powered by Surfing Waves

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

«Έξυπνες Ιδέες Ελκυστικές Βιβλιοθήκες» ζωντανά

Έξυπνες Ιδέες, Ελκυστικές Βιβλιοθήκες, είναι το θέμα του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ). Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2012, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).
Επικεντρώνεται σε καινοτόμες υπηρεσίες και δραστηριότητες βιβλιοθηκών, που προσελκύουν τις κοινότητες χρηστών και βασίζονται σε δημιουργικό προγραμματισμό με περιορισμένο προϋπολογισμό.

Αναδεικνύει επίσης την ανάγκη ανάπτυξης του νέου ρόλου των βιβλιοθηκών ως κέντρα της κοινότητας, ενώ σκοπός του είναι να προσφέρει στο ελληνικό κοινό και τους Έλληνες βιβλιοθηκονόμους ειδικότερα, την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα επιτυχημένα προγράμματα από συστήματα βιβλιοθηκών ανά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η ανάγκη για ανάπτυξη έξυπνων και χρήσιμων προγραμμάτων τα οποία απευθύνονται σε ειδικές κοινότητες νέων και μεταναστών, είναι ακόμη μεγαλύτερη κατά την παρούσα οικονομική κρίση ενώ ο ρόλος των βιβλιοθηκών ως σημαντικά κέντρα στην υπηρεσία των πολιτών αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί να παρουσιάσουν τις εμπειρίες τους έγκριτοι ομιλητές από τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Νορβηγία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία και την Ελλάδα.

Θα αναφερθούν σε γενικές παρατηρήσεις ως προς το νέο χαρακτήρα των βιβλιοθηκών και θα παρουσιάσουν επιτυχημένα και καινοτόμα προγράμματα τα οποία έχουν αναπτύξει και εφαρμόσει.

Η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών, ιδρύθηκε το 2003 και αποτελεί μοντέλο ισομερούς και ισότιμης αντιπροσώπευσης και συνεργασίας των φορέων που την απαρτίζουν με στόχο να προσφέρει γνώσεις και υποστήριξη στην ελληνική βιβλιοθηκονομική κοινότητα για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών.

Τα μέλη της Επιτροπής απαρτίζουν οι παρακάτω φορείς: Goethe-Institut Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Θερβάντες Αθηνών, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Κέντρο Τεκμηρίωσης Αμερικανικής Πρεσβείας, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ένωση Ελλήνων βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης(Ε.Ε.Β.Ε.Π.),Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ),Ίδρυμα Ευγενίδου, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας « Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών στην Αθήνα, Ευρωπαϊκή επιτροπή-Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αμερικάνικο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Το συνέδριο υποστηρίζεται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Ολλανδικό Ινστιτούτο για τις δημόσιες βιβλιοθήκες στην Χάγη της Ολλανδίας.

Το Συνέδριο θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση http://www.ekt.gr/events/live, με την υποστηριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Συνεδρίου και online Δήλωση Συμμετοχής παρέχονται στον δικτυακό τόπο:http://www.goethe.de/synergasia. Πληροφορίες παρέχονται επίσης από το Goethe-Institut Athen (κα. Χριστίνε Τζίμη), τηλ.: 210 3661033, fax: 210 3636494, e-mail: bibl@athen.goethe.org).

--------------------------------------



ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ: Μεγάλη η συνεισφορά και μακρά η ιστορία




Τα … επτά μικρά θαύματα της γνώσης

Η ιστορία τους μακρά, σημαντική, πλούσια. Η διαδρομή τους ενδιαφέρουσα, και για κάποιες απ’ αυτές περίπλοκη. Η παρουσία τους διαρκής και δημιουργική, έως σήμερα, είναι συνδεδεμένη με την ιστορία των πόλεών τους. Είναι οι δημοτικές βιβλιοθήκες Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Πατρών, «Κοβεντάρειος» Κοζάνης, «Βικελαία» Ηρακλείου Κρήτης, Ερμούπολης Σύρου.

