powered by Surfing Waves

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου για το «Βοήθεια στο Σπίτι».


Σκληρή μάχη για να διατηρηθεί το πρόγραμμα και να αυξηθεί ο αριθμός των επωφελούμενων του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, δίνουν εργαζόμενοι και δήμαρχοι. Παρά τις συνεχόμενες πιέσεις τα αρμόδια υπουργεία δε φαίνεται να είναι διατεθειμένα να προχωρήσουν σε θεαματική αύξηση των επωφελούμενων, ενώ η τύχη των συμβασιούχων που απασχολούνται σ’ αυτό φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αρνητική. Σύμφωνα με πληροφορίες η ανανέωση των συμβάσεων τους με τη μορφή που έχουν μέχρι σήμερα είναι σχεδόν απίθανη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν κάποιοι από αυτούς επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται σε τέτοια προγράμματα θα πρέπει να συστήσουν ένα δικό τους συνεταιρισμό, ο οποίος και θα αναλάβει στη συνέχεια την υποστήριξη του προγράμματος «Κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων», που υποκαθιστά το «Βοήθεια στο Σπίτι».

Η πρόσφατη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης, με τον υφυπουργό Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλος, τη ΚΕΔΕ και εκπρόσωπους των εργαζομένων δε φαίνεται να απέδωσε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Οι εργαζόμενοι για άλλη μια φορά εξέφρασαν την αντίθεσή τους ως προς τη λύση των συνεταιριστικών επιχειρήσεων που προτάσσουν τα συναρμόδια υπουργεία. Οι εργαζόμενοι προτείνουν να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα εξασφαλίζει τη λειτουργία του προγράμματος και τη συνέχιση της απασχόλησης σ’ αυτό όλων όσων έχουν συμβάσεις αυτήν την περίοδο.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΑΣ

Στο δήμο μας 210 άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι,ωφελούνται απο το προγραμμα "βοήθεια στο σπίτι" που απασχολεί 7 εργαζόμενους.   Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε την έγκριση ψηφίσματος διαμαρτυρίας για την κατάργηση του προγράμματος Βοήθεια στο σπίτι.  Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:


Το πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», έχει κριθεί από τις τοπικές κοινωνίες  ως μια από τις πιο αποτελεσματικές προνοιακές Δομές σε επίπεδο τοπικής  αυτοδιοίκησης και εξυπηρετεί, επί σειρά ετών, ηλικιωμένους και ΑμεΑ, παρέχοντας υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας κατ’ οίκον.

Μέσα σε όλες τις τελευταίες εξελίξεις σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικόεπίπεδο, καταργείται και το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» καιαντικαθίσταται από το «κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» του ΙΚΑ, που καμιά σχέση δεν έχει με το πρόγραμμα που ήδη γνωρίζουμε.

Η πρώτη και μοναδική προσπάθεια που έκανε το κράτος να πλησιάσει τον πολίτη, να δει τα προβλήματα του και να δώσει λύση ακυρώνεται. Παρασύρει στον αφανισμό κάθε έννοια κοινωνικού προσώπου τόσο της Τοπικής όσο &  της Κεντρικής Διοίκησης. Καταργεί και την τελευταία προνοιακή Δομή που έχειαπομείνει στους Δήμους, ακλουθώντας την τύχη και άλλων προνοιακών δομών.

Τι θα απογίνουν, τώρα, αυτοί οι άνθρωποι που απολάμβαναν τις πολύτιμες υπηρεσίες του «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», αλλά και αυτοί που μελλοντικά, και λόγω συγκυριών και της φυσικής εξέλιξης, θα έχουν ανάγκη από παρόμοιες υπηρεσίες;

Με τα κριτήρια που βάσει το «κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» του ΙΚΑ, ο αριθμός των ωφελούμενων μειώνεται δραστικά και κάποιοι εργαζόμενοι που έχουν 10-12 χρόνια στηρίξει το πρόγραμμα θα χάσουν την δουλειά τους.

Για τους παραπάνω λόγους, ζητάμε:

· Να μην ισχύσουν τα κριτήρια του προγράμματος «κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» του ΙΚΑ.

· Ένταξη ως ωφελούμενων, των ατόμων με αναπηρία 67% και άνω, χωρίς άλλα κριτήρια.

· Να εξασφαλισθεί με κάθε τρόπο η μόνιμη λειτουργία του προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» καθώς και η μόνιμη χρηματοδότηση του.

Η άμεση υιοθέτηση των παραπάνω προτάσεων, πιστεύουμε ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την αξιοποίηση και βιώσιμη λειτουργία δεκάδων κοινωνικών  δομών της Αυτοδιοίκησης, χωρίς αποκλεισμούς των ευπαθών ομάδων που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του προγράμματος.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.