powered by Surfing Waves

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Αναγκαίος ο θεσμός του Περιφερειακού Διαμεσολαβητή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη


Την αναγκαιότητα του θεσμού του Περιφερειακού διαμεσολαβητή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη επισημαίνει στην ετήσια έκθεση της η Περιφερειακή Συμπαραστάτης του πολίτη και της επιχείρησης στην Αττική. Στην πολυσέλιδη έκθεσή της η Μαρία Παπασπύρου υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με σειρά ψηφισμάτων, του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρώπης ο θεσμός των περιφερειακών Διαμεσολαβητών / Συνηγόρων είναι απαραίτητος για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Στην έκθεση παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων υποθέσεις που εξετάστηκαν κατά τη περίοδο του 2012, ενώ γίνεται ειδική αναφορά για τα θέματα της διαθεσιμότητας και της δεινής οικονομικής θέσης που έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στο δημόσιο μετά τη θέσπιση των μειώσεων σε μισθούς και επιδόματα.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά στη διαθεσιμότητα στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Με αυτό το δεδομένο οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται από την κεντρική διοίκηση θα πρέπει πρώτα να έχουν τουλάχιστον συζητηθεί με τους δήμους και τις περιφέρειες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πριν από κάθε διαδικασία εξόδου εργαζομένων από τις υπηρεσίες η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει λάβει υπόψη τις επισημάνσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναφορικά με τις καταγγελίες που έγιναν από εργαζόμενους στη περιφέρεια, σχετικά με τις μειώσεις μισθών και επιδομάτων, στην έκθεση παρουσιάζεται το σκεπτικό σύμφωνα με το οποίο πραγματοποιήθηκαν οι σχετικές περικοπές και υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση προσφυγών των πολιτών στα δικαστήρια είναι αρμόδια να εξετάσουν τη συνταγματικότητα όλων των μέτρων που επιβάλλουν τα Μνημόνια και περαιτέρω την συμβατότητα αυτών με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά η Έκθεση.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.