powered by Surfing Waves

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Αναπτυξιακή πολιτική "αλά πουτανέσκα" στο δήμο μας

Το «αλά πουτανέσκα» αναφέρεται σε συνταγές μαγειρικής που φτιάχνονται στο πόδι με ότι υλικά είναι διαθέσιμα στο πάγκο της κουζίνας εκείνη την στιγμή. Μια τέτοια συνταγή θυμίζουν οι δηλώσεις του δημάρχου και των αντιδημάρχων του στην συνεδρίαση του απολογισμού των πεπραγμένων για την αναπτυξιακή πολιτική του δήμου.

Ο ένας αντιδήμαρχος κλαψουρίζει για την ΒΙΠΕ, ώθηση του τουρισμού ονειρεύεται ο άλλος

Η Ελεύθερη Φωνή δημοσίευσε λεπτομέρειες από αυτή την συνεδρίαση από όπου προέρχονται κα τα παρακάτω αποσπάσματα δηλώσεων του δημάρχου και των αντιδημάρχων του. Ακούσαμε  απο τα χείλη τουκ. δημάρχου ότι τα επιχειρηματικά σχέδια της ΤΕΡΝΑ είναι επενδυτική δράση του δήμου .

κ. Ψαρρός: "Κατακρίνω και κατηγορώ ακραίες τις θέσεις μιας μειοψηφίας πολιτών που με το έτσι θέλουν μπαίνουν μπροστά στην επενδυτική μας δράση που θα εξασφάλιζε θέσεις εργασίας στον κόσμο και τρέχουν διαμαρτυρόμενοι στην Περιφέρεια"

Λίγο αργότερα ο κ. Ψαρρός πρόσθεσε: "..να δώσουμε προβάδισμα στην τουριστική ανάπτυξη"

κ. Στεργίου: «Είμαστε ανοιχτοί και στα όποια θέματα αφορούν την επαγγελματική δραστηριότητα και αποκατάσταση των ανέργων δημοτών. Βέβαια μία ομάδα πολιτών που δεν είναι δημότες για κινήσεις καθαρά εντυπωσιασμού, δημιούργησαν προβλήματα σε οτι είχε να κάνει με το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπήρχε στην περιοχή μας. Δυστυχώς βρήκαν συμμάχους την αντιπολίτευση. Ως Δημοτική Αρχή είχαμε σοβαρές προτάσεις και όμως αυτή η ομάδα δημιούργησε αρνητικό κλίμα εναντίον μας με σενάρια φαντασιόπληκτα».

κ. Μουστάκας: " ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην ώθηση του τουρισμού, τομέα που η Δημοτική Αρχή ήδη φροντίζει"

Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός πάει περίπατο

Πέρυσι ο δήμος πλήρωσε 25 χιλιάδες ευρώ την εταιρεία ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ για να του ετοιμάσει το 5ετες επιχειρησιακό του πρόγραμμα. Το πρόγραμμα δίνει ξεκάθαρο προσανατολισμό στην ανάπτυξη του δήμου προς τον τουρισμό, καμιά αναφορά για τις  "επενδυτικές δράσεις του δήμου" που αναφέρει ο κ. Ψαρρός.


Το ερώτημα είναι αν ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι έχουν διαβάσει το προϊόν των υπηρεσιών της «Αειφορική Συμβουλευτική ΕΠΕ» που είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του δήμου μας; ή απλώς το πλήρωσαν, το ενέκριναν και μετά το έβαλαν στο συρτάρι; Οι δηλώσεις τους δείχνουν το δεύτερο.

Το νεοψηφισθεν Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας θέλει την Εύβοια «Πρότυπο Τουριστικής Ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα» και σύντομα θα ζητήσει από τους δήμους της Εύβοιας να εναρμονιστούν και να συντονιστούν σε αυτά τα πλάνα.

Η παράφωνη συνταγή ανάπτυξης του κ. δημάρχου: συνδυασμός τουρισμού και ΒΙΠΕ!


