powered by Surfing Waves

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Τελεσίγραφο στους δήμους για τις παράνομες χωματερές

Αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απόβλητων (ΧΑΔΑ) του δήμου μας

To πρώην ΧΑΔΑ Παρασκευορέματος που εξυπηρετούσε τις Δ.Ε. Κηρέως και Νηλέως για 16 χρόνια μπαζώθηκε το 2008. Σήμερα θα πρέπει να γίνεται παρακολούθηση των στραγγισμάτων του να μην μολύνουν τα επιφανειακά &υπόγεια ύδατα και του παραγόμενου βιοαερίου. Η σύμβαση για αποκατάσταση του πρώην ΧΑΔΑ Ελυμνίων υπογράφηκε τον Ιούλιο 2012.
Οι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) ή αλλιώς χωματερές δημιουργούν ένα

σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα, καθώς ρυπαίνουν με τοξικές ουσίες τόσο το υπέδαφος όσο και τα υπόγεια και επιφανειακά νερά. Επίσης, συχνά ξεσπούν πυρκαγιές σε αυτούς τους χώρους, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται πολύτιμες δασικές εκτάσεις και να προκαλούνται μεγάλες οικολογικές καταστροφές.

Για την αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, χρησιμοποιούνται σύγχρονες τεχνολογίες τελικής κάλυψης , συλλογής και διαχείρισης του βιοαερίου, συλλογής και επεξεργασίας των στραγγιδίων, περιβαλλοντικής παρακολούθησης κλπ. Συγκεκριμένα για την αποκατασταση των ΧΑΔΑ χρειάζονται η  εκπόνηση τεχνικών μελετώνεκτίμηση της περιβαλλοντικής επικινδυνότητας και ελέγχου του υπεδάφους και των υπόγειων νερών σε περιοχές ΧΑΔΑ . Οι χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης, στρώση στεγανοποίησης επίχωση.  και συμπίεσης  για ελαχιστοποίηση επιφανειακής διάβρωσης  αποτελουν τη σημαντικότερη εργασία  Αλλες εργασίες είναι:  τα έργα διαχείρισης ομβρίων,  έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης ΧΑΔΑ, διαχείρισης στραγγισμάτων και βιοαερίου, φυτεύσεις και η περίφραξη.
Στρώματα χωματουργικών επικαλύψεων στην αποκατάσταση ΧΑΔΑ


Στο δήμο μας το 2008 και μετά από 16 περίπου χρόνια λειτουργίας του, έκλεισε ο ΧΑΔΑ Παρασκευορέματος , ο οποίος δεχόταν τα απορρίμματα των Δήμων Κηρέως και Νηλέως. Ο Δήμος τότε προχώρησε σε επίχωση και καθαρισμό του πρώην ΧΑΔΑ, και διέκοψε με αναχώματα την πρόσβαση οχημάτων στο χώρο. Το πόσο αποτελεσματική ήταν η αποκατάσταση του τότε δεν ελέγθηκε ποτέ. Το κόστος αποκατάστασης των ΧΑΔΑ σήμερα είναι υψηλό και δεν είναι σίγουρο ποσά ξόδεψε τότε δήμος Κηρεως και τι είδους αποκατάσταση έγινε. Δεν είναι γνωστο  αν γίνεται περιβαλλοντική παρακολούθηση της ποιότητας και της ποσότητας των παραγόμενων στραγγισμάτων με  δειγματοληπτικούς ελέγχους των επιφανειακών και  υπόγειων υδάτων (με γεωτρήσεις) και της ποιότητας του παραγόμενου βιοαερίου, 

Η αποκατάσταση του ανενεργού ΧΑΔΑ της Δ.Ε. Ελυμνιων (στο Σταυρό Λίμνης και Δοκίμι Κεχριών) προϋπολογίστηκε για 271.500 €, (ΕΣΠΑ). Η σύμβαση αποκατάστασης του ΧΑΔΑ (ΑΔΑ: Β41Ρ7ΛΗ-Φ1Ρ) υπογράφηκε τις 9/7/12 με ανάδοχο την κοινοπραξία «Κ/Ξ ΙΩΑΝΝΗΣ Ζ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ –
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Μ. ΜΟΥΣΟΥΤΖΑΝΗΣ», συνολικής δαπάνης 187.130.54€ (εκ των οποίων 110.515,66€ για εργασίες, 19.892,82 € για εργολαβικό όφελος, 19.561,27 € για απρόβλεπτα, 2.168,90€ για αναθεώρηση και 34.991,89€ για ΦΠΑ).

