powered by Surfing Waves

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας


Το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας – Vagonetto είναι ένα θεματικό πάρκο, μοναδικό στον ελληνικό χώρο και βρίσκεται στο διάσελο Γκιώνας και Παρνασσού, στο 51ο χλμ. της εθνικής οδού Λαμίας-Άμφισσας, μέσα στο χώρο των εγκαταστάσεων της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.

Στόχος του Μεταλλευτικού Πάρκου Φωκίδας είναι, όχι μόνο να παρουσιάσει τους χώρους λειτουργίας ενός μεταλλείου, αλλά να ενημερώσει, να ψυχαγωγήσει και να εκπαιδεύσει τις καινούργιες γενιές πάνω στην ιστορία εκμετάλλευσης του βωξίτη και των ανθρώπων που εργάστηκαν σε αυτό, τιμώντας και προβάλλοντας τη μεταλλευτική ιστορία της Φωκίδας.

H ιδέα για τη δημιουργία του γεννήθηκε από τους ίδιους τους ανθρώπους που δούλεψαν στα μεταλλεία και θέλησαν να διαφυλάξουν και να εκθέσουν τις μνήμες του τόπου – άρρηκτα πλέον συνδεδεμένες με τη διαδικασία εξόρυξης του βωξίτη.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1998 από την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.(πρώην Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλευμάτων και Βαρυτίνης) στο χώρο των εγκαταστάσεων της εταιρείας, στο 51ο χλμ. της εθνικής οδού Λαμίας-‘Αμφισσας στη Φωκίδα και λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2003.

Η περιήγηση στο Vagonetto δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει βήμα-βήμα τη διαδικασία εξόρυξης του βωξίτη. Η γνωριμία με την ιστορία του βωξίτη ξεκινά από το παλιό μεταλλείο, τη Στοά 850, συνεχίζεται με την περιήγηση στον Εκθεσιακό Χώρο Μεταλλευτικής Ιστορίας και τη διαδραστική επίσκεψη στην Πτέρυγα Ψηφιακής Τεχνολογίας και ολοκληρώνεται με μια βόλτα στην Υπαίθρια Έκθεση Μηχανημάτων.

Η περιήγηση στο Vagonetto δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει βήμα-βήμα τη διαδικασία εξόρυξης του βωξίτη. Η γνωριμία με την ιστορία του βωξίτη ξεκινά από το παλιό μεταλλείο, τη Στοά 850, συνεχίζεται με την περιήγηση στον Εκθεσιακό Χώρο Μεταλλευτικής Ιστορίας και τη διαδραστική επίσκεψη στην Πτέρυγα Ψηφιακής Τεχνολογίας και ολοκληρώνεται με μια βόλτα στην Υπαίθρια Έκθεση Μηχανημάτων.

Εντυπωσιακή και πρωτότυπη εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησαν οι μαθητές/τριες της Β΄ Τάξης του 4ου Γυμνασίου Χαλκίδας την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013, στο Πρότυπο Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας (Βωξίται Παρνασσού) στο 51ο χιλ Λαμίας – Άμφισσας.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος της Γεωγραφίας ( Γεωλογική εξέλιξη Ευρώπης – Ελλάδας ). Εξήντα μαθητές/τριες και τρείς συνοδοί καθηγητές ( Καπέτης Δημήτρης – Σκυλογιάννη Αφροδίτη – Κωνσταντίνου Παρασκευή ) μαζί με τον Διευθυντή του Γυμνασίου κ Καπεντζώνη Ανδρέα, ξεναγήθηκαν στις στοές των ορυχείων, ζώντας για λίγο τις πραγματικές συνθήκες εργασίας των μεταλορύχων, αφού μετακινήθηκαν στο εσωτερικό της Στοάς 850 με ειδικό Vagonetto, ευρισκόμενοι 560 μ. στο εσωτερικό αυτής και 420μ. κάτω από την κορυφή του βουνού. Σε χαμηλή θερμοκρασία εντός και εκτός της Στοάς, καθώς το εξωτερικό τοπίο ήταν χιονισμένο και ομιχλώδες, φορώντας κράνη και στολές σε ένα επιβλητικό περιβάλλον με αρκετό σκοτάδι, τούνελ με προστατευτικά υποστηρίγματα και αρκετό νερό να διαπερνά την οροφή της στοάς, με ειδικά οπτιακουστικά εφέ, ξεναγήθηκαν περπατώντας προς την έξοδο της στοάς, ζώντας την χρονολογική εξέλιξη της διαδικασίας εξόρυξης του μεταλλεύματος από την αρχή δημιουργίας των μεταλλείων μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Μουσείο ορυκτών , τις νέες διαδραστικές αίθουσες προβολών με προβολές για την βιομηχανική επεξεργασία του βωξίτη, παρουσίαση ιστορικών αρχείων από τον τρόπο λειτουργίας των μεταλλείων, αφηγήσεις εργατών για την ζωή στα μεταλλεία, και ανάλυση της μετατροπής του μεταλλεύματος από πρωτογενές υλικό σε αλουμίνα και τα παράγωγα αυτής.

Επίσης επισκέφθηκαν και την υπαίθρια έκθεση μηχανημάτων επιφανειακής εξόρυξης του βωξίτη και αφού επέδωσαν αναμνηστικό προς τους υπεύθυνους του Vagonetto, σε ανάμνηση των επισκέψεων του σχολείου, αποχώρησαν ενθουσιασμένοι με εντυπωσιακές παραστάσεις από την συγκεκριμένη επίσκεψη τους

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.