powered by Surfing Waves

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Το ιστορικό σύμβολο της Ιστιαίας στο σήμα του δήμου Μαντουδίου, Λίμνης και Αγιας Άννας


Το αρχαίο νόμισμα που χρησιμοποιηθηκε για το έμβλημα. 
Η καθισμένη στην πρύμνη την νύμφη Ιστιαία  κρατεί 
'Ικριο Τροπαίου, σε ανάμνηση κάποιας ναυτικής νίκης
Το νέο έμβλημα του δήμου



 Από το 313 π.χ. δε ως το 146 π.χ. εικονίζεται η νύμφη Ιστιαία σε πλοίο κρατώντας τρόπαιο, σε ανάμνηση κάποιας ναυτικής νίκης.   Η παράσταση νίκης σε άλλα νομίσματα συμβολίζει ενδεχομένως κατά τον Βρανόπουλο - τη νίκη του Δημητρίου κατά του Κασσάνδρου, όταν ο δεύτερος έπλευσε στον Ωρεό με 30 πλοία και προσπάθησε να εμποδίσει την είσοδο του Αντιγόνου στον Ευβοϊκό κόλπο. Όσον αφορά στη σχέση της Ιστιαίας με τον Ωρεό οι γνώμες διχάζονται.   Κατά την παράδοση οι Περραιβοί της θεσ­σαλικής Ιστιαιώτιδας όταν διώχθηκαν από τους Λαπίθες κατέφυγαν στη Βοιωτική πόλη Τανάγρα (Στράβων C 440 κ.ε.). Εκεί δέχτηκαν τη λατρεία του Υριέα και του γιου του Ωρεού. Με τον πόλεμο των Επιγόνων και την κατάληψη των Θηβών από αυτούς, οι Περραιβοί με τους Θηβαίους (Απολλόδωρος III, 84) για να αποφύγουν τις πολιτικές επιπτώσεις μετακινήθηκαν προς το ΒΔ τμήμα της Εύβοιας.   Εκεί ίδρυσαν νέα πόλη στην περιοχή της Ταλαντίας (η πάλαι ποτέ Ταλαντία ονομαζόμενη κατά τον Ησύχιο).

Στην πόλη αυτή έδωσαν το όνομα της κόρης του Υριέα η Ποσειδώνα και της Ερυάλης, Ιστιαίας, η οποία ήταν αδελφή του Ωρεού.   Το γεγονός αυτό δηλώνει ότι η λατρεία του ήρωα μεταφέρθηκε στη νέα πατρίδα του. Που ήταν όμως η ακριβής θέση της αρχαίας πόλης;

Ο Ωρεός εθεωρείτο επίνειο της Ιστιαίας. Κατ' άλλους ήταν δήμος της Ιστιαίας. Κατά το Ν. Μπελλάρα (το ΕΛΥΜΝΙΟΝ), το 445 π.χ. η Β. Εύβοια απεστάτησε από τους Αθη­ναίους, αλλά με την μεσολάβηση του Περικλή υπήχθη και πάλι στην Αθήνα.  Τότε οι Αθηναίοι κατέστρεψαν την Ιστιαία και τους κατοίκους της τους εξεδίωξαν στη Μακεδονία, ενώ το όνομα της το άλλαξαν σε Ωρεό, εγκαθιστώντας 2000 Αθηναίους κληρούχους.

Κατά τον Geyer η Ιστιαία, επανεμφανίζε­ται στα χρόνια των Περσικών πολέμων.

Ο Ηρόδοτος (Ηροδ. VIII 66) μας πληροφορεί μάλιστα ότι τα πλοία των Περσών πλησίασαν την Ιστιαία κατέλαβαν την πόλη και την λεηλάτησαν. Στη συνέχεια δια του Ευρίπου έπλευσαν προς την Αττική. Έτσι μετά το τέλος του πολέμου, για ανεξαρτησία, η πόλη (δηλ. η Ιστιαία) συμμετέχει στην Αττικοδηλική συμμαχία.

Το πολίτευμα της ήταν αρχικά αριστοκρατικό, τον 4ο π.χ. αι. όμως κατά πάσαν πιθανότητα μεταβάλλεται σε ολιγαρχικό και ο Αριστοτέλης την σημειώνει ως Ωρεύ.  Οπότε το 404-377 π.χ. που είχε προσαρτηθεί ο Ωρεός στη Σπάρτη υπήρχε ολιγαρχικό πολίτευμα, του οποίου την ανατροπή διηγείται ο Αριστοτέλης.

Το όνομα της Ιστιαίας έχει βέβαιη σχέση με τη θάλασσα: ιστός - κατάρτι πλοίου ή ιστίον = πανί πλοίου.

Σε αυτήν αποδίδεται μία από τις επιγραφές της Εύβοιας, του 410-390 π.χ., η οποία είναι σχετική με τους αειναύτες.

 http://www.evia-history.gr/eviac/content/view/377/34/


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.