Με το έργο θα γίνουν παρεμβάσεις για την περιβαλλοντικής τους αποκατάσταση, με εργασίες:
•Οριοθέτησης της περιοχής, διαμόρφωσης του τελικού ανάγλυφου και κατασκευής έργων τελικής κάλυψης.
•Έργων διαχείρισης ομβρίων, πρασίνου και άρδευσης
•Συντήρησης και περιβαλλοντικού ελέγχου
•Συνοδών έργων (ενημερωτική πινακίδα, περίφραξη, πύλη εισόδου).

Στην Βόρεια Εύβοια η αποκατάσταση του Χ.Α.Δ.Α Λιχάδας (στη περιοχή «Κεραμού» ή «Γήπεδο») με έκτασης 38,132 στρέμματα, έχει προϋπολογισμό 542.000 €.
Η αποκατάσταση του Χ.Α.Δ.Α του Δήμου Αρτεμισίου (στη θέση Μανδήλα) έκτασης 20,678 στρεμμάτων) έχει προϋπολογισμό 65.000 €.

Για τις αποστάσεις άλλων ΧΑΔΑ οι προϋπολογισμοί ήταν ως εξής:
Χ.Α.Δ.Α Δήμου Ωρεων - Δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού 274.025,00
Χ.Α.Δ.Α Δ.Δ. Γιαλτρων Δήμου Αιδηψού - Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού 167.091,72
Χ.Α.Δ.Α Στην Θέση Κουβολι Δ.Δ. Ασμηνιου Δήμου Αρτεμισίου – Δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού 22.497,46
Χ.Α.Δ.Α Τ.Δ. Ζαράκων της ΔΕ Δυστίων Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, Προϋπολογισμού 148.055 €
Χ.Α.Δ.Α Τ.Δ. Κριεζών της ΔΕ Δυστίων Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, Προϋπολογισμού 212.828 €
Χ.Α.Δ.Α Τ.Δ. Κοσκινών Της ΔΕ Δυστίων Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, Προϋπολογισμού 243.215 €
Αποκατάσταση Χαδα Τ.Δ. Βελούς Της ΔΕ Δυστίων Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, Προϋπολογισμού 227.940 €
Χ.Α.Δ.Α Δημου Αυλωνος - Δημος Κυμης - Αλιβεριου 449.190,02
Χ.Α.Δ.Α Δημου Αμαρυνθιων - Δημος Ερετριας 257.147,00
Χ.Α.Δ.Α Δημου Ταμυνεων - Δημος Κυμης - Αλιβεριου 259.766,01
Χ.Α.Δ.Α Δημου Ν.Αρτακης 285.094,24
Χ.Α.Δ.Α Δημου Ανθηδονος 638.326,94
Χ.Α.Δ.Α Του Δημου Μεσσαπιων - Δημος Διρφυων - Μεσσαπιων 251.306,66

Τελεσίγραφο

Τελεσίγραφο απέστειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος, προς τους δήμους της ελληνικής επικράτειας, για να κοινοποιήσουν αναλυτικά στοιχεία μέχρι την 12 Οκτωβρίου, σχετικά με όλες τις παράνομες χωματερές.

Με αυτόν τον τρόπο το αρμόδιο υπουεγείο θα είναι σε θέση να ενημερώνεται για την πρόοδο τνω ενεργειών, για τη διακοπή λειτουργίας και αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, τις τυχόν εμπλοκές που έχουν παρουσιαστεί, καθώς και το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης ενεργειών και έργων, με σκοπό να μπορεί να δρα άμεσα για την επίλυση των σχετικών προβλημάτων.
Την επιστολή υπογράφει ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης. Παράλληλα έστειλε επιστολή προς τις δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας στην προσπάθεια ενεργοποίησης όλων των εμπλεκόμενων Φορέων στην κατεύθυνση προώθησης της υλοποίησης έργων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι δημιουργείται επισφάλεια στην επίτευξη των χρονοδιαγραμμάτων, με δυσμενείς περιβαλλοντικές και δημοσιονομικές συνέπειες, καθώς παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην ωρίμανση και υλοποίηση των υπολειπόμενων υποδομών που προβλέπονται στους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), καθώς και λύσεων της μεταβατικής περιόδου.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.