powered by Surfing Waves

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Ξεσηκώθηκαν οι αγρότες για τον αγωγό αερίου που περνάει μέσα απο τα χωράφια τους. Ο δήμος γνώριζε αλλά δεν ενημέρωσε.

Η κατασκευή αγωγού υψηλής πίεσης θα τραυματίσει το τοπίο με μια ζώνη ασφαλείας πλάτους 8 μέτρων που θα διασχίσει τους κάμπους Κηρίνθου και Μαντουδίου (ζώνες γης υψηλής παραγωγικότητας). Στην ζώνη ασφαλείας απαγορεύεται η φύτευση δέντρων (ελιές, κλπ) και το όργωμα. 



Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Mantoudi News έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των αγροτών για την διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου μέσα από καλλιεργήσιμες εκτάσεις του κάμπου Φαράκλας Μετοχίου,Κηρίνθου και Μαντουδίου. Ζητούν από το δημοτικό συμβούλιο να μην εγκρίνει την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αγωγού αν δεν αλλάξει η διαδρομή του αγωγού.

  

Η διαδρομή του αγωγού έχει οριστικοποιηθεί και η περίοδος διαβούλευσης τελείωσε.

 Το πρόβλημα είναι ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΣΦΑ η διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου έχει οριστικοποιηθεί. 

Επίσης η Επιτροπή Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας με την αριθ. 132980/932/5-12-2012 εντολή της, ξεκίνησε την διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης ΜΑΥΡΟΜΑΤΤΙ-ΛΑΡΥΜΝΑ-ΜΑΝΤΟΥΔΙ και έστειλε πρόσκληση στο δήμο μας να αποστείλει τις απόψεις του. Η διαβούλευση ξεκίνησε στις 5/12/2012 και έληξε την 5/1/2013 . Η συζήτηση στο Δ.Σ. αφορα την ΜΠΕ και όχι την διαδρομή του αγωγού που έχει οριστικοποιηθεί σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ . Εφόσον και έχει λήξει η περίοδος διαβούλευσης   η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο έχει στόχο να αντικρούσει την απρόσμενη  ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου  Λοκρών για τον αγωγό.

Από όσο είναι γνωστό  δήμος ήταν σε στενή συνεργασία με το ΔΕΣΦΑ και το δασαρχείο Λίμνης  εδώ και καιρό για το σχεδιασμό της διαδρομής του αγωγού . Όπως φαίνεται "ξέχασε" να ενημερώσει τους άμεσα θιγόμενους αγρότες.

Το θέμα  της ΜΠΕ του αγωγού συζητείται την Δευτέρα 18/2/13 στο δημοτικό συμβούλιο στο Μαντούδι και οι αγρότες θα είναι εκεί.


Πως επηρεάζονται οι αγρότες

Ζώνη ασφαλείας 8 μέτρα
Αναλυτικά, ο ΔΕΣΦΑ γνωστοποιεί την νομοθεσία που ισχύει για δίκτυο φυσικού αερίου υψηλής πίεσης και προβλέπει τα εξής:

-Σε ζώνη πλάτους τεσσάρων μέτρων αριστερά και τεσσάρων μέτρων δεξιά από τον άξονα του αγωγού δεν επιτρέπεται κάθε είδους υπόγεια εγκατάσταση, η τοποθέτηση παράλληλα ή κάθετα κάθε είδους σωληνώσεων, οι οποίες απαιτούν εκσκαφή πάνω από 0,5 μ., η ανόρυξη φρεάτων ή τάφρων, η δημιουργία νέων αγροτικών οδών, η φύτευση δένδρων των οποίων το ριζικό σύστημα εισχωρεί σε βάθος μεγαλύτερο 0,60 μ., καθώς και η αλλοίωση της μορφολογίας της επιφάνειας του εδάφους με οποιονδήποτε τρόπο.

-Σε ζώνη πλάτους είκοσι 20 μέτρων αριστερά και είκοσι 20 μέτρων δεξιά από τον άξονα του αγωγού δεν επιτρέπεται κάθε είδους δόμηση ακινήτων είτε αυτά ευρίσκονται εντός είτε εκτός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως,

Ως εκ τούτου οποιοσδήποτε εκτελεί εργασίες πλησίον του δικτύου φυσικού αερίου θα πρέπει προηγουμένως να έχει ενημερωθεί εγκαίρως ο ΔΕΣΦΑ Α. Ε., προκειμένου να επιβλέψει τις εργασίες, να δώσει σχετικές οδηγίες και να εκδώσει άδεια εκσκαφής αν απαιτείται.

Ο αγωγός φυσικού αερίου κατά την διαδρομή του  θα σημαίνεται με πινακίδες, χρώματος πορτοκάλι, επί στύλων με αναγραφή «40 μέτρα -επικίνδυνη ζώνη».


Ζώνη εργασίας 20 μέτρα
Η κατασκευή του Έργου διεξάγεται πάνω σε συγκεκριμένη ζώνη εργασίας 20 μέτρων, μέσα στην οποία πασσαλώνεται ο γεωμετρικός άξονας, διανοίγεται η τάφρος υποδοχής, εκτελούνται οι συγκολλήσεις των αγωγών, οι επιχώσεις, ο καταβιβασμός και οι επιθεωρήσεις των προς εγκατάσταση τμημάτων της σωληνογραμμής. Ειδικότερα για δασικές εκτάσεις και πολυετείς καλλιέργειες η ζώνη εργασίας μειώνεται στα 16 μέτρα. Η διάνοιξη της ζώνης εργασίας υλοποιείται με διενέργεια σύστασης δουλείας κατά μήκος της Χάραξης με δεδομένο το πλάτος της ζώνης εργασίας, βάσει κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων.

Αποζημίωση


Ο ΔΕΣΦΑ, κατά την διέλευση του αγωγού από καλλιεργούμενες περιοχές, αποζημιώνει τα εξής:

-Αποζημίωση επικειμένων (Row damages) .Ο ΔΕΣΦΑ αποζημιώνει το 100%της αξίας των επικειμένων. Η αποζημίωση δίδεται στον ιδιοκτήτη.

– Αποζημίωση διέλευσης γης (ROW leasing). Ο ΔΕΣΦΑ αποζημιώνει κατά 25% της αξίας γης,για την ζώνη εργασίας

– Αποζημίωση «ηρτημένης» εσοδείας (loss of crops).  Ο ΔΕΣΦΑ αποζημιώνει το 100%της απώλειας της ηρτημένης εσοδείας. Η αποζημίωση δίδεται στον καλλιεργητή.  Για τον υπολογισμό λαμβάνεται υπόψη η ποικιλία, η παραγωγικότητα και η ηλικία των συγκεκριμένων καλλιεργειών



Ο συλλογος kireas.org δημοσίευσε στο διαδίκτυο ένα χάρτη google με την διαδρομή του αγωγού


Προβολή Χάρτης Αγωγου Φυσικού Αερίου



0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.