powered by Surfing Waves

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Υγειονομικοί έλεγχοι στα σχολεία όλων των βαθμίδων, μέτρα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και ολική απαγόρευση του καπνίσματος

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου απέστειλε εγκύκλιο στις περιφέρειες της χώρας και τις υγειονομικές υπηρεσίες για  την ανάγκη για τη διενέργεια υγειονομικών ελέγχων στα  σχολεία, ημερήσια και νυχτερινά, όλων των βαθμίδων και όλων των κατηγοριών,  ιδιωτικών και δημόσιων και στους βρεφονηπιακούς- παιδικούς σταθμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς.

Σκοπός των ελέγχων αυτών, είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής στους κύριους, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους των σχολείων και των βρεφονηπιακών- παιδικών σταθμών. Έμφαση πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή των  υγειονομικών διατάξεων σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διασφάλισης των συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων,
ούτως ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ανθυγιεινών εστιών και να προστατεύεται η Δημόσια Υγεία (σχετ.1 & 5) .

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα κυλικεία των σχολείων προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων (άρθρο 42 του (5) σχετ.). Επιπλέον, πρέπει να εξετάζεται αν τα προσφερόμενα είδη είναι αυτά που καθορίζει το σχετ. (6). Υπενθυμίζουμε ότι σκοπός της εν λόγω Υγειονομικής Διάταξης είναι η λήψη μέτρων για την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνονται από το σχολικό πληθυσμό, αλλά και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των χρόνιων νοσημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, δεδομένου ότι το σχολικό κυλικείο μπορεί να λειτουργήσει ως εκπαιδευτικό μέσο πρακτικής εφαρμογής των αρχών υγιεινής διατροφής.

Επίσης, σας εφιστούμε την προσοχή στην αυστηρή εφαρμογή της ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος όπως αυτή ορίζεται από τα (7 και 8) σχετικά.

Κρίνεται σκόπιμο, οι ανωτέρω υγειονομικοί έλεγχοι, να γίνονται και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από τα σχολικά συγκροτήματα, δεδομένου ότι στο παρελθόν έχουν διαπιστωθεί σοβαρές υγειονομικές παραβάσεις.

Επίσης, Θα πρέπει να γίνονται έρευνες στην αγορά για την απαγόρευση κυκλοφορίας επικίνδυνων σχολικών ειδών όπως πλαστικές γομολάστιχες, μολύβια κ.λ.π. σε σχήμα ή χρώμα ή άρωμα τροφίμου, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο παράνομης κυκλοφορίας τους, σύμφωνα με την (9) σχετική Υπουργική Απόφαση.

Στις περιπτώσεις που κατά τη διενέργεια των υγειονομικών ελέγχων διαπιστωθούν παραβάσεις ή παραλήψεις, θα πρέπει να εφαρμόζεται πιστά και με αυστηρότητα η ισχύουσα Υγειονομική Νομοθεσία, προς κάθε κατεύθυνση, με τη επιβολή κυρώσεων (διοικητικών και ποινικών) με στόχο πάντα την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.