powered by Surfing Waves

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ο προληπτικός έλεγχος στους δήμους από επιτρόπους,

Ο προληπτικός έλεγχος στους δήμους από επιτρόπους, εξετάστηκε σε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου



Η επίλυση των προβλημάτων, που προκύπτουν κατά την άσκηση προληπτικού ελέγχου στους δήμους της χώρας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, κατά τη σημερινή συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Κώστα Ασκούνη, με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Καραβοκύρη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, έγινε κοινά αποδεκτό ότι ζητήματα που ανακύπτουν κατά τη διαδικασία του προληπτικού ελέγχου των δαπανών των δήμων από τους επιτρόπους πρέπει να επιλύονται με τρόπο τέτοιον ώστε, πρώτον, ο έλεγχος νομιμότητας να μην αγγίζει τα όρια της σκοπιμότητας και δεύτερον, να αντιμετωπίζονται ενιαία και με ομοιόμορφο τρόπο νομικά ζητήματα, ώστε να αποφεύγονται αντιφατικές αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του 2010, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, εκ μέρους της ΚΕΔΕ τονίστηκε ότι από τα 591.909 εντάλματα που αφορούσαν δαπάνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μόλις 1,52% των ενταλμάτων επιστράφηκαν αθεώρητες, αλλά ακόμη και σε αυτό το ποσοστό, αφού έγιναν οι απαιτούμενες διορθώσεις, τελικά εγκρίθηκαν. Ως εκ τούτου, το ελληνικό Δημόσιο δεν είχε καμία απολύτως απώλεια χρημάτων. Εξάλλου, όπως τόνισε και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε αυτό ακριβώς επικεντρώνεται ο ρόλος των ελεγκτικών οργάνων, ώστε σε καμία περίπτωση να μην υπάρχει, τελικά, διασπάθιση δημοσίου χρήματος.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτη είχε ζητήσει τη θεσμοθέτηση του προληπτικού ελέγχου των δαπανών ακριβώς για τη διαφύλαξη τόσο της νομιμότητας, όσο και της προστασίας των ίδιων των δημοτικών αρχών και του δημοσίου χρήματος.

Τέλος και τα δύο μέρη συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρχει συνεχής συνεργασία μεταξύ τους, ώστε με κατανόηση των δυσκολιών, που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, να επιλύονται τα προβλήματα.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.