powered by Surfing Waves

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Πάνω από 1,8 εκατ. αυτοκίνητα καθημερινά στο Μαντούδι

Έρευνα του Πολυτεχνείου: Ρύπανση της ατμόσφαιρας ισοδύναμη προς την κυκλοφορία 1,8 εκατ. οχημάτων ημερησίως, δηλαδή όσα κυκλοφορούν σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο Αθηνών θα φέρει η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο 880 μεγαβάτ στην Ελευσίνα. Με πόσα οχημάτα θα ισοδυναμεί η ρύπανση της μονάδας 1.160 μεγαβάτ στο Μαντούδι;
 Οι διαμαρτυρίες ενάντια στην δημιουργία ΒΙ.ΠΕ στο Μαντούδι έχει πάρει το τελικό δρόμο του για τις δικαστικές αίθουσες του Συμβουλίου Επικρατείας. Σε μια τελευταία προσπάθεια ενημέρωσης και κινητοποίησης των κατοίκων της περιοχής στο έγκλημα που συντελείται δημοσιρύτηκε στο Διαδίκτυο μαι μελέτη του Πολυτεχνείου του καθηγητή Διονύση Ασημακόπουλου για την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 880 Μεγαβάτ με φυσικό αέριο που προγραμματίζεται στην Ελευσίνα.

Τα στοιχεία είναι τρομακτικά για το μέλλον της ποιοτητας ζωής στο δήμο μας με την δημιουργία αντίστοιχης μοναδας ηλεκτροπαραγωγή 1160 Μεγαβάτ στα πλαίσια της πρόσφατα αδειοδοτούμενης ΒΙ.ΠΕ.

Το δημοσίευμα:

Στα σχέδια της επιχείρησης ηλεκτρισμού είναι η δημιουργία μιας μεγάλης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, συνολικής ισχύος 880 Μεγαβάτ, που θα λειτουργεί με φυσικό αέριο. Η ΔΕΗ έχει ήδη προχωρήσει σε σύμπραξη με το εργοστάσιο της Χαλυβουργικής προκειμένου να κατασκευαστεί η μονάδα σε χώρο που έχει προκύψει από επιχωμάτωση στη θάλασσα.

Δύο ανεξάρτητες μεταξύ τους έρευνες, μία από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου υπό την εποπτεία του καθηγητή Διονύση Ασημακόπουλου και μια δεύτερη από ιδιωτική εταιρεία, επιστημονικό σύμβουλο του Δήμου Ελευσίνας, «έδειξαν» ότι σε περίπτωση που λειτουργήσει η μονάδα, η ήδη επιβαρημένη θα κατακλυστεί από ρύπους εξαιρετικά επικίνδυνους για την υγεία. Η έρευνα του Πολυτεχνείου, που είναι παραγγελία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, παραδόθηκε στον Δήμο Ελευσίνας στις 7 Απριλίου. Η δεύτερη- της ιδιωτικής εταιρείας- διενεργήθηκε πέρσι τον Ιούνιο όταν πρωτοξεκίνησε η συζήτηση για την υπό δημιουργία μονάδα.
Η προσομοίωση
Η έρευνα του Πολυτεχνείου χρησιμοποίησε το μοντέλο της προσομοίωσης. Δέχθηκε ως δεδομένη τη λειτουργία του εργοστασίου και εξέτασε τις επιπτώσεις από αυτήν. «Θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος κώνος καυσαερίων 4,5 εκατ. κυβικών μέτρων την ώρα πάνω από την Ελευσίνα και το Θριάσιο Πεδίο. Η ποσότητα αυτή είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από τα καυσαέρια που εκπέμπουν σήμερα οι 27 καμινάδες και τα 2 διυλιστήρια της περιοχής. Κατά τη διάρκεια ενός και μόνο χρόνου,2.000 τόνοι οξειδίων του αζώτου θα καταλήγουν στον ουρανό. Σήμερα όλη η βιομηχανία στο Θριάσιο Πεδίο εκπέμπει τον χρόνο 3.000 τόνους οξειδίων του αζώτου», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της έρευνας. Η πιο σημαντική παράμετρος που προκύπτει, ωστόσο, είναι ότι η ενδεχόμενη λειτουργία του εργοστασίου θα οδηγήσει σε βέβαιη αύξηση του όζοντος σε όλη την περιοχή της πρωτεύουσας, αφού έχει αποδειχτεί ότι η ρύπανση της περιοχής με δύο μηχανισμούς μεταφέρεται στο Λεκανοπέδιο Αθηνών. Οι τοπικές συνθήκες ανέμου σε συνδυασμό με το ανάγλυφο της περιοχής έχουν ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το νέφος της Αθήνας από ενδεχόμενη λειτουργία τέτοιων μονάδων, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα του Πολυτεχνείου. Όπως καταγράφεται στα συμπεράσματα των μελετητών του Πολυτεχνείου, οι αέριες μάζες από την περιοχή της Ελευσίνας μεταφέρονται κατά τη διάρκεια της νύχτας πάνω από το όρος Αιγάλεω, και από εκεί στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά. Ουσιαστικά πρόκειται για το φαινόμενο των θερμοκρασιακών αναστροφών. Λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας τη νύχτα, τα καυσαέρια εγκλωβίζονται σε χαμηλά ύψη και δεν διαχέονται.

Οι εκπομπές
Η ενδεχόμενη λειτουργία του εργοστασίου θα οδηγήσει σε εκπομπή 1,8 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο», σημειώνεται στην έρευνα του Πολυτεχνείου. «Θα οδηγήσει συνολικά σε ρύπανση της ατμόσφαιρας ισοδύναμη προς την κυκλοφορία 1,8 εκατ. οχημάτων ημερησίως, δηλαδή όσα κυκλοφορούν σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο Αθηνών. Ειδικά για το Θριάσιο Πεδίο, θα είναι σαν να κάνει το καθένα από όλα αυτά τα οχήματα κάθε μέρα διαδρομή 20 χλμ εντός του Δήμου Ελευσίνας. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει ο Δήμος Ελευσίνας από το ΠΕΡΠΑ, ένα όχημα τεχνολογίας του 2000 εκπέμπει 0,15 γραμμάρια διοξειδίου του αζώτου ανά χιλιόμετρο», σημειώνει ο δήμαρχος της Ελευσίνας κ. Γ. Αμπατζόγλου.

Βόμβα ρύπων βάζει η ΔΕΗ στην Αττική ..Χ.ρήστος Μανωλάς, Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ , 2/6/2009

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.