powered by Surfing Waves

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Σε εξέλιξη η διοικητική αναδιάρθρωση: "Είμαστε στην αρχή και επιδιώκουμε να φτάσουμε στη μέση"

Την ικανοποίησή του για την πορεία της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλλεται σχετικά με τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, χαιρετίζοντας τις εργασίες της ημερίδας για την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, με στόχο την επίσπευση του έργου της αξιολόγησης των δομών των υπουργείων, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο κ. Μανιτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη διοικητική μεταρρύθμιση, καθώς, όπως είπε, μέσα σε τρεις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης υπάρχουν τα πρώτα απτά και συγκεκριμένα δείγματα αυτής της προσπάθειας, «σε δημόσια κείμενα και εκτενείς εκθέσεις, αξιολογήσεις τεκμηριωμένες, που ανταποκρίνονται σε κριτήρια και σε στόχους δημοσιονομικούς, προγραμματισμού θέσεων διοικητικού προσωπικού και αναδιάρθρωσης διοικητικών μονάδων».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισήμανε ότι «έχοντας ως οδηγό, κριτήρια και στόχους επιστημονικά, θα καταλήξουμε σε οργανογράμματα που θα πάρουν στο τέλος τη νομική μορφή ενός οργανισμού με Προεδρικό Διάταγμα. Στην προκειμένη περίπτωση, η διοικητική μελέτη προηγείται, ο νόμος ακολουθεί».

Πρόσθεσε ότι «είμαστε στην αρχή και επιδιώκουμε να φτάσουμε στη μέση. Οι εκθέσεις αξιολόγησης θα είναι εσαεί κτήμα της διοίκησης, ένα διοικητικό προηγούμενο που θα έχει καταγραφεί στη θεσμική της μνήμη».

Χαρακτήρισε καινοτομία το γεγονός ότι η διοικητική μεταρρύθμιση ξεκίνησε αυτή τη φορά και βαδίζει με συνέπεια πάνω σε μεθοδολογικά χνάρια και σε τεχνογνωσία, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, μας ταιριάζει και έχει σαφώς στρατηγικούς στόχους: διοίκηση, ριζικά και ορθολογικά αναδιαρθρωμένη, οικονομική, αποτελεσματική και αποδοτική, μετά από συστηματική αξιολόγηση δομών και προσωπικού.

«Μία διοικητική μεταρρύθμιση», συμπλήρωσε, «που καλείται να πραγματοποιήσει και να εγκολπωθεί η ίδια η διοίκηση και οι υπάλληλοί της, που οφείλει να εμπνέει εμπιστοσύνη στον πολίτη και στις επιχειρήσεις. Να γίνει μια διοίκηση αξιοκρατική, πολιτικά ουδέτερη, ανεπηρέαστη κομματικά, απεξαρτημένη από εξωθεσμικές, άνομες ή φαυλοκρατικές, φιλοκυβερνητικές ή φιλοαντιπολιτευτικές παρεμβάσεις, οι οποίες αλλοιώνουν τη δημόσια αποστολή της, πλήττουν την ισότητα των πολιτών ενώπιον του νόμου και το κύρος του δημοσιοϋπαλληλικού λειτουργήματος».

Ο κ. Μανιτάκης έδωσε έμφαση στο ότι το εγχείρημα της μεταρρύθμισης του δημοσίου ετοιμάζεται και σχεδιάζεται από την ίδια τη διοίκηση, από άξια στελέχη, που εργάζονται χωρίς ωράριο και πρόσθετη αμοιβή, χωρίς να κοστίσει στον Έλληνα φορολογούμενο και τόνισε ότι «αυτό το τελευταίο και αξιέπαινο και θέλω να το εξάρω ενώπιον της ελληνικής και αλλοδαπής κοινής γνώμης, που βομβαρδίζεται από σχόλια μονόπλευρα, απαξιωτικά για τον Έλληνα δημόσιο υπάλληλο».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επανέλαβε ότι η αξιολόγηση των δομών των υπουργείων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2012, ενώ τα οργανογράμματα και τα Προεδρικά Διατάγματα θα έχουν περατωθεί και τυπικά στις αρχές του επόμενου έτους.

Όπως εξήγησε, η αξιολόγηση των δομών έχει γίνει βάσει κριτηρίων και μεθοδολογίας που ανέπτυξε η Ομάδα Συντονισμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της γαλλικής Κυβέρνησης και της Task Force.

Τα κριτήρια αυτά είναι:


- Η αξιολόγηση των ασκουμένων αρμοδιοτήτων, όπου εξετάζεται κατά πόσο η υπηρεσία που παρέχει κάθε οργανωτική μονάδα δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τους πολίτες και το επιχειρηματικό περιβάλλον καθώς και εάν υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων με άλλες φορείς.

- Η αξιολόγηση της αποδοτικότητας των οργανωτικών μονάδων, εάν, δηλαδή, ο σχεδιασμός των μονάδων, όπως αποτυπώνεται στο οργανόγραμμα, είναι ο βέλτιστος από λειτουργικής απόψεως.

- Η αξιολόγηση διαδικασιών, κατά πόσο, δηλαδή, η λειτουργία της εκάστοτε δομής επιτρέπει την άμεση απόκριση στις απαιτήσεις των πολιτών.

- Η αξιολόγηση της συμβατότητας των δομών με τους αρχικούς λειτουργικούς στόχους, βάσει ποσοτικών δεδομένων για τις λειτουργικές δαπάνες, τη διαφάνεια στη δημοσιονομική διαχείριση και τη δυνατότητα μείωσης του κόστους.

- Η δυνατότητα κατάργησης ή και συγχώνευσης υπηρεσιακών μονάδων ή εποπτευόμενων φορέων που δεν έχουν, πλέον, λόγο ύπαρξης.


Με την περάτωση του έργου της αξιολόγησης των δομών το υπουργείο θα καταλήξει, σε διαπιστώσεις που συνδέονται με τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας (άρα θα υπάρξει οπωσδήποτε μετρήσιμη εξοικονόμηση πόρων), σε έναν προγραμματισμό του προσωπικού (staffing plan), ο οποίος θα τηρηθεί και σε αισθητή μείωση των διοικητικών δομών, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει ή και ξεπερνά το 50%.

Ο κ. Μανιτάκης παραδέχθηκε ότι η διαδικασία της αξιολόγησης δομών και προσωπικού «συναντά μεγάλα, όχι όμως ανυπέρβλητα, εμπόδια», τα οποία οφείλονται, όπως υποστήριξε, σε «ιστορικές παθογένειες της ελληνικής διοίκησης αλλά και σε δυσκολίες που ανακύπτουν καθώς προχωρά το έργο της αξιολόγησης». 'Αλλωστε, όπως είπε «καμία μεταρρύθμιση δεν προχωρά χωρίς εμπόδια και δυσχέρειες».

Τα σημαντικότερα προβλήματα, κατά τον υπουργό, είναι η έλλειψη στοιχείων σχετικά με την αποδοτικότητα των οργανικών μονάδων, κάτι που ισχύει και για τον προγραμματισμό του προσωπικού στις νέες οργανικές μονάδες. «Συνεπώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τον αριθμό και τα προσόντα των υπαλλήλων που είναι αναγκαίοι για την εκπλήρωση της αποστολής κάθε δομής. Γι' αυτό ενσωματώνουμε στον σχεδιασμό της αξιολόγησης τις αναγκαίες αυτές διαδικασίες, που θα συμπληρώσουν ουσιαστικά την αξιολόγηση των δομών», τόνισε.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, προβλήματα εντοπίζονται και στην πολυνομία και κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων, μεταξύ μεγάλου αριθμού φορέων της κεντρικής και αποκεντρωμένης διοίκησης, αλλά και στην επείγουσα δημοσιονομική προσαρμογή που επιχειρεί αυτή τη στιγμή η χώρα. «Οι περιορισμοί στις προσλήψεις με τη σχέση 1/5 ή 1/10 και μειώσεις ετήσιες 10% στους εποχικά προσλαμβανόμενους μας δυναστεύουν κυριολεκτικά», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στη συμβολή των Γάλλων εμπειρογνωμόνων και τη συνδρομή της Task Force, ενώ, τόνισε με έμφαση ότι «η διοικητική μεταρρύθμιση είναι ένα έργο μακροχρόνιο και εξαιρετικά δύσκολο, που προϋποθέτει τη συνδρομή παραγόντων και όρων που ξεπερνούν την ίδια και χρειάζεται κλίμα εργασιακής ασφάλειας και ειρήνης, πολιτική σταθερότητα και διακομματική στήριξη και συναίνεση στους βασικούς της άξονες και κατευθύνσεις».

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.