερώσουν για τρία βασικά ζητήματα:
  • Αν αποδέχονται τη δημιουργία Τοπικού Τουριστικού Δικτύου στο δήμο τους
  • Να περιγράψουν τη σύσταση του
  • Να γνωστοποιήσουν το στέλεχος του δήμου το οποίο έχει οριστεί ως υπεύθυνο για το συντονισμό και τη λειτουργία του Δικτύου.

Πληροφορίες


Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωστοποιήσουν τα σχετικά στοιχεία στη γραμματεία της Επιτροπής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Τουρισμού. Αρμόδια για πληροφορίες Ντίνα Κηρολύτη, τηλ. επικοινωνίας 2132147510, φαξ: 2103820807, email: kirolitikedke.gr. Για ερωτήματα και διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι δήμοι θα μπορούν να επικοινωνούν με εμπειρογνώμονα σε θέματα τουρισμού Ελισάβετ Χατζηνικολάου.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.