powered by Surfing Waves

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Το Μαντούδι αποκτά Εθνογραφικό-Λαογραφικό Μουσείο στο παλαιό δημοτικό σχολείο

Οι ισόγειες αίθουσες του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Μαντουδίου θα φιλοξενήσουν την λαογραφική συλλογή (18ου έως 20ου αιώνα) Τσίτσα


Η αποδοχή της προσφορας   της λαογραφικής  συλλογης  (18ου έως 20ου αιώνα) του κ. Νικόλαου Τσίτσα, Καθηγητού του Πανεπιστημίου Πειραιώς έγινε τον τον Απριλη του 2012  Η συλλογή  5.000 συνολικά εκθεμάτων απο τα οποια ξεχωριζουν 200   είχε αποφασιστει να φιλοξενηθεί  στη Στροφυλιά αλλά τα σχέδια άλλαξαν και θα μεταφερθεί στο Μαντούδι.

Τα πρακτικά της σχετικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου:


Στεργίου : Κύριοι σύμβουλοι, ο κ. Τσίτσας Νικόλαος και κα Τσίτσα –ΛιάσκουΚων/νια με επιστολή τους απευθύνονται στο δημοτικό συμβούλιο και αναφέρουν τα εξής:
« Κατά την τελευταία και επί 15νθημερο παραμονή μας στην περιοχή σας κάμαμε κάποιες διαπιστώσεις και βγάλαμε κάποια συμπεράσματα που μας οδηγούν να επανακαθορίσουμε τις προθέσεις μας ως προς την τύχη της λαογραφικής μας συλλογή.
Καταλήξαμε οριστικά και αμετάκλητα να σας ζητήσουμε την τροποποίηση των αποφάσεων σας ,ώστε η δωριζόμενη στον Δήμο σας συλλογή μας να αποτελέσει το υλικό για την δημιουργία Εθνογραφικού-Λαογραφικού Μουσείου που να στεγαστεί και να λειτουργήσει στις ισόγειες αίθουσες του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Μαντουδίου.
Εκτιμούμε ότι το Μαντούδι είναι μια πολυπληθής κωμόπολη όπου υπάρχουν αρκετές Δημόσιες Υπηρεσίες, Αστυνομικό Τμήμα και δύο μεγάλες Τράπεζες.
Το παλιό Δημοτικό του Σχολείο είναι ένα επιβλητικό και παραδοσιακό κτίριο στο κέντρο της πόλης και διαθέτει άνετες κι ευρύχωρες ισόγειες αίθουσες, ικανές να στεγάσουν ένα Εθνογραφικό Μουσείο.
Υπήρξε έδρα Δήμου και σήμερα αποτελεί μια δραστήρια Δημοτική Ενότητα.  Γειτνιάζει με το Προκόπι που προσελκύει καθ΄όλη την διάρκεια του χρόνου μεγάλο αριθμό θρησκευτικών τουριστών.
Είναι έδρα «ζωντανού» Πολιτιστικού Συλλόγου, με πολυποίκιλες και σημαντικές δραστηριότητες.
Έχει σπουδαίο χορευτικό συγκρότημα, που έχει τιμηθεί και με διεθνείς διακρίσεις.

Διαθέτει Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Αγροτών που τα ενδιαφέροντα του εκτείνονται και στον τομέα του πολιτισμού. Μεσοπρόθεσμα μπορεί να αποτελέσει κόμβο σύνδεσης μεταξύ του λιμανιού του (Κυμάσι) και του οδικού άξονα Χαλκίδας-Λίμνης-Αιδηψού- Ιστιαίας.
Όχι μόνο οι εκπρόσωποι των φορέων αλλά και οι κάτοικοι του επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για την πολιτιστική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής τους.
Κοντά σ΄αυτά ,την απόφαση μας να υποβάλουμε την παρούσα αναφορά επηρέασε δραστικά και το άμεσο ενδιαφέρον του Αντιδημάρχου κ. Καντζούρα, του Προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου κ. Καραδήμου ,των υπαλλήλων της Δημοτικής Ενότητας όπως και αρκετών κατοίκων ,που έσπευσαν να μας συνδράμουν στην περιπέτεια που περάσαμε κατά την μεταφορά του λαογραφικού υλικού  ,βρίσκοντας ασφαλείς αίθουσες υποδοχής του και φροντίζοντας για την προσεκτική του εκφόρτωση του, αφού ο πάτος πολλών χαρτοκιβωτίων είχε καταστραφεί από την βροχή.

Όλα αυτά πιστεύουμε να σας πείθουν ότι είναι απολύτως δικαιολογημένες, τόσο η ακύρωση της αρχικής μας πρότασης όσο και η διατύπωση της παρούσας.

 κ. Καντζούρας Ιωάννης: «Με μεγάλη χαρά υποδέχομαι την νέα πρόταση του συλλέκτη κ. Νικολάου
Τσίτσα να επιλέξει ως τόπο μόνιμης έκθεσης της λαογραφικής του συλλογής το Μαντούδι.
Απ’ ότι μας ενημέρωσε ο κ. Τσίτσας, πριν καταθέσει την πρόταση του στο δημοτικό συμβούλιο συζήτησε την ιδέα του με εκπροσώπους Συλλόγων και Φορέων του Μαντουδίου από τους οποίους βρήκε ενθουσιώδη αποδοχή.
Μας τιμά η πρόταση του κ. Τσίτσα και τον ευχαριστούμε. Το Μαντούδι ,ένας τόπος με πλούσια αγροτική παράδοση θα φιλοξενεί μια πολύτιμη λαογραφική συλλογή ,ένα κόσμημα πολιτισμού.
Δεχόμαστε ανεπιφύλακτα την πρόταση του κ. Τσίτσα να στεγαστεί μόνιμα η Συλλογή στο Μαντούδι και προτείνω να παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό ο 1ος όροφος του παλαιού Δημοτικού Σχολείου ,με την προοπτική όταν γίνει η ανάπλαση-ανακαίνιση της Μεγάλης Οικίας Βουδούρη ,η συλλογή να μεταφερθεί εκεί, ως ο πλέον κατάλληλος χώρος στο κέντρο του Μαντουδίου.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ριτσώνης Άγγελος πήρε το λόγο και είπε: «Κάναμε έλεγχο και είδαμε ότι ένα μέρος των κατοίκων της τοπικής Κοινότητας Στροφιλιάς δεν δέχθηκε με ευχαρίστηση την δημιουργία του μουσείου στον τόπο τους. Έτσι είδαμε θετικά την πρόταση για εγκατάσταση του μουσείου στην τοπική κοινότητα Μαντουδίου και συγκεκριμένα στο χώρο του δημοτικού Σχολείου».

Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση αποφάσισε την εγκατάσταση  του
Εθνογραφικού Μουσείου με την συλλογή του κ. Τσίτσα Νικολάου στο κτίριο του δημοτικού σχολείου Στροφυλιάς και την εγκατάσταση του πλέον στις ισόγειες αίθουσες του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Μαντουδίου στην τοπική Κοινότητα Μαντουδίου.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.