"Πουθενά στο κόσμο δεν υπάρχουν παραδείγματα που να συνδυάζουν τουριστική ανάπτυξη και 1.150 μεγαβάτ θερμοηλεκτρικό σταθμό"


Ο δήμος μας είναι μικρός, μόλις 585 τετραγωνικά χιλιόμετρα με φάρδος από τις παραλίες του Ευβοϊκού μέχρι τις παραλίες του Αιγαίου μόλις 15 χιλιόμετρα. Δύσκολο να κρυφτεί ή να απομονωθεί μια ΒΙΠΕ και μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής τόσων πολλών μεγαβάτ (1.150). Ο τουρισμός θα υποφέρει σε όλο το δήμο και η δημοτική αρχή θα πρέπει να αποφασίσει τι θέλει: ΒΙΠΕ ή τουρισμό; (ΤΕΡΝΑ ή τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις;), δυστυχώς δεν υπάρχουν μέσες λύσεις. Πουθενά στο κόσμο δεν υπάρχουν παραδείγματα που να συνδυάζουν αυτά τα δυο είδη.
Εκρηκτικό μίγμα ανάπτυξης: τουρισμός με καμινάδες

Πως θα μπορούσε ο δήμος μας να προωθήσει τον τουρισμό μαζί με την ΒΙΠΕ;

Ακολουθούν μερικές ιδέες προώθησης του δήμου που θα μπορούσε να αξιοποιήσει η δημοτική αρχή:

"Πολυτελή δωμάτια για ενοικίαση με μοναδική, πανοραμική θέα, την θάλασσα, το Κανδήλι και τα φουγάρα της ΒΙΠΕ Μαντουδίου."

"Παραλίες της Βόρειας Εύβοιας φημισμένες για την αμμουδιά και τα ήρεμα, καθαρά νερά τους, μόνο 5 χιλιόμετρα μακριά από το σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της ΤΕΡΝΑ"

"Ελάτε στη Βόρεια Εύβοια να αναζωογονηθείτε. Ο αέρας είναι φρέσκος και καθαρός, ενώ οι βραδιές είναι δροσερές: πραγματική απόλαυση για τους φυσιολάτρες και για όσους αναζητούν να αποδράσουν από το άγχος της πόλης σε ένα πιο υγιεινό περιβάλλον…. δίπλα στις καμινάδες του Μαντουδίου"

"Θα βρείτε ολόφρεσκα θαλασσινά και φρέσκο ψάρι στην ψαροταβέρνα μας, ψαρεμένα από το δικό μας καΐκι στο απέραντο γαλάζιο και τα πεντακάθαρα νερά της Βόρειας Εύβοιας".


"Ζήστε μια ανεπανάληπτη ποιοτική ταξιδιωτική εμπειρία με πλούσιο πρωϊνό και….  Το πρωϊνό αποτελείται από φρέσκα, αγνά και βιολογικά προϊόντα τοπικής παραγωγής της περιοχής"

"Το εστιατόριο μας  βρίσκεται στην παραλία  μόλις 10 λεπτά από την ΒΙΠΕ Βόρειας Εύβοιας και φημίζεται για την προσπάθεια του να αναδείξει την παραδοσιακή κουζίνα της Βόρειας Ευβοιας, χρησιμοποιώντας αγνές ντόπιες πρώτες ύλες και συνταγές που έρχονται από την μακραίωνη γαστρονομική ιστορία του νησιού  Απολαυστε αγνά ντόπια αγροτικά προϊόντα της Βόρειας Εύβοιας  (τυριά, μέλι κ.α.)


Θα πρέπει να εξασφαλιστεί εναλλακτική απασχόληση στις τουριστικές επιχειρήσεις που αναπόφευκτα θα καταστραφούν.


Αν η δημοτική αρχή έχει διαλέξει το πρώτο δρόμο, τότε θα πρέπει να εξασφαλίσει εναλλακτική απασχόληση στις τουριστικές επιχειρήσεις που αναπόφευκτα θα καταστραφούν.







0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.