powered by Surfing Waves

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Πέρα βρέχει Ψαρρός και Λεοντής για τα "μέτρα και όρους επεξεργασίας των λυμάτων"





Όλα τα λύματα του δήμου στο Μαντούδι
Μεγάλο θόρυβο και ανησυχία δημιούργησε η απόφαση της ΔΕΥΑ να μεταφέρει τα λύματα δυο τουριστικών παραλιών του δήμου που πνίγονται στο κόσμο το καλοκαίρι στο Βιολογικό Καθαρισμό Μαντουδιου . Τα στοιχεία των μελετών δεν δίνουν ικανοποιητικές απαντήσεις πως θα λυθεί το πρόβλημα της περιορισμένης χωρητικότητας επεξεργασίας λυμάτων. Ο βιολογικός καθαρισμός Μαντουδιού σχεδιάστηκε για 3 τοπικά διαμερίσματα: Μαντούδι, Προκόπι και Κήρινθος για να εξυπηρετεί πληθυσμό 2.000 κατοίκων. Με την επέκταση του η εγκατάσταση Μαντούδιου θα επεξεργάζεται τα λύματα σχεδόν όλου του δήμου έκτος των διαμερισμάτων της Λίμνης και των Ροβιών.

"Να σωθεί η παραλία του χωριού μου"
Τα συγκριτικά κόστη δημιουργίας τοπικών μονάδων επεξεργασίας και μεταφοράς των λυμάτων για επεξεργασία στο Μαντούδι  δεν αποπνέουν καμία εμπιστοσύνη για τα πραγματικά κίνητρα αυτών των αποφάσεων. Η γλώσσα του πρόεδρου της ΔΕΥΑ κ. Λεοντή για την μεταφορά λυμάτων από το χωριό του το Πηλι στο Μαντουδι είναι αποκαλυπτική και προκλητική. Με την μεταφορά των λυμάτων στο Μαντούδι "... αποφεύγεται η καταστροφή της παραλίας λουόμενων της Τοπικής Κοινότητας Πηλίου" δήλωνε ο κ. Λεοντής στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑ.

"Πέρα Βρέχει" 
Το θέμα της συγκεντρωσης των λυμάτων δημιούργησε  ανησυχίες. Κατά πόσο αυτές οι αποφάσεις θα επιβαρύνουν τα λειτουργικά κόστη της εγκατάστασης και το περιβάλλον; Καταγγέλθηκαν περιστατικά ρύπανσης και δυσοσμίας  στο Κυμάσι που θέτουν ερωτήματα για το πόσο σωστά γίνεται η επεξεργασία των λυματων στο δημο μας. Η  δημοτική αρχή δεν έχει κάνει τίποτα για να καθησυχάσει  τις ανησυχίες των δημοτών.

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν αν λειτουργούν σωστά οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων στο Μαντουδι στην Λίμνη και το ¨Αχλάδι. Θα πρέπει να γνωρίζουν αν υπάρχει κίνδυνος στην δημόσια υγεία και αν μπορουν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τις γειτονικές παραλίες. Τα αποτελεσματα των δειγματολειπτικών ελέγχων που είναι υποχρεωμένος να κάνει ο δήμος θα πρέπει να δημοσιεύονται.


Εγκατάστασεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) στο δήμο


Λίμνης.  Ισοδύναμο πληθυσμό 8.300 κατοίκους. Δευτεροβάθμια επεξεργασία  ενεργού  ίλυος με απομάκρυνση θρεπτικών και απολύμανση, ενώ η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων γίνεται μέσω υποθαλάσσιου αγωγού η εκβολή του οποίου εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 1,2 χλμ από την ακτή. Η ΕΕΛ  ειναι 1,8 χλμ νότια της Λίμνης

Μαντουδίου.  Ισοδύναμο πληθυσμό 5.000 κατοίκους.  Δευτεροβάθμια επεξεργασία  με την μέθοδο της ενεργού  ίλυος με παρατεταμένο αερισμό.  Νοτιοανατολικά της ακτής Κυμασίου, σε απόσταση 600 μ., εκβάλλει, 200 μέτρα υποθαλάσσιος αγωγός της Εγκατάσταση

Αχλαδίου. Δεν υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ


Άγνωστο αν τηρούνται οι όροι λειτουργίας των ΕΕΛ. 


Οι Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων γτου δήμου μας  κατατάσσονται απο την σχετική ΚΥΑ στην υποκατηγορία δραστηριοτήτων (Α2) που ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και για τα οποία απαιτείται η διεξαγωγή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) προκειμένου να επιβάλλονται ειδικοί όροι και περιορισμοί  ( ν.4014/2011).

Οι περιβαλλοντικοί όροι  που έχουν επιβληθεί στις  ΕΕΛ του δήμου μας  απαιτούν μέσα στο έτος συχνούς ελέγχους των νερών κολύμβησης των γειτονικών ακτών ώστε τα κολοβακτηρηδια  να μην υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα όρια και να μην αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Για να ελέγχεται οτι οι ΕΕΛ  λειτουργούν σωστά με τις προδιαγραφές  που θέτει η νομοθεσία και οι όροι των ΜΠΕ τους οφείλουν να αποστέλουν στα στοιχεία τους στην Εθνική Βάση Δεδομένων των ΕΕΛ.


Δεν έχουν αποσταλεί στοιχεία για καμιά απο τις ΕΕΛ του δήμου μας στη Εθνική Βάση Δεδομένων των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων

Οι υπεύθυνοι είναι υποχρεωμένοι να αποστέλλουν τεχνικά και λειτουργικά δεδομένα των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και πληροφορίες για τον τρόπο διάθεσης των λυμάτων και της ιλύος στην Εθνική Βάση Δεδομένων των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων. Απαιτούνται 4-12 δειγματοληψίες το χρόνο. Η καταχώρηση όλων των στοιχείων στην βάση δεδομένων πραγματοποιείται απευθείας από τους αρμόδιους φορείς. Η καταχώρηση των δεδομένων πρέπει να γίνεται καθ’όλη τη διάρκεια του έτους και να ολοκληρώνεται οπωσδήποτε στα τέλη κάθε έτους. Τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στο κοινό και είναι δυνατή η πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενου για την ενημέρωσή του σε θέματα συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης των αστικών λυμάτων.

Η Εθνική Βάση Δεδομένων των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων λειτουργεί εδώ και καιρό στην διεύθυνση http://ypeka.plexscape.com/Default.aspx . Σε αντίθεση με άλλους δήμους ο στην βάση δεν δεδομένων δεν υπάρχουν στοιχεία για καμία από τις τρεις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων του δήμου. Οι άλλοι δήμοι έχουν αποστείλει και καταχωρήσει τα τεχνικά και λειτουργικά στοιχεία των εγκαταστάσεων του και αναλυτικά αποτελέσματα από τους δειγματοληπτικούς έλεγχους που κάνουν. Ο δικός μας όχι.

Προσφατα το ΥΠΕΚΑ με εγκύκλιο του εδωσε εντολή σε όλα τα αρμόδια όργανα για την πιστή εφαρμογή της  Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ οπως ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με την Κ.Υ.Α. 5673/400/1997 (Φ.Ε.Κ. 192Β/14-3-1997), με τίτλο ''Μέτρα και Όροι για την επεξεργασία των Αστικών Λυμάτων'. . Έχει ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις της διάθεσης ανεπεξέργαστων ή ανεπαρκώς επεξεργασμένων λυμάτων και των παραπροϊόντων τους.

Τα λειτουργικά δεδομένα αξιολογούνται και ελέγχονται για κάθε εγκατάσταση καθώς και η συμμόρφωση τους με τις επιταγές της νομοθεσίας περί επεξεργασίας και διάθεσης αστικών λυμάτων που παρουσιαζονται στο παρακάτω πίνακα.

Υποχρεώσεις των ΕΕΛ για ελέγχους των εκροών τους

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.