Στο πλαίσιο του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» Θεματικός Άξονας 4 «Πλήρης Ενσωμάτωση του συνόλου του Ανθρώπινου Δυναμικού σε μια κοινωνία Ίσων Ευκαιριών» πρόσκληση 49, ο Δήμος Ρόδου συμμετείχε στην υποβολή πρότασης με Δικαιούχο το Ινστιτούτο Εργασίας Γ.Σ.Ε.Ε. – Περιφερειακό Δωδεκανήσου και συμπράττοντες φορείς το Δημοτικό Οργανισμό Πρόνοιας και την ΑΜΚΕ Πρωτοβουλία «Κοινόν Δωδεκανησίων».
Η πρόταση εγκρίθηκε και αφορά στη δημιουργία Ροδίτικου Δικτύου Κοινωνικών Παρεμβάσεων με τίτλο: «ΔΡΩ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ – ΖΩ ΠΟΙΟΤΙΚΑ».Μέσω του δικτύου θα ενισχυθούν με προσωπικό και λειτουργικές δαπάνες οι παρακάτω δομές:
1. Η δομή παροχής συσσιτίου του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας
2. Η Τράπεζα Χρόνου και Αγάπης του Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Ρόδου
3. Το Κοινωνικό Φαρμακείο της ΑΜΚΕ Πρωτοβουλία «Κοινόν Δωδεκανησίων», που λειτουργεί βάσει ειδικού συμφώνου Συνεργασίας με το Δήμο Ρόδου και το ΔΟΠ
Το Γραφείο Διαμεσολάβησης της ΑΜΚΕ Πρωτοβουλία «Κοινόν Δωδεκανησίων» που λειτουργεί μαζί με το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Ρόδου στο χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Δημοτικό Οργανισμό Πρόνοιας
Οι παραπάνω δομές που θα χρηματοδοτηθούν θα προσαρμόσουν τη λειτουργία τους στις προδιαγραφές της σχετικής πρόσκλησης.
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 2 έτη και συνολικό προϋπολογισμό 544.000€.
Για τη λειτουργία των Δομών θα δημιουργηθούν και θα χρηματοδοτηθούν 16 νέες θέσεις εργασίας για άνεργους νέους έως 30 ετών.
Συγκεκριμένα για τις ανάγκες των δομών του προγράμματος θα προσληφθούν άτομα με τις ακόλουθες ειδικότητες:
2 φαρμακοποιοί,
3 κοινωνικοί λειτουργοί
2 ανθρωπιστικών επιστημών
4 διοικητικοί
2 υπάλληλοι καθαριότητας και
3 στελέχη κουζίνας
Όπως είναι γνωστό οι συγκεκριμένες δομές λειτουργούν σήμερα παρέχοντας πολύτιμες υπηρεσίες στους κατοίκους του νησιού. Η ζήτηση για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες αυξάνει διαρκώς δεδομένων των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που βιώνει η κοινωνία μας.
Η δομή του συσσιτίου του ΔΟΠ έχει μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης με επιπλέον προσωπικό αλλά σημαντική είναι και η δυνατότητα που δίνεται μέσω του προγράμματος για τη στελέχωση των δομών που μέχρι σήμερα λειτουργούν με προσωπικό που εργάζεται σε εθελοντική βάση.
Καθοριστική για τη συμμετοχή του Δήμου μας στο πρόγραμμα ήταν η συνεργασία με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ χωρίς τη οποία δεν θα ήταν δυνατή η υποβολή της πρότασης λόγω των σχετικών προδιαγραφών.
Αναλυτικότερα οι δομές που θα ενισχυθούν μέσω του προγράμματος είναι:
Συσσίτιο
Ως γνωστόν, στο Δημοτικό Οργανισμό Πρόνοιας (ΔΟΠ) λειτουργεί η δομή του Συσσιτίου. Το συσσίτιο διανέμεται από το ΔΟΠ καθημερινά κατ’ οίκον σε άπορα, ηλικιωμένα και μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα της πόλεως Ρόδου. Παρασκευάζεται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις πληρώντας τους κανόνες υγιεινής. Ο χώρος είναι εξοπλισμένος με δύο ψυγεία, δύο καταψύκτες, επαγγελματικό φούρνο, επαγγελματική κουζίνα, νεροχύτες και επαγγελματικό βραστήρα. Το συσσίτιο χορηγείται στους ωφελούμενους, κατόπιν έρευνας κοινωνικής λειτουργού.
«Τράπεζα Χρόνου και Αγάπης»
Αποτελεί βασική επιδίωξη του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Ρόδου. Μέσω της δομής ο εθελοντής θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει σε αυτήν υπηρεσίες, χρόνο και δωρεές, με στόχο την κάλυψη αναγκών των συνανθρώπων του. Η Τράπεζα για να λειτουργήσει απαιτεί πέρα από «καταθέσεις» (προσφορές εθελοντών) και «αναλήψεις» (ανάγκες συνανθρώπων). Για το λόγο αυτό πραγματοποιείται διαρκής καταγραφή αναγκών από τη συνεργασία και τη δικτύωση τοπικών φορέων (δημόσιων, ιδιωτικών και μη κυβερνητικών και μεμονωμένων εθελοντών). Μέχρι σήμερα έχει δημιουργηθεί μια πρώτη βάση δεδομένων με εθελοντές διαφόρων ειδικοτήτων (ψυχολόγοι, δάσκαλοι, καθηγητές, διαιτολόγοι, κομμωτές, γιατροί, ελαιοχρωματιστές, μεταφορείς, κ.α.).
Κοινωνικό φαρμακείο
Η ΑΜΚΕ Πρωτοβουλία «Κοινόν Δωδεκανησίων» σε συνεργασία με το Δημοτικό Οργανισμό Πρόνοιας και το Δήμο Ρόδου, καθώς και τον Ιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο Ρόδου λειτουργεί από το Μάρτιο του 2012 το Εθελοντικό Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο. Σκοπός του είναι η παροχή υπηρεσιών σε άπορους, ανέργους και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στους τομείς της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Στεγάζεται στο Δημοτικό Ιατρείο του Αγ. Ιωάννη και διαθέτει τον απαιτούμενο ιατρικό εξοπλισμό. Το Κοινωνικό φαρμακείο παρέχει δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, συνεργαζόμενο με το Φαρμακευτικό Σύλλογο Ρόδου και χορηγούς. Δέχεται συνεισφορές πολιτών και φορέων. Σήμερα λειτουργεί από εθελοντές με σταθερό ωράριο από Δευτέρα έως Παρασκευή.
Γραφείο Διαμεσολάβησης
Πρόκειται για νέα Δομή, η οποία παρέχει πληροφόρηση και υπηρεσίες διευκόλυνσης σε ωφελούμενα άτομα σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι προνοιακές και άλλες κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας ενώ φροντίζει για την προώθησή τους στις αντίστοιχες υπηρεσίες/δομές με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Παράλληλα παρέχει υπηρεσίες διευκόλυνσης στην επικοινωνία τους με τους κρατικούς φορείς σε θέματα που αφορούν την υγεία και την εργασία τους (ΟΑΕΔ, Νοσοκομεία κλπ). Λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2012 από εθελοντές της ΑΜΚΕ Πρωτοβουλία «Κοινόν Δωδεκανησίων».
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.