powered by Surfing Waves

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Μόλις 78 οι ΧΑΔΑ έναντι 1.125 το 2005 απαντά ττο ΥΠΕΚΑ στο "Ευρωδικαστήριο. "Ξέχασαν" το Παρασκεύορεμα

Το παράνομο ΧΑΔΑ Παρασκευορέματος εξαφανισμένο απο τους  νέους χάρτες  του ΥΠΕΚΑ,

Ως ευθεία αναγνώριση των έντονων προσπαθειών που έχει καταβάλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), μειώνοντας τον αριθμό τους από 1.125 το 2005 σε μόλις 78 σήμερα, χαρακτηρίζει την εισήγηση της "Κομισιόν" για νέα παραπομπή της χώρας μας στο "Ευρωδικαστήριο" ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης. Και τούτο, δεδομένου και του ύψους του προτεινομένου ημερήσιου προστίμου προς τη χώρα μας, το οποίο βρίσκεται στο χαμηλότερο άκρο της σχετικής κλίμακας, σε αντίθεση εκείνου που επεβλήθη πρόσφατα σε άλλα κράτη μέλη που εξακολουθούν να παραβιάζουν τη σχετική νομοθεσία. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, "η Ελλάδα καταδικάσθηκε το 2005 για τη λειτουργία 1.125 ενεργών Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ).
Σήμερα, υπάρχουν μόλις 78 ενεργοί ΧΑΔΑ, από τους οποίους σχεδόν οι μισοί σε μικρά νησιά. Στους χώρους αυτούς απορρίπτεται λιγότερο από το 6% της ετήσιας ποσότητας των αστικών αποβλήτων της χώρας. Υπάρχουν επίσης 318 ανενεργοί ΧΑΔΑ προς αποκατάσταση. Τρείς περιφέρειες, η Δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Ήπειρος έχουν εξαλείψει οριστικά την ανεξέλεγκτη διάθεση".
Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, "η σημερινή εξέλιξη δεν αποτελεί καταδικαστική απόφαση. Είναι εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νέα παραπομπή στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Και βέβαια είναι θετικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ευθέως τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση του προβλήματος". Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, "ήδη, από τους 78 ενεργούς και τους 318 ανενεργούς ΧΑΔΑ έχουν ενταχθεί σε προγράμματα ΕΣΠΑ οι 349, προετοιμάζεται η ένταξη άλλων 29, ενώ με ίδιους πόρους των Δήμων αποκαθίστανται 18. Για την υλοποίηση του προγράμματος αποκατάστασης των ΧΑΔΑ έχουμε διασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ".
Αντίστοιχα, τονίζεται ότι "η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έχει την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων και την κατασκευή των απαιτούμενων έργων, έχει τη στήριξή μας, με οικονομικούς πόρους, θεσμικά εργαλεία και μηχανισμούς.
Επιδιώκουμε τη συνεργασία και τη συναντίληψη για την ολοκλήρωση του εθνικού στόχου. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε την εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης και να δημιουργήσουμε σύγχρονες υποδομές διαχείρισης αποβλήτων.
'Αλλωστε, το άμεσο κλείσιμο και η ταχεία αποκατάσταση των υφιστάμενων χωματερών θα γλυτώσουν τη χώρα από πρόστιμα και θα αυξήσουν την απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ. Θα συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην ανάπτυξη μέσω της εφαρμογής της πρόληψης και της ανακύκλωσης.
Στόχοι που εντάσσονται άλλωστε στην πολιτική της Ε.Ε. για την αειφόρο διαχείριση των πόρων", καταλήγει η ανακοίνωση.



ΥΠΕΚΑ: Βασικά στοιχεία προγράμματος παύσης λειτουργίας και αποκατάστασης  Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) Φεβρουάριος 2013

Χάρτης ΥΠΕΚΑ  με ενεργούς ΧΑΔΑ Φεβρουαρίου 2013, Δεν συμπεριλαμβάνει το ΧΑΔΑ Παρασκευορέματος στο δήμο μας

  • Συνολικά έχουν απομείνει προς αποκατάσταση 396 ΧΑΔΑ, εκ των οποίων 318 ανενεργοί. Σε λειτουργία παραμένουν οι 78 ΧΑΔΑ, στους οποίους διατίθεται περίπου το 5,5% της ετήσιας ποσότητας των αστικών αποβλήτων της χώρας. Σχεδόν οι μισοί ενεργοί ΧΑΔΑ εξυπηρετούν μικρά νησιά.
  • Για την πλειονότητα των ενεργών ΧΑΔΑ, πλην 18 περιπτώσεων, έχει εγκριθεί η συγχρηματοδότηση, έχουν ληφθεί διοικητικές αποφάσεις παύσης λειτουργίας και έχει εκδοθεί άδεια αποκατάστασης και βαθμιαία διακόπτεται η λειτουργία τους.
  • Τρείς περιφέρειες, η Δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Ήπειρος έχουν εξαλείψει οριστικά την ανεξέλεγκτη διάθεση. Η Κρήτη έχει μόνο το ΧΑΔΑ στη Γαύδο που εξυπηρετεί 98 κατοίκους.
  • Για την υλοποίηση του προγράμματος αποκατάστασης των ΧΑΔΑ έχει διασφαλισθεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Από τους 396 (78 ενεργούς και τους 318 ανενεργούς ΧΑΔΑ) έχουν ενταχθεί σε προγράμματα ΕΣΠΑ οι 349, προετοιμάζεται η ένταξη άλλων 29, ενώ με ίδιους πόρους των Δήμων αποκαθίστανται 18.
  • Από τους ενταγμένους, έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί 63 ΧΑΔΑ, έχουν δημοπρατηθεί 103, και εκτιμάται η ολοκλήρωση αποκατάστασης όλων αυτών (δηλαδή περίπου 40% του συνόλου) εντός του 2013.Το σύνολο των ενεργών ΧΑΔΑ παρουσιάζεται σε χάρτη (αρχείο PDF).
  • Τα παραπάνω στοιχεία θα ενημερώνονται τακτικά έως την πλήρη παύση της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στη χώρα.


Η Επιτροπή παραπέμπει εκ νέου την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα των παράνομων χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) και ζητά την επιβολή προστίμων


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει εκ νέου την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή η χώρα δεν έχει εφαρμόσει προηγούμενη απόφαση όσον αφορά τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) . Το 2005, το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα δεν είχε λάβει επαρκή μέτρα για την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση των παράνομων ΧΑΔΑ, που ήταν εκατοντάδες σε όλη τη χώρα. Οκτώ χρόνια αργότερα, διαπιστώνοντας ότι δεν σημειώθηκε επαρκής πρόοδος μετά την έκδοση της απόφασης, η Επιτροπή παραπέμπει εκ νέου την υπόθεση στο Δικαστήριο και, σύμφωνα με την καθιερωμένη πολιτική, προτείνει την επιβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής ύψους 71.193 ευρώ για κάθε ημέρα που μεσολαβεί από τη δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου μέχρις ότου η Ελλάδα συμμορφωθεί με την απόφαση, καθώς και κατ’ αποκοπή προστίμου 7.786 ευρώ ανά ημέρα για το διάστημα που μεσολαβεί από την πρώτη απόφαση μέχρι την ημέρα συμμόρφωσης ή την ημέρα έκδοσης της δεύτερης απόφασης του Δικαστηρίου.

Από την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου το 2005, η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο με την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση πολλών παράνομων ΧΑΔΑ και τη δημιουργία κατάλληλου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων. Η ΕΕ έχει συγχρηματοδοτήσει τα περισσότερα από τα έργα αυτά.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του 2008, έπρεπε να είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας και να είχαν αποκατασταθεί όλοι οι παράνομοι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης. Τον Απρίλιο του 2009 εστάλη στην Ελλάδα επίσημη προειδοποιητική επιστολή δυνάμει του άρθρου 260 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υπενθύμιζε στη χώρα τις υποχρεώσεις της.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή, εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 78 παράνομοι ΧΑΔΑ κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ περί αποβλήτων, ενώ 318 βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία αποκατάστασης. Η παύση λειτουργίας των παράνομων ΧΑΔΑ καθυστερεί λόγω της έλλειψης εναλλακτικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων. Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, λόγω του επικείμενου κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής, στον οποίο καταλήγει το 90 % των αποβλήτων της Αθήνας και του οποίου η χωρητικότητα θα έχει εξαντληθεί στο τέλος του 2014.

Συνεπώς, η Επιτροπή παραπέμπει εκ νέου την υπόθεση στο Δικαστήριο και ζητά οικονομικές κυρώσεις. Οι οικονομικές κυρώσεις θα μειώνονται με την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση κάθε χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, υπό τον όρο ότι δεν δημιουργούνται νέοι.

Ιστορικό: νομοθεσία περί αποβλήτων

Η οδηγία 99/31/EΚ περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων αποτελεί βασικό μέσο για την πρόληψη ή τη μείωση, στο μέτρο του δυνατού, των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον από την υγειονομική ταφή των αποβλήτων, καθόλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του χώρου υγειονομικής ταφής. Σύμφωνα με την οδηγία περί υγειονομικής ταφής, οι χώροι υγειονομικής ταφής πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις προκειμένου να λειτουργήσουν. Η νομοθεσία έχει ως στόχο την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από τις αρνητικές επιπτώσεις της συλλογής, μεταφοράς, αποθήκευσης, επεξεργασίας και διάθεσης των αποβλήτων.

Η οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα αποτελεί βασικό μέσο για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από τις αρνητικές επιπτώσεις της συλλογής, μεταφοράς, αποθήκευσης, επεξεργασίας και διάθεσης των αποβλήτων. Η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν τρόπους διάθεσης των αποβλήτων που δεν θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και δεν βλάπτουν το περιβάλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Για λεπτομέρειες σχετικά με την νομοθεσία της ΕΕ περί αποβλήτων εν γένει, βλέπε:

http://ec.europa.eu/environment/waste/index.htm

Για τις τρέχουσες στατιστικές σχετικά με τις παραβάσεις εν γένει, βλέπε:

http://ec.europa.eu/environment/legal/implementation_en.htm

http://ec.europa.eu/community_law/infringements/infringements_el.htm

Βλέπε επίσης:

Για τη σειρά αποφάσεων του Φεβρουαρίου σχετικά με τις παραβάσεις, MEMO/13/122

Γενικά για τη διαδικασία παράβασης, MEMO/12/12

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.