powered by Surfing Waves

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Ψαρρός και Καντζούρας: "Είναι αδύνατο να γίνει Βιολογικός στο Πήλι. Είναι κλειστός ο χώρος". Τα λύμματα του Πηλίου στο Μαντούδι


Χάρτης της περιοχής. 

Το παρακάτω απόσπασμα απο τα πρακτικά  συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίουτου θέματος την μεταφορά λυμάτων του στο ΒΙΟΚΑ Μαντούδιου. Ως γνωστόν το ΒΙΟΚΑ Μαντουδίου έχει κατακευαστεί για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του Μαντουδίου, Κηρίνθου και Προκοπίου και έχει χωρητικότητα για τα λύματα 5.000 κατοίκων.  Ο δήμος σχεδιάζει αγνοώντας την περιορισμένη χωρητικότητα του να  κάνει το ΒΙΟΚΑ Μαντουδίου την  χαβούζα ολόκληρου του δήμου εκτος Τ.Κ.Λίμνης και Ροβιών. Μια απόφαση που δημιουργεί ανησυχίες δεδομένου οτι οι ΒΙΟΚΑ του δήμου δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες επεξεργασίας λυμάτων και δεν αποστέλλει στοιχεία δειγματοληψιών στην Εθνική Βάση Δεδομένων των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων


Ο Δήμαρχος εισηγούμενος το θέμα είπε: "ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Κύριοι σύμβουλοι, από τον Δήμο εκπονήθηκε μελέτη για το εσωτερικό αποχετευτικό δίκτυο οικισμού Πηλίου και την μεταφορά των λυμάτων στο Βιολογικό Μαντουδίου και υποβλήθηκε σχετικό αίτημα για την ένταξη του στο ΥΠΕΚΑ. Κατά την αξιολόγηση του αιτήματος ενημερωθήκαμε ότι το συγκεκριμένο έργο όπως είναι σχεδιασμένο για την μεταφορά των λυμάτων στο Μαντούδι δεν ήταν επιλέξιμο για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και θα έπρεπε να αναζητηθεί να αναζητηθεί μια άλλη λύση για την κατασκευή Βιολογικού Καθαρισμού στο Πήλι.

Όμως η γεωγραφική θέση και γενικά το ανάγλυφο της περιοχής δεν ενδείκνυται και ίσως η όποια κατασκευή θα προκαλούσε πρόσθετα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Πηλίου και ιδιαίτερα στην κλειστή παραθαλάσσια περιοχή.

Κρίνουμε σκόπιμο και θεωρούμε ότι είναι η μοναδική λύση η μεταφορά των λυμάτων στο ΒΙΟΚΑ Μαντουδίου γι΄ αυτό ο Δήμος θα επανέλθει στο αρχικό αίτημα για την μεταφορά των λυμάτων στον εν λόγο ΒΙΟΚΑ.

Πριν την υποβολή του αιτήματος θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη και η γνωμοδότηση από την αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να είναι τεκμηριωμένο και πλήρες το αίτημα για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου και πόσο ανάγκη το έχει η τοπική κοινωνία.

Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων κι αφού έλαβε υπόψη τις γνώμες των πιο κάτω δημοτικών συμβούλων, που είναι:

Καντζούρας Ιωάννης : Είναι αδύνατο να γίνει Βιολογικός στο Πήλι. Είναι κλειστός ο χώρος .Θα πολεμήσουμε προκειμένου να περάσουμε το έργο στο ΕΣΠΑ. Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου δουλεύει πολύ καλά και γι΄αυτό πήραμε όσα έργα έχουμε πάρει μέχρι σήμερα.

Λιαγκάκης Ευστάθιος: Θα πρέπει να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες .Το θέμα του Πηλίου είχε απασχολήσει το Δήμο εξ αρχής. Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να κυνηγήσει το θέμα του Πηλίου.Να έρθει ολοκληρωμένη πρόταση και ύστερα να πάρουνε απόφαση. Μελέτη υπάρχει, έγκριση από Περιβαλλοντική Υπηρεσία υπάρχει .Να μαζευτούν όλα τα χαρτιά και να προχωρήσουμε.

Μπάρρετ Αντώνιος: Να ελέγξουμε την περίπτωση μεταφοράς των λυμάτων στα Δάση .Ξέρω ότι υπάρχουν επιχορηγούμενα κοινοτικά προγράμματα. Στεργίου Ιωάννης: Ο χειρισμός που έγινε ήταν ο ορθός. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα παράθυρο ανοιχτό ,με σκοπό να επανέλθουμε στο θέμα. Η βιωσιμότητα του έργου είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα.


Το Δ.Σ. ομόφωνα αποφάσισε
Να υποβληθεί εν νέου πρόταση του Δήμου για την κατασκευή του έργου «Αποχέτευση Λυμάτων τοπικής κοινότητας Πηλίου» όπως έχει σχεδιαστεί δηλαδή μεταφορά λυμάτων στο Βιολογικό Καθαρισμό Μαντουδίου και παράλληλα αίτημα στην Δ/νση Περιβάλλοντος Περιφερείας Στερεάς Ελλάδας για την γνωμοδότηση της αναγκαιότητα κατασκευής του έργου όπως έχει σχεδιαστεί
."

Στο ρεπορτάζ του Παλμού της Β. Ε. παρατίθενται και οι παρακάτω λεπτομέρειες "
"Συζητήθηκε η απόφαση της Τοπικής Κοινότητας Πηλίου για να προχωρήσει η μελέτη λυμάτων, που θα μεταφέρονται με αγωγούς στο Μαντούδι, όπου υπάρχει ήδη ο βιολογικός καθαρισμός. Παίρνοντας το λόγο ο Πρόεδρος του Πηλίου Γ. Παναγιώτου είπε: «Το χωριό βρωμάει. Υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει μελέτη και θέλω να ξέρω αν είναι ασύμφορο λόγω μελέτης ή λόγω λειτουργικότητας. Γιατί κάναμε την μελέτη; Το κόστος του Δήμου πιστεύω ότι υπάρχει». Παίρνοντας το λόγο ο Αντιδήμαρχος Γ. Καντζούρας τόνισε: «Ο Δήμος τρέχει, ασχέτως αν οι εκλογές μας έχουν πάει πίσω. Ποιοι ενταχθήκαμε στο ΕΣΠΑ; Ο βιολογικός δεν μπορεί να γίνει εκεί. Είναι κλειστός ο κόλπος στο Πήλι. Δεν με ενδιαφέρει μία μικρή ομάδα του διαδικτύου που πιέζει. Η τεχνική υπηρεσία μας δουλεύει πολύ καλά και γι’ αυτό πήραμε τα έργα που πήραμε. Πρέπει να πάμε οργανωμένοι».Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Στάθης Λιαγκάκης είπε: «Το ζήτημα με το Πήλι έχει απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο από την αρχή. Τα ημίμετρα δεν απέδωσαν. Το πρώτο μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι να κοιτάξει το Πήλι, γιατί τα ποτάμια μυρίζουν. Να έρθει ολοκληρωμένη πρόταση και να συνεννοηθούμε τι θα ζητήσουμε. Υπάρχει μελέτη ολοκληρωμένη. Να τα μαζέψουμε όλα και να ξέρουμε τι ζητάμε». Η πρόταση Barrett, δε συζητήθηκε, ενώ τονίστηκε πως «σε μικρούς παραλιακούς οικισμούς, με πρόβλημα μόλυνσης της θάλασσας, είναι λάθος αυτή η λύση. Να κάνουμε μικρούς βιολογικούς καθαρισμούς και τα λύματα να πηγαίνουν στα δάση»."

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.