powered by Surfing Waves

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού των ψαριών αναμένεται από τη δημιουργία τεχνητού υφάλου

Κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού των ψαριών στον Θερμαϊκό Κόλπο αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη από την προστασία του παράκτιου πλούτου αναμένονται από τη δημιουργία του τεχνητού υφάλου στη θαλάσσια περιοχή Κίτρους του νομού Πιερίας.
Μετά από χρόνια προεργασίας, η αντιπεριφέρεια ανακοίνωσε την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης για το έργο που θα υλοποιηθεί με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας.

Συγκεκριμένα, ο τεχνητός ύφαλος προτείνεται να εγκατασταθεί στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται στα παράλια του Κίτρους, βορειοανατολικά του Ακρωτηρίου Αθερίδα. Η ακτή επηρεάζεται εποχιακά από το κρύο ρεύμα των υδάτινων μαζών που καταλήγουν εκεί από τα μεγάλα ποτάμια του κόλπου Θεσσαλονίκης. Ο ύφαλος, που θα δημιουργηθεί από κυβόλιθους και πυραμίδες, θα αποτελέσει το καινούριο «σπίτι» για τους πληθυσμούς των ψαριών αλλά και το απαραίτητο «καταφύγιο» για την εναπόθεση των αυγών μεγάλου αριθμού θαλάσσιων ειδών. Επιπλέον οφέλη θα είναι η αύξηση της βιοποικιλότητας, η δημιουργία νέων τροφικών πλεγμάτων και η προστασία των αυτοχθόνων ειδών μέσω της δημιουργίας προστατευόμενης ζώνης.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός του έργου για την επιστημονική παρακολούθηση της λειτουργίας του τεχνητού υφάλου για τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασής του.


Θεμέλιος λίθος για τον αλιευτικό τουρισμό ήταν η κατασκευή παρόμοιου  Τεχνητού Υφάλου στην Κάλυμνο το 2005.


Βασικός στόχος του έργου η προστασία ορισμένων θαλάσσιων βιοτόπων, (Ποσειδώνια λιβάδια), η αναβάθμιση του οικοσυστήματος καθώς και η αύξηση των αλιευτικών ιχθυαποθεμάτων στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα η ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού αποτελεί μια εναλλακτική επαγγελματική δραστηριότητα για τους αλιείς και είναι ένας επιπλέον πόλος έλξης για τους επισκέπτες καθώς η αλιεία στην περιοχή αποτελεί την πολιτιστική της κληρονομιά.

Ο Τεχνητός Ύφαλος είναι ένα σύνολο φυσικών και τεχνητών ογκόλιθων, προκατασκευασμένων από τσιμέντο, οι οποίοι βυθίστηκαν με σκοπό τον τεχνητό εποικισμό διαφορετικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Η περιοχή που κατασκευάστηκε είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη παράκτια περιοχή, γνωστή για την πλούσια αλιευτική της δραστηριότητα, κυρίως από το στόλο της Καλύμνου, ο οποίος διαθέτει 500 περίπου αλιευτικά σκάφη, από τα οποία το 85% χρησιμοποιεί παράκτιες μεθόδους αλιείας (δίχτυα-παραγάδια).

Η αύξηση των ιχθυαποθεμάτων και των τοπικών προϊόντων αλιείας προσδώσε μια επιπλέον δυνατότητα προσέλκυσης επισκεπτών.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής του, στα πλαίσια του αλιευτικού τουρισμού, οεπισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει, να συμμετάσχει στην όλη διαδικασία του ψαρέματος και να καταλήξει στην παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων από τα αλιεύματα που ο ίδιος έπιασε.






Με την ολοκλήρωση του έργου του τεχνητού υφάλου, σε τακτά χρονικά διαστήματα, γίνεται επιστημονική παρακολούθηση της εποίκισής του και τ’ αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά!!!







Ο Τεχνητός Ύφαλος Καλύμνου κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση από το Γ’ ΚΠΣ και ολοκληρώθηκε το 2005. Φορέας διαχείρισης είναι ο Σύλλογος Παράκτιας Αλιείας «Η Υπαπαντή», με πρόεδρο τον κ. Γεώργιο Κατσοτούρχη.

Στην πραγματοποίηση των απαιτούμενων έργων, (λιμενικών καταφυγίων, τροποποίηση σκαφών, δημιουργία και βελτίωση τεχνικών υποδομών κέντρων διανυκτέρευσης και εστίασης κ.α.), εστιάζεται το Δ' ΚΠΣ στην Κάλυμνο, με κύριο στόχο τον αλιευτικό τουρισμό.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.