Λειτουργούν στην καρδιά των τοπικών κοινωνιών τους, ως χώροι δημιουργικής γνώσης, πολιτισμού, πληροφόρησης αλλά και κοινωνικοποίησης.

Στο σήμερα καλούνται να απαντήσουν στις νέες προκλήσεις των καιρών, αναπτύσσοντας σύγχρονα και αποτελεσματικά εργαλεία με έμφαση στις ψηφιακές τεχνολογίες και στις διεθνείς συνεργασίες.

Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας: Εργαλείο αναζήτησης και ανάκτησης γνώσης

Η ιστορία της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων ξεκίνησε το 1835, όταν ο πρώτος Δήμαρχος των Αθηνών Ανάργυρος Πετράκης διέθεσε ένα αξιοσέβαστο ποσό από το ταμείο του Δήμου για αγορά βιβλίων, ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς τους Έλληνες του εξωτερικού για δωρεές. Πρώτος μεγάλος δωρητής υπήρξε ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, ομογενής εκ Παρισίων.

H Βιβλιοθήκη λειτούργησε για το κοινό έναν αιώνα αργότερα, το 1936, με την αγορά της συλλογής του Γεωργίου Βλάχου και τις δωρεές των Γ. Χαριτάκη, Δ. Καμπούρογλου και Η. Τσιριμώκου. Μετά από πολλές μετακινήσεις, στεγάστηκε στο Παλαιό Δημαρχείο και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1999. Από το Δεκέμβρη του 2002 βρίσκεται στο παλαιό κτίριο του στρατού, επί της οδού Δομοκού 2, στο Σταθμό Λαρίσης.

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων είναι δανειστική. Δικαίωμα δανεισμού έχουν όλοι οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Αττικής. Κάθε μέλος δανείζεται έως 2 βιβλία για 15 ημέρες με δικαίωμα ανανέωσης μιας βδομάδας.

Για τους χρήστες υπάρχουν δύο αναγνωστήρια, τα οποία χρησιμοποιούνται και για εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και επιμορφωτικά προγράμματα όπως αυτά της Λαϊκής Επιμόρφωσης.

Συνεργάζεται με διάφορους φορείς και δέχεται επισκέψεις σχολείων όπου τα παιδιά ξεναγούνται στους χώρους της, μαθαίνουν την ιστορία του βιβλίου, και έρχονται σε επαφή με το αξιόλογο υλικό της.

Επίσης συνεργάζεται με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο όπου με στοχευμένες αγορές και δωρεές καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Σύντομα στους χώρους της θα λειτουργήσει Λέσχη Ανάγνωσης σε συνεργασία με το Ε.Κ.Ε.Β.Ι. ενώ παράλληλα προετοιμάζεται μια δράση με τα δημοτικά σχολεία της Αθήνας για την ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών σχετικά με το περιβάλλον .

Η συλλογή της περιλαμβάνει:
60.000 και πλέον τίτλους βιβλίων, πολλά εκ των οποίων είναι σπάνια και μοναδικά, που καλύπτουν ευρύ φάσμα γνώσης
Πλούσιο Πληροφοριακό Υλικό
Αρχείο εφημερίδων από το 1863
Αρχείο ΦΕΚ από το 1833
1000 τίτλους περιοδικών από το 1834
συλλογή βιβλίων με θέμα την Αθήνα, φωτογραφίες και Καρτ Ποστάλ του προηγούμενου αιώνα.

Η Βιβλιοθήκη είναι αυτοματοποιημένη, χρησιμοποιεί το πρόγραμμα ΑΒΕΚΤ. 5.6 του Ε.Κ.Τ. Η επεξεργασία του υλικού γίνεται σύμφωνα με διεθνή βιβλιοθηκονομικά πρότυπα με ταξινομικό σύστημα DDC και καταλογογράφηση AACR2 .

