powered by Surfing Waves

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Επαφές Ρακιντζή για πάταξη διαφθοράς και απομάκρυνση επίορκων

Πυκνώνουν οι επαφές του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή με τους επιτελείς των υπουργείων, με στόχο την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς, αλλά και τον εντοπισμό και άμεση απομάκρυνση επίορκων υπαλλήλων.

Την Τετάρτη ο κ. Ρακιντζής είχε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη με στόχο την ανάπτυξη νομοθετικών πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από το Γενικό Επιθεωρητή τη συμβολή του, με την εμπειρία που έχει συσσωρεύσει σε θέματα διοίκησης και αυτοδιοίκησης, προκειμένου να εκσυγχρονίζεται συνεχώς και να γίνεται λειτουργικότερο, διαφανέστερο και αποτελεσματικότερο το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.

Η συνάντηση ήρθε μία μέρα μετά το «ραντεβού» με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης όπου και συζητήθηκε το θέμα την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών.

Στην κυβέρνηση το θέμα των επίορκων υπαλλήλων που παραμένουν στις θέσεις τους, και αποτελούν μόνιμα «ευρήματα» των εκθέσεων των ελεγκτικών αρχών, παραμένει μεγάλο «αγκάθι» και παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες για απομάκρυνσή τους, δεν έχει γίνει τίποτα. Από τους περίπου 4.000 επίορκους, μόλις οι 800 τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας το περασμένο έτος, ενώ και η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων από τα πειθαρχικά συμβούλια επιτείνει το πρόβλημα.

Στο πλαίσιο αυτό μελετώνται ακόμη και επιτόπιες έφοδοι από τους Επιθεωρητές Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να εντοπισθούν και να απομακρυνθούν άμεσα υπάλληλοι που έχουν υποπέσει σε σοβαρά παραπτώματα ή απουσιάζουν επί μακρόν και αδικαιολογήτως από την υπηρεσία τους. Σκοπός, να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό αποχωρήσεων από το Δημόσιο και να αποφύγει το αίτημα της τρόικας για οριζόντιες απολύσεις.

Σε συνδυασμό και με την αυστηροποίηση του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων, στο στόχαστρο θα βρεθούν υπάλληλοι οι οποίοι κατηγορούνται για σοβαρά παραπτώματα, καθώς και εκείνοι που προσλήφθηκαν και υπηρετούν με τίτλους σπουδών που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό θα ελεγχθούν οι υπηρεσιακοί φάκελοι χιλιάδων υπαλλήλων και κυρίως όσων έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ, καθώς στις περιπτώσεις αυτές ο έλεγχος των δικαιολογητικών των υποψηφίων δεν ήταν σε όλες τις περιπτώσεις ενδελεχής.

Οι κατηγορίες αυτές, σε συνδυασμό με τους λεγόμενους «κοπανατζήδες» εκτιμάται ότι φθάνουν τους 11 χιλιάδες, αριθμός που -σε πρώτη φάση- θα μπορούσε να «καλύψει» τις απαιτήσεις των τροϊκανών που ζητούν άμεσες απολύσεις.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.