powered by Surfing Waves

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Στα δικαστήρια ο δήμος για τα τραπεζοκαθίσματα του ημετέρου της πλατείας Μαντουδίου.


Μετά από 24 χρόνια ο δήμος και κατόπιν εορτής θα πάει στα δικαστήρια για να διεκδικήσει ιδιόκτητο χώρο στην πλατεία Μαντουδίου οπου συνεχίζεται ο πόλεμος για τα τραπεζοκαθίσματα του ημετέρου

Σε όλους είναι γνωστή η επιμονή αντιδημάρχου να εξασφαλίσει χώρο για τα τραπεζοκαθίσματα ημετέρου στην πλατεία Μαντουδίου, αρχίκα με το γκρέμισμα μέρους της πλατείας, μετά με απαλλοτρίωση  γειτνιάζοντος ιδιόκτητου χώρου και τώρα επανέρχονται στο θέμα με ένα νέο επινόημα που θα κοστίσει στυο δήμο πάνω από 150.000 Ευρώ. 


Στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου είχα προ-ανακοινωθεί ότι θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο αιτήσεις  των Παλιάτσου –Στεργίου (γεινονικές ιδιοκτησίες),Αντι αυτού ομως ο δήμαρχος  με καθυστέρηση 24 ετών, παρουσίασε πολεοδομική μελέτη του 1988 στη οποία φαίνεται οτι ο ιδιοκτητος χώρος 176 τ.μ. στην πλατεία Μαντουδίου είχε χαρακτηριστεί κοινόχρηστος τότε. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να διεκδικήσει το χώρο αυτό δικαστικά


Αυτοδίκαιη ανάκληση
Ως γνωστόν όμως ο κοινόχρηστος χαρακτήρας ενός χώρου  αποκτάται από τη συντέλεση της απαλλοτρίωσης, δηλαδή από την καταβολή του δικαστικώς καθορισθέντος ποσού αποζημίωσης στους δικαιούχους.  Mε την απόφαση   ΣτΕ 4452/2010  και γνωμοδοτηση του ΝΣΚ σε αυτη την περίπτωση εχει γίνει αυτοδίκαιη ανάκληση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής πλήρους αποζημίωσης από το δήμο  προς τους ιδιοκτήτες.  Ο δήμος έχει χάσει τα δικαιώματα του σε αυτό το χώρο και άδικα πετάει τα λεφτά του σε δικηγόρους για να εξυπηρετήσει τον ημέτερο.

Δυο μέτρα και σταθμά

Γιατί η οικονομική επιβάρυνση του Δήμου για να εξασφαλίσει το  χώρο του Σκουμπρή,  αποτελεί προτεραιότητα ενώ σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις ήταν λόγος αποδέσμευσης;


Στις 22/8/12 το Δημοτικό Συμβούλιο αποχαρακτήρισε - αποδέσμευσε το χώρο στο Ο.Τ. Γ 125 του Σχεδίου Πόλεως Μαντουδίου που ήταν χαρακτηρισμένος για «Χώρος Στάθμευσης Αυτοκινήτων» και την απόδοση αυτού στους ιδιοκτήτες του (τον κ. Τσαρπαλιά) σαν οικοπεδική έκταση. Παρόμοια στις 1/10/12 το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε για τους ίδιους λόγους τον  αποχαρακτηρισμό-αποδέσμευση  χώρου χαρατηρισμένου σαν κοινόχρηστου  στο Ο.Τ. Γ73  του Σχεδίου Πόλης Μαντουδίου και την απόδοση του στους ιδιοκτήτες (Μπουρνιώτη) σαν οικοπεδική έκταση με  κύριο επιχείρημα  του δήμου ότι  "η όποια οικονομική επιβάρυνση του Δήμου για να εξασφαλίσει και αυτό το  χώρο, δεν αποτελεί προτεραιότητα".