Όλο το υλικό της έχει καταγραφεί σε ηλεκτρονικό κατάλογο και είναι διαθέσιμο για το κοινό στο διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.argo.ekt.gr/ καιwww.athenscityculture,gr.

Ωράριο λειτουργίας :

Δευτέρα-Τρίτη- Πέμπτη- Παρασκευή 09.00 έως 19.00

Τετάρτη 09.00 έως 15.00

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Βιβλιακό υλικό 210-8846011
Εφημερίδες, περιοδικά , ΦΕΚ 210-8846012
Τμήμα Κ. Δ. Βιβλιοθήκης. 2108846009

Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων εκτός της Κεντρικής Βιβλιοθήκης έχει και
Την Μουσική Βιβλιοθήκη, Ηπείρου 70 και Λιοσίων Τηλ.2108840019
Την Βιβλιοθήκη Ιωαννείου Πνευματικού Κέντρου, Πανόρμου 59 Τηλ:2106983905

Επιθυμία και στόχος είναι να μετατραπούν οι Βιβλιοθήκες μας σε ζωτικό εργαλείο αναζήτησης και ανάκτησης γνώσης για όλους τους κατοίκους της πολυπολιτισμικής πόλης μας και να παίξουν ως χώροι πολιτισμού, καθοριστικό ρόλο στην γενικότερη αναβάθμιση τις περιοχής στην οποία κάθε μια βρίσκεται.



Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη: Πηγή πολύμορφου πολιτιστικού έργου

H πόλη του Ηρακλείου έχει μια μακρά και πλούσια παράδοση στην ελληνική ιστορία των γραμμάτων και των τεχνών. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η αναβάθμιση και η πολύπλευρη ανάπτυξη, ιδίως κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια, της «Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης», σχεδιάζοντας ή και αναλαμβάνοντας πολλές άλλες, μη τυπικές για μια παραδοσιακή ελληνική βιβλιοθήκη, πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως οι ενδιαφέρουσες και επιμελημένες εκδόσεις της, η διοργάνωση μεγάλων επιστημονικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και η συστηματική συγκέντρωση, καταλογογράφηση και διαφύλαξη του σχετικού με την Κρήτη αρχειακού υλικού.

Ύστερα από διάφορες περιπέτειες, το 1932, η «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη», βρίσκεται εγκατεστημένη στους ισόγειους χώρους του νεόδμητου τότε κτηρίου «ΑΧΤΑΡΙΚΑ» και το 1947 την μετέφεραν στον α’ όροφο του κτηρίου, όπου έκτοτε στεγάστηκε επί σαράντα χρόνια. Το 1987 αποφασίστηκε από τον Δήμο Ηρακλείου να παραχωρηθούν σε αυτήν, όλοι οι χώροι του δευτέρου ορόφου, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την ίδρυση και τη λειτουργία των νέων τμημάτων της. Τη δεκαετία του ’80, φθάνει σε μια κρίσιμη καμπή, από την οποία σταδιακά οδηγείται, προς την κατεύθυνση όχι πια μόνον των βημάτων μιας τυπικής παραδοσιακής βιβλιοθήκης αλλά και προς την δύσβατη περιοχή της παραγωγής ενός πολύμορφου πολιτιστικού έργου.

Από το 2006 λόγω της αναγκαιότητας στατικής ενίσχυσης του κτιρίου, η Βικελαία Βιβλιοθήκη μετακομίζει δε δύο διαφορετικά ενοικιασμένα κτίρια και μεταφέρονται τα τμήματα: Δανειστικό–Παιδικό, Καταλογογράφηση, Μη Δανειστικό-Αναγνωστήριο, Εφημερίδες-Περιοδικά, και Διεύθυνση Βιβλιοθήκης στο κτίριο της οδού Ταξιάρχου Μαρκοπούλου δίπλα στην εκκλησία «Άγιος Ματθαίος» στην περιοχή του Υγειονομικού, ενώ τα τμήματα Εκδόσεων, Αρχείων και Οπτικοακουστικών Μέσων μεταφέρονται σε κτίριο στην οδό Χορτατσών και Κυδωνίας δίπλα στην εφημερίδα ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ. Η επιστροφή στο ανακαινισμένο κτίριο «ΑΧΤΑΡΙΚΑ» αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα επόμενα δύο χρόνια

Το Τμήμα μη Δανειζομένων Βιβλίων: Περιλαμβάνει τα παλαιά βιβλία και ικανό αριθμό σύγχρονων εκδόσεων, όπως και όλες τις μεγάλες δωρεές: Δημήτρη Βικέλα, Μάρκου Αυγέρη, Έλλης Αλεξίου, Γιώργου Σεφέρη και άλλων. Ο επισκέπτης μπορεί να τα διαβάσει μόνο στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης. Το σύνολο των διαθεσίμων τίτλων του τμήματος ανέρχονται σε περίπου 180.000 τόμους και τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει η αναδρομική ψηφιακή του καταλογογράφηση.

Το Τμήμα Δανειζομένων βιβλίων: Οι επισκέπτες, με την κάρτα μέλους που αποκτούν, μπορούν να δανειστούν τα βιβλία του τμήματος, το οποίο εμπλουτίζεται συνεχώς από τις τρέχουσες κυρίως εκδόσεις. Στο τμήμα αυτό λειτουργεί και Παιδικό – Δανειστικό. Το σύνολο των διαθεσίμων τίτλων του τμήματος ανέρχεται στους 30.000 περίπου. Το τμήμα είναι πλήρως μηχανογραφημένο και υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης βιβλίων και κράτησης τους μέσω διαδικτύου.

Το Τμήμα Εφημερίδων και Περιοδικών: Περιλαμβάνει εφημερίδες και περιοδικά από τον προ-προηγούμενο αιώνα μέχρι σήμερα. Εμπλουτίζεται από παλαιό υλικό όπως και από τον καθημερινό και περιοδικό Τύπο. 1.500 είναι οι τίτλοι που εμπεριέχονται στο τμήμα αυτό δηλαδή διαθέτει περίπου 4.000 τόμους.

Το Τμήμα Μικροφωτογράφησης: Από το 1988 έγινε προσπάθεια όλο το σπάνιο υλικό της «Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης», να μικροφωτογραφηθεί για λόγους προφύλαξης των πρωτοτύπων. Με την πρόοδο της τεχνολογίας, οι συσκευές μικροφωτογράφησης αντικαταστάθηκαν από Scanner και το αρχειακό υλικό αποθηκεύεται σε ψηφιακά αρχεία υψηλής ανάλυσης.

Το Τμήμα Οπτικοακουστικών Μέσων: Αρχειοσυλλεκτικός ο χαρακτήρας του σε οπτικό και ακουστικό υλικό, με παράλληλη εξυπηρέτηση όλων των εκδηλώσεων της Βικελαίας με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά – οπτικοακουστικά μέσα που διαθέτει.

Το Τμήμα Αρχείων: Σε αυτό στεγάζονται όλα τα αρχεία και αρχειακές συλλογές, που υπήρχαν αλλά και αποκτήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Το Αρχειακό υλικό που καλύπτει μία περίοδο από το 1217 έως το 1975 είναι συγκεντρωμένο σε αυτό το τμήμα και είναι τακτοποιημένο και αρκετό μέρος του καταλογογραφημένο.

Εκδόσεις. Βεβαίως, αυτό που θα ήταν εντελώς άδικο να παραληφθεί είναι η ξεχωριστή δραστηριότητα που έχει επιδείξει η «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη», κατά την τελευταία εικοσιπενταετία στον τομέα των εκδόσεων και τη διοργάνωση διεθνών εκθέσεων και συνεδρίων ενώ κατά την τελευταία δεκαετία η Βιβλιοθήκη οργανώνει και λειτουργεί ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, όπου πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση δύο θεματικές ενότητες διαλέξεων.



Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης: Διαθέτει το πυκνότερο δίκτυο βιβλιοθηκών

Ιστορικά στοιχεία

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1932 και άρχισε να λειτουργεί το 1939. Οι εργασίες για τη συγκρότησή της άρχισαν το 1938 από το Γεώργιο Βαφόπουλο, που υπήρξε ουσιαστικά ο πρώτος διευθυντής της και τα εγκαίνια της λειτουργίας της έγιναν την Άνοιξη του 1939 σε μια αίθουσα του Μεγάρου της ΧΑΝΘ με 2.500 περίπου βιβλία. Κατά τη διάρκεια του πολέμου και της Κατοχής περιπλανήθηκε σε διάφορα σημεία της πόλης για να επιστρέψει το 1947 στο 2ο όροφο του Μεγάρου της ΧΑΝΘ, όπου λειτουργούσε συνεχώς μέχρι το Μάιο του 2000. Το 1956 δημιουργεί ένα από τα πρώτα δανειστικά τμήματα στην Ελλάδα και την επόμενη χρονιά ιδρύει το πρώτο παράρτημα στην Κάτω Τούμπα (1957), ενώ το 1963 ξεκινούν οι επισκέψεις της πρώτης ελληνικής κινητής βιβλιοθήκης. Είναι η πρώτη βιβλιοθήκη που το προσωπικό της, από το 1984, αποτελείται αποκλειστικά από πτυχιούχους Βιβλιοθηκονομίας.
Το 1989, έτος κατά το οποίο εορτάστηκαν τα 50 χρόνια λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, έγινε η πρώτη δωρεά από τον ποιητή Γεώργιο Βαφόπουλο για την ανέγερση Νέας Κεντρικής Βιβλιοθήκης και η επίπλωση του κτιρίου ολοκληρώθηκε με τη δωρεά 100.000.000 δραχμών της Ευθυμίας Επιβατιανού εις μνήμην του εκλιπόντος συζύγου της, καθηγητή του Α.Π.Θ., Παναγιώτη Επιβατιανού. Τα εγκαίνια της Νέας Κεντρικής Βιβλιοθήκης έγιναν την 1η Οκτωβρίου 2001 από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

Οργάνωση και λειτουργία

Σήμερα η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης διαθέτει το πυκνότερο ελληνικό δίκτυο βιβλιοθηκών, το οποίο αποτελείται από την Κεντρική Βιβλιοθήκη, 7 παιδικές βιβλιοθήκες, 7 παραρτήματα, την Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη και προσφέρει τις υπηρεσίες της στο σύνολο των κατοίκων της πόλης.
Η συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι μία από τις πλέον χρησιμοποιούμενες ελληνικές συλλογές. Το προσωπικό της βιβλιοθήκης είναι σε θέση να διευκολύνει το κοινό σε οτιδήποτε έχει σχέση με τη λειτουργία της, την αποτελεσματική χρήση της συλλογής και του εξοπλισμού, τον εντοπισμό υλικού και πληροφοριών. Παρέχεται τηλεφωνική εξυπηρέτηση. Υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Τις ώρες αιχμής η χρήση τους είναι δυνατό να περιορίζεται χρονικά και να ακολουθεί ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα. Η Βιβλιοθήκη διαθέτει πλήρες αρχείο των ημερησίων και εβδομαδιαίων πολιτικών εφημερίδων που εκδόθηκαν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη μετά το 1974, αλλά και εκτενές αρχείο εφημερίδων του19ου αιώνα. Η παλαιότερη εφημερίδα της συλλογής είναι ο Αιών (1880).
Η Βιβλιοθήκη διαθέτει επίσης πλήρες αρχείο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως από το 1945, με παλαιότερο το πρώτο φύλλο της του 1833. Λειτουργεί η τράπεζα νομικών πληροφοριών «Νομοτέλεια», πρόγραμμα που παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης πληροφοριών της Ελληνικής Νομοθεσίας-Νομολογίας.
Για κάθε δανεισμό είναι απαραίτητη η κάρτα μέλους της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Η έκδοση κάρτας μέλους γίνεται δωρεάν και προϋποθέτει την καταγραφή των προσωπικών στοιχείων από την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο. Άλλο αποδεικτικό έγγραφο δεν γίνεται δεκτό. Για την έκδοση κάρτας μέλους σε παιδιά απαιτείται η παρουσία των γονέων τους με την αστυνομική τους ταυτότητα. Ο δανειζόμενος μπορεί να δανειστεί έως τέσσερα βιβλία κάθε φορά για χρονικό διάστημα 15 ημερών. Είναι δυνατό να ανανεωθεί ο δανεισμός (και τηλεφωνικά), αρκεί η ανανέωση να γίνει έγκαιρα και το συγκεκριμένο υλικό να μην έχει ήδη ζητηθεί από άλλο μέλος της βιβλιοθήκης.
Στις Βιβλιοθήκες διοργανώνονται πλήθος εκδηλώσεων και αφιερώματα σε προσωπικότητες τόσο της Ελλάδας όσο και παγκοσμίου φήμης όπως στον Ελύτη, στο Ρίτσο, στον Τέννεσυ Ουίλιαμς, στο Γκόγκολ, με εκλεκτούς ομιλητές όπως η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, η Άλκη Ζέη, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, κ.ά.
Διοργανώνονται ξεναγήσεις στο χώρο της βιβλιοθήκης.



Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη Κοζάνης: Στις σημαντικότερες ιστορικές βιβλιοθήκες των Βαλκανίων

Σύντομο ιστορικό

Η «Κοβεντάρειος» Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνηςσυγκαταλέγεται στις σημαντικότερες ιστορικές βιβλιοθήκες της χώρας και των Βαλκανίων με αφετηρία, σαν σχολική, το δεύτερο μισό του 17ου αι., όταν ιδρύθηκε η Σχολή της Κοζάνης.

Το 1690 ο πρώτος χειρόγραφος κατάλογος αριθμεί σε 440 τόμους βιβλίων.

Το 1813 χτίζεται δίπλα από το ναό του Αγ. Νικολάου μικρό θολωτό οίκημα που ονομάζεται «Οίκος Βελτιώσεως» και εκεί συγκεντρώνονται όλα τα βιβλία, της, μικρής, τότε βιβλιοθήκης, η οποία στη συνέχεια εμπλουτίζεται κυρίως από δωρεές επισκόπων, διανοούμενων, συγγραφέων αλλά και φιλογενών Κοζανιτών που ζουν στην κεντρική Ευρώπη.

Το 1916 ιδρύεται το σωματείο «Αναγνωστήριο Κοζάνης», το οποίο παραλαμβάνει τα βιβλία του «Οίκου Βελτιώσεως».

Το 1923 (10 Ιουλίου), τα βιβλία παραδόθηκαν στο Δήμο και έγιναν πανηγυρικά τα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.

Το 1986 με την απόφαση υπ’ αριθμ. 40/86 (ΦΕΚ 382Β, 10-06-1986), αυτονομείται και γίνεται ξεχωριστό ΝΠΔΔ του Δήμου Κοζάνης.

Το 1995 το Ελληνικό Κράτος μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού αναγνώρισε τη σημαντικότητα της συλλογής της ανακηρύσσοντας την Κοζάνη “Πόλη του Βιβλίου” στο πλαίσιο του θεσμού του “Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων”, συνιδρύοντας με το Δήμο το“Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης” (ΙΝΒΑ). Με αφορμή αυτό το γεγονός έγινε και η μεγαλύτερη δωρεά των τελευταίων χρόνων από τον τότε μητροπολίτη Κοζάνης Διονύσιο, ο οποίος δώρισε την προσωπική του βιβλιοθήκη συνεχίζοντας την παράδοση των δωρητών των περασμένων αιώνων.

Το 2008 ο Δήμος Κοζάνης, η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συνέπραξαν για την ίδρυση της Δημοτικής Χαρτοθήκης στο Αρχοντικό Λασσάνη (ένα κτήριο του 18ου αιώνα).

Εκεί εκτίθεται ένα μέρος των χαρτών της βιβλιοθήκης, μια μικρή, αλλά αξιόλογη συλλογή λυτών χαρτών και ατλάντων, ανάμεσα στις οποίες κορυφαία θέση κατέχει η δωδεκάφυλλη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή (1796-1797), ήδη ανακηρυγμένο εθνικό μνημείο της νεότερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και ο τετράφυλλος παγκόσμιος χάρτης του Άνθιμου Γαζή (1800).

Σήμερα (2011) η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο 2ο όροφο του εμπορικού κέντρου του Δήμου, στην καρδιά της πόλης της Κοζάνης, προσμένοντας το νέο οίκημα που θα στεγάσει τους θησαυρούς της- έχει ήδη δημοπρατηθεί το κτήριο συνολικής επιφάνειας περίπου 4.000 τ.μ. (με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ) – στο οποίο έχουν προβλεφθεί εκτός των χώρων φύλαξης:
αναγνωστήρια
χώροι εκδηλώσεων
εκθεσιακοί χώροι
χώροι συντήρησης και ψηφιοποίησης
παιδική βιβλιοθήκη κ.λπ.

Συλλογές της ΚΔΒΚ

Ο χώρος της βιβλιοθήκης ασφυκτιά από το μέγεθος των συλλογών της:

Βυζαντινά, μεταβυζαντινά και ξενόγλωσσα χειρόγραφα, πλήθος ελληνικών και οθωμανικών εγγράφων, σημαντικά ελληνικά και ξενόγλωσσα έντυπα, τουρκικά φιρμάνια, κώδικες, χάρτες (ανάμεσά τους η «Χάρτα του Ρήγα Φεραίου»), εκδόσεις του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, εικόνες και φωτογραφίες, εκδόσεις λογίων από τη Δυτική Μακεδονία κ.λπ. προσφέρουν πολύτιμες πηγές για την ιστορία της ευρύτερης περιοχής.

Βασικότερο μέρος της συλλογής της αποτελούν οι 120.000 τόμοι βιβλίων (10.000 περίπου τόμοι αφορούν εκδόσεις από το 1494-1912), 5.500 τόμοι περιοδικών, 422 χειρόγραφα, χιλιάδες λυτά έγγραφα, αλλά και μια σημαντική ψηφιακή παρακαταθήκη που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια μέσα από την υλοποίηση δύο (2) έργων της Κοινωνία της Πληροφορίας.

ΗΔημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνηςφιλοδοξεί να συνεχίσει να αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής και για τη χώρα, αλλά μέσα από τις δυνατότητες που θα της δοθούν με το νέο κτήριο, να αποτελέσει ένα καινοτόμο θεσμό διεθνούς ακτινοβολίας και να συμβάλλει τα μέγιστα στον πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, μορφωτικό και επιστημονικό τουρισμό δίνοντας έμφαση στις ψηφιακές τεχνολογίες και τις διεθνείς συνεργασίες.



Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου Ερμούπολης: Αρμονική συνύπαρξη του παλαιού με το σύγχρονο

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου Ερμούπολης στεγάζεται στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου, ενός όμορφου νεοκλασικού κτιρίου του 19ου αιώνα (1863-1865).

Επίσημα λόγος για τη βιβλιοθήκη γίνεται από το 1926 και ξεκινά με έναν πυρήνα βιβλίων 2.000 περίπου τόμων από τις συλλογές της βιβλιοθήκης του Γυμνασίου (1835) και ειδικότερα τη βιβλιοθήκη του Ιακώβου Ρώτα, αγαπημένου φίλου του Κοραή, του Επισκόπου Κυκλάδων Ανθίμου Κομνηνού (1842) κ.ά.

Τα πολύτιμα παλαιά βιβλία όπως τα «Αργοναυτικά» του Απολλώνιου του Ροδίου (1521 από το τυπογραφείο του ΄Αλδου Μανούτιου στη Βενετία), το «Ονομαστικό του Πολυδεύκους»(1608) του Ρακίνα, οι «Ιουστινιάναι» του Πρίγκιπα Ροδοκανάκη – σπάνια συριανή έκδοση κ.ά. διαφυλάσσονται σε ξεχωριστή θέση.

Στη συλλογή των παλαιών βιβλίων υπάρχουν συγγράμματα αρχαίων ελλήνων συγγραφέων, τα οποία έχουν εκδοθεί, ως επί το πλείστον, στη Λειψία το 19Ο αιώνα, όπως οι λόγοι του Αισχίνη (Λειψία 1829), οι τραγωδίες του Αισχύλου (Camdridge 1811 και 1814), του Ευρυπίδη (Λειψία 1818 – 1829)και του Σοφοκλή (Λειψία 1828, Παρίσι εκδ. Pissot 1781), η Ελληνική Ανθολογία από τον κώδικα PALATINUS GRAECUS (Λειψία 1829), τα έργα του Απολλόδωρου (Λειψία 1832), τα έργα του Αριστοτέλη (Λειψία 1809 – 1832), τα έργα του Δημοσθένη (Λειψία 1829), τα έργα του Διόδωρου Σικελιώτη (Λειψία 1829) και τουΔιονυσίου Αλικαρνασέως (Λειψία 1570). Στις προθήκες αυτές βρίσκονται επίσης και εκπληκτικές εκδόσεις του Ηρωδιανού του Ησιόδου, του Πλάτωνα, του Λουκιανού, του Παυσανία, του Πινδάρου, του Στράβωνα και πολλές άλλες.

Ο κατάλογος των παλαιών βιβλίων εκδόθηκε το 2003 από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμουπόλεως και την Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για τη συλλογή του τοπικού τύπου που ξεκινά από τον προηγούμενο αιώνα και φτάνει ως τις ημέρες μας.

Στο χώρο φιλοξενείται η θεματική έκθεση «Χαρτί και καλαμάρι» με είδη γραφής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα του συλλέκτη κ. Μιχάλη Καίρη . Λαμβάνοντάς τη ως άξονα, αναπτύχθηκαν δράσεις στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υλοποιώντας από κοινού προγράμματα και επισκέψεις μαθητών.

Από τον Οκτώβριο του 2010, στην καινούργια αίθουσα που παραχωρήθηκε από το Δήμο στη Βιβλιοθήκη, η οποία ονομάστηκε «ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ» προς τιμή του μεγαλύτερου δωρητή της, η «σύγχρονη» συλλογή αναπτύχθηκε σε έναν όμορφο χώρο φιλικό προς το χρήστη.

Η «παιδική γωνιά» -ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες- ασφυκτιά από παιδιά.

Σε αυτό το αναγνωστήριο δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας σε Η/Υ για μικρούς και μεγάλους.

Περίπου 55.000 τόμοι βιβλίων είναι στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού.

«Πιστεύουμε ότι στη Βιβλιοθήκη μας πετύχαμε την αρμονική συνύπαρξη του παλαιού με το σύγχρονο. Προσπαθούμε να αφουγκραστούμε τις ανάγκες των χρηστών μας αλλά και της τοπικής μας κοινωνίας και να διαδραματίζουμε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας», τονίζει η διεύθυνση της Βιβλιοθήκης.

πηγή localit.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.