Περίεργα το αιτιολογικοόκαι στις δυο παραπάνω περιπτώσεις ήταν διαφορετικό από αυτό που ακολουθήθηκε για το κ. Σκουμπή και είχε ως εξής. Απο τα δημοσιευμένα πρακτικά. κ. Τζαχρήστος "Κύριοι σύμβουλοι,με την έγκριση του σχεδίου Πόλης Μαντουδίου  που έγινε την 1-2-1989 και δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 46 τεύχος Δ΄ ο μελετητής δέσμευσε κάποιους οικοπεδικούς ιδιόκτητους χώρους, προκειμένου μελλοντικά να χρησιμοποιηθούν για Κοινωφελείς σκοπούς (όπως κατασκευή Σχολείων χώρων στάθμευσης κ.λ.π.) καθώς και Κοινόχρηστους χώρους για πάρκα πλατείες, παιδικές χαρές κ.λ.π.
Οι εν λόγω χώροι θα έπρεπε σύμφωνα με την κείμενη πολεοδομική Νομοθεσία να αποζημιωθούν καταβάλλοντας στους ιδιοκτήτες αυτών τα προβλεπόμενα χρηματικά ποσά, ώστε να περιέλθουν εν συνεχεία στην κυριότητα του Δήμου.
Παρότι έχουν περάσει 22 και πλέον χρόνια από την έγκριση του σχεδίου Πόλης Μαντουδίου, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ούτε έχει προβλεφθεί να γίνει στο άμεσο μέλλον.
Ο χώρος στο Ο.Τ. Γ73 που είναι χαρακτηρισμένος ως Κοινόχρηστος χώρος  και αφορά το θέμα που συζητάμε, δεν κρίνεται απαραίτητος για το σκοπό που θα εξυπηρετήσει μελλοντικά όπως (κατασκευή πάρκου, πλατείας κ.λ.π.) διότι σε πολύ μικρή απόσταση υπάρχει τέτοιος χώρος και ως εκ τούτου η όποια οικονομική επιβάρυνση του Δήμου για να εξασφαλίσει και αυτό το  χώρο, δεν αποτελεί προτεραιότητα.
Για το λόγο αυτό και κατόπιν της αιτήσεως του Μπουρνιώτη Γεωργίου του Χρήστου, ο οποίος είναι ένας εκ των ιδιοκτητών του χώρου στο Ο.Τ. Γ 73  που είναι χαρακτηρισμένος για ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΡΟΣ», προτείνεται να παρθεί απόφαση για τον αποχαρακτηρισμό-αποδέσμευση του χώρου και την απόδοση αυτού στους ιδιοκτήτες του ως οικοπεδικής έκτασης
."



Περιμένουμε  να δούμε τι καινούργιο  σκαρφιστεί τώρα ο κ. αντιδήμαρχος.


Τα πρακτικά της συζήτησης όπως δημοσιέυτηκαν στο Διάυγεια 

κ. Ψαρρός:  Κύριοι σύμβουλοι,η οικογένεια Σκομπρή και συγκεκριμένα οι :  Σκομπρή Μαρία, Σκομπρής Νίκος, Σκομπρής Παναγιώτης, Σκομπρής Κώστας  και Σκομπρής Δημήτρης ,είναι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου (οικοδομής) με ισόγεια  κατάστημα που έχει πρόσωπο στην κεντρική πλατεία Μαντουδίου.
Οι προαναφερθέντες με προσφυγή τους στην Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης που εδρεύει στην Λάρισα ζήτησαν ένα μέρος της  πλατείας ,η οποία έχει διαμορφωθεί δυνάμει του Προεδρικού Διατάγματος  περί έγκρισης πολεοδομικής μελέτης της κοινότητας Μαντουδίου που
δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 46 του Δ΄Τεύχους την 1η Φεβρουαρίου 1989,  επιφάνειας 176 τετραγωνικών μέτρων ότι είναι τμήμα της περιουσίας τους.
Με το αρίθμ. 4676/13-7-2012 έγγραφο της Δ/νσης Περιβάλλοντος και  Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας απορρίφθηκε το συγκεκριμένο αίτημα.
Οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες προσέφυγαν κατά της συγκεκριμένης απόφασης ενώπιον του Τριμελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας και αναμένεται  εκδίκαση της υπόθεσης.
Ο Δήμος με την υπ΄αρίθμ. 12850/16-10-2012 έγγραφο του ζήτησε από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων που έχουν πρόσωπο στην κεντρική πλατεία  Μαντουδίου να υποβάλλουν τοπογραφικά διαγράμματα σύμφωνα με τα οποία θα ζητούν την χρήση κοινοχρήστου χώρου για τοποθέτηση
τραπεζοκαθισμάτων .
Οι ιδιοκτήτες του καταστήματος Σκομπρή Μαρία, Σκομπρής Νίκος, Σκομπρής Παναγιώτης, Σκομπρής Κώστας και Σκομπρής Δημήτρης με την αρίθμ. πρωτ, 13521/25-10-2012 επιστολή τους μας γνωστοποίησαν ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι ιδιοκτησία τους και μάλιστα μας παρατηρούν να αποφύγουμε κάθε αυθαίρετη ενέργεια επ΄αυτού.
Η κεντρική πλατεία Μαντουδίου είναι διαμορφωμένη πριν από πολλές δεκαετίες με την συγκεκριμένη μορφή και μάλιστα η Πολεοδομική Μελέτη που εγκρίθηκε το 1988 σαφώς προσδιορίζει τα όρια κοινοχρήστων χώρων. Οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες ισχυρίζονται ότι ουδέποτε έχουν αποζημιωθεί για το χώρο αυτό που θεωρούν ιδιοκτησία τους .
Ο Δήμος πρέπει να αναθέσει σε δικηγόρο ,προκειμένου να υπερασπιστεία συμφέροντα του Δήμου κατά την εκδίκαση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και παράλληλα να εκπροσωπεί το Δήμο σε οποιαδήποτε πράξη παράνομη κι αυθαίρετη προβούν επί του συγκεκριμένου χώρου.
Εάν η οικογένεια Σκομπρή επιμείνουν ότι ο συγκεκριμένο χώρος της διαμορφωμένης πλατείας αποτελεί τμήμα της ιδιοκτησίας τους θα πρέπει να  προσφύγουν στη δικαιοσύνη και να υπάρξει σχετική απόφαση. Έως τότε ο  Δήμος θεωρεί ότι ο χώρος είναι κοινόχρηστος και έτσι θα τον διαχειρίζεται.



Καντζούρας Ιωάννης: Δεν αντιλέγω ότι τα παιδιά του Σκομπρή έκαναν χρήση  του χώρου χωρίς να πληρώνουν. Για το σχέδιο πόλης Μαντουδίου υποβλήθηκαν τετρακόσιες και πλέον ενστάσεις γιατί από την μεριά τους δεν υποβλήθηκε .Εδώ και πενήντα χρόνια η πλατεία Μαντουδίου έχει όπως
ακριβώς και σήμερα. Πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθήσουν την νόμιμη διαδικασία.
Λιαγκάκης Ευστάθιος: Σαράντα χρόνια δεν ήξερα ότι ο χώρος είναι ιδιόκτητος. Αφού έγινε διοικητική πράξη το 1988και χαρακτηρίστηκε κοινόχρηστος γιατί ο  Δήμος δεν ζήτησε να πληρώσουν για την χρήση του. Ζητούν να κτίσουν η απλά να εξασφαλίσουν την ιδιοκτησία τους.

Κουτσουράς Σταύρος: Φέρτε το σχέδιο πόλης Μαντουδίου να το δούμε στην  ολότητα του και όχι μεμονωμένα όπως η απόφαση 180/2012 που ανέφερε ο δικηγόρος κ. Ανδρέου. Γιατί θα φανεί ότι μεροληπτούμε.

Μουστάκας Νικόλαος: Η υπόθεση είναι νομικό θέμα. Αφού εκκρεμεί στα Ελληνικά Δικαστήρια γιατί δεχθήκαμε την αίτηση και την συζητάμε.

Το Δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε  την αναγκαιότητα ορισμού δικηγόρου προκειμένου να υπερασπιστεί τα   συμφέροντα του Δήμου κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και παράλληλα να εκπροσωπεί το Δήμο σε οποιαδήποτε πράξη  παράνομη κι αυθαίρετη προβούν επί του συγκεκριμένου χώρου οι φέροντες  ως ιδιοκτήτες της οικογένειας Σκομπρή.




Μέρος του πολεοδομικού σχεδίου Μαντουδίου του 1988 (πλατεία=κόκκινη βούλα δεξιά κάνε κλικ